Čtvrtek 15. dubna 2021, svátek má Anastázie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 15. dubna 2021 Anastázie

Vytvořili první rib eye steak ze zkumavky. Chutná jako pravé maso

Izraelští výzkumníci mu říkají 3D steak z biotisku. Je vyrobený z kultivovaných kravských buněk, ale na jeho výrobu nemusí padnout jediné zvíře. Podle zkoušek má konzistenci a chuť jako skutečné maso od řezníka.

Hovězí rib eye steak je pro milovníky masa jedním z vrcholů rozkoše. Nyní však sílí skupiny lidí, kteří vidí problém v tom, že chov hovězího dobytka neúměrně zatěžuje planetu, a vedle toho se jim příčí zabíjení zvířat.

Za prvním „pravým“ rib eye steakem stojí izraelská společnost Aleph Farms, která se kultivací buněk zabývá už několik let. Už v roce 2018 představili první kus masa, což byly tenké plátky se strukturou masa (podívejte se na video). 

Ty však ještě neměly nic společného s pořádnou flákotou, kterou si představíme pod pojmem hovězí steak. Aktuální představení už přináší plátky, které se strukturou a řezem daleko více podobají rozložení masa a tuku, jak to známe od řezníka.

Vědci v podstatě udělali krávám výtěr o nic bolestivější, než když vám doktor udělá výtěr z ústní dutiny. Buňky pak v laboratoři kultivovali tak, aby je mohli zreplikovat a napodobit skutečnou strukturu masa.

Podle nich jejich výtvor zamotá hlavu vegetariánům. Ti často přecházejí na rostlinnou stravu jen proto, že z etických důvodů nesouhlasí s požíváním masa ze zvířat.

Podle výzkumníků se konečně podařilo vytvořit metodu 3D tisku, která umožňuje vytvářet různé buněčné struktury, a tím napodobit skutečné maso. 

Společnost má ve svém sídle v Tel Avivu dva inkubátory, pojmenované Alberto a Gertruda po dárcích buněk. Ty vytvářejí čtyři typy buněk: podpůrné buňky, tukové buňky, buňky krevních cév a svalové buňky, které se poté stanou „inkoustem“ v 3D tiskárně.

Ve firmě Aleph Farms začali skromně. Nejprve se pokusili o mleté maso a kuřecí nugetky, které byly výrobně jednodušší. Až pak postoupili ke složitější struktuře napodobující skutečný sval. 

První úspěch zaznamenali v roce 2018 s tenkým plátkem masa. Tehdy ho hodnotili jako splňující mezi 60 a 70 procenty skutečné chuti. Toto maso se ovšem vyrábělo jinou technologií než současný 3D tisk.

Ve společnosti věří, že její nová metoda je průlomem a mohla by se stát novým krokem pro nakrmení lidstva. V současné době není možné vyčíslit skutečnou cenu, ale podle jejich odhadů se produkce může časem zvýšit a během příštího roku se objeví v některých špičkových restauracích odhadem za cenu 50 dolarů za jeden steak (asi 1 000 korun).

Autor:
  • Nejčtenější

V ZOO Praha uhynula gorilí samice Bikira, krvácela do břicha

V pátek uhynula v pražské zoologické zahradě gorilí samice Bikira. Od rána nejevila zájem o potravu. Přestože u zvířete...

VIDEO: Nejvyšší čas ošetřit po zimě růže, aby byly zdravé a bohatě kvetly

Růže jsou sice královnami květin, nicméně chtějí svou péči, pokud mají prospívat a dělat radost. Teď už obrážejí a...

Až budete stavět betonový plot, nezapomeňte pořádně pěchovat

Plot by měl takový, aby byl doplňkem nového domu, ale zároveň by neměl urážet vzhled celé ulice a okolí. Pokud jste si...

Čtyři lovné techniky pro začátečníky. Když se rozhodnete rybařit

Rybařina je velmi specifický koníček. Ačkoliv jde většinou o poměrně relaxační záležitost, kterou si oblíbili hlavně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dopřávejte si ředkvičky stokrát jinak, pro vaše tělo udělají maximum

Ředkvička je velmi užitečná zelenina, neboť obsahuje mnoho důležitých prvků a vitaminů. Hodí se nejenom k přípravě...

Bláznivý voyeur Tichý. Žil jako bezdomovec, dnes jeho fotky stojí statisíce

Premium V jeho domě se fotky válely po zemi, padal na ně prach i bláto z bot. Na téměř každé z nich byla skvrna od kávy nebo...

Za fotky nehody Philipa nabízeli obří sumu. Neprodal jsem, říká exšéf Kladrub

Premium Když v roce 1996 přijela do Čech britská královna Alžběta II., snad nikdo nemohl velkému milovníkovi koní a jejich...

Svačiny jsou zbytečné. Stačí jíst dvakrát denně, vysvětluje profesor Anděl

Premium Nadváhu má v Česku až 44 procent mužů a 31 procent žen. A obezitu dalších 20 procent mužů a 18 procent žen. Statisíce z...

  • Další z rubriky

Rekonstrukce jako apokalypsa: zabetonovaný záchod či ztracený instalatér

Premium Je dost povolání, která jsou založena na tom, že když nesnášíte lidi, je lepší je nedělat. Já bych se dnes ale...

Excelentní nádivka, jehněčí ragú i roláda. Tak vaří na Velikonoce šéfkuchaři

Věhlasní šéfkuchaři ani na Velikonoce nelení a pro svá výdajová okénka připravují různé speciality. Zkuste se...

Fasádníci musí točit všichni jedním směrem, jinak budou vidět spoje

Venkovní omítky dají domu konečnou tvář. Dnes se už vyrábějí takzvané chytré, které se dokážou přizpůsobit klimatickým...

Až budete stavět betonový plot, nezapomeňte pořádně pěchovat

Plot by měl takový, aby byl doplňkem nového domu, ale zároveň by neměl urážet vzhled celé ulice a okolí. Pokud jste si...

Kuchyň mají na terase. Šílený plán mladých manželů je geniální

Honza a Katka se po svatbě nastěhovali do domu svých prarodičů. V patře, které obývají, jim však chybí kuchyň. A tak...

Princ Harry se vrátil do Británie na pohřeb dědečka, karanténu nestihne

Britský princ Harry přiletěl z Los Angeles na pohřeb svého dědečka prince Philipa. Na letišti Heathrow ho v neděli po...

Podstoupím úpravu prsou. Není čas cvičit a chroustat mrkev, říká Kalivodová

Andrea Kalivodová (43) se svěřila s tím, proč se rozhodla podstoupit remodelaci prsou. Operní pěvkyně v rozhovoru pro...

Pohřeb prince Philipa se bude konat 17. dubna, Harry dorazí bez Meghan

Buckinghamský palác oznámil, že pohřeb zesnulého prince Philipa se bude konat 17. dubna. Zároveň potvrdil, že princ...

Karel neskrýval, že chce syna, prozradila těhotná Lilia Khousnoutdinova

Lilia Khousnoutdinova (32) a Karel Janeček (47) se za pár týdnů dočkají miminka. Publicistka, návrhářka a cestovatelka...