Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Premium

Žralok mě mile překvapil, losos se přeceňuje. Šéfkuchař o rybích specialitách

Ve východních Čechách, konkrétně v Hradci Králové, kraluje středomořské kuchyni. Zní to jako paradox, ale moc hezky to funguje... „Jelikož se nacházíme v Rybově ulici, museli jsme vsadit na ryby,“ říká s úsměvem MIROSLAV BARCÍK (35), šéfkuchař místní vyhlášené restaurace Aquarium, jež byla otevřena v roce 2013. I on si ryby zamiloval. Které sladkovodní a které mořské jsou jeho favority? Která jídla jsou pro něj srdeční záležitostí a co by si dal k poslední večeři? | foto: Lukáš Oujeský

  20:00

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Ve východních Čechách, konkrétně v Hradci Králové, kraluje Miroslav Barcík středomořské kuchyni. Zní to jako paradox, ale moc hezky to funguje. Šéfkuchař místní vyhlášené restaurace Aquarium, jež byla otevřena v roce 2013, si zamiloval ryby. Které sladkovodní a které mořské jsou jeho favority? Která jídla jsou pro něj srdeční záležitostí a co by si dal k poslední večeři?
Hovory na talíři

Jak se na východě Čech vlastně objevila restaurace se středomořskou kuchyní?
Ten nápad dostal Jiří Bodlák, majitel restaurace, před dvanácti lety. Velmi rád cestuje, zamiloval si hlavně Španělsko, a tak se jím nechal inspirovat. Zpočátku jsme měli jídla na této kuchyni postavená. Z Andalusie jsme brali napřímo sušené šunky, které jsme před hosty krájeli. Postupem času jsme se nechali inspirovat celým Středomořím. Vsadili jsme na čerstvou pastu, a hlavně na ryby. Už proto, že sídlíme v ulici Rybová, dali jsme si název Aquarium. A začali učit Hradečáky milovat třeba tradiční francouzskou polévku bouillabaissu s rybami, mušlemi a tygří krevetou.

Je smutné, že v řadě restaurací raději zamotají tortillu s kuřecím masem, než aby udělali poctivý guláš. V mnoha podnicích vaří kuchaři různých národností, takže k české kuchyni nemají vztah. A nebudeme si nic nalhávat – spousta kuchařů je líná nebo vyhořelá.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: , Téma

Hovory na talíři

U Japonců se učíte tři roky, než vám svěří přípravu sushi, líčí český šéfkuchař

Jaroslav Karásek v plné práci během mistrovství

Jaroslav Karásek, majitel a šéfkuchař sushi restaurace Kaizen v Brně, tento rok reprezentoval...

Zvěřina na grilu. Češi k ní zatím hledají cestu, turisté ji milují, říká šéfkuchař

Lubomír Dolejš

Za socialismu jsme opékali špekáčky a grilovali nejčastěji klobásy. Dnes je grilování v módě, podle...

Drahota mění návyky lidí, radši si sednou s pivem v garáži, říká kuchař Punčochář

V minulosti získal třikrát prestižní ocenění Zlatý kuchař, ostruhy sbíral v...

V minulosti získal třikrát prestižní ocenění Zlatý kuchař, ostruhy sbíral v zahraničí, patnáct roků...

S personálem je to jako s dětmi, musíte si ho hýčkat, říká Jan Punčochář

Šéfkuchař Jan Punčochář ve své restauraci U Matěje.

Už jako šestiletý kluk věděl, že se stane kuchařem. „Nic jiného jsem nikdy dělat nechtěl,“ říká Jan...

Prací v michelinské restauraci si příliš nevyděláte, říká vítězka MasterChefa

Jako sedmnáctiletá ohromila porotu pořadu MasterChef Česko svým kuchařským...

Jako sedmnáctiletá ohromila porotu pořadu MasterChef Česko svým kuchařským talentem i neotřelými...

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Soutěžící Hell’s Kitchen Česko ubývají. Pruďas Kašpárek už jich vyhodil šest

Pekelná kuchyně otevřela své brány na konci srpna. Radek Kašpárek přivítal profesionální kuchaře z celé České republiky, kteří bojují o pozici kreativního šéfkuchaře v jeho restauracích 420 a Field a...

27. srpna 2024  9:24,  aktualizováno  2.10 22:05

Čeští modeláři jsou mistři oboru. Takto se prezentovali na výstavě E-day

Proslulá modelářská výstava E-day je každoroční přehlídkou špičkových plastikových modelářů. Lze ho nazvat svátkem umění zlatých českých ručiček a zároveň možností, aby si ti nejlepší poměřili síly.

2. října 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dejte si trénink na hospodský kvíz. Je to výzva i příjemný strávený čas

Se zkracujícími se dny ubývá času stráveného venku, přesouváme se spíš dovnitř a setkání s přáteli už také moc nesměrujeme do parku nebo na louku. Tak proč si s nimi nedat třeba hospodský kvíz –...

3. října 2024

Nejroztomilejší zářijoví mazlíčci se radují z výhry, prohlédněte si všechny

Napínavé hlasování o nejroztomilejší mazlíky měsíce září skončilo, o vítězích je rozhodnuto – a odnášejí si granule, deky i hračky značky Purina PRO PLAN. Zalistujte galerií, prohlédnout si můžete...

3. září 2024,  aktualizováno  1.10 13:05

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

OBRAZEM: Nafotil zblízka i z dronu, v čem všem je krajina v Česku naruby

Řeky potřebují svůj prostor, aby dokázaly ochránit lidská sídla během povodní. Voda, která se vsákne v nivě, navíc doplní cenné zásoby podzemní vody. A to je jen jedno ze současných ožehavých témat,...

7. října 2024

Kde se vzal teddy bear, slavný plyšový medvídek. Legenda s označením 55PB

Co má společné Němka na invalidním vozíku, ruský výrobce sladkostí a americký exprezident? Ti všichni mají podíl na vzniku plyšového medvídka, nejslavnější hračky světa.

8. října 2024

Uzení masa je vášeň. Z vlastnoručně vyrobené udírny bude chutnat ještě lépe

Nejen klobása, ale i ryba, bůček nebo sýr, udit toho jde mnoho. I receptů a inspirací najdete na internetu či při sousedských posezeních celou řadu. Dřevěná udírna se rychle roztopí a není složitá na...

8. října 2024

Rudbekiím i nachovým léčivým třapatkovkám to na záhonu sluší až do podzimu

Třapatky a třapatkovky. Jmenují se skoro stejně a velmi podobně vypadají. Jedny bývají hlavně žluté nebo oranžové, ty druhé purpurové a léčivé. Které jsou které?

7. října 2024

OBRAZEM: Nafotil zblízka i z dronu, v čem všem je krajina v Česku naruby

Řeky potřebují svůj prostor, aby dokázaly ochránit lidská sídla během povodní. Voda, která se vsákne v nivě, navíc doplní cenné zásoby podzemní vody. A to je jen jedno ze současných ožehavých témat,...

7. října 2024

Vyplatilo se Němcům opustit jádro? Studie odhaluje překvapivé zjištění

Norská studie dokazuje, že masivní investice do obnovitelných zdrojů energie přinesly Německu v posledních 20 letech...

Móda z Thálií: kýč jak bič v podání Leichtové i nevhodná obuv Rašilovové

V sobotu večer se v Národním divadle v Praze předávaly prestižní divadelní Ceny Thálie. Co se týká módy, podle...

Co dělá v žaludku studená kola a proč je lepší pít po jídle, líčí biochemička

Premium Možná vás už napadlo, co se děje v našem žaludku, když se v něm potká jídlo s pitím. Nebo patříte k těm hloubavějším...

Legendární erotický film Emanuela se po 50 letech dočkal předělávky

Když se v roce 1974 objevil film Emanuela se Sylvií Kristelovou v hlavní roli, vzbudilo to pozdvižení. Explicitní...

Příběh Jitky: Manžel po mně chce sex každý den, je to k nevydržení

Moje manželství je takové, jaké po patnácti letech obvykle bývá. Překonali jsme pár krizí, vychováváme dvě školou...