Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Premium

Žralok mě mile překvapil, losos se přeceňuje. Šéfkuchař o rybích specialitách

Ve východních Čechách, konkrétně v Hradci Králové, kraluje středomořské kuchyni. Zní to jako paradox, ale moc hezky to funguje... „Jelikož se nacházíme v Rybově ulici, museli jsme vsadit na ryby,“ říká s úsměvem MIROSLAV BARCÍK (35), šéfkuchař místní vyhlášené restaurace Aquarium, jež byla otevřena v roce 2013. I on si ryby zamiloval. Které sladkovodní a které mořské jsou jeho favority? Která jídla jsou pro něj srdeční záležitostí a co by si dal k poslední večeři? | foto: Lukáš Oujeský

  20:00

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Ve východních Čechách, konkrétně v Hradci Králové, kraluje Miroslav Barcík středomořské kuchyni. Zní to jako paradox, ale moc hezky to funguje. Šéfkuchař místní vyhlášené restaurace Aquarium, jež byla otevřena v roce 2013, si zamiloval ryby. Které sladkovodní a které mořské jsou jeho favority? Která jídla jsou pro něj srdeční záležitostí a co by si dal k poslední večeři?
Hovory na talíři

Jak se na východě Čech vlastně objevila restaurace se středomořskou kuchyní?
Ten nápad dostal Jiří Bodlák, majitel restaurace, před dvanácti lety. Velmi rád cestuje, zamiloval si hlavně Španělsko, a tak se jím nechal inspirovat. Zpočátku jsme měli jídla na této kuchyni postavená. Z Andalusie jsme brali napřímo sušené šunky, které jsme před hosty krájeli. Postupem času jsme se nechali inspirovat celým Středomořím. Vsadili jsme na čerstvou pastu, a hlavně na ryby. Už proto, že sídlíme v ulici Rybová, dali jsme si název Aquarium. A začali učit Hradečáky milovat třeba tradiční francouzskou polévku bouillabaissu s rybami, mušlemi a tygří krevetou.

Je smutné, že v řadě restaurací raději zamotají tortillu s kuřecím masem, než aby udělali poctivý guláš. V mnoha podnicích vaří kuchaři různých národností, takže k české kuchyni nemají vztah. A nebudeme si nic nalhávat – spousta kuchařů je líná nebo vyhořelá.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: , Téma

Hovory na talíři

Zvěřina na grilu. Češi k ní zatím hledají cestu, turisté ji milují, říká šéfkuchař

Lubomír Dolejš

Za socialismu jsme opékali špekáčky a grilovali nejčastěji klobásy. Dnes je grilování v módě, podle...

Drahota mění návyky lidí, radši si sednou s pivem v garáži, říká kuchař Punčochář

V minulosti získal třikrát prestižní ocenění Zlatý kuchař, ostruhy sbíral v...

V minulosti získal třikrát prestižní ocenění Zlatý kuchař, ostruhy sbíral v zahraničí, patnáct roků...

Snědl jsem i syrové kuře. Mistr japonské kuchyně nejen o tom, proč neumíme jíst sushi

Může se pyšnit titulem mistra světa v přípravě japonského jídla pro nejaponské...

Může se pyšnit titulem mistra světa v přípravě japonského jídla pro nejaponské kuchaře. Jakub Horák...

Žralok mě mile překvapil, losos se přeceňuje. Šéfkuchař o rybích specialitách

Ve východních Čechách, konkrétně v Hradci Králové, kraluje středomořské...

Ve východních Čechách, konkrétně v Hradci Králové, kraluje Miroslav Barcík středomořské kuchyni....

Při grilování je teploměr naprosto nezbytný, maso se nevysuší, radí pipMaster

David Kubricht alias pipMaster

Češi milují grilování. V posledních letech roste obliba hovězího a také grilovaného ovoce...

„Kostku ve skluzu“ ani závodní jídelnu u nás nečekejte, říká šéf vinného baru

Jako barová jídla označuje kuchař drobnější porce, která si hosté pak sdílejí...

Dušan Mackovič původně nechtěl být kuchařem, studoval na průmyslovce. Tuto školu nedodělal a přešel...

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Zabití trofejní rekordní ryby? Neukojené ego. Ani není k jídlu, říká rybář Vágner

Premium

Zabíjet trofejní ryby je podle rybáře Jakuba Vágnera úplně zbytečné. Nejenže se nedají sníst, ale poškozuje to celou rybářskou komunitu, kterou to zbavuje možnosti se s takovou rybou setkat. Může za...

4. září 2024

Kokardy, nenáročné trvalky našich prababiček, které vděčně kvetou celé léto

Český název dostaly podle ozdob nosících se na klopách kabátů, protože připomínají rozety neboli kokardy. V trvalkových záhonech bohatě kvetou celé léto až do podzimu, obzvlášť pokud průběžně...

9. září 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zákeřné krásky našich zahrad umějí otrávit. Chraňte před nimi děti i mazlíčky

Některé z nich jsou tak půvabné, až se nad nimi srdce pousměje, je však třeba mít se před nimi na pozoru. Přestože vypadají zcela neškodně.

5. září 2024

Poznejte soutěžící Hell’s Kitchen Česko. Koho už vyhodil pruďas Kašpárek?

Pekelná kuchyně otevřela na konci srpna své brány. Radek Kašpárek přivítal profesionální kuchaře z celé České republiky, kteří bojují o pozici kreativního šéfkuchaře v jeho restauracích 420 a Field a...

27. srpna 2024  9:24,  aktualizováno  4.9 22:05

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Máte skvělé maliny, rybíz či motýlí keře? Namnožte si další, řízkováním

Rádi byste navýšili počet ovocných či okrasných keřů na své zahradě, dokonce už máte své osvědčené odrůdy či hybridy, které právě u vás jdou? Ideální stav, abyste si je namnožili sami. Vyzkoušejte si...

6. září 2024

Svět rekordů našich motýlů? Největší kopuluje až 16 hodin, vzápětí umírá

Patří mezi nejrozmanitější skupiny hmyzu. Po světě poletuje více než sto šedesát pět tisíc druhů motýlů. My se dnes vydáme za těmi, kteří zdobí naši krajinu a rozhodně stojí za pozornost. Znáte obra...

10. září 2024

Ještě máte poslední chvíle pro kontrolu nebo rekonstrukci topení

Počasí možná přejde přímo z léta do zimy a pak už bude pozdě, protože se začne topit, a to už budou opravy komplikované. Proto je teď poslední chvíle minimálně pro kontrolu otopného systému, případně...

10. září 2024

Nejslavnější bioložky, ze kterých se staly „opičí mámy“ a zapsaly se do dějin

Nepůjde tu o ženy, které nezdravě přilnuly ke svým dětem, rozmazlily je a nechtějí je pustit do života. Seznamte se s příběhy nejslavnějších bioložek, které zasvětily život zkoumání lidoopů.

9. září 2024

Kokardy, nenáročné trvalky našich prababiček, které vděčně kvetou celé léto

Český název dostaly podle ozdob nosících se na klopách kabátů, protože připomínají rozety neboli kokardy. V trvalkových záhonech bohatě kvetou celé léto až do podzimu, obzvlášť pokud průběžně...

9. září 2024

Pavel Novotný zdrtil v kleci Zdeňka Godlu. Herce odváděli zdravotníci

Herec Zdeněk Godla (49) se v sobotu během galavečera Clash of the Stars utkal v kleci se starostou Řeporyjí Pavlem...

Herečka Anna Polívková se na pláži provdala za italského přítele

Herečka Anna Polívková (45) se v sobotu provdala. Svatba se uskutečnila v Itálii, protože manžel české herečky odtamtud...

Pro syna chtěla lepší partii. Těhotnou snachu rozpůlila a pohřbila ve sklepě

Premium Seděl ve služebně Veřejné bezpečnosti a otázky příslušníků mu byly evidentně nepříjemné. „Proč jste nenahlásil zmizení...

Schwarzenegger se v Praze proháněl na kole. Vyfotil se také s „Klukem s kamením“

Legendární herec a bývalý guvernér Kalifornie Arnold Schwarzenegger (77) je v Praze. O víkendu si užíval kávu na...

Za úklid orální sex. Katy Perry popsala vztah s Orlandem Bloomem

Zpěvačka Katy Perry (39) se rozpovídala v podcastu Call Her Daddy o svém vztahu s hercem Orlandem Bloomem (47)....