Sobota 30. května 2020, svátek má Ferdinand
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 30. května 2020 Ferdinand

Hosté metr a půl od sebe? Nesmysl, říká televizní šéfkuchař Kašpárek

  0:07aktualizováno  0:07
Ztráty jeho restaurace šplhají k milionu korun. A není sám. „Mnohé podniky tuhle krizi nepřežijí,“ říká známý televizní kuchař Radek Kašpárek. V rozhovoru po Skypu pak dodává: „Mí kuchaři jdou k prvnímu květnu na úřad práce. Neudržím 29 lidí.“

Sedí ve své vyhlášené restauraci Field, jenže: nalevo žádní hosté, napravo žádní hosté. „Je mi z toho smutno,“ říká šéfkuchař Radek Kašpárek, známý jako porotce televizní soutěže MasterChef. „I když teď už je to trochu lepší. Začali jsme vařit pro dvě nemocnice a právě jsme vyexpedovali sto šedesát obědů.“

Field zatím vaří alespoň obědy pro dvě nemocnice

Ještě před pár týdny nadšeně pracoval na jarním menu. „Měli jsme spoustu nápadů na nová jídla. Všechno jsme museli stopnout a čekáme, co bude dál,“ říká dnes. 

Víc než nových jídel mu je však líto kolegů. „Do konce dubna jsem schopný je zaplatit. Ale k prvnímu květnu půjdou všichni zaměstnanci restaurace Field na pracovní úřad. Celkem dvacet devět lidí.“

Zároveň však doufá, že se s nimi neloučí na vždy. „Mám jednu velkou výhodu – naši lidé jsou srdcaři a pro restauraci by dýchali. Jakmile se objeví vidina otevření, samozřejmě je naberu zpátky. Bohužel pro začátek ne všechny. Naše restaurace byla z šedesáti procent závislá na zahraničních hostech, kteří tu teď minimálně půl roku nebudou. Tržby budou nižší, a tak na to musím zareagovat.“

Když je řeč o tržbách, začne Radek Kašpárek slovem ztráta. Pak přidá další: citelná. A pak to ještě přiblíží. „Můžeme se bavit o částce ve stovkách tisíc korun. Dokonce se blížící milionu. Bohužel. Restaurační byznys v Česku dostává těžký direkt. A každému říkám, že ten největší problém ještě přijde. Až budou moct restaurace otevřít, teprve se ukáže, kolik jich to položilo. Jsem přesvědčen, že mnohé to nepřežijí.“

Radek Kašpárek

Radek Kašpárek se budoucnosti nebojí, ale doufá v rozumná pravidla.

Navíc to vypadá, že po otevření budou muset majitelé respektovat různá pravidla. Například rozestupy mezi hosty. „Už jsem to počítal. Pokud budeme muset mít mezi lidmi opravdu metr a půl nebo dva metry, tak místo 48 hostů budu moct přijmout jen 24 rezervací. Je to nesmysl. Nechápu, proč bychom měli dodržovat rozestupy, když stejně číšník přijde do kontaktu s hostem. Pojďme restaurace otevřít za předpokladu, že je budeme moct otevřít normálně.“

A zazněl i další nápad: že by se zpočátku v restauracích nepodával alkohol. Při jeho konzumaci je totiž prý vyšší riziko porušení nařízených opatření. „To už je Kocourkov. Hlava mi to nebere. Snad hosté dostanou možnost dát si k jídlu pivo nebo sklenici vína,“ doufá Kašpárek.

Aplikace pro nesnědené jídlo teď hodně pomáhá

Že by se lidi do restaurací báli, z toho strach nemá. „Otázkou však je, jestli na to budou mít. Nouzový stav se dotýká skoro všech odvětví,“ říká. I proto nehodlá současné ztráty dohánět zvyšováním cen. „Zdražovat rozhodně nemáme v plánu. Ale víc se budeme zaměřovat na domácí hosty. Sice zůstane velké degustační menu, ale připravíme i jeho zkrácenou verzi.“

Pohlreich a Punčochář vaří záchranářům

Během toho, co si povídáme, se z restaurace ozve smích. „Jestli mi současná situace ukázala něco pozitivního, jsou to naši zaměstnanci,“ tvrdí Radek Kašpárek. „Vzali, že v březnu a v dubnu dostanou snížené mzdy. A když jsem jim řekl, že máme možnost vařit pro nemocnice, okamžitě se mi přihlásili, že do toho jdou. Lidi se během téhle krize stmelili – a to nemluvím jen o naší restauraci. Líbí se mi, jak si Češi začínají pomáhat. Občas jsme sice chytří a všemu rozumíme, ale když je potřeba, umíme máknout. Jako národ dokážeme v těžkých situacích držet pospolu.“

  • Nejčtenější

Víte, co chce vaše kočka říct? Překladatelský manuál vám poradí

Často si lidé nerozumí ani mezi sebou, a to mluví stejnou řečí, natož aby porozuměli své kočce. Přitom určitě stojí za...

OBRAZEM: Balkonová zahrádka i zahradní jezírko. Tak se staví během karantény

Až do 26. května můžete posílat své projekty, kterými jste se bavili v době, kdy bylo více času na práce kolem chalupy....

Exotické krásky milující teplo. V Česku potřebují muškáty zvláštní péči

Premium Muškáty v široké škále zářivých barev zdaleka nepatří jen na venkov. Také okna, terasy či balkony v menších i velkých...

Vepřový tomahawk je hvězdou letních grilů, navíc za rozumné peníze

Vepřový tomahawk steak je zajímavý tím, že obsahuje část masa z krkovičky i bůčku. Je na kosti, což je pro chuť...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oteplování planety dělá z lesů místo plic hrobaře, dokázali i čeští vědci

Stromy v tropických lesích dovedou i při oteplení vázat velké množství oxidu uhličitého. Teplota však nesmí překročit...

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Svoboda na dvou kolech Čechy láká. Porovnali jsme nejpopulárnější skútry

Premium Skútr, to znamená hlavně svobodu pohybu namísto stání v kolonách. V porovnání s automobilem nabízí levnější a...

Mám už celé krize dost, hyperbola strachu je šílená, říká šéfkuchař Pohlreich

Premium Když vidíte sedět Zdeňka Pohlreicha v úplně prázdné restauraci Next Door v centru Prahy, kde jste si dřív bez rezervace...

  • Další z rubriky

Mám už celé krize dost, hyperbola strachu je šílená, říká šéfkuchař Pohlreich

Premium Když vidíte sedět Zdeňka Pohlreicha v úplně prázdné restauraci Next Door v centru Prahy, kde jste si dřív bez rezervace...

KVÍZ: Jak se vyznáte v italských těstovinách?

Osolená voda a „al dente“ – to ví o těstovinách asi každý. Ale kdo rozezná jednotlivé druhy? Ten, kdo se vyzná v...

Korálové útesy mizí, ryby vymírají. Musíme je chránit jinak, nabádají vědci

Klimatické změny přetvářejí tropické korálové útesy od základu. Dokonce natolik, že to, co jsme se během posledních...

Exotické krásky milující teplo. V Česku potřebují muškáty zvláštní péči

Premium Muškáty v široké škále zářivých barev zdaleka nepatří jen na venkov. Také okna, terasy či balkony v menších i velkých...

Vodafone měl masivní výpadek. Hodiny nefungovaly prakticky žádné služby

Lidé po celém Česku zaznamenali ve čtvrtek odpoledne výpadky služeb Vodafonu včetně bývalých služeb UPC, ať už šlo o...

Museli jsme prodat chalupu. Dcera se rozvádí a potřebuje peníze, říká Žilková

Veronika Žilková opustila minulý měsíc v Izraeli svého manžela Martina Stropnického a vrátila se do Česka. Její maminka...

Monika Bagárová porodila. Dcera dostala jméno po mamince Muradova

Zpěvačka a porotkyně SuperStar Monika Bagárová (25) je maminkou. Se šťastnou novinkou se pochlubila fanouškům na...

Milenec? Ano, ale nezapomínejte na důležitá pravidla nevěry

Nejen muži, ale i ženy často utíkají za potěchou mimo domov. Hledají si milence, který jim dá to, co ve vlastní ložnici...

Zrušení daně z nabytí nemovitosti budí rozpaky. Kdo na něm vydělá?

Vláda schválila zrušení čtyřprocentní daně z nabytí nemovitosti výměnou za zrušení odpočtů úroků u úvěrů na bydlení z...