Hříbky pěkně poduste a podávejte s bramborami a kapustou. Dokud rostou

  • 8
Rostou. Snad všude po republice. A stále ještě i hříbky. Tak toho koukejte využít, zaběhněte do lesa a při troše štěstí si můžete připravit výborné křupavé hříbky podle skromného receptu foodblogera Martina Kuciela známého jako pan Cuketka.

Šťouchané brambory s dušenou kapustou na másle a k nim hříbky udělané pěkně vcelku s troškou vývaru jsou geniálně jednoduchým receptem. Tedy pokud se zadaří a opravdu z lesa pravé hříbky přinesete. Celoročně je lze nahradit čerstvými žampiony z nejbližšího supermarketu.

Postup přípravy krok za krokem:

1/ Brambory oloupejte, nakrájejte na díly a uvařte v osolené vodě doměkka. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno.

Suroviny

(z nichž připravíte 4 porce):

  • 600 g hřibů
  • 800 g brambor (8 Kč)
  • 300 g kapusty (9 Kč)
  • 200 ml mléka (1,60 Kč)
  • 250 ml vývaru (7,50 Kč)
  • 1/2 cibule (0,70 Kč)
  • 3 lžíce másla (10,50 Kč)
  • 2 lžíce nasekané pažitky (4,60 Kč)
  • 1 lžíce oleje (0,30 Kč)
  • sůl, pepř

2/ Kapustu očistěte, rozdělte na listy a nasekejte na jemné proužky. Do kastrolu dejte kapustu, máslo a podlijte vodou. Osolte, opepřete a přiveďte k varu. Poduste 5 až 7 minut do změknutí.

3/ Hřiby očistěte a rozkrojte na polovinu, pokud jsou větší, tak klidně na menší díly. V pánvi rozehřejte lžíci oleje, přidejte hřiby a zprudka osmahněte dozlatova. Přebytečný tuk seberte pomocí ubrousku.

4/ Přidejte lžíci másla a cibuli. Osolte, opepřete a hříbky otočte a promíchejte. Cibuli s hříbky takto pomalu orestujte dalších 5 až 10 minut. Zalijte vývarem a svařte na minimum. Když je vývar téměř pryč, vmíchejte pažitku a směs stáhněte stranou.

5/ K uvařeným bramborám přidejte lžíci másla a mléko, rozšťouchejte je a promíchejte spolu s kapustou. Podle chuti dosolte a podávejte s hříbky.

S hříbky si můžete podle Cuketky připravit i dýni, začala její sezona: 

4. října 2018

Případně vyzkoušejte pravé italské rizoto s hříbky, je skvělé:

14. října 2013

A nebo si připomeňte křupavé soté z hříbků (případně i bedlové držťky se slaninou) podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha:

26. září 2010