Pátek 3. dubna 2020, svátek má Richard
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 3. dubna 2020 Richard

Zvládnete upéct věnečky podle receptu špičkového cukráře? Není to legrace

  0:02aktualizováno  0:02
Patří k tomu nejlepšímu, co si můžete dát jen tak pro radost ke kávě, přesto jsou žloutkové věnečky jedním z nejobyčejnějších zákusků, které snadno přehlédnete. Přitom odpalované těsto, to je opravdová výzva, jak se přesvědčili amatérští cukráři v pořadu Peče celá země.

Dvanáct amatérských cukrářů se s receptem na žloutkové věnečky muselo porvat minulou sobotu hned v prvním kole televizní soutěže jako s technickou výzvou. I přes jejich postavení jakési zákuskové popelky je za zkoušku ohněm považuje nejen zkušený cukrář Josef Maršálek. 

Věnečky podle Maršálka

Ten pekl sladké už jako malý kluk, posléze utekl z vísky v Oderských vrších do Prahy a vypracoval se tak, že pekl vdolky i pro britskou královnu. Aktuálně je jedním z porotců televizní soutěže, na kterou se diváci České televize mohou těšit každou sobotu večer. Druhým porotcem je špičková cukrářka Mirka van Gils Slavíková, která se profesně dokázala prosadit rovněž v zahraničí.  

Oba se shodují, že největší záludností na přípravě žloutkových věnečků je zvládnutí odpalovaného těsta, které neodmyslitelně patří i k větrníkům či plněným kuličkám, kterým Italové říkají  „profiterole“ a plní se krémem či šlehačkou, případně polévají čokoládou. Dokonce je ani nutně nemusíte plnit sladkým obsahem, skvělé jsou i s dýňovým krémem a slaninou, případně jiným slaným krémem.

Recept na slané jednohubky z odpalovaného těsta

Historie odpalovaného těsta sahá až do 16. století a má vznešený původ. Francouzi tvrdí, že je to jejich dar kulinářskému světu. Častěji se ovšem uvádí, že na tento způsob přípravy těsta přišli Italové ve Florencii na dvoře samotné Kateřiny Medicejské. 

VIDEO: Jak na odpalované těsto, radí italský šéfkuchař

Pokud se rozhodnete si těsto vyzkoušet, profesionální cukrář Josef Maršálek předem varuje před úskalími, která na vás čekají: „Jakmile přidáte do těsta vajíčka a nastříkáte ho na plech, je důležité troubu hned na začátku moc neotvírat.“ 

VIDEO: Tradiční cukrářský recept na české věnečky

Tradiční recepturu na věnečky Josef Maršálek pro soutěžící lehce upravil, nahradil například olej máslem a místo vody přidal mléko, výsledkem by měla být klasika s rumovým krémem a lehce pikantní citronovou polevou. Pokud tedy opravdu poctivě dodržíte postup přípravy, budiž vám přáno, ať se vám žloutkové věnečky povedou. V soutěži se to nepodařilo zdaleka všem.  

Žloutkové soutěžní věnečky podle Josefa Maršálka

Na odpalované těsto si odvažte: 

  • 120 ml vody
  • 135 g mléka
  • 100 g másla
  • 13 g cukru krupic
  • 205 g hladké mouky
  • 275 g syrových vajec (vejce je opravdu třeba zvážit, je to cca 5 a půl kusu)
  • 3 g soli

V hrnci smíchejte vodu, mléko, máslo, sůl a cukr, přiveďte k varu a přidejte naváženou mouku. Pak ji tzv. zavařte, což znamená, že těsto v hrnci nechte za stálého míchání odpařovat tak dlouho (obvykle 1 až 2 minuty), až se začne odlepovat od stěn. Pak ho míchejte v mixéru s lopatkou dokud nevystydne, vmíchejte odvážená vejce a hmotu případně dořeďte trochou vody.

Sáčkem s velkou hvězdicovou špičkou stříkejte na plech s pečicím papírem věnečky o průměru 7 cm, plech vložte do trouby vyhřáté na 240 °C a stáhněte teplotu na 220 °C. Jakmile věnečky nabudou na objemu, stáhněte teplotu na 180 °C a dopečte. Vyjměte z trouby a před plněním nechte vychladnout. (Troubu během pečení neotvírejte, jinak vám věnečky tzv. spadnou.)

Jakmile do těsta přidáte vajíčka, je potřeba těsto rychle nastříkat na plech a...
Takto nějak by měly dobře upečené věnečky ideálně vypadat.
Zchladlé věnečky se podélně proříznou a naplní krémem.
Ke žloutkovým věnečkům patří i citronová poleva.

12 soutěžících se minulou sobotu popasovalo s věnečky statečně, ne všem se ale povedly.

Na žloutkový creme patissiere si připravte:

  • 500 ml mléka
  • 80 g žloutků
  • 125 g cukru krupice
  • 50 g vanilkového pudinku
  • 50 g másla
  • 1 ks vanilkového lusku

Ve 100 ml mléka rozmíchejte pudinkový prášek a žloutky dohladka. Zbylé mléko, máslo, cukr a vanilku přiveďte k varu, přilijte rozmíchanou směs a řádně provařte 2 až 3 minuty. Vychlaďte přikryté fólií.

Jakmile máte tento základ žloutkovo-máslového krému připravený, můžete se vrhnout na přípravu žloutkového krému, na nějž potřebujete:

  • 500 g creme patissiere
  • 125 g másla
  • 30 ml rumu

Creme patissiere vyšlehejte dohladka s rumem a zašlehejte změklé máslo. Krémem naplňte sáček s hvězdicovou špičkou. 

Na citronovou polevu budete potřebovat:

  • 200 g cukru moučka
  • 30 až 40 ml citronové šťávy
  • pár kapek oleje

Do jedné misky si navažte cukr, přidejte citronovou šťávu a olej. Ručně utřete dohladka do husté polevy. Když poleva pomalu odkapává ze lžíce a dobře kryje, máte hotovo.

Pak už vychladlé věnečky podélně prokrojte a naplňte krémem. Vršky namočte do polevy, nechte okapat a přiložte navrch na žloutkový krém.

Autor:
  • Nejčtenější

Upečte rohlíky nebo chleba a pochlubte se jimi, nejlepší recepty ukážeme

Proč chodit do obchodu pro základní pečivo a vystavovat se možné nákaze, když si ho lehce můžete upéct i doma. Je to...

V pražské zoo se nad ránem narodilo slůně, další přírůstek je na cestě

V pražské zoo se nad ránem narodilo slůně. Matkou nového přírůstku do Údolí slonů je slonice Tamara. Odpoledne...

Když se vám mlží brýle při nošení roušky, pomůže jar i pěna na holení

Že se mají nosit roušky, všichni vědí. Ale že to přinese problémy lidem s brýlemi, se zjistilo až při běžném nošení....

Otázky a odpovědi: V době koronaviru si dávejte pozor na domácí mazlíčky

Opatření proti šíření nového typu koronaviru dopadají i na majitele zvířat, prokázáno už totiž bylo několik přenosů z...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

Bez lidí se zvířata nudí, říká Bobek. Na začátku pandemie byli podle něj lovci

Zdálo by se, že si teď ředitel pražské zoo Miroslav Bobek může vychutnávat procházky zahradou, aniž by ho při nich...

Premium

KOMENTÁŘ: Po dvou měsících přijde rozvrat. Nečekejme na pomoc, konejme!

Karanténní prázdniny může ekonomika státu vydržet měsíc. Po dvouměsíčním výpadku už hrozí naprostý rozvrat výroby,...

Premium

Španělská nepoučitelnost. Proč zde koronavirus řádí jako v Itálii nebo Číně

Dlouhé týdny Španělé sledovali, co se děje v Číně, Íránu a Itálii. Ale nepoučili se. Laxní politici opakují stejné...

Premium

Storno přijde draho, Češi nechají cestovkám desetitisíce za ­propadlé zájezdy

Přijít o desítky tisíc za neuskutečněné zájezdy je problém, se kterým se potýká řada českých klientů cestovních...

  • Další z rubriky

Chleba podle čtenářů: nemusí být kvasový, i z droždí může být luxusní

Výzva, abyste posílali své pekařské výtvory, nám doslova zaplnila e-mailové schránky. Z toho je vidět, jak je tato...

Pleníme spíž: nenechte zásobu brambor zkazit. Uvařte šulánky

Bramborové šulánky jsou geniálně jednoduchým jídlem našich babiček, které můžete podávat ve sladké i slané verzi....

Když se vám mlží brýle při nošení roušky, pomůže jar i pěna na holení

Že se mají nosit roušky, všichni vědí. Ale že to přinese problémy lidem s brýlemi, se zjistilo až při běžném nošení....

Rohlíčky máme obzvláště vypečené, dokazují čtenáři svými příspěvky

Na naši výzvu, aby čtenáři posílali výsledky domácího pečení, zareagovalo mnoho čtenářů. Dělí se většinou na dvě...

Najdete na iDNES.cz