Úterý 18. února 2020, svátek má Gizela
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 18. února 2020 Gizela

Zvládnete upéct věnečky podle receptu špičkového cukráře? Není to legrace

  0:02aktualizováno  0:02
Patří k tomu nejlepšímu, co si můžete dát jen tak pro radost ke kávě, přesto jsou žloutkové věnečky jedním z nejobyčejnějších zákusků, které snadno přehlédnete. Přitom odpalované těsto, to je opravdová výzva, jak se přesvědčili amatérští cukráři v pořadu Peče celá země.

Dvanáct amatérských cukrářů se s receptem na žloutkové věnečky muselo porvat minulou sobotu hned v prvním kole televizní soutěže jako s technickou výzvou. I přes jejich postavení jakési zákuskové popelky je za zkoušku ohněm považuje nejen zkušený cukrář Josef Maršálek. 

Věnečky podle Maršálka

Ten pekl sladké už jako malý kluk, posléze utekl z vísky v Oderských vrších do Prahy a vypracoval se tak, že pekl vdolky i pro britskou královnu. Aktuálně je jedním z porotců televizní soutěže, na kterou se diváci České televize mohou těšit každou sobotu večer. Druhým porotcem je špičková cukrářka Mirka van Gils Slavíková, která se profesně dokázala prosadit rovněž v zahraničí.  

Oba se shodují, že největší záludností na přípravě žloutkových věnečků je zvládnutí odpalovaného těsta, které neodmyslitelně patří i k větrníkům či plněným kuličkám, kterým Italové říkají  „profiterole“ a plní se krémem či šlehačkou, případně polévají čokoládou. Dokonce je ani nutně nemusíte plnit sladkým obsahem, skvělé jsou i s dýňovým krémem a slaninou, případně jiným slaným krémem.

Recept na slané jednohubky z odpalovaného těsta

Historie odpalovaného těsta sahá až do 16. století a má vznešený původ. Francouzi tvrdí, že je to jejich dar kulinářskému světu. Častěji se ovšem uvádí, že na tento způsob přípravy těsta přišli Italové ve Florencii na dvoře samotné Kateřiny Medicejské. 

VIDEO: Jak na odpalované těsto, radí italský šéfkuchař

Pokud se rozhodnete si těsto vyzkoušet, profesionální cukrář Josef Maršálek předem varuje před úskalími, která na vás čekají: „Jakmile přidáte do těsta vajíčka a nastříkáte ho na plech, je důležité troubu hned na začátku moc neotvírat.“ 

VIDEO: Tradiční cukrářský recept na české věnečky

Tradiční recepturu na věnečky Josef Maršálek pro soutěžící lehce upravil, nahradil například olej máslem a místo vody přidal mléko, výsledkem by měla být klasika s rumovým krémem a lehce pikantní citronovou polevou. Pokud tedy opravdu poctivě dodržíte postup přípravy, budiž vám přáno, ať se vám žloutkové věnečky povedou. V soutěži se to nepodařilo zdaleka všem.  

Žloutkové soutěžní věnečky podle Josefa Maršálka

Na odpalované těsto si odvažte: 

  • 120 ml vody
  • 135 g mléka
  • 100 g másla
  • 13 g cukru krupic
  • 205 g hladké mouky
  • 275 g syrových vajec (vejce je opravdu třeba zvážit, je to cca 5 a půl kusu)
  • 3 g soli

V hrnci smíchejte vodu, mléko, máslo, sůl a cukr, přiveďte k varu a přidejte naváženou mouku. Pak ji tzv. zavařte, což znamená, že těsto v hrnci nechte za stálého míchání odpařovat tak dlouho (obvykle 1 až 2 minuty), až se začne odlepovat od stěn. Pak ho míchejte v mixéru s lopatkou dokud nevystydne, vmíchejte odvážená vejce a hmotu případně dořeďte trochou vody.

Sáčkem s velkou hvězdicovou špičkou stříkejte na plech s pečicím papírem věnečky o průměru 7 cm, plech vložte do trouby vyhřáté na 240 °C a stáhněte teplotu na 220 °C. Jakmile věnečky nabudou na objemu, stáhněte teplotu na 180 °C a dopečte. Vyjměte z trouby a před plněním nechte vychladnout. (Troubu během pečení neotvírejte, jinak vám věnečky tzv. spadnou.)

Jakmile do těsta přidáte vajíčka, je potřeba těsto rychle nastříkat na plech a...
Takto nějak by měly dobře upečené věnečky ideálně vypadat.
Zchladlé věnečky se podélně proříznou a naplní krémem.
Ke žloutkovým věnečkům patří i citronová poleva.

12 soutěžících se minulou sobotu popasovalo s věnečky statečně, ne všem se ale povedly.

Na žloutkový creme patissiere si připravte:

  • 500 ml mléka
  • 80 g žloutků
  • 125 g cukru krupice
  • 50 g vanilkového pudinku
  • 50 g másla
  • 1 ks vanilkového lusku

Ve 100 ml mléka rozmíchejte pudinkový prášek a žloutky dohladka. Zbylé mléko, máslo, cukr a vanilku přiveďte k varu, přilijte rozmíchanou směs a řádně provařte 2 až 3 minuty. Vychlaďte přikryté fólií.

Jakmile máte tento základ žloutkovo-máslového krému připravený, můžete se vrhnout na přípravu žloutkového krému, na nějž potřebujete:

  • 500 g creme patissiere
  • 125 g másla
  • 30 ml rumu

Creme patissiere vyšlehejte dohladka s rumem a zašlehejte změklé máslo. Krémem naplňte sáček s hvězdicovou špičkou. 

Na citronovou polevu budete potřebovat:

  • 200 g cukru moučka
  • 30 až 40 ml citronové šťávy
  • pár kapek oleje

Do jedné misky si navažte cukr, přidejte citronovou šťávu a olej. Ručně utřete dohladka do husté polevy. Když poleva pomalu odkapává ze lžíce a dobře kryje, máte hotovo.

Pak už vychladlé věnečky podélně prokrojte a naplňte krémem. Vršky namočte do polevy, nechte okapat a přiložte navrch na žloutkový krém.

Autor:
  • Nejčtenější

VIDEO: Dělají to blbě, ale vůbec o tom nevědí. S Pohlreichem U Václava

Tady je všechno špatně, myslí si Zdeněk Pohlreich, když v převlečení za instalatéra navštíví hostinec U Václava v...

Místo chemie nasaďte predátora. Zatočí s roztoči hubícími stromy i keře

Ačkoli je skutečné jaro ještě daleko, je právě nyní nejvyšší čas poskytnout rostlinám na vaší zahradě přírodní zbraň...

I čivava je pes. Potřebuje socializaci a bez pravidel přeroste přes hlavu

Pro spoustu lidí je kukuč čivavy s velkýma očima roztomilost sama. Hýčkají si ji jako miminko a nemají potřebu ji...

KVÍZ: Mořský jednorožec i vosa bez křídel. Co víte o neznámých zvířatech?

Každý pozná psa a kočku, každý ví, jak vypadá holub nebo lev. Někteří živočichové jsou však trošku opomíjení, málo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jak na kachnu, kterou ohromil módní návrhář Berky porotu v MasterChef

Návrhář Pavel Berky se pustil do vaření v soutěži MasterChef, která nedávno odstartovala na Nově, a sklidil obrovský...

Premium

Trend u rozvodů: čím dál více dětí končí ve střídavé péči

Neustálé pendlování mezi dvěma domácnostmi dětem škodí, varují odborníci. Ve střídavé péči je v Česku stále více dětí....

Premium

Jak se falšuje maso. Šunku bez „éček“ by nikdo nekoupil, říká odborník

Podvody s potravinami jsou staré jako lidstvo samo. Jen se postupně změnily metody. „Za záměnu hovězího masa za koňské...

Premium

Karlův most je jen most, stěžují si turisté. Kritika nešetří ani další památky

Do Česka loni přijel rekordní počet turistů. Památky si u nich leckdy vysloužily i bizarní recenze na internetu,...

  • Další z rubriky

VIDEO: Natrénujte si velikonoční sekanou v křehkém těstě plněnou vejci

Přestože si na Velikonoce ještě více než dva měsíce počkáme, mnozí už ladí sváteční jídelníček. Možná i na základě...

Premium

Mám ráda dezerty, ale sama nepeču, říká herečka a moderátorka Bebarová

Tereza Bebarová mě pozvala k sobě domů a už od vstupních dveří bylo jasné, že místo, kde bydlí, je prolnuté harmonií....

Premium

Mák nikdy chybět nebude. Lidé musí chodit na jistotu, říkají restauratéři

Dlouholetí kamarádi Martin Makovička a Petr Flek se potkali v legendární pražské restauraci Brasileiro. Zatímco Martin...

Na dortu se zrcadlovou polevou si můžete vyzkoušet moderní cukrařinu

Efektně pokrýt dort tzv. mirror glaze, tedy zrcadlovou polevou, chce určitý kumšt, ale zvládnout se to dá. Vždyť u nás...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz