Pondělí 20. ledna 2020, svátek má Ilona
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 20. ledna 2020 Ilona

Zvládnete upéct věnečky podle receptu špičkového cukráře? Není to legrace

  0:02aktualizováno  0:02
Patří k tomu nejlepšímu, co si můžete dát jen tak pro radost ke kávě, přesto jsou žloutkové věnečky jedním z nejobyčejnějších zákusků, které snadno přehlédnete. Přitom odpalované těsto, to je opravdová výzva, jak se přesvědčili amatérští cukráři v pořadu Peče celá země.

Dvanáct amatérských cukrářů se s receptem na žloutkové věnečky muselo porvat minulou sobotu hned v prvním kole televizní soutěže jako s technickou výzvou. I přes jejich postavení jakési zákuskové popelky je za zkoušku ohněm považuje nejen zkušený cukrář Josef Maršálek. 

Věnečky podle Maršálka

Ten pekl sladké už jako malý kluk, posléze utekl z vísky v Oderských vrších do Prahy a vypracoval se tak, že pekl vdolky i pro britskou královnu. Aktuálně je jedním z porotců televizní soutěže, na kterou se diváci České televize mohou těšit každou sobotu večer. Druhým porotcem je špičková cukrářka Mirka van Gils Slavíková, která se profesně dokázala prosadit rovněž v zahraničí.  

Oba se shodují, že největší záludností na přípravě žloutkových věnečků je zvládnutí odpalovaného těsta, které neodmyslitelně patří i k větrníkům či plněným kuličkám, kterým Italové říkají  „profiterole“ a plní se krémem či šlehačkou, případně polévají čokoládou. Dokonce je ani nutně nemusíte plnit sladkým obsahem, skvělé jsou i s dýňovým krémem a slaninou, případně jiným slaným krémem.

Recept na slané jednohubky z odpalovaného těsta

Historie odpalovaného těsta sahá až do 16. století a má vznešený původ. Francouzi tvrdí, že je to jejich dar kulinářskému světu. Častěji se ovšem uvádí, že na tento způsob přípravy těsta přišli Italové ve Florencii na dvoře samotné Kateřiny Medicejské. 

VIDEO: Jak na odpalované těsto, radí italský šéfkuchař

Pokud se rozhodnete si těsto vyzkoušet, profesionální cukrář Josef Maršálek předem varuje před úskalími, která na vás čekají: „Jakmile přidáte do těsta vajíčka a nastříkáte ho na plech, je důležité troubu hned na začátku moc neotvírat.“ 

VIDEO: Tradiční cukrářský recept na české věnečky

Tradiční recepturu na věnečky Josef Maršálek pro soutěžící lehce upravil, nahradil například olej máslem a místo vody přidal mléko, výsledkem by měla být klasika s rumovým krémem a lehce pikantní citronovou polevou. Pokud tedy opravdu poctivě dodržíte postup přípravy, budiž vám přáno, ať se vám žloutkové věnečky povedou. V soutěži se to nepodařilo zdaleka všem.  

Žloutkové soutěžní věnečky podle Josefa Maršálka

Na odpalované těsto si odvažte: 

  • 120 ml vody
  • 135 g mléka
  • 100 g másla
  • 13 g cukru krupic
  • 205 g hladké mouky
  • 275 g syrových vajec (vejce je opravdu třeba zvážit, je to cca 5 a půl kusu)
  • 3 g soli

V hrnci smíchejte vodu, mléko, máslo, sůl a cukr, přiveďte k varu a přidejte naváženou mouku. Pak ji tzv. zavařte, což znamená, že těsto v hrnci nechte za stálého míchání odpařovat tak dlouho (obvykle 1 až 2 minuty), až se začne odlepovat od stěn. Pak ho míchejte v mixéru s lopatkou dokud nevystydne, vmíchejte odvážená vejce a hmotu případně dořeďte trochou vody.

Sáčkem s velkou hvězdicovou špičkou stříkejte na plech s pečicím papírem věnečky o průměru 7 cm, plech vložte do trouby vyhřáté na 240 °C a stáhněte teplotu na 220 °C. Jakmile věnečky nabudou na objemu, stáhněte teplotu na 180 °C a dopečte. Vyjměte z trouby a před plněním nechte vychladnout. (Troubu během pečení neotvírejte, jinak vám věnečky tzv. spadnou.)

Jakmile do těsta přidáte vajíčka, je potřeba těsto rychle nastříkat na plech a...
Takto nějak by měly dobře upečené věnečky ideálně vypadat.
Zchladlé věnečky se podélně proříznou a naplní krémem.
Ke žloutkovým věnečkům patří i citronová poleva.

12 soutěžících se minulou sobotu popasovalo s věnečky statečně, ne všem se ale povedly.

Na žloutkový creme patissiere si připravte:

  • 500 ml mléka
  • 80 g žloutků
  • 125 g cukru krupice
  • 50 g vanilkového pudinku
  • 50 g másla
  • 1 ks vanilkového lusku

Ve 100 ml mléka rozmíchejte pudinkový prášek a žloutky dohladka. Zbylé mléko, máslo, cukr a vanilku přiveďte k varu, přilijte rozmíchanou směs a řádně provařte 2 až 3 minuty. Vychlaďte přikryté fólií.

Jakmile máte tento základ žloutkovo-máslového krému připravený, můžete se vrhnout na přípravu žloutkového krému, na nějž potřebujete:

  • 500 g creme patissiere
  • 125 g másla
  • 30 ml rumu

Creme patissiere vyšlehejte dohladka s rumem a zašlehejte změklé máslo. Krémem naplňte sáček s hvězdicovou špičkou. 

Na citronovou polevu budete potřebovat:

  • 200 g cukru moučka
  • 30 až 40 ml citronové šťávy
  • pár kapek oleje

Do jedné misky si navažte cukr, přidejte citronovou šťávu a olej. Ručně utřete dohladka do husté polevy. Když poleva pomalu odkapává ze lžíce a dobře kryje, máte hotovo.

Pak už vychladlé věnečky podélně prokrojte a naplňte krémem. Vršky namočte do polevy, nechte okapat a přiložte navrch na žloutkový krém.

Autor:
  • Nejčtenější

Zmijovka patří k českému řezníkovi. Dnes se polovina vyváží do Afriky

Kostkovaná košile, zástěra a zmijovka – takhle vypadá typický český řezník. Je otázkou, kde se charakteristická...

Nejstarší hospody Česka najdete na Zlínsku, Ústecku i v Praze

Pivo se v nich čepovalo už před stovkami let a fungují dodnes. Chodívaly do nich osobnosti jako Mozart, magistr Kelly a...

Domácí farma umožní pěstovat až 24 druhů zeleniny. Vypadá jako lednice

Na technologickém veletrhu CES 2020 v Las Vegas představila společnost LG „lednici“, která je vlastně domácí farmou,...

Bázlivé štěně vlkodava má zklidňovat smečku, zatím se však bojí i dveří

Ukočírovat sedmnáctihlavou smečku psů není úplně snadné, přesto péči o ně považuje Jana Hrstková z vísky Karhule za své...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vědci vybrali 30 našich nejvýznamnějších parků a zahrad z dob totality

Odborníci se poprvé v historii obsáhle zabývají parky a zahradami, které vznikly na českém území v období nacistické a...

Premium

Proč vyhraje vodík. Vynálezce Tůma má o budoucnosti automobilů jasno

Už před dvaceti lety se projel vodíkovým autem, kterým chtějí Japonci na letošní olympiádě v Tokiu propagovat...

Premium

Převratná metoda z IKEM: jak zhubnout přeprogramováním metabolismu

Lékař Marek Beneš je už třetím rokem vedoucím lékařem projektu, při kterém se pomocí laseru „oslepí“ nervové buňky...

Premium

Přivřela oči a doufala v polibek. Manžel ji místo toho shodil ze srázu

Ležela vedle něj a pravidelně oddychovala. Odtáhl se od ní, co mu jen postel dovolila, a otočil se zády. Musí to udělat...

  • Další z rubriky
Premium

Tajemství dokonalé makronky. Česká cukrářka má zákazníky i v Ománu

Během tříměsíčního kurzu v Paříži se Tereza Gondková zamilovala do francouzské cukrařiny a na český trh vtrhla s...

Návrat na obrazovky v roli superšéfa, to se blbě odmítá, říká Pohlreich

Předloni v létě Zdeněk Pohlreich oznámil, že s pořadem Ano, šéfe! po deseti letech končí, je unavený a ztratil chuť...

Zmijovka patří k českému řezníkovi. Dnes se polovina vyváží do Afriky

Kostkovaná košile, zástěra a zmijovka – takhle vypadá typický český řezník. Je otázkou, kde se charakteristická...

Červená řepa na talíři se postará o vaše tepny, srdce, tlak i cholesterol

Máte-li na ni neblahé vzpomínky ze školních jídelen, připravte si ji tak, aby vám opravdu chutnala. Způsobů je...

Najdete na iDNES.cz