Středa 29. ledna 2020, svátek má Zdislava
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 29. ledna 2020 Zdislava

Zvládnete upéct věnečky podle receptu špičkového cukráře? Není to legrace

  0:02aktualizováno  0:02
Patří k tomu nejlepšímu, co si můžete dát jen tak pro radost ke kávě, přesto jsou žloutkové věnečky jedním z nejobyčejnějších zákusků, které snadno přehlédnete. Přitom odpalované těsto, to je opravdová výzva, jak se přesvědčili amatérští cukráři v pořadu Peče celá země.

Dvanáct amatérských cukrářů se s receptem na žloutkové věnečky muselo porvat minulou sobotu hned v prvním kole televizní soutěže jako s technickou výzvou. I přes jejich postavení jakési zákuskové popelky je za zkoušku ohněm považuje nejen zkušený cukrář Josef Maršálek. 

Věnečky podle Maršálka

Ten pekl sladké už jako malý kluk, posléze utekl z vísky v Oderských vrších do Prahy a vypracoval se tak, že pekl vdolky i pro britskou královnu. Aktuálně je jedním z porotců televizní soutěže, na kterou se diváci České televize mohou těšit každou sobotu večer. Druhým porotcem je špičková cukrářka Mirka van Gils Slavíková, která se profesně dokázala prosadit rovněž v zahraničí.  

Oba se shodují, že největší záludností na přípravě žloutkových věnečků je zvládnutí odpalovaného těsta, které neodmyslitelně patří i k větrníkům či plněným kuličkám, kterým Italové říkají  „profiterole“ a plní se krémem či šlehačkou, případně polévají čokoládou. Dokonce je ani nutně nemusíte plnit sladkým obsahem, skvělé jsou i s dýňovým krémem a slaninou, případně jiným slaným krémem.

Recept na slané jednohubky z odpalovaného těsta

Historie odpalovaného těsta sahá až do 16. století a má vznešený původ. Francouzi tvrdí, že je to jejich dar kulinářskému světu. Častěji se ovšem uvádí, že na tento způsob přípravy těsta přišli Italové ve Florencii na dvoře samotné Kateřiny Medicejské. 

VIDEO: Jak na odpalované těsto, radí italský šéfkuchař

Pokud se rozhodnete si těsto vyzkoušet, profesionální cukrář Josef Maršálek předem varuje před úskalími, která na vás čekají: „Jakmile přidáte do těsta vajíčka a nastříkáte ho na plech, je důležité troubu hned na začátku moc neotvírat.“ 

VIDEO: Tradiční cukrářský recept na české věnečky

Tradiční recepturu na věnečky Josef Maršálek pro soutěžící lehce upravil, nahradil například olej máslem a místo vody přidal mléko, výsledkem by měla být klasika s rumovým krémem a lehce pikantní citronovou polevou. Pokud tedy opravdu poctivě dodržíte postup přípravy, budiž vám přáno, ať se vám žloutkové věnečky povedou. V soutěži se to nepodařilo zdaleka všem.  

Žloutkové soutěžní věnečky podle Josefa Maršálka

Na odpalované těsto si odvažte: 

  • 120 ml vody
  • 135 g mléka
  • 100 g másla
  • 13 g cukru krupic
  • 205 g hladké mouky
  • 275 g syrových vajec (vejce je opravdu třeba zvážit, je to cca 5 a půl kusu)
  • 3 g soli

V hrnci smíchejte vodu, mléko, máslo, sůl a cukr, přiveďte k varu a přidejte naváženou mouku. Pak ji tzv. zavařte, což znamená, že těsto v hrnci nechte za stálého míchání odpařovat tak dlouho (obvykle 1 až 2 minuty), až se začne odlepovat od stěn. Pak ho míchejte v mixéru s lopatkou dokud nevystydne, vmíchejte odvážená vejce a hmotu případně dořeďte trochou vody.

Sáčkem s velkou hvězdicovou špičkou stříkejte na plech s pečicím papírem věnečky o průměru 7 cm, plech vložte do trouby vyhřáté na 240 °C a stáhněte teplotu na 220 °C. Jakmile věnečky nabudou na objemu, stáhněte teplotu na 180 °C a dopečte. Vyjměte z trouby a před plněním nechte vychladnout. (Troubu během pečení neotvírejte, jinak vám věnečky tzv. spadnou.)

Jakmile do těsta přidáte vajíčka, je potřeba těsto rychle nastříkat na plech a...
Takto nějak by měly dobře upečené věnečky ideálně vypadat.
Zchladlé věnečky se podélně proříznou a naplní krémem.
Ke žloutkovým věnečkům patří i citronová poleva.

12 soutěžících se minulou sobotu popasovalo s věnečky statečně, ne všem se ale povedly.

Na žloutkový creme patissiere si připravte:

  • 500 ml mléka
  • 80 g žloutků
  • 125 g cukru krupice
  • 50 g vanilkového pudinku
  • 50 g másla
  • 1 ks vanilkového lusku

Ve 100 ml mléka rozmíchejte pudinkový prášek a žloutky dohladka. Zbylé mléko, máslo, cukr a vanilku přiveďte k varu, přilijte rozmíchanou směs a řádně provařte 2 až 3 minuty. Vychlaďte přikryté fólií.

Jakmile máte tento základ žloutkovo-máslového krému připravený, můžete se vrhnout na přípravu žloutkového krému, na nějž potřebujete:

  • 500 g creme patissiere
  • 125 g másla
  • 30 ml rumu

Creme patissiere vyšlehejte dohladka s rumem a zašlehejte změklé máslo. Krémem naplňte sáček s hvězdicovou špičkou. 

Na citronovou polevu budete potřebovat:

  • 200 g cukru moučka
  • 30 až 40 ml citronové šťávy
  • pár kapek oleje

Do jedné misky si navažte cukr, přidejte citronovou šťávu a olej. Ručně utřete dohladka do husté polevy. Když poleva pomalu odkapává ze lžíce a dobře kryje, máte hotovo.

Pak už vychladlé věnečky podélně prokrojte a naplňte krémem. Vršky namočte do polevy, nechte okapat a přiložte navrch na žloutkový krém.

Autor:
  • Nejčtenější

Základem chodského koláče z kynutého těsta zdobeného merhováním je rum

Kynutý chodský koláč je zdobený, tedy merhovaný, tvarohem a navrch povidly i mákem. S nadsázkou se říká, že jeho...

Vyzkoušejte krátké praní ve studené vodě. Ochráníte planetu i oblečení

Experti testovali náplň prádla v rámci chladnějších i teplejších pracích programů. Měřili vyblednutí barev a uvolňování...

Kuchař s vášní pro sušené maso. Vyvařoval velvyslancům a ohromil Italy

Vojtěch Kalášek opustil místo kuchaře na britské ambasádě, aby se mu zdrojem obživy stalo jeho hobby. Nyní suší maso z...

VIDEO: Vystresovaná kočka Pepina brání svou rodinu značkováním po bytě

Pepinu si Jana přinesla domů jako zubožené zanedbané kotě, veterinář dokonce naznačil, že kočka určitě trpí nějakou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Krbová kamna vybírejte nejen podle vzhledu, ale hlavně podle výkonu

Krbová kamna jsou pro většinu lidí spíš dekorativním doplňkem. Ale v přechodných obdobích mohou suplovat i vytápění v...

Premium

Velký test palubních kamer: některé umí i ochránit před nehodou

Porovnali jsme šestnáct oblíbených autokamer podle kvality záznamu, parametrů a funkcí, které nabízí. Cenové rozpětí...

Premium

Léčil jsem lidi homeopatií. Pak jsem zjistil, že funguje jinak, než mi říkali

Homeopatie je přes dvě stě let stará medicína. Znamená to, že patří do starého železa, nebo má stále co nabídnout?...

Premium

Do dvou let se ukáže neudržitelnost elektroaut, říká bývalý šéf Škoda Auto

Vadili jsme hlavně značce Volkswagen, když jsme postavili Octavii proti Golfu, říká v rozhovoru pro LN Vratislav...

  • Další z rubriky

Česnekové mléko, zázvor v medu i rakytníkové víno posílí vaši imunitu

Nachlazení a virózy řádí touto dobou víc než kdy jindy. Ke zmírnění příznaků i jako prevenci lze využít celou řadu...

Krbová kamna vybírejte nejen podle vzhledu, ale hlavně podle výkonu

Krbová kamna jsou pro většinu lidí spíš dekorativním doplňkem. Ale v přechodných obdobích mohou suplovat i vytápění v...

Premium

Život kolem vody jim sluší. Zelené společnice ale potřebují i denní světlo

Ačkoli koupelny patří k nejmenším místnostem v bytě, rostliny by tu měly mít své místo. Ovšem za předpokladu, že je zde...

Kuchař s vášní pro sušené maso. Vyvařoval velvyslancům a ohromil Italy

Vojtěch Kalášek opustil místo kuchaře na britské ambasádě, aby se mu zdrojem obživy stalo jeho hobby. Nyní suší maso z...

Jak přežít období růstu zubů u dětí? S těmito tipy to zvládnete levou zadní
Jak přežít období růstu zubů u dětí? S těmito tipy to zvládnete levou zadní

Když miminku začnou růst zoubky, jste na začátku těžkého období, kdy se z něj stává nešťastný slintající uzlíček. Máme tipy, jak mu můžete co nejvíce ulevit.

Najdete na iDNES.cz