Pyré z cukety si dokonce můžete zmrazit, v mrazáku vydrží celou zimu. A třeba na topinky se bude hodit kdykoliv. | foto: Profimedia.cz

Urodily se cukety? Připravte si pyré do zásoby nebo se pstruhem

  • 1
Zelenina, na první pohled vzdáleně podobná okurce, avšak odlišné chuti, má nízkou kalorickou hodnotu a je vhodná při hubnutí a detoxikaci organismu. Co všechno ještě umí a jak si ji připravit? V příloze Víkend DNES radí mistr sezonní kuchyně Radek David.

Obsahuje látky s protirakovinotvornými účinky, z 90 % ji tvoří voda a zbytek vláknina, která je prospěšná pro zdravé zažívání. Dále obsahuje vitaminy B, C, provitamin A, antioxidanty a draslík.

Šéfkuchař Radek David

Pokrmy připravené z cuket působí příznivě na vyprazdňování střev, při ateroskleróze, žlučníkových kamenech, dně, revmatismu, ovlivňují činnost srdce, ledvin a trávicího ústrojí. Cuketu využijete při přípravě polévek, bramboráků, při grilování, smažení a do zeleninových příloh.

Malé cukety můžete jíst syrové, velké až po tepelné úpravě. Pochutnat si můžete i na květech, pokud je naplníte a zapečete nebo obalíte v trojobalu a usmažíte. Nejchutnější jsou cukety dlouhé okolo 25 cm.

Cukety jsou v poslední době populární i ve formě špaget. Jak ukazuje například recept v magazínu Jenprozeny.cz.

Pstruh a cuketové pyré

Budete potřebovat

  • 4 ks pstruha
  • sůl
  • 2 cl olivového oleje
  • 20 g másla
  • 2 cl slunečnicového oleje
  • 500 g cuket
  • 10 listů bazalky
  • 1 dl 33% smetany 

Příprava

1. Pstruha ostrým nožem podél páteře vyfiletujte na dva filety. Vyřízněte břišní kosti a odřízněte pupky. Osolte.

2. Na pánvi rozpalte olivový olej, přidejte filety pstruha – nejprve kůží dolů. Opečte, opatrně filety otočte a přidejte máslo. Přelévejte výpekem.

3. Cuketu podélně rozpulte, vydlabejte střed a odstraňte semínka. Nakrájejte na tenké plátky.

4. Orestujte zprudka v kastrolu na horkém oleji, osolte a zalijte smetanou. 

5. Smetanu vyvařte, přidejte listy bazalky a rozmixujte. Pokud chcete mít pyré opravdu jemné, přeceďte je přes jemný cedník.

TIP: Pstruhy můžete připravit i vcelku, ale musíte je pak dopéct v troubě.