Neděle 26. ledna 2020, svátek má Zora
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 26. ledna 2020 Zora

Diskuse k článku

Zabiják špatné zimní nálady? Podle Pohlreicha polévka z kysaného zelí

Zimnímu splínu čelím jídlem, říká šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Taková bytelná zelňačka vydá klidně za hlavní jídlo, a to je už kysané zelí samo o sobě dobrotou nadupanou vitaminy. Jeho přetavením do vyššího levelu pak získáte opravdu silnou polévku. Jen vybrané kysané zelí předem ochutnejte, aby nebylo kyselé až moc.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

 0
Jste přihlášen jako


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

Zbývá 2000 znaků nebo 10 odstavců.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P21e22t50r 69N54o97v24á75k 8387851691742

Udělat mi základ na zelnici na másle,letěl by,že by si nestačil sbalit ten kuřecí vývar a pozdravit!

Základ pěkně na maďarském špeku a cibuli,potom maďarskou papriku,zalít vývarem(nejlépe z uzených žeber) přivést do varu,potom brambory,kousek klobásky a když jsou brambory tak napůl,kysané zelí(někdy se musí trošku propláchnout) a dovařit brambory do měkka,pak přidat pokrájené uzené,a podle chuti malinko tmavé jíšky na sádle,!žádná amerika)!!! pak šupky dupky na talíř a podle chuti každého trošku pišty a zakysanou smetanu!

0/0
29.1.2016 22:17

P68e55t76r 17N17o62v29á61k 8747631861882

Založit zelnici na másle!!!

Ten by letěl,ani by si nestačil sbalit ten kuřecí vývar a pozdravit!!

0/0
29.1.2016 22:01

P14a23v70e98l 35M92i81l11i29č82k29a 1604648679391

Zapomněl na trochu sušených hub a suš trnek..

0/0
10.12.2015 16:04

P32e87t25r 96N55o56v61á18k 8867151211382

To by nemuselo být špatný,ty trnky, jsou švestky?

0/0
29.1.2016 22:20

Š88á91r56k50a 31Č18e37c97h55o71v30á 8928376655865

... kysané zelí je samo o sobě dobrotou nadupanou vitaminy.  Tak po 30 min. varu zcela jistě !;-D

+1/0
10.12.2015 7:43

E55r18i89k 18S76a84n74e14t64r28i17k 4358800260174

Neviem slaninu by som tam nedával keď tak niečo z toho: huby, klobáska alebo slivky.

0/0
8.12.2015 13:17

M59i69r46e11k 34K59o97v74a90c61i19k 5951191381597

Já dělám zelňačku z čerstvého zelí. To si nakrouhám den předem do hrnce, osolím a uložím do chladu. Jinak klasika, cibulku na sádle, klobása (rád přidávám i pár kousků hovězího), brambory, vše orestuju, pak teprve zaleju, zelí vařím zvlášť podlité trochou vody a teprve, když jsou brambory uvařené, tak zelí i se šťávou přidám a ještě chvíli povařím.

0/0
6.12.2015 14:33

D58a20n 10M47a70c98h19o30l46d33a 8337732494252

Ja to delam jinak. Koupim kysele zali v pytliku nebo mam od znamych domaci nalozene. To dam s bramborem a kminem do vody a varim. Vedle na panvi cibulka s klobasou a na chvili papriku a chilli. To pak soupnu k zeli. Nakonec mouku s vodou. Problem je trochu s bramborem jak pise polreich.

0/0
6.12.2015 15:03

P49a91v29e48l 84V34ě29t68r76o66v21e63c 6566808222671

No právě, kyselé zelí a syrové brambory bych v jednom hrnci nevařil...

0/0
20.1.2016 1:38

D55a24n 54M54a28c68h63o80l16d85a 8227462234362

Zadna jiska, ale mouka s vodou. Zadna smetana. Ostravska klobasa a hlavne zadny cukr, ma to byt kysele. Davam i chilli at je to ostre.

+2/0
5.12.2015 21:43

P84a43v57e82l 71V23ě33t70r88o69v81e90c 6976458902891

A co myslíte, že jíška je? Nebo tam nedáváte žádný tuk (omastek)?

0/0
20.1.2016 1:41

J86a51n73a 31B77o77u55l79o61v68á 7840426351481

Zelňačku připravuju tak, že nejdřív dám na osmaženou cibulku pokrájené brambory, klobásu a papriku, trochu to osmahnu a pak zaliju vývarem a nechám vařit tak deset minut, brambory se uvaří a pak teprve přidám zelí a další koření, pepř, nové koření a bobkový list. Zahušťuju až moukou rozmíchanou ve vodě, jíšku prakticky nepoužívám, nemusím tedy dávat ze začátku tolik tuku. Na talíři pak zdobím kysanou smetanou.

Zkoušela jsem i variantu s uzenou paprikou a bylo to opravdu jako z uzeného masa. ;-)

+4/0
5.12.2015 18:35
Foto

M21a91r82t43i19n 38V91a43l56i50n77a 6852415631569

A jak říkával Ivan Hlinka, hlavně se z toho neposrat ...

+1/−2
5.12.2015 18:18

J81o76s72e92f 64V22o90s67i44c80k15y 4803887966383

A jeste tu polevku prisoli!Lidi, uvedomujete si, jak silne slane je kysane zeli? Zeli si nakladam sam, tak vim, ze na 1 kg pripadne lzice soli (20g). Vsichni z toho budete mit vysoky tlak!  Aspon si to zeli pred pouzitim poradne properte !

+1/−9
5.12.2015 18:11

P86a84v58e95l 86V48ě81t68r53o57v43e46c 6726878882241

20 gramů soli na kilogram zelí je příliš? Je-li v cca dvou litrech polévky (počítám půl kilogramu zelí) jeden dekagram soli, je to na zadělání problému s vyskoým krevním tlakem? Pak by musely být zakázány všechny polévky, které se podávají v běžných restauracích, protože mají jistě víc, než pět gramů soli na litr polévky..., což je 1,25 gramu na porci (cca čtrvrtina denní doporučené dávky).

+1/0
6.12.2015 0:10

K31a73t12e88ř74i29n30a 44S79e75d21l77á61č30k41o62v55á 3713908806980

Jo, jiste, properu to zeli, abych se zbavila vsech tech skvelych latek, ktere kysane zeli ma - zbyde jen vlaknina. A polevku pak osolim, aby se dala jist, ze. Navic si zpocitejte kolik vychazi na jednu porci, jak uvedl p. Vetrovec.

+6/−1
6.12.2015 1:21

F92r80a87n37t29i39š56e91k 33N12o53v23á16k 6121915236761

Vařením je stejně zničíte, takže je to vcelku fuk :)

0/−4
6.12.2015 8:50
Foto

M18i52l14a81n 84Č19e85r60n37ý 5903119709542

Kysané zelí neobsahuje jen vitamín C, ale i třeba kyselinu mléčnou a ta se varem nezničí.

+1/0
6.12.2015 9:58
Foto

I90v88o 94C42h43u45d82o58b28a 9370956421364

správně udělané zelí nepřesolené 20g se dává do hotové polévky tudíž se nevaří ;-D bez ohledu na p. Pohlrejcha:-P

0/−2
6.12.2015 13:03

Š62á15r74k69a 17Č63e54c13h67o18v95á 8898166295595

Propírat kyselé zelí je barbarství !

+5/0
10.12.2015 7:46

I46g28o67r 11S10v44a16t20o79s 8695298427935

Zelnacka rozjasni i nasleduji den po konzumaci.....

+6/0
5.12.2015 15:52

J48a21k20u76b 29F79e43i26f53a72r 7459979136459

někdy už i večer;-D

+1/0
9.12.2015 16:42

P94a98v88e22l 82S98o64b90o26t37k60a 5350264

Nemám rád červenou zelňačku.

Zelí, lehce osmažená cibulka, vařené brambory, kmín a šlehačka, zahustit záklechtkou je podle mne nesrovnatelně lepší.

Žádná paprika, žádné maso nebo uzeniny/klobásky, nehledě k tomu že dnes už uzeninu na buřtguláš/do polévky nikde nekoupíte.

+2/−16
5.12.2015 15:29

Š82á44r55k37a 22Č24e43c92h89o88v26á 8558896755855

Šlehačka ;-D

0/0
10.12.2015 7:47

P10a29v64e65l 15V45ě27t96r96o70v64e51c 6776218592831

Až do přečtení Vašeho příspěvku mne nenapadlo dělat zelňačku z červeného zelí. Kde je to, prosím, obvyklé?

0/0
20.1.2016 1:46

M86i88c41h58a12e14l 22D56o77u52c97h46a 2958972441350

Stačí jenom trošku pozorněji číst - o červeném zelí nikde ani zmínka, ale pan Sobotka píše, že "žádná paprika, žádné uzeniny/klobásky...". Už je to jasnější?

+1/0
20.1.2016 3:24

P25a18v28e85l 72V90ě84t44r13o82v18e38c 6526808682101

Kde se prosím dělá zelňačka z červeného zelí? Mne to dosud nenapadlo ani jsem to nikde neviděl (pokud tedy nemyslíte boršč, kde barvu dává červená řepa).

0/−1
20.1.2016 1:49

R51a18d36i92m 28P60o10l71á29š25e26k 9876443749429

Já zelňačku vařím z toho, co dům dal, tedy pokaždé jinak. Syrové zelí nebo pokud je kysané zelí staré a pokud je maso či uzenina horší kvality, dává se na začátek na olej. Aby se opečením na oleji ta špatná příchuť víceméně ztratila. Pokud je kysané zelí čerstvé a kvalitní, dává se na konec, zarazí se jí var hotové polívky.

Vývary taky používám všemožné, vedle vývaru upotřebím klidně i vodu z vaření těstovin nebo obilné kaše nebo rýže. Já jinak spousty vařených věcí pojídám s chlebem, klobásky, párky, bůček, lalok, koleno atd, taže z toho mám kdispozici spousty vývaru.

Zelňačka u mně je jinak zimní, ta je zahuštěna hodně moukou, víc brambor a hodně opepřená, aby byla na teplo a letní, kdy je zahuštění jen slaboučké a hlavní chuť je spíš z toho kysaného zelí. A když už letní a s kvalitní klobáskou, tak dobrota je potom taková zelňačka s chlebem.

+2/0
5.12.2015 15:24
Foto

M60i71l95a13n 96Č54e28r95n83ý 5143969829962

Nikdy jsem z obilné kaše nesléval vodu, ono je to vážně možné?8-o

0/0
5.12.2015 15:27
Foto

R13i67c10h29a82r51d 95P31o89l66á84š11e70k 9694273240479

mě vody při vaření rýže taky nějak moc nezbyde :-)

+2/0
5.12.2015 16:49

R43a95d90i18m 72P96o46l81á78š28e67k 9146383199309

Dá se vody trochu víc a uvařená kaše se nechá vychladnout tak na 50 - 60 st C. Potom se hodí na obyčejné silonové sítko a nadbytečná voda s příslušným "šlemem" neboli škrobem a dalšími látkami prostě vyteče. Je taky možné, pokud to vychladne moc a škrobu se přes sítko nechce, to promýt teplou vodou.

Kaše je potom, když se pořádně uvaří, měkká a zároveň není hnusně ulepená.

A voda z toho je potom taková hodně zahuštěná, docela dobrý polotovar na zahušťovaní jídel  místo mouky.

+1/0
6.12.2015 8:25

E57m42i71l 10P41r73c91h22a83l 5740740708344

High explosive ;-D

0/0
5.12.2015 14:57

I43v79a40n 80M62a86r22e87k 6204108662

Tedy při vší úctě k p.Polreichovi musím konstatovat že má o polévce z kysaného zelí (kyselice či na Slovensku kapustnice) trochu podivné představy ? ! ;-(

+12/−2
5.12.2015 14:51

K84a30t10e25ř47i66n22a 69S19e52d38l69á37č52k31o35v58á 3303258476470

Ma uplne normalni predstavy, jen vy asi nevite, ze zelnacek existuje vice druhu. Neni jen slovenska s houbami a svestkami. Je i bila nebo valasska.

+9/0
5.12.2015 17:16

D62a65n 51M97a65c79h91o50l97d29a 8897562504982

Tak hlavne zelnacka je cervena a bez smetany. Pak kyselo bile a se smetanou

+1/−1
5.12.2015 22:01

P26a36v35e10l 24V64ě32t41r63o16v36e18c 6556138662951

Proč by musela být zelňačka bez smetany a proč by bez papriky nemohla být?

0/0
5.12.2015 23:58

D49a71n 47M10a43c32h44o44l55d25a 8237492284942

Muze byt, ale takhle se vari zelnacka a kyselo. Obmeny uz si dela kazdy sam jak mu chutna. Osobne jsem zelnacku se smetanou nikdy nevidel.

0/−2
6.12.2015 10:29

E87v69a 21K26a95l34l43i64s92t16o83v56á 6397438526610

Tak se přijďte podívat k nám, my ji jinak neděláme. A nejraději z hlávkového zelí (+ samozřejmě brambory, kmín, pepř, bobkový list, na cibulce a špeku udělaná lehká papriková jíška a hlavně rozkrájená čabajka).

+1/0
11.12.2015 3:14

J23a94n 10H35r81a89b23á27n64e80k 8807198850

Já tam dávám i tu šťávu ze zelí, ještě přidám ocet a klobasku dávám pikantní... Tou smetanou se to zjemní, ale je luxusní.

+8/0
5.12.2015 12:23

T73o45m37á52š 92T94a20t21í30č69e11k 5130432870898

To ale potom musíš taky pořádně osladit, ne?

0/−3
5.12.2015 14:39
Foto

M69i98l79a81n 31Č59e25r86n67ý 5383819699152

Ocet je zbytečný, klobása nezbytná! A nejlepší je ta opravdová slovenská, co se občas koupí na trhu. Vyzkoušeno!

+3/0
5.12.2015 15:29

M39i44l85o47š 69K29o65v62a89č 7615298316310

ted jsem varil -fazole k tomu kysané zelí,olej paprika,bobkový list,nové korení a je vyborná ,naco to komplikovat

0/0
5.12.2015 11:14
Foto

M91i22l91a65n 47Č90e30r23n47ý 5823599309932

Fazole a zelí? To je věru zvláštní modifikace...

+3/0
5.12.2015 15:31

J98i16ř17í 54B81r87a64b74e35c 9810108819477

To je na výbušnost, ideálně před zápasem ;-DR^

+4/0
5.12.2015 20:02

M79i97l38o50š 76K58o89v19a67č 7585498756180

fazole a zelí to jde k sobe,ja dávam i trochu šošovice,a trochu loupaného hráchu,muže být i bez luštenin pak dávam celé brambory a jíšku

+1/0
5.12.2015 22:03
Foto

P67a32v31e79l 24M91a48c62h21a20č79e12k 5951532953

Nejlepší recept na tuto polévku je v knize Zelňačka. :-)

+4/0
5.12.2015 10:41

P48a91v40e54l 84V49ě61t78r45o88v92e49c 6616448592391

Četl jsem to před léty a už si recept nepamauji a knížku jsem měl půjčenou. Čím se prosím ten recept liší třeba od toho Pohlreichova, prosím?

0/0
20.1.2016 1:56

H98a86n59a 65F83i59n43k43o46v69á 1366105954426

Tohle je už spoustu let naše štědrovečerní polévka (rybí nejíme). Nejlepší je udělat vývar z uzených žeber ;-) a brambory se dají nastrouhat, polívku to hezky zahustí a ochutí.

+11/0
5.12.2015 9:40

N95o80v19o96s78a23d 72M10i23r38o31s43l38a39v 9618569888339

...přesně tak a moje řeč..štědrovečerní ale i novoroční vyprošťovák a nesmí se zapomenout na krapítko sušených hub a žádná jíška pouze jemně strouhaný brambor na zahuštění kam se hrabe biftek ;-D;-D

+3/0
5.12.2015 12:04

M21a33r30t45i21n 92N62i15t54r69i27a84n53s29k81y 2645783948702

Tak tak chlapi... som zo Slovenska varím to rovnako. Ale aj tak je výborné že tá kapustnica sa dá spraviť na milión spôsobov.

+5/0
5.12.2015 12:37

Premium

Do dvou let se ukáže neudržitelnost elektroaut, říká bývalý šéf Škoda Auto

Vadili jsme hlavně značce Volkswagen, když jsme postavili Octavii proti Golfu, říká v rozhovoru pro LN Vratislav...

Premium

Parkování zadarmo díky fíglu. Stačí si připlatit za vlastní espézetku

Češi parkující v centru Prahy na takzvaných modrých zónách zkoušejí fígl, jak nezaplatit za parkovné svého auta ani...

Premium

Proč vyhraje vodík. Vynálezce Tůma má o budoucnosti automobilů jasno

Už před dvaceti lety se projel vodíkovým autem, kterým chtějí Japonci na letošní olympiádě v Tokiu propagovat...

Najdete na iDNES.cz