Čtvrtek 22. dubna 2021, svátek má Evženie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 22. dubna 2021 Evženie

VIDEO: Jak jíst šneky jako tradiční postní pokrm Štědrého dne

  0:09
Francouzi zdaleka nejsou jediní, kdo si v konzumaci hlemýžďů liboval a libuje. Dokonce nejsou ani první, kdo začal šneky připravovat, ačkoliv úprava po burgundsku je pravděpodobně ve světě nejznámější a níže na ni přinášíme recept. Teď u nás vánoční šneci zažívají renesanci jako tradiční postní pokrm.

V našich krajích byste našli zmínky o využití hlemýžďů v kuchyni v klasické Domácí kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové z roku 1826, a to hned v několika receptech: na šneky s kyselým křenem, nadívané, s vinnou omáčkou a dokonce i na šnečí ocásky. 

Fotogalerie

Ovšem vzhledem k tomu, že Rettigová byla hlavně sběratelkou receptů, nikoliv inovátorkou, se šneci na českých stolech zřejmě objevovali už dávno před tím. A pomalu, ale jistě u nás znovu získávají na oblibě. Dokonce se opět stávají vánoční tradicí – jsou totiž postním jídlem, které nechybělo na vánoční tabuli. 

A nešlo ani náhodou o nějaký luxus, původně šlo naopak spíš o jídlo chudých. První zmínky o jejich konzumaci u nás pocházejí z šestnáctého století, kdy si na nich pochutnávali Rožmberkové. Později se rozšířili od chudší venkovské vrstvy do měst, kde se velmi rychle stali oblíbeným pokrmem měšťanů. 

Libové šnečí maso je fajn

Sváteční šnečí pokrmy v pražské restauraci La Gare, kde jsou šneci součástí...

Šnečí pokrmy v pražské restauraci La Gare.

Šnečí pokrmy jsou doporučovány dietology, jejich maso je totiž téměř bez tuku, obsahuje ovšem 75 % proteinů, takže je velmi vydatné. Navíc je přirozeným zdrojem hořčíku, fosforu a vápníku. Rozhodně tedy stojí za vyzkoušení. 

Za první republiky se na šneky chodilo na Štědrý den během sváteční vycházky městem nebo se připravovali přímo v domácnostech. Po druhé světové válce se tento zvyk na dlouho odmlčel. Posledních několik let však tato tradice opět ožívá. Nejen v Praze tak můžete zajít na tradiční šnečí pokrmy, většinou v novodobém hávu, jako je připravuje například šéfkuchař Jan Kvasnička v pražském restaurantu La Gare.

„U nás jsou šneci běžnou součástí menu, nejčastěji jako předkrm. Na Štědrý den však připravujeme speciální šnečí menu, letos připravíme šneky po burgundsku s bylinkovým máslem, šneky s hříbkovým ragú a allumette s mořskou solí a Vol au vent se šneky a česnekovým velouté. Hosté se k nám naučili chodit s celou rodinou, vracejí se tak k tradici, kterou by si neradi nechali ujít,“ popisuje tradici přípravy vánočních šneků kreativní šéfkuchař se zkušenostmi z exkluzivních restaurací po celém světě. 

Tato restaurace ovšem není zdaleka jediná, kde jsou šneci součástí stálého menu. Mají totiž zdravé maso, jsou lahodní a řada lidí si jejich chuť oblíbí. 

Recept na šněky po burgundsku podle šéfkuchaře Kvasničky

Na šneky v tradiční úpravě, jak je můžete okusit v restauraci La Gare, budete potřebovat 48 šneků. Čas přípravy zabere až 7 hodin a porce nasytí 4 osoby.

Šneky po burgundsku s bylinkovým máslem si můžete připravit podle receptu...

Šneky po burgundsku s bylinkovým máslem si můžete připravit i doma.

Na zeleninový vývar si připravte 2 mrkve, 2 cibule, 100 ml bílého vína, 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření a 15 g soli. Na máslo na šneky: 100 g hladkolisté petržele, 50 ml bílého vína, 50 g toustového chleba bez kůrky, 500 g másla, 20 ml pastisu, 30 g česneku, 30 g šalotky a 20 gramů soli.

Kdo jedl šneky jako první?

Šneci na štědrovečerním stole nejsou žádní exoti, ale naši domácí hlemýždi...

Šneci na štědrovečerním stole nejsou žádní exoti, ale naši domácí hlemýždi zahradní.

První záznamy o využití hlemýžďů v gastronomii pocházejí už ze starověkého Říma a vzhledem k tomu, že není nijak složité je ulovit, lze předpokládat, že se konzumovali už dávno předtím.

V jaké podobě to bylo, to netušíme. Víme jen, že Římané je podle historických pramenů z ulit vyndávali zaživa, vykrmili je mlékem tak, aby se šneci už nevešli do domků zpátky, a pak je smažili na oleji a podávali s vinnou omáčkou.

Šneky vařte zhruba hodinu ve vodě s octem, pak je vyjměte a vidličkou oddělte maso od ulit. Ulity vraťte do vody s octem a nechte vyvařit další hodinu a půl. Šnečí maso očistěte a uvařte v zeleninovém vývaru s bílým vínem. Vařte je pomalým, táhlým varem zhruba 4 hodiny, poté šneky vyndejte a nechte okapat.

Hladkolistou petržel rozmixujte, přidejte toustový chléb bez kůrky, směs opět  rozmixujte a dejte stranou. Máslo nechte trochu povolit a vmíchejte do něj sůl, bílé víno, pastis, česnek nastrouhaný najemno a šalotku nakrájenou najemno. Nakonec přidejte hladkolistou petržel rozmixovanou s toustovým chlebem a vše dobře promíchejte.

Do vyvařených okapaných ulit vložte na dno trochu připraveného ochuceného másla, přidejte šnečí maso, poté opět navrch přidejte trochu másla. Gratinujte v troubě rozpálené na 200 °C po dobu 7 až 8 minut. Podávat je můžete s francouzskou bagetou.

Šneci jako český vývozní artikl ohrožený suchem

  • V České republice se zkonzumuje kolem 10 tun šneků ročně, dalších 500 tun jde na export, zejména do Francie. Odhadem je převis poptávky po šnečím masu na evropském trhu 90 tisíc tun.
  • Významným artiklem je i šnečí sliz, využívaný v kosmetickém průmyslu, protože obsahuje spoustu vitamínů a kolagenu.
  • Šnečích farem přibývá, na trh dodávají nejen maso a sliz, ale i hotové produkty.
  • Hlemýždi jsou velmi citliví na vlhko, pokud je sucho, zazátkují se a čekají na příhodnější podmínky, voda je přirozeně aktivizuje. Není tedy zvláštní, že po dešti jich často vídáme víc než běžně. Změny podnebí však přirozenou populaci šneků ohrožují.
Autor:
  • Nejčtenější

Lukáš Krpálek pořídil rodině těžkotonážní kotě. Přiletělo až z Ruska

Pokud se zakoukáte do konkrétního kočičího plemene, aktuálně není úplně snadné najít chovatele s volným kotětem. Své o...

Míchaná vejce připravujte nad mírným plamenem. Budou šťavnatá a nadýchaná

Míchaná vejce jsou poměrně jednoduchým pokrmem a lze je připravovat na spoustu způsobů. Ale často vznikne směs, která...

Sledování kosí rodinky zhatilo mrazivé počasí. Mláďata zřejmě uhynula

Pozorování kosího hnízda bohužel předčasně končí. Během třetí dubnové soboty začalo být jasné, že v příbytku kosí...

Dopřávejte si ředkvičky stokrát jinak, pro vaše tělo udělají maximum

Ředkvička je velmi užitečná zelenina, neboť obsahuje mnoho důležitých prvků a vitaminů. Hodí se nejenom k přípravě...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jablka vydrží čerstvá až do příští sklizně. Musíte je skladovat bez kyslíku

Zahrádkáři běžně skladují jablka ve sklepě, ale na jaře už mnohdy nebývají k jídlu. Je to nejen druhem odrůdy, kterou...

Jsme inspektoři, ohlásili se agenti do Vrbětic. Později se ozval výbuch

Premium Přijeli do muničních skladů ve Vrběticích a prokázali se jako zaměstnanci ostravské firmy Imex Group. Jednalo se však o...

Muž z Imex Group: Do beden k odeslání by se ve Vrběticích nikdo nedostal

Premium Sklady ve Vrběticích na Zlínsku, které podle českých tajných služeb vyhodili do povětří ruští tajní agenti, měla...

Války budoucnosti mohou probíhat v lidské mysli, říká bezpečnostní analytička

Premium Její znalosti sice využívají vojáci a jeden kolega ji prý s nadsázkou navrhl jmenovat čestnou generálkou britské...

  • Další z rubriky

VIDEO: Nad ulomenou špičkou nože nezoufejte. Snadno ji opravíte

Pro každého kuchaře je noční můrou, když upustí na zem a poškodí svůj oblíbený nůž. I ten s ulomenou špičkou lze však...

Chřestová sezona začala, můžeme se těšit také na ředkvičky a salát

Zahájením chřestové sklizně začíná lokální zemědělská sezona a špičky asparágu signalizují, že za rohem už jsou i...

Pohodlně jako z vodovodu. Vodu ze studny či vrtu jde brát i bez potíží

Premium Jak se dostat k vodě, když v místě není veřejný vodovod, cena vody stoupá a opakují se sucha? Domácí vodárny vodu ze...

Až budete stavět betonový plot, nezapomeňte pořádně pěchovat

Plot by měl takový, aby byl doplňkem nového domu, ale zároveň by neměl urážet vzhled celé ulice a okolí. Pokud jste si...

Jarní úklid raz dva: Jak na čistou podlahu i bez lezení po kolenou a otravného ždímání hadru?
Jarní úklid raz dva: Jak na čistou podlahu i bez lezení po kolenou a otravného ždímání hadru?

Přes zimu jsme si do domácností natahali spoustu nepořádku, kterého je teď potřeba se zbavit. Doba si žádá pořádný jarní úklid. V redakci jsme...

Zlom 3. května. Otevřou se obchody a služby, další žáci se vrátí do škol

Systém PES nahradí šest vln rozvolnění, oznámil ve středu premiér Andrej Babiš. Od 3. května by se mohl vrátit druhý...

Hráče vyloučili z turnaje, protože měl příliš vysoko nastavený jas obrazu

Známý streamer Tfue přišel o vítězství v turnaji o dvanáct tisíc dolarů kvůli tomu, že měl příliš vysoko nastavený jas...

Královna se rozloučila s Philipem bílými květinami a vlastnoručním vzkazem

Královna Alžběta II. se rozloučila s mužem, který stál po jejím boku celých 73 let. Posledními vzkazy pro prince...

Bojím se, že papírové peníze v Česku skončí do pěti let, říká ekonom

Premium Mezinárodní měnový fond již před pár lety poukázal na to, že by papírové bankovky či kovové mince mohly z ekonomiky...

Z Philipova pohřbu odcházeli bratři William a Harry v důvěrném hovoru

Na hradu Windsor byl v sobotu pohřben princ Philip, manžel královny Alžběty II. Velká pozornost se upírala také na...