Sobota 28. listopadu 2020, svátek má René
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 28. listopadu 2020 René

První máj si oslaďte piškotovými řezy s chutí eskyma

Mražená tvarohová dobrota v čokoládě platí za oblíbenou pochoutku řady generací. Stejně lahodné chuti se ale dočkáte i u našeho dezertu. Jeho tvarování do formiček není nutné, plát proložený vrstvou krému můžete nakrájet i na obyčejné řezy.

Piškotové minizákusky s chutí starého dobrého eskyma. | foto: Jiří Savinec

Chuťové kouzlo dezertu spočívá v náplni, která opravdu chutná jako zmíněný mražený krém na dřívku. Tmavý čokoládový piškot upečete hravě, základem krému je tvaroh, zakysaná smetana a kokosový pudink, které ztužíte kvalitní želatinou prodávanou v plátcích.

Recept na minizákusky podle Radky Hercíkové

Budete potřebovat 4 vejce, 160 pískového cukru, 8 lžic vlažné vody, 2 lžíce oleje, 160 g polohrubé mouky, 1 lžíci kakaa a půl balení prášku do pečiva.

Na krém si připravte 1 kokosový pudink, 3 lžíce pískového cukru, 300 ml mléka, 1 tvaroh, 250 g zakysané smetany, 250 ml smetany na šlehání a 4 plátky želatiny.

Oddělené žloutky ušlehejte s cukrem a vodou a do pěny zašlehejte olej. Zvlášť smíchejte mouku s prosátým kakaem a práškem do pečiva a směs vmíchejte do žloutkové pěny střídavě se sněhem vyšlehaným z bílků.

Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem.
Ještě teplý piškotový plát z plechu vyklopte a formičkou na minizákusky z něj vypíchejte jednotlivé dílky.
Formičky si rozložte na rocnou plochu, uvnitř je vyložte proužkem separační fólie a na jejich dna vyskládejte připravené piškotové plátky.

Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a upečte. Ještě teplý plát rozložte na rovnou plochu a vypíchejte z něj jednotlivé dílky. Formičky vyložte proužkem fólie a vypíchané dílky do nich vložte.

Těsto rozetřete na plech s pečicím papírem a piškot pečte přibližně 10 minut při 180 stupních Celsia. Ještě teplý piškotový plát z plechu vyklopte, stáhněte z něj papír a formičkou na minizákusky z něj vypíchněte požadované tvary. Formičky si rozložte na rovnou podložku, uvnitř je vyložte proužky separační fólie a na dno urovnejte vypíchané piškotové dílky.

Postup přípravy krému s chutí eskyma

V rendlíku na plotně smíchejte pudinkový kokosový prášek s cukrem, přilijte mléko a uvařte hustý pudink.
V trošce vody namočte plátky želatiny. Jakmile nabobtnají, zvolna je rozehřejte.
V míse smíchejte tvaroh se zakysanou smetanou.

V rendlíku na plotně smíchejte pudinkový kokosový prášek s cukrem, přilijte mléko a za stálého míchání svařte hustý pudink. Zvlášť namočte v trošce vody plátky želatiny – nejlépe každý polijte a ještě ve vodě je otočte – a jakmile nabobtnají, zvolna je rozehřejte. Ve větší míse smíchejte tvaroh se zakysanou smetanou, ale příliš hmotu nešlehejte, aby "nezvodovatěla" a nezřídla. 

Přibližně 3 lžíce tvarohové hmoty přidejte k tekuté chladnoucí želatině a metličkou vyšlehejte.
Připravenou směs tvarohu se želatinou důkladně zašlehejte do vlažného kokosového pudinku.
Do tvarohového základu ve velké míse co nejrychleji zašlehejte

Přibližně tři lžíce vymíchané tvarohové hmoty přidejte k tekuté chladnoucí želatině a metličkou vše důkladně vyšlehejte. Připravenou směs tvarohu se želatinou důkladně zašlehejte do vlažného kokosového pudinku. Hned a co možná nejrychleji zašlehejte do tvarohového základu ve velké míse pevnou šlehačku.

Přidejte veškerý kokosový pudink se zašlehanou želatinou a rychle promíchejte, než hmota začne tuhnout.
Správně vyšlehaný krém s chutí eskyma.
Vyšlehaný krém naplňte do sáčku s hladkou špičkou a na každý kousek piškotu naneste rovnoměrnou vrstvu.

Poté přidejte veškerý kokosový pudink se zašlehanou želatinou. Stále pracujte co možná nejrychleji, protože hmota začne tuhnout. Vyšlehaný krém naplňte do sáčku s hladkou špičkou a vytvořte z něj na piškotových základech ve formičkách rovnoměrnou vrstvu.

Tvarohovou náplň přiklopte ve formičkách dalším piškotovým plátkema shora jej přitlačte. Nechte ztuhnout v chladničce.
Tvarohovou náplň přiklopte ve formičkách dalším piškotovým plátkema shora jej přitlačte. Nechte ztuhnout v chladničce.
Minizákusky nakonec posypte moučkovým cukrem.

Tvarohovou náplň přiklopte ve formičkách dalším piškotovým plátkem a shora jej přitlačte. Obsah formiček nechte v chladničce ztuhnout. Jakmile zákusky pěkně ztuhnou, můžete je z formiček vyjmout, z boků odstraňte proužky separační fólie. Minizákusky můžete nakonec "zasněžit" moučkovým cukrem, ozdobit šlehačkou, čokoládou, kousky ovoce apod.

Jednodušší verzí jsou samozřejmě řezy, kdy piškotový plát jednoduše rozříznete na dva stejné díly, mezi ně nanesete krém, necháte ztuhnout a hotový moučník nakrájíte na kostky.  

Autoři:
  • Nejčtenější

Robotický vysavač jako špeh v domácnosti. Hackeři nepotřebují ani mikrofony

Robotické vysavače by mohly umožnit hackerům vzdáleně poslouchat rozhovory v domácnosti, přestože nejsou vybaveny...

Hovězí plec musí být úplně měkká, jinak se nedá jíst, radí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu pořadu Šéfem za pár minut zaměřil hovězí plec. To je partie výborného prorostlého...

Při zateplení fasády existují finty, které prodlužují její životnost

V dalším díle stavebního seriálu Fachmani, sledujícího rekonstrukci staršího domu krok za krokem, se začalo se...

Krůtí maso není suché, problémem je špatný kuchař, říká Pohlreich

V dalším dílu kuchařské show Šéfem za pár minut je hvězdou krůtí maso. Nejenže se ve většině případů dá použít v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maršálek: Praha dopadla, jak si zasloužila. Je krátkozraké spoléhat na turisty

Premium Za uplynulých dvanáct měsíců kromě porotcování v mimořádně úspěšném pořadu České televize Peče celá země stihl vydat...

Den se zaměstnanci pohřební služby: poslední rozloučení má dnes jiná pravidla

Premium MF DNES rozptyluje mýty o pohřebnictví v době koronaviru. Pohřeb do země možný je, i když se úplně nedoporučuje. O čem...

Jak vydržet v ledové vodě? Finta je jednoduchá, popisují otužilci

Premium Klepat se zimou tak, že si nedokážete zavázat ani tkaničky u bot, a přitom se tomu smát? I to dokáže koupání v ledové...

Miliardář Dědek o Pardubicích, krizi, (ne)fungování extraligy i Jágrovi

Premium Jeho jmění se odhaduje na čtyři miliardy korun, podle magazínu Forbes je 54. nejbohatší Čech. Na přelomu roku se Petr...

  • Další z rubriky

Namalujte strom a přečtěte si, co jste právě odhalili o své povaze

Na kus papíru načrtněte strom. Ze způsobu, jakým ho namalujete, se dá leccos vyčíst o vaší povaze. Přesvědčte se sami.

Během topné sezony pomůže se suchým vzduchem zvlhčovač, rostliny i větrání

Často vás trápí kašel nebo rýma, pálí vás oči, býváte unavení a snadno chytnete kdejaký bacil? Jedním z důvodů může být...

Při zateplení fasády existují finty, které prodlužují její životnost

V dalším díle stavebního seriálu Fachmani, sledujícího rekonstrukci staršího domu krok za krokem, se začalo se...

Robotický vysavač jako špeh v domácnosti. Hackeři nepotřebují ani mikrofony

Robotické vysavače by mohly umožnit hackerům vzdáleně poslouchat rozhovory v domácnosti, přestože nejsou vybaveny...

Jsem znechucená, říká Eva Burešová, kterou vyfotili s Forejtem z MasterChefa

Eva Burešová (27) a Přemek Forejt (33) byli společně vyfoceni, jak vycházejí z domu, kde herečka bydlí. Hvězda seriálu...

Ordinace v růžové zahradě za půl roku skončí, co seriál nahradí?

Po více než patnácti letech od okamžiku, kdy padla první klapka, začal tvůrčí tým seriálu Ordinace v růžové zahradě 2...

Příběh Denisy: Manžel mě ignoruje, mám dva milence

S manželem jsme svoji osm let, máme dvě děti. S tím mladším jsem teď doma. Muž je věčně v práci a na nás nemá čas....

Tahák: 20 klávesových zkratek, o nichž jste možná neměli ani potuchy

Uživatelé Windows jistě znají notoricky známé klávesové zkratky jako Alt + F4, Alt + Tab, Windows + E, Windows + C,...

Kapitán je na tahu, bude šach mat, oznámil po líbánkách Pavel své ženě

Psycholožka, terapeut a genetička vybrali na základě testů i DNA mezi více než patnácti sty přihlášenými jednotlivci...