Broskvová marmeláda s brandy
Na 5 sklenic (o objemu cca 200 ml):
- asi 1 300 g zralých broskví
- 500 g želírovacího cukru 2:1
- šťáva z jednoho citronu
- 4 lžíce brandy
- 1 vanilkový lusk
Broskve spaříme v horké vodě a oloupeme. Rozkrojíme je, zbavíme pecky a nakrájíme na malé kousky. Odvážíme si 1 000 g. Odvážené broskve promícháme s cukrem a citronovou šťávou. Přidáme k nim dřeň z vanilky a necháme je asi dvě hodiny odležet.
Po odležení směs přivedeme k varu a necháme asi 5 minut slabě probublávat. Odstavíme ji a vmícháme do ní brandy.
Horkou marmeládu rozlijeme do skleniček (plníme až po okraj). Skleničky uzavřeme a na 5 minut postavíme na víčko.