Úterý 19. ledna 2021, svátek má Doubravka
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 19. ledna 2021 Doubravka

Maso na jerky musí být co nejčerstvější! Z něj je připravíte i doma

Sušení masa není ani v domácích podmínkách problém. Získáte zásobu energie, po které můžete po celé týdny sáhnout kdykoliv. Bývá to i výborná svačina třeba na rodinné celodenní výlety. A velmi chutná.

Hovězí jerky zvládnete připravit i doma, základem je čerstvé maso a čistota v kuchyni. | foto: Profimedia.cz

„Za časů dávných bohů, hrdinných náčelníků a králů, kdy nebyly lednice ani mrazáky, neklidem zmítaná spíž zrodila zázrak. Bylo jím sušené maso, mocný zdroj energie, zocelený žárem Slunce,“ připomněla úvod seriálu Xena foodblogerka Veronika Kokešová ve svém pravidelném sloupku s receptem v magazínu VÍKEND MF Dnes.

Tip od Koko na ochucení jerky

Na 1 kg masa: 1 lžička hrubě mletého pepře, 1 lžička sušeného česneku, 1 lžička mletého chilli, 5 lžiček světlé sójové omáčky, 5 lžiček worcesteru, 1 lžička cukru.

Všechny přísady promíchejte v míse, vložte do ní proužky masa, promíchejte, překryjte potravinovou folií a nechte v chladničce 24 hodin marinovat.

Seriál sledovala jako malá a přiznává, že si jeho úvod sice značně upravila k obrazu masitému, ale dušuje se, že v něm není nic, co by nebyla pravda. Sušené maso bývalo na jídelníčku častěji než čerstvé. Déle vydrželo a nemuselo se vařit. A dalo se sbalit na cesty.

Navíc to může být velice chutná energie, která je kdykoliv po ruce. Dnes už máme sice i jiné konzervační techniky, ale jde nám o tu nezaměnitelnou intenzivní chuť. Pravda, čelisti dostanou zabrat, ale kdo má pevný chrup, jistě ocení návod na domácí sušení masa, aby nemusel kupovat ty malé drahé pytlíčky po pár gramech v obchodě.

Existují dva typy sušeného masa. Severoamerické jerky, jež původně nebývalo vůbec ochucováno, a jihoafrické biltong, které se před sušením nakládá do láku. Základem je flákota libového masa zakoupená vcelku.

Sdělte řezníkovi své úmysly, aby chápal, že to s nezbytnou čerstvostí myslíte smrtelně vážně. Je potřeba vybírat libové kusy bez tuku a zbavit maso všech šlach, protože právě tyto části postupem času rády žluknou. Z hovězího volte kýtu, nízký roštěnec, vrchní šál nebo zadní obecně. Celý kus vložte na několik hodin do mrazáku a během toho nabruste tu nejlepší kudlu, kterou doma máte.

Následně maso krájejte po vláknu na dlouhé pruhy. Snažte se o co nejtenčí plátky do 5 mm. Z nich nakrájejte asi pěticentimetrové pruhy. Nechte je volně zase rozmrznout a povolit.

Ve všech fázích přípravy dodržujte hygienická pravidla. Čistá kuchyň i pomůcky, které můžete sterilizovat ve vroucí vodě. Pravidelně si myjte ruce antibakteriálním mýdlem a osušte čistou utěrkou. V lednici mějte teplotu 4 °C. Při přípravě základních jerky do nakrájeného masa vtíráme pouze sůl, pepř a případně mleté chilli. Rozhodně můžete být při dochucování i nápaditější.

Jednotlivé pruhy naskládejte na drátěnou mřížku tak, aby se vzájemně nepřekrývaly, a vložte je do trouby na nejnižší teplotu, tedy kolem 50 °C. Dvířka nechte pootevřená. Teď se nelekněte: nechte maso takhle 5 až 8 hodin podle tenkosti plátků.

Veronika Koko Kokešová

I doma si pochutnáte jako v dobré restauraci. Jak na to, vám poradí Koko, populární gastronautka, která sama sebe považuje v kuchyni za samouka. Jako autorka MENUdomu.cz byla dvakrát vyhlášena foodblogerkou roku, připravuje pořady o vaření a má rubriku v magazínu Víkend DNES.

Máte-li sušičku potravin, rozhodně ji využijte. Teplotu nastavte opět na 50 °C. Je potřeba, aby maso ztratilo 75 % své původní váhy. Pak maso nechte vychladnout a přendejte do sklenice, kde v temnu a chladu při 6 až 8 °C vydrží asi půl roku. Stejně se připravuje i srnčí, kachní či krůtí maso. Zkusit se dá i velmi libové vepřové.

Naopak biltong se díky svému původu nejčastěji připravuje z hovězího a pštrosího masa. Součástí marinády je nejen koření, ale také ocet a hlavně ledek, který brání množení bakterií. Příprava je obtížnější, protože se 10 dní nechává před sušením v troubě zavěšené v chladném větraném prostoru.

Autoři:

Jarní prázdniny 2021

Týdenní jsou na základních a středních školách rozloženy v termínech od 1. února do 14. března. Přinášíme úplný přehled prázdninových termínů podle okresů. Jednodenní pololetní prázdniny jsou v pátek 29. ledna.

  • Nejčtenější

Vágner ulovil Nechranického krokodýla. Bájná štika vzdorovala několik dní

Jakub Vágner procestoval svět v honbě za gigantickými a vzácnými rybami. V minisérii České televize pátrá po legendách...

Jednoduchý trik. Vědci našli nejlepší způsob, jak si získat přátelství kočky

Premium Majitelé koček dobře vědí, jak je s nimi někdy těžké pořízení. Umí dělat naschvály, jsou tvrdohlavé nebo nás prostě...

Žádnou horkou vodu, rozpouštědla ani olejová mazadla. Jak na zamrzlý zámek

Zima je v plném proudu a s ní výkyvy počasí a minusové teploty, které umí dát zámkům či cylindrické vložce zabrat. Snad...

Po dvaceti letech zažil tah zlatých úhořů. Už jsem nedoufal, říká Vágner

V dalším díle seriálu České rybí legendy s Jakubem Vágnerem se rybář vypravil na Berounku za vysněnými úhoři. A po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Když štěně k dítěti vyberete správně, může to fungovat, říká psí psycholog

„Používat psa jako výchovný prostředek je dobrá cesta, pokud se zvolí správné plemeno a povaha. A když k tomu má dítě...

Jednoduchý trik. Vědci našli nejlepší způsob, jak si získat přátelství kočky

Premium Majitelé koček dobře vědí, jak je s nimi někdy těžké pořízení. Umí dělat naschvály, jsou tvrdohlavé nebo nás prostě...

TEST olejů: nejhorší je kokosový, zdravější je i sádlo

Premium Na smažení a fritování, do salátů, omáček i dresinků... Do velkého srovnání olejů a tuků jsme vybrali dvacet výrobků....

Život s Ester. Není úplně málo komplikovaná, přiznává trenér Bank

Premium Je to už pět let, co od svého bratra Ondřeje přesedlal jako trenér k Ester Ledecké. Dovedl ji k olympijskému zlatu v...

  • Další z rubriky

Perníková chaloupka je vybavená interiérem provedeným do nejmenších detailů

Domečky z perníku peče každá druhá kuchařka. Chloe Oehlerová však perníkové chaloupky tvoří tak, že připomínají spíš...

Žádnou horkou vodu, rozpouštědla ani olejová mazadla. Jak na zamrzlý zámek

Zima je v plném proudu a s ní výkyvy počasí a minusové teploty, které umí dát zámkům či cylindrické vložce zabrat. Snad...

Na zateplení stropu v garáži raději použijte vatu. Nakonec je to levnější

Další díl pořadu Fachmani, který na Primě ukazuje proces rekonstrukce domu, řeší problematiku zateplení stropu v...

Kde jinde než v Bogotě si dát McGold. Pozlacený burger umí provětrat kapsu

Šťavnatý hamburger pokrytý 24karátovým zlatem za 211 tisíc kolumbijských pesos nebo 60 amerických dolarů, což je...

Vytetovaná sexuální instrukce zaráží i mého gynekologa, líčila dívka

Nesedí k ní, ale onen vulgární sexuální povel má na podbřišku opravdu vytetovaný. Vznikl jako rozpustilá, hrdá,...

WhatsApp si znepřátelil uživatele. Hromadně přecházejí na jiné platformy

Začátkem února vstoupí v platnost nové podmínky oblíbené chatovací aplikace WhatsApp, které umožní sdílet řadu nových...

Jednoduchý trik. Vědci našli nejlepší způsob, jak si získat přátelství kočky

Premium Majitelé koček dobře vědí, jak je s nimi někdy těžké pořízení. Umí dělat naschvály, jsou tvrdohlavé nebo nás prostě...

PŘEHLEDNĚ: Od ledna kartou online postaru nezaplatíte. Jaké podmínky má vaše banka?

Otisk prstu či scan obličeje při placení kartou na internetu již dávno není sci-fi. Možná je po vás vaše banka chce...

Vágner ulovil Nechranického krokodýla. Bájná štika vzdorovala několik dní

Jakub Vágner procestoval svět v honbě za gigantickými a vzácnými rybami. V minisérii České televize pátrá po legendách...