náhledy
Nejtěžší je vyválet těsto opravdu dotenka, dost jsem se zapotila. Maruška říkala, že už je to dobré, ale já válení brala jako posilovnu.
Autor: Robert Tichý pro krasnyvenkov.cz
SUROVINY: 240 g polohrubé mouky, 2 vejce a zhruba 4 lžíce studené vody.
Autor: Robert Tichý pro krasnyvenkov.cz
DŮLEK: Mouku vsypte na vál, uprostřed vytvořte důlek, rozklepněte do něj vejce a přehrňte moukou.
Autor: Robert Tichý pro krasnyvenkov.cz
TĚSTO: Prsty zpracujte hladký, pružný bochánek a na 15 minut ho přiklopte nahřátým hrncem.
Autor: Robert Tichý pro krasnyvenkov.cz
PORCE: Nožem rozdělte těsto na čtvrtiny, tak akorát do ruky.
Autor: Robert Tichý pro krasnyvenkov.cz
VÁLENÍ: Plát musí být velmi tenký, téměř průhledný. Pokud se těsto lepí, podsypte ho další moukou.
Autor: Robert Tichý pro krasnyvenkov.cz
NOČKY: Z části nastrouhejte na hrubším struhadle nočky - někde jim říkají strouhání - do zavářky.
Autor: Robert Tichý pro krasnyvenkov.cz
SUŠENÍ: Pláty usušte na mřížce v troubě vyhřáté na 50 ̊C nebo přehozené přes šňůru v kuchyni. Suché těsto je pevné, ale ne křehké.
Autor: Robert Tichý pro krasnyvenkov.cz
KRÁJENÍ: Plát nakrájejte nejprve na čtvrtiny a ty položte na sebe.
Autor: Robert Tichý pro krasnyvenkov.cz
KRÁJENÍ: Poté jej nakrájejte podélně na pruhy široké zhruba 5 cm — délku nudlí.
Autor: Robert Tichý pro krasnyvenkov.cz
SEKÁNÍ: Nožem nasekejte pruhy napříč na 2mm nudličky.
Autor: Robert Tichý pro krasnyvenkov.cz
VYSCHNUTÍ: Hotové nudle prosypejte moukou a nechte pár hodin na vzduchu zcela vyschnout.
Autor: Robert Tichý pro krasnyvenkov.cz
Tip na konec: Dřevěný váleček vyválí těsto dotenka skoro sám.
Autor: Robert Tichý pro časopis Krásný venkov