Naučte se domácí polévkové nudle podle tchyně Marušky. Krok za krokem

  0:07aktualizováno  0:07
V pořádné polévce nesmí chybět, ale z repertoáru dnešních kuchařek vymizely. Zašla jsem proto za svojí tchyní Maruškou, aby mi ukázala, jak připravuje poctivé domácí polévkové nudle.

Nejtěžší je vyválet těsto opravdu dotenka, dost jsem se zapotila. Maruška říkala, že už je to dobré, ale já válení brala jako posilovnu. | foto: Robert Tichý pro krasnyvenkov.cz

Domácí nudle jsou luxusní a stojí za to se s těstem jednou za čas poprat a udělat si jich zásobu. Ani nočky do zavářky ze stejného těsta nejsou od věci.

A potřebné suroviny? Jen ty nejzákladnější: 240 g polohrubé mouky, 2 vejce a zhruba 4 lžíce studené vody. Toť vše.

Jak na domácí nudle

Postup najdete pěkně přehledně krok za krokem ve fotogalerii. Vine se jako příběh o tom, jak se mouka s vajíčky přeměnila na ty nejjemnější nudle, které se budou v poctivém vývaru úžasně rozplývat na jazyku.

Jen ještě pamatujte na pár důležitých pravidel úspěchu. Vězte, že přesné množství mouky nelze určit, záleží na obsahu lepku a její schopnosti vázat tekutinu. Řiďte se citem a hmatem, těsto by mělo být pružné, ale zároveň pevné. Příliš mouky vede k drobení těsta.

A co je na přípravě domácích nudlí nejtěžší? Vyválet těsto opravdu dotenka, dost jsem se zapotila. Maruška říkala, že už je to dobré, ale já válení brala jako posilovnu.

Další praktické i nepraktické rady a tipy pro domácnost i zahradu najdete v listopadovém čísle časopisu Krásný venkov.

Autor:

Nejčtenější

Pivo si vaří v paneláku a královsky se baví. Domácích vařičů přibývá

Ochutnávka – asi nejzajímavější fáze domácího vaření.

Staletá tradice českého pivaření má nový fenomén. Stále víc lidí se baví samovýrobou a experimentováním s nekonečným...

OBRAZEM: Houby sbírají naši čtenáři i v Americe, v Česku je vozí kolečkem

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se...

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se rozhodli podělit se o novou várku vašich...

Česku hrozí první mrazíky. Připravte se a zachraňte úrodu ze zahrádky

O zeleninu na zahrádce musíte řádně pečovat.

Letos hrozí podle meteorologů přízemní mrazíky poněkud dříve. Některé druhy zeleniny však ještě nestačily pořádně...

Houbové dobroty k zakousnutí: zkuste pirohy, bramboráky, koláč i palačinky

Houbová smaženice v palačince

Párkrát zapršelo, je relativně teplo a houby konečně rostou. A pokud nemáte čas na procházku v lese nebo jste neměli...

Nejlepší bio pochoutka roku je sušené maso. Je od mlsné kozy

Barbora Filípek Spitzová na své farmě

Na zemědělskou tradici svého otce i dědy Barbora Filípek Spitzová navázala teprve před čtyřmi lety, ale už nyní se jí...

Další z rubriky

Česko má bronz z mistrovství ve výrobě sushi. Kuchař ho servíroval i na skle

Talíř s edomao sushi

Richard Tomáš z pražské restaurace Yamato obsadil v japonském Tokiu třetí místo na mistrovství světa ve výrobě sushi....

V Praze se chystá festival mušlí. Netradiční pokrm servírují slavní kuchaři

Mušlí se mnoho lidí „bojí“ proto, že v Česku nejsou běžnou součástí jídelníčku....

Festival Prague Mussel Week chce ukázat, že mušle nejsou luxusním nedostupným zbožím, ale chuťově výbornou, nutričně...

Nejlepší bio pochoutka roku je sušené maso. Je od mlsné kozy

Barbora Filípek Spitzová na své farmě

Na zemědělskou tradici svého otce i dědy Barbora Filípek Spitzová navázala teprve před čtyřmi lety, ale už nyní se jí...

Kalamáry s bůčkem místo guláše. Gastropunk si najde místo i na venkově

Šéfkuchař Daniel Holan

Šéfkuchař Daniel Holan, který věci dělá po svém, dokázal v malé obci na Berounsku vybudovat osobitou restauraci Corso,...

Najdete na iDNES.cz