Recept na domácí "nutelu" z nejkrásnější kuchařky na světě

aktualizováno 
Nad nutelou z obchodu vyřkla Denisa Bartošová, autorka nepřehlédnutelné knížky Láska prochází kuchyní, jasný ortel: Ne. Z prostého důvodu, kvůli přidaným "éčkům". Jenže zakažte dětem něco, co milují. Raději vyzkoušejte domácí recept na podobnou pomazánku. A pro jistotu připravte rovnou dvojnásobné množství.

Dvoubarevná pomazánka, tedy domácí nutela (z knihy Láska prochází kuchyní) | foto: www.smartpress.cz

Přípravu pomazánky si užijte, je to radost. Jde totiž o recept z kuchařky s podtitulem "uvařte, zabalte a věnujte jedlý dárek", kterou zhruba před deseti dny v Pekingu ocenili "Oscarem pro kuchařky" jako tu s nejkrásnějším designem.  

Příprava pomazánky krok za krokem

Na 6 skleniček oříškovo-čokoládové pomazánky budete potřebovat: 
100 g loupaných lískových oříšků, 100 g loupaných mandlí, 2 konzervy slazeného kondenzovaného mléka, 200 g nasekané kvalitní mléčné čokolády, 200 g nasekané kvalitní bílé čokolády a špetku mletého kardamomu.

Jak láska prochází kuchyní

K pomazánce můžete rovnou napéct i linecké žabky, na kterých si děti také s chutí smlsnou. Na ty si připravte: 150 g hladké mouky, 100 g změklého másla, 75 g cukru moučky, půl sáčku vanilkového cukru a 1 žloutek.

Oříšky a mandle opražte - každý druh zvlášť - na sucho na pánvi a ještě horké (opět zvlášť) rozmixujte na hladkou kaši.

Jeden druh čokolády s kondenzovaným mlékem z jedné konzervy vložte do misky z varného skla nebo nerezu a ve vodní lázni nechte pomalu rozpustit. Vymíchejte směs v hladkou hmotu a vmíchejte do ní malou špetku mletého kardamomu. Totéž proveďte také s druhou čokoládou a druhým mlékem.

Hmotu z bílé čokolády pak promíchejte s rozmixovanými mandlemi a hmotu z mléčné čokolády s lískovými oříšky. Poté oběma pomazánkami naplňte menší zavařovací skleničky a oba druhy přitom střídejte, aby vznikly jakési pruhy. Po vzoru Denisy pak ke každé skleničce můžete saténovou stuhou přivázat jednorázovou dřevěnou lžičku a přidat k ní i pár lineckých žabek.

Kuchařka pro chuť i oko

Knihu Láska prochází kuchyní koupíte se slevou na Knihy.iDNES.cz

Kniha stylistky, designérky a vášnivé kuchařky Denisy Bartošové obsahuje nejen...

Žabky ovšem ještě musíte napéct, což ale také není nic složitého. Připravenou hladkou mouku (viz seznam ingrediencí výše) prostě prosijte na vál, přidejte změklé máslo, cukr a žloutek a vypracujte vláčné těsto. To zabalte do potravinové fólie, aby neoschlo, a dejte ho alespoň na hodinu odležet do chladničky.

Troubu předehřejte na 200 °C. Formičky ve tvaru žabek (případně jiné) vymažte máslem a plňte odleželým těstem do dvou třetin. Pečte dozlatova, potrvá to ani ne deset minut, hotové žabky přesuňte i s formou na mřížku, ještě teplé vyklápějte, nechte vychladnou a můžete je dětem vydat v plen.

Zkusili jste si recept z kuchařky s "Oscarem" za design

Tvořivá kuchařka Láska prochází kuchyní, kterou nakladatelství Smart Press vydalo na podzim roku 2013, získala první místo v kategorii design na prestižní soutěži Gourmand World Cookbook Awards 2014, která proběhla ve dnech 19. až 22. května 2014 v Číně. (O českých úspěších v roce 2012 čtěte zde.)

O autorce Denise Bartošové

Od roku 2005 se profesionálně věnuje dekor stylingu. V minulosti spolupracovala s časopisy Apetit a Albert v kuchyni. Nyní se věnuje časopisu Gurmet, spolupracuje i s časopisem Marianne bydlení.

Titulní strana knihy oceněné prvním místem za design v  mezinárodní prestižní...

láska prochází kuchyní

Denisa Bartošová, autorka oceněné knihy Láska prochází kuchyní, s podtitulem...

láska prochází kuchyní

Kniha bojovala s finalisty ze sedmi států, takže Adéla Hálková, šéfredaktorka nakladatelství Smart Press, byla z nečekaného vítězství nadšená: "Odvézt si z celosvětové soutěže, kde figurují nádherné anglické, francouzské, španělské kuchařky, a nejen ty, první místo, je pro nás obrovskou ctí. A odvézt si první místo z kategorie design, v níž se objevuje výběr jen těch nejoriginálnějších titulů, je pro nás stav snový."

Po úspěchu Martina Škody, který si předloni z této soutěže odvezl bronz za svoji prvotinu Škoda nevařit (více zde), se tak nyní těší z medaile další autorka ze stáje Smart Pressu. "Pro každého autora je jeho kniha ta nejkrásnější, je to jeho dítě. Jsem moc šťastná, že to tak cítí i porotci a snad i někteří čtenáři," dojala se Denisa Bartošová, jejíž kniha od 21. května nese hrdý titul Best in The World.

Podle Martina Škody můžete dětem připravit třeba jablečný crumble:

Autorkou fotografií použitých v knížce je Alena Hrbková, o originální layout a vazbu se zasloužil David Bartoš. I díky nim tuto neobvyklou kuchařku opravdu jen tak nepřehlédnete. Málokterý nakladatel dnes půjde do rizika zvýšených nákladů na titul jen proto, aby do jeho tvrdých titulních desek vyřízl oválný otvor a podtrhl tak jeho romantické ladění.

Máte rádi nutelu?

celkem hlasů: 2506

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 sobota 14. června 2014. Anketa je uzavřena.

Miluju ji 1012
Tohle nejím 896
Občas si přimáznu 598
Autor:

Nejčtenější

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

O venkovní žaluzie je třeba pečovat i v zimě. Hrozí hlavně přimrznutí

Venkovní žaluzie dostávají zabrat při venkovním sněžení.

Venkovní žaluzie prokazují velkou službu nejenom přes léto, ale i v zimě, kdy chrání před chladem a před nechtěnými...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

Najdete na iDNES.cz