Neděle 23. února 2020, svátek má Svatopluk
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 23. února 2020 Svatopluk

Recept na domácí "nutelu" z nejkrásnější kuchařky na světě

aktualizováno 
Nad nutelou z obchodu vyřkla Denisa Bartošová, autorka nepřehlédnutelné knížky Láska prochází kuchyní, jasný ortel: Ne. Z prostého důvodu, kvůli přidaným "éčkům". Jenže zakažte dětem něco, co milují. Raději vyzkoušejte domácí recept na podobnou pomazánku. A pro jistotu připravte rovnou dvojnásobné množství.

Dvoubarevná pomazánka, tedy domácí nutela (z knihy Láska prochází kuchyní) | foto: www.smartpress.cz

Přípravu pomazánky si užijte, je to radost. Jde totiž o recept z kuchařky s podtitulem "uvařte, zabalte a věnujte jedlý dárek", kterou zhruba před deseti dny v Pekingu ocenili "Oscarem pro kuchařky" jako tu s nejkrásnějším designem.  

Příprava pomazánky krok za krokem

Na 6 skleniček oříškovo-čokoládové pomazánky budete potřebovat: 
100 g loupaných lískových oříšků, 100 g loupaných mandlí, 2 konzervy slazeného kondenzovaného mléka, 200 g nasekané kvalitní mléčné čokolády, 200 g nasekané kvalitní bílé čokolády a špetku mletého kardamomu.

Jak láska prochází kuchyní

K pomazánce můžete rovnou napéct i linecké žabky, na kterých si děti také s chutí smlsnou. Na ty si připravte: 150 g hladké mouky, 100 g změklého másla, 75 g cukru moučky, půl sáčku vanilkového cukru a 1 žloutek.

Oříšky a mandle opražte - každý druh zvlášť - na sucho na pánvi a ještě horké (opět zvlášť) rozmixujte na hladkou kaši.

Jeden druh čokolády s kondenzovaným mlékem z jedné konzervy vložte do misky z varného skla nebo nerezu a ve vodní lázni nechte pomalu rozpustit. Vymíchejte směs v hladkou hmotu a vmíchejte do ní malou špetku mletého kardamomu. Totéž proveďte také s druhou čokoládou a druhým mlékem.

Hmotu z bílé čokolády pak promíchejte s rozmixovanými mandlemi a hmotu z mléčné čokolády s lískovými oříšky. Poté oběma pomazánkami naplňte menší zavařovací skleničky a oba druhy přitom střídejte, aby vznikly jakési pruhy. Po vzoru Denisy pak ke každé skleničce můžete saténovou stuhou přivázat jednorázovou dřevěnou lžičku a přidat k ní i pár lineckých žabek.

Kuchařka pro chuť i oko

Knihu Láska prochází kuchyní koupíte se slevou na Knihy.iDNES.cz

Kniha stylistky, designérky a vášnivé kuchařky Denisy Bartošové obsahuje nejen...

Žabky ovšem ještě musíte napéct, což ale také není nic složitého. Připravenou hladkou mouku (viz seznam ingrediencí výše) prostě prosijte na vál, přidejte změklé máslo, cukr a žloutek a vypracujte vláčné těsto. To zabalte do potravinové fólie, aby neoschlo, a dejte ho alespoň na hodinu odležet do chladničky.

Troubu předehřejte na 200 °C. Formičky ve tvaru žabek (případně jiné) vymažte máslem a plňte odleželým těstem do dvou třetin. Pečte dozlatova, potrvá to ani ne deset minut, hotové žabky přesuňte i s formou na mřížku, ještě teplé vyklápějte, nechte vychladnou a můžete je dětem vydat v plen.

Zkusili jste si recept z kuchařky s "Oscarem" za design

Tvořivá kuchařka Láska prochází kuchyní, kterou nakladatelství Smart Press vydalo na podzim roku 2013, získala první místo v kategorii design na prestižní soutěži Gourmand World Cookbook Awards 2014, která proběhla ve dnech 19. až 22. května 2014 v Číně. (O českých úspěších v roce 2012 čtěte zde.)

O autorce Denise Bartošové

Od roku 2005 se profesionálně věnuje dekor stylingu. V minulosti spolupracovala s časopisy Apetit a Albert v kuchyni. Nyní se věnuje časopisu Gurmet, spolupracuje i s časopisem Marianne bydlení.

Titulní strana knihy oceněné prvním místem za design v  mezinárodní prestižní...

láska prochází kuchyní

Denisa Bartošová, autorka oceněné knihy Láska prochází kuchyní, s podtitulem...

láska prochází kuchyní

Kniha bojovala s finalisty ze sedmi států, takže Adéla Hálková, šéfredaktorka nakladatelství Smart Press, byla z nečekaného vítězství nadšená: "Odvézt si z celosvětové soutěže, kde figurují nádherné anglické, francouzské, španělské kuchařky, a nejen ty, první místo, je pro nás obrovskou ctí. A odvézt si první místo z kategorie design, v níž se objevuje výběr jen těch nejoriginálnějších titulů, je pro nás stav snový."

Po úspěchu Martina Škody, který si předloni z této soutěže odvezl bronz za svoji prvotinu Škoda nevařit (více zde), se tak nyní těší z medaile další autorka ze stáje Smart Pressu. "Pro každého autora je jeho kniha ta nejkrásnější, je to jeho dítě. Jsem moc šťastná, že to tak cítí i porotci a snad i někteří čtenáři," dojala se Denisa Bartošová, jejíž kniha od 21. května nese hrdý titul Best in The World.

Podle Martina Škody můžete dětem připravit třeba jablečný crumble:

Autorkou fotografií použitých v knížce je Alena Hrbková, o originální layout a vazbu se zasloužil David Bartoš. I díky nim tuto neobvyklou kuchařku opravdu jen tak nepřehlédnete. Málokterý nakladatel dnes půjde do rizika zvýšených nákladů na titul jen proto, aby do jeho tvrdých titulních desek vyřízl oválný otvor a podtrhl tak jeho romantické ladění.

Máte rádi nutelu?

celkem hlasů: 2506

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 14. června 2014. Anketa je uzavřena.

Miluju ji 1012
Tohle nejím 896
Občas si přimáznu 598
Autor:
  • Nejčtenější

Pohlreichova lest ve Svitavách vyšla. A začalo léčení kuchaře idealisty

Zdeněk Pohlreich zná majitele restaurace U Filipa už z předchozích natáčení Ano, šéfe! a ví, že Filip Albert to s...

VIDEO: Dělají to blbě, ale vůbec o tom nevědí. S Pohlreichem U Václava

Tady je všechno špatně, myslí si Zdeněk Pohlreich, když v převlečení za instalatéra navštíví hostinec U Václava v...

I čivava je pes. Potřebuje socializaci a bez pravidel přeroste přes hlavu

Pro spoustu lidí je kukuč čivavy s velkýma očima roztomilost sama. Hýčkají si ji jako miminko a nemají potřebu ji...

KVÍZ: Mořský jednorožec i vosa bez křídel. Co víte o neznámých zvířatech?

Každý pozná psa a kočku, každý ví, jak vypadá holub nebo lev. Někteří živočichové jsou však trošku opomíjení, málo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VIDEO: Bílý řemeslný chléb, jako se peče ve Francii. Recept podle Aničky

Domácí chléb se škvarky zadělávaný pivem, sladký chléb z vlašských ořechů a smetany, olivový chléb inspirovaný Itálií,...

Premium

Která auta jsou skutečně bezpečná? Crash testy versus realita

Setkáváme se s názory, že auta jsou navrhována tak, aby dosáhla dobrých výsledků v nárazových testech. Díky Folksamu...

Premium

Trend u rozvodů: čím dál více dětí končí ve střídavé péči

Neustálé pendlování mezi dvěma domácnostmi dětem škodí, varují odborníci. Ve střídavé péči je v Česku stále více dětí....

Premium

Když je střílečka povinná. Hraju hry a platí mě za to, říká člen týmu Brute

Má k dispozici fitness trenéra, mentálního kouče, psychologa a ve škole individuální studijní plán. Tedy servis...

  • Další z rubriky

VIDEO: Bílý řemeslný chléb, jako se peče ve Francii. Recept podle Aničky

Domácí chléb se škvarky zadělávaný pivem, sladký chléb z vlašských ořechů a smetany, olivový chléb inspirovaný Itálií,...

Pohlreichova lest ve Svitavách vyšla. A začalo léčení kuchaře idealisty

Zdeněk Pohlreich zná majitele restaurace U Filipa už z předchozích natáčení Ano, šéfe! a ví, že Filip Albert to s...

VIDEO: Dělají to blbě, ale vůbec o tom nevědí. S Pohlreichem U Václava

Tady je všechno špatně, myslí si Zdeněk Pohlreich, když v převlečení za instalatéra navštíví hostinec U Václava v...

Fast food ptákům nesvědčí. Hůř pak tráví zrní i červy, zjistili vědci

Zejména ptáci ve městech po nás často dojídají zbytky, a to včetně sladkostí a rychlého občerstvení. Jenže lidská...

7 tipů, jak zatočit se stresem
7 tipů, jak zatočit se stresem

Doba se neustále zrychluje. Často se za celý den nestíháme ani zastavit. Přitom stačí změnit pár návyků a objevit díky nim krásu pomalejšího tempa, relaxaci a prožitek přítomného okamžiku.

Prodáváte rasistické zákusky, tvrdí zákazníci. Tradiční, brání se výrobce

Čokoládová pusinka, zákusek populární hlavně během německých únorových karnevalů, narazila na odpor kvůli svému...

Všichni jste krásní, říká modelka. Předávání cen moderovala zcela nahá

Modelka Ibi Støvingová (45), která moderuje dánskou verzi americké show Naked Attraction, vyvolala pozdvižení...

Výrobce největšího mobilního propadáku definitivně zavírá krám

Po třech letech od uvedení prvního neúspěšného pokusu prorazit na smartphonový trh značka Essential od spoluzakladatele...

PRVNÍ DOJMY: Co až tvé nahé fotky uvidí mamka? I herečky V síti pláčou

Vít Klusák zažívá věk zralosti. Zatímco v debutu Český sen ubližovala mystifikace neškodným zástupům toužícím po...

Nenáviděla jsem se za svá prsa, říká Fialová. Poprsí si nechala zmenšit

Herečka Kateřina Marie Fialová (22), známá ze seriálu Ordinace v růžové zahradě či show Tvoje tvář má známý hlas, šla...