Okatá bábovka každopádně zaujme. Tvarohové koule s kandovanou třešní uvnitř jí...

Okatá bábovka každopádně zaujme. Tvarohové koule s kandovanou třešní uvnitř jí opravdu dodávají ty správné grády. | foto: Jiří Savinec, e-knihovnicka.cz

Sladké pečení, kterému nechybí koule. Vyzkoušejte je třeba na bábovce

  • 3
Po upečení a zdárném vyklopení z formy vypadá bábovka s originálně pojatou tvarohovou náplní ve tvaru bílých kuliček s kandovanou třešní uvnitř docela obyčejně. Ale nechte ji vašim hostům nakrojit a nad kontrastem bílých kuliček v kakaem kontrastně probarveném těstě určitě užasnou.

Přesto je to kupodivu pečení velice snadné a rychlé, což ostatně platí o bábovkách obecně. Pouze počítejte s tím, že příprava bílých tvarohových koulí s červeným očkem uvnitř vám zabere několik málo minut navíc.

Příprava krok za krokem

Potřebné ingredience: 5 vajec, 120 g krupicového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 100 ml oleje, 250 g polohrubé mouky, 2 lžíce práškového kakaa, špetka soli, jemně strouhaná kůra z 1 pomeranče, 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva; tvarohové koule: 300 g měkkého tvarohu, 2 lžíce krupicového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, strouhaná kůra z 1 citronu, 100 g bílé čokolády, 1 lžíce tekutého medu, 30 g másla, pudink bez vaření s vanilkovou příchutí (dle potřeby), kandované třešně; máslo a hrubá mouka na vysypání formy na bábovku.

Recept na okatou bábovkou s kandovanými třešněmi

Nejprve si připravte koule do náplně; tvaroh vymíchejte s krupicovým i vanilkovým cukrem, přidejte strouhanou citronovou kůru, rozehřátou vlažnou čokoládu, med, měkké máslo a vše propracujte.

Tip na zahuštění tvarohu

Vymíchaný základ na tvarohové koule bývá zpravidla značně řídký a zahustit se tedy musí větším množstvím pudinku bez vaření. Až jej do hmoty důkladně zapracujete, nechte ji odstát, aby pudinkový prášek nabobtnal. Koule z ní tvarujte až po chvíli.

Je-li hmota řídká, zapracujte do ní pudink bez vaření a po chvilce z ní v dlaních tvarujte koule o průměru 4 cm, do jejichž středu vtlačíte po kandované třešni. 

Koule z bílého tvarohového těsta nemusí být všechny stejně velké, tvarovat je můžete větší i menší. Všechny nechte na prkénku v chladu zhruba půl hodinky ztuhnout.

Poté si připravte vlastní těsto na bábovku: z bílků vyšlehejte pevný sníh a po lžících do něj zapracujte cukr. Postupně přidejte také žloutky, přilijte tenkým pramínkem olej a pěnu propracujte. Zvlášť promíchejte v misce mouku s prosátým kakaem, solí, strouhanou pomerančovou kůrou i práškem do pečiva a sypkou směs zapracujte zvolna stěrkou do vyšlehané pěny.

Část vymíchaného těsta naložte lžící opatrně na dno formy na bábovku, kterou jste vytřeli máslem a vysypali hrubou moukou. Do těsta vložte zchladlé tvarohové koule, formu dolijte zbylým těstem a v troubě vyhřáté na 170 °C bábovku pečte zhruba 35 až 40 minut (zda je skutečně upečená, samozřejmě vyzkoušejte špejlí).

Mírně zchladlou z formy vyklopte na talíř, vychladlou poprašte moučkovým cukrem. A můžete se těšit na rozkrojení, výsledek je opravdu efektní.