Ingredience na jehněčí hřbet s bylinkovou krustou:
- 500 g jehněčího hřbetu s kostí
- 8 snítek tymiánu
- 2 snítky rozmarýnu
- 4 snítky oregana
- půlka chemicky neošetřeného citronu
- 2 stroužky česneku
- 4 plátky toastového chleba
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce nastrouhaného parmazánu
- olej (olivový či slunečnicový)
- sůl
- mletý černý pepř
- 1 menší cibule
- 1 lžička hladké mouky
- 1 lžička rajského protlaku
- 1 mladá cuketa
Maso očistěte, omyjte a osušte. Váleček svaloviny odřízněte ostrým nožem od hřebínku kostí. Do pekáčku dejte oboje.
Fotogalerie postupu přípravy krok za krokem |
Maso v pekáčku obložte částí bylinek, kolečky omytého citronu a oloupaným, pokrájeným stroužkem česneku. Přes pekáček přetáhněte potravinářskou fólii a maso nechte v chladu asi 2 hodiny marinovat.
Toastový chléb zbavte kůrky a střídku nahrubo rozdrďte v sekacím strojku. V kastrůlku rozehřejte polovinu másla a chlebové drobečky na něm orestujte dozlatova. Přidejte zbylé, nasekané bylinky a druhý, prolisovaný stroužek česneku. Nakonec přisypte i parmazán.
Váleček masa opečte na rozehřátém oleji, osolte, opepřete a položte do pekáčku na hřebínek kostí. Shora maso poklaďte připravenou parmazánovou směsí a dobře ji na něj přitiskněte. Cibuli oloupejte, nasekejte nahrubo a přidejte do pekáčku. Případně maso podlijte troškou vody.
Maso pečte v troubě vyhřáté na 160 °C asi 20 až 30 minut. Poté ho vyjměte z pekáčku a nechte na teplém místě dojít.
Doba přípravy bez doby marinování: 50 min 1 porce: 1353 kJ/323 kcal Počet porcí: 2 |
Kosti rozřízněte na jednotlivá žebírka, vraťte je do pekáčku, poprašte moukou a pokapejte troškou vody, v níž jste rozmíchali protlak.
Žebírka pak vraťte do trouby a při 220 °C je pečte asi 10 minut. Kosti potom přendejte i s výpekem do kastrůlku, přidejte trochu vody a asi 10 minut je povařte. Nakonec šťávu přeceďte.
Cuketu opláchněte, nakrájejte na kolečka a zprudka opečte na rozehřátém oleji. Měla by zůstat alespoň trochu křupavá.
Váleček upečeného a odpočatého masa pokrájejte na kolečka a podávejte spolu s opečenými kolečky cukety a vypečenou a přecezenou šťávou.
Přestože recept vypadá lákavě, chcete ochutnat něco úplně jiného? Pak zkuste třeba jehněčí po zbojnicku, podle řeckého receptu:
3. října 2010 |