Recept na jehněčí hřbet s bylinkovou krustou krok za krokem

  • 0
Velikonoce se blíží a jehněčí je opět na scéně. Ať už je to pro vás každoročně tradiční chod, nebo byste ho rádi vyzkoušeli poprvé, přinášíme vám recept rozpracovaný pěkně krok za krokem, nelze udělat chybu. Jen si jehněčí kupte včas, určitě bude o jemné maso tento týden velký zájem.

Jehněčí hřbet s bylinkovou krustou

Ingredience na jehněčí hřbet s bylinkovou krustou:

  • 500 g jehněčího hřbetu s kostí
  • 8 snítek tymiánu
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 4 snítky oregana
  • půlka chemicky neošetřeného citronu
  • 2 stroužky česneku
  • 4 plátky toastového chleba
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce nastrouhaného parmazánu
  • olej (olivový či slunečnicový)
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 1 menší cibule
  • 1 lžička hladké mouky
  • 1 lžička rajského protlaku
  • 1 mladá cuketa
Maso v pekáčku obložte částí bylinek, kolečky omytého citronu a oloupaným,...

Maso očistěte, omyjte a osušte. Váleček svaloviny odřízněte ostrým nožem od hřebínku kostí. Do pekáčku dejte oboje.

Fotogalerie postupu přípravy krok za krokem

Maso v pekáčku obložte částí bylinek, kolečky omytého citronu a oloupaným,...

Maso v pekáčku obložte částí bylinek, kolečky omytého citronu a oloupaným, pokrájeným stroužkem česneku. Přes pekáček přetáhněte potravinářskou fólii a maso nechte v chladu asi 2 hodiny marinovat.

Toastový chléb zbavte kůrky a střídku nahrubo rozdrďte v sekacím strojku. V...

Toastový chléb zbavte kůrky a střídku nahrubo rozdrďte v sekacím strojku. V kastrůlku rozehřejte polovinu másla a chlebové drobečky na něm orestujte dozlatova. Přidejte zbylé, nasekané bylinky a druhý, prolisovaný stroužek česneku. Nakonec přisypte i parmazán.

Váleček masa opečte na rozehřátém oleji, osolte, opepřete a položte do pekáčku...

Váleček masa opečte na rozehřátém oleji, osolte, opepřete a položte do pekáčku na hřebínek kostí. Shora maso poklaďte připravenou parmazánovou směsí a dobře ji na něj přitiskněte. Cibuli oloupejte, nasekejte nahrubo a přidejte do pekáčku. Případně maso podlijte troškou vody.

Maso pečte v troubě vyhřáté na 160 °C asi 20 až 30 minut. Poté ho vyjměte z pekáčku a nechte na teplém místě dojít.

Kosti rozřízněte na jednotlivá žebírka, vraťte je do pekáčku, poprašte moukou a...

Doba přípravy bez doby marinování: 50 min

1 porce: 1353 kJ/323 kcal

Počet porcí: 2

Kosti rozřízněte na jednotlivá žebírka, vraťte je do pekáčku, poprašte moukou a pokapejte troškou vody, v níž jste rozmíchali protlak.

Žebírka pak vraťte do trouby a při 220 °C je pečte asi 10 minut. Kosti potom přendejte i s výpekem do kastrůlku, přidejte trochu vody a asi 10 minut je povařte. Nakonec šťávu přeceďte.

Cuketu opláchněte, nakrájejte na kolečka a zprudka opečte na rozehřátém oleji....

Cuketu opláchněte, nakrájejte na kolečka a zprudka opečte na rozehřátém oleji. Měla by zůstat alespoň trochu křupavá.

Váleček upečené a odpočatého masa pokrájejte na kolečka a podávejte spolu s...

Váleček upečeného a odpočatého masa pokrájejte na kolečka a podávejte spolu s opečenými kolečky cukety a vypečenou a přecezenou šťávou. 

Přestože recept vypadá lákavě, chcete ochutnat něco úplně jiného? Pak zkuste třeba jehněčí po zbojnicku, podle řeckého receptu

3. října 2010