Dužinu oloupaných stonků rebarbory totiž lze v kuchyni zpracovávat jen od dubna do června kvůli vysokému množství kyseliny šťavelové. Právě kvůli ní se také konzumace reveňových dobrot s příjemně nakyslou pikantní chutí nedoporučuje dospělým s ledvinovými problémy a malým dětem.
Rebarborový koláč
Potřebujete: 150 g rebarbory, 1 lžíci krupicového cukru, 100 g másla, 150 g moučkového cukru na posypání, 1 sáček vanilkového cukru, 1 lžičku mletého kardamomu, 2 vejce, sůl, 50 ml polotučného mléka, 50 g marcipánu, 180 g hladké mouky, 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva, tuk na formu, polohrubou mouku na vysypání formy a 30 g plátků mandlí.
Rebarboru očistíme, nakrájíme na kousky dlouhé zhruba 10 cm, posypeme je krupicovým cukrem a necháme asi 10 minut odležet.
Změklé máslo utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem, kardamomem a žloutky do pěny. Bílky vyšleháme se špetkou soli na pevný sníh a vmícháme do žloutkové pěny. Pak přilijeme mléko a zapracujeme nahrubo nastrouhaný marcipán a prosátou mouku s kypřicím práškem.
Těsto rozetřeme do formy vymazané tukem a vysypané moukou, povrch poklademe rebarborou a posypeme mandlemi. Pečeme v troubě na 175 °C asi 45 minut. Necháme vychladnout ve formě a před podáváním pocukrujeme.
Na přípravu potřebujete 80 minut, každý z 12 kousků obsahuje: 939 kJ/224 kcal.