Rebarborové čatní
Potřebujete: 250 g červené cibule, 20 g čerstvého zázvoru, 150 ml červeného vinného octa, 200 g jablek, 300 g rebarbory, 100 g sušených meruněk, 1 lžíci hořčičných semínek, 1 lžíci kari, 200 g krupicového cukru, 50 g rozinek a 1 lžíci soli.
Cibuli nakrájíme nadrobno, zázvor očistíme a nastrouháme najemno. Do velkého hrnce nalijeme vinný ocet. Přidáme cibuli a zázvor a přivedeme k varu, vaříme 10 minut.
Mezitím jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na centimetrové kostičky. Rebarboru nakrájíme na centimetrové kousky.
Do hrnce přidáme na menší kusy pokrájené meruňky a zbylé ingredience kromě rebarbory. Opět přivedeme k varu a vaříme 10 minut.
Nakonec přisypeme rebarboru a vaříme dalších cca 20 minut, aby bylo čatní husté a mělo lepkavou konzistenci.
Ještě horké ho rozdělíme do čistých sklenic, uzavřeme víčky a na 10 minut obrátíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout. Skladujeme v chladné temné spíži až tři měsíce. Vychladlé ho podáváme například ke grilovaným a pečeným masům nebo sýrům.
Na přípravu potřebujete 60 minut, každá ze dvou skleniček obsahuje 3397 kJ/811 kcal.