Dokázal, že rajče je ovoce, a vyrábí z něj víno. Zraje devět měsíců

  13:24
Na recept na víno z červených, žlutých a černých rajčat tak trochu náhodou přišel pradědeček řezníka Pascala Miche. Ten dnes v Kanadě vyrábí a prodává ročně kolem 34 tisíc lahví zlatého elixíru ze svých "rajských vinic" ukrytých v masivu Charlevoix v Quebeku.

Pascal Miche červená, žlutá a černá rajčata zpracovává stejně jako bobule vína: drtí je, maceruje a lisuje. | foto: Profimedia.cz

Pascal Miche, čtyřicetiletý Quebečan belgického původu žije v regionu sedm let. Neustále mu vrtalo hlavou rodinné tajemství v podobě unikátního receptu, tak přemýšlel, jak udělat z rajčatového vína komerčně úspěšný nápoj.

"Chtěl jsem dokončit, co začal můj pradědeček ve třicátých letech," prohlašuje. Jeho "vinicí" je dnes pole osázené 6 200 keříky červených, žlutých a černých rajčat, jejichž odrůdy pečlivě vybral. Právě teď, v polovině srpna, mu přinášejí letos už třetí sklizeň. I z té vyrobí víno nazvané Omerto na počest pradědečka Omera.

V Americe rajské víno vyrobíte, ve Francii nikoliv

Aby Pascal Miche mohl svůj elixír nazvat vínem, musel nejprve místním úřadům dokázat, že rajče je ovoce. "Musel jsem se vrátit až do 15. století, abych mohl sledovat stopy různých druhů rajčat," řekl pro agenturu AFP.

Na výrobu vína bývalý řezník pečlivě vybral ty nejvhodnější odrůdy červených,...
Víno z rajčat zraje devět měsíců a překvapivě nechutná po rajčatech.

Cesta rajčete z pole na stůl trvá devět měsíců, ale výsledek prý stojí za to. Jen vinaři jsou rozpačití.

Testoval pak 16 druhů rajčat, z nichž si vybral pouze šest, jež bylo možno úspěšně přizpůsobit extrémnímu klimatu Quebeku a nadmořské výšce. Miche sbírá pro své víno červená rajčata druhu Subartique a žlutá a černá rajčata Black Cherry, která si zvolil rovněž pro jejich výnosnost a chuťové kvality.

Přesto může označení "víno" nést tento výrobek jen v Severní Americe. Ve Francii by ale muselo být prodáváno pod jiným názvem; za víno tu totiž může být označen pouze nápoj pocházející z vinné révy. Nic to ale nemění na tom, že Pascal Miche pečuje o svá rajčata velmi podobně a stejně pečlivě jako vinaři o své vinice.

A rajské plody podrobuje stejným procedurám: zpracovává je jako víno, drtí je, maceruje a lisuje. Postupuje podobně jako vinař z Beaujolais nebo Kalifornie a získává dva různé produkty: suché víno a ještě jemné a lahodné víno, která lze připodobnit spíše k Pineau des Charentes než k bílému Chardonnay.

Než rajče dovrší cestu z pole do lahve a stane se vínem, trvá to zhruba devět měsíců. Pak vznikne jasná zlatavá tekutina s 18 procenty alkoholu a bez jakékoli rajčatové příchuti. Sommeliérka Elen Garonová z luxusního restaurantu La Ferme v Baie-Saint-Paul má problémy s definicí tohoto produktu, stejně jako většina jejích kolegů. Nalézá zde stopu po ovoci, příchuť po koření, poněkud medový buket, který podle ní může být velmi zajímavý ve spojení s dezerty.

Zákazníci, kteří přicházejí ochutnat Omerto přímo na statek, jsou často zaujati originalitou tohoto vína. "Miluji ho, protože je to produkt, který není známý," prohlašuje Ghislaine Boyerová, která si přála poznat rajčatové víno z kraje, kde žije.

S tím počítá i Pascal Miche a vynakládá hlavní energii na propagaci rodinného receptu v Quebeku, zejména v degustačních barech. Lahev rajčatového vína o obsahu 375 mililitrů se ve vybraných obchodech a restauracích v Quebeku, ale také v Manitobě prodává za 25 dolarů, tedy v přepočtu zhruba za 500 Kč.

Rajčatové víno je doposud k dostání pouze v Kanadě, ale Pascal Miche již chystá další krok. Jeho distribuci ve Spojených státech i v Evropě, zejména ve Francii, v Německu a v zemích Beneluxu. S označením "víno" však ve Francii nepochodí.

Přímo do skleníku se můžete podívat zde.

Autoři: ,

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Jak máte zorganizovanou knihovnu? Nejlepší vychytávky pro knihomoly

27. března 2024

Každý vášnivý čtenář ví, že čím víc knih doma má, tím náročnější je všechny ty skvosty nějak...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...