Dokázal, že rajče je ovoce, a vyrábí z něj víno. Zraje devět měsíců

  13:24aktualizováno  13:24
Na recept na víno z červených, žlutých a černých rajčat tak trochu náhodou přišel pradědeček řezníka Pascala Miche. Ten dnes v Kanadě vyrábí a prodává ročně kolem 34 tisíc lahví zlatého elixíru ze svých "rajských vinic" ukrytých v masivu Charlevoix v Quebeku.

Pascal Miche červená, žlutá a černá rajčata zpracovává stejně jako bobule vína: drtí je, maceruje a lisuje. | foto: Profimedia.cz

Pascal Miche, čtyřicetiletý Quebečan belgického původu žije v regionu sedm let. Neustále mu vrtalo hlavou rodinné tajemství v podobě unikátního receptu, tak přemýšlel, jak udělat z rajčatového vína komerčně úspěšný nápoj.

"Chtěl jsem dokončit, co začal můj pradědeček ve třicátých letech," prohlašuje. Jeho "vinicí" je dnes pole osázené 6 200 keříky červených, žlutých a černých rajčat, jejichž odrůdy pečlivě vybral. Právě teď, v polovině srpna, mu přinášejí letos už třetí sklizeň. I z té vyrobí víno nazvané Omerto na počest pradědečka Omera.

V Americe rajské víno vyrobíte, ve Francii nikoliv

Aby Pascal Miche mohl svůj elixír nazvat vínem, musel nejprve místním úřadům dokázat, že rajče je ovoce. "Musel jsem se vrátit až do 15. století, abych mohl sledovat stopy různých druhů rajčat," řekl pro agenturu AFP.

Na výrobu vína bývalý řezník pečlivě vybral ty nejvhodnější odrůdy červených,...
Víno z rajčat zraje devět měsíců a překvapivě nechutná po rajčatech.

Cesta rajčete z pole na stůl trvá devět měsíců, ale výsledek prý stojí za to. Jen vinaři jsou rozpačití.

Testoval pak 16 druhů rajčat, z nichž si vybral pouze šest, jež bylo možno úspěšně přizpůsobit extrémnímu klimatu Quebeku a nadmořské výšce. Miche sbírá pro své víno červená rajčata druhu Subartique a žlutá a černá rajčata Black Cherry, která si zvolil rovněž pro jejich výnosnost a chuťové kvality.

Přesto může označení "víno" nést tento výrobek jen v Severní Americe. Ve Francii by ale muselo být prodáváno pod jiným názvem; za víno tu totiž může být označen pouze nápoj pocházející z vinné révy. Nic to ale nemění na tom, že Pascal Miche pečuje o svá rajčata velmi podobně a stejně pečlivě jako vinaři o své vinice.

A rajské plody podrobuje stejným procedurám: zpracovává je jako víno, drtí je, maceruje a lisuje. Postupuje podobně jako vinař z Beaujolais nebo Kalifornie a získává dva různé produkty: suché víno a ještě jemné a lahodné víno, která lze připodobnit spíše k Pineau des Charentes než k bílému Chardonnay.

Než rajče dovrší cestu z pole do lahve a stane se vínem, trvá to zhruba devět měsíců. Pak vznikne jasná zlatavá tekutina s 18 procenty alkoholu a bez jakékoli rajčatové příchuti. Sommeliérka Elen Garonová z luxusního restaurantu La Ferme v Baie-Saint-Paul má problémy s definicí tohoto produktu, stejně jako většina jejích kolegů. Nalézá zde stopu po ovoci, příchuť po koření, poněkud medový buket, který podle ní může být velmi zajímavý ve spojení s dezerty.

Zákazníci, kteří přicházejí ochutnat Omerto přímo na statek, jsou často zaujati originalitou tohoto vína. "Miluji ho, protože je to produkt, který není známý," prohlašuje Ghislaine Boyerová, která si přála poznat rajčatové víno z kraje, kde žije.

S tím počítá i Pascal Miche a vynakládá hlavní energii na propagaci rodinného receptu v Quebeku, zejména v degustačních barech. Lahev rajčatového vína o obsahu 375 mililitrů se ve vybraných obchodech a restauracích v Quebeku, ale také v Manitobě prodává za 25 dolarů, tedy v přepočtu zhruba za 500 Kč.

Rajčatové víno je doposud k dostání pouze v Kanadě, ale Pascal Miche již chystá další krok. Jeho distribuci ve Spojených státech i v Evropě, zejména ve Francii, v Německu a v zemích Beneluxu. S označením "víno" však ve Francii nepochodí.

Přímo do skleníku se můžete podívat zde.

Autoři: ,

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

VIDEO: Rysí rodina spala u fotopasti, ochranář ji natočil na mobil

Fotograf natočil odpočívající rysí rodinku.

Netradiční úlovek se podařil fotografovi divoké zvěře Vladimíru Čechovi. Na severozápadě Šumavy půl hodiny natáčel na...

Česká akumulátorová sekačka dobývá svět a teď přivezla i cenu za design

Hlavním kladem akumulátorové vřetenové sekačky je její hodně tichý chod.

Výrobu modelu vřetenové sekačky Electra ohlásila společnost Swardman zhruba před rokem a tomuto modelu se podařilo...

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Další z rubriky

Čeští kuchaři uspěli na soutěži v Lyonu. Vyzkoušejte jejich recepty

Český národní kulinářský tým nadšený z vítězství. V Lyonu, kde jsou kuchaři za...

Český národní tým uspěl na světovém kuchařském klání v Lyonu, kde se utkalo 12 špičkových kulinářských týmů z celého...

Známe vítěze infrasauny, první cenu si odnesl snímek z horského srubu

Se svou přítelkyní relaxujeme nejraději aktivně. Pro většinu lidí by...

Soutěž o nejlepší místo k relaxaci zná svého vítěze. Stal se jím snímek, který poslal David Kudr. Jen těsně v...

Nové protisněhové háky nasadíte i uprostřed zimy. Chrání kolemjdoucí

Sníh postupně klouzající ze střechy může zranit kolemjdoucí lidi.

V této fázi zimy se často setkáváme s tím, že hodně nasněží a za pár dnů přijde obleva, takže celá sněhová čepice...

Najdete na iDNES.cz