Sobota 7. prosince 2019, svátek má Ambrož, Benjamin
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 7. prosince 2019 Ambrož, Benjamin

Dokázal, že rajče je ovoce, a vyrábí z něj víno. Zraje devět měsíců

  13:24aktualizováno  13:24
Na recept na víno z červených, žlutých a černých rajčat tak trochu náhodou přišel pradědeček řezníka Pascala Miche. Ten dnes v Kanadě vyrábí a prodává ročně kolem 34 tisíc lahví zlatého elixíru ze svých "rajských vinic" ukrytých v masivu Charlevoix v Quebeku.

Pascal Miche červená, žlutá a černá rajčata zpracovává stejně jako bobule vína: drtí je, maceruje a lisuje. | foto: Profimedia.cz

Pascal Miche, čtyřicetiletý Quebečan belgického původu žije v regionu sedm let. Neustále mu vrtalo hlavou rodinné tajemství v podobě unikátního receptu, tak přemýšlel, jak udělat z rajčatového vína komerčně úspěšný nápoj.

"Chtěl jsem dokončit, co začal můj pradědeček ve třicátých letech," prohlašuje. Jeho "vinicí" je dnes pole osázené 6 200 keříky červených, žlutých a černých rajčat, jejichž odrůdy pečlivě vybral. Právě teď, v polovině srpna, mu přinášejí letos už třetí sklizeň. I z té vyrobí víno nazvané Omerto na počest pradědečka Omera.

V Americe rajské víno vyrobíte, ve Francii nikoliv

Aby Pascal Miche mohl svůj elixír nazvat vínem, musel nejprve místním úřadům dokázat, že rajče je ovoce. "Musel jsem se vrátit až do 15. století, abych mohl sledovat stopy různých druhů rajčat," řekl pro agenturu AFP.

Na výrobu vína bývalý řezník pečlivě vybral ty nejvhodnější odrůdy červených,...
Víno z rajčat zraje devět měsíců a překvapivě nechutná po rajčatech.

Cesta rajčete z pole na stůl trvá devět měsíců, ale výsledek prý stojí za to. Jen vinaři jsou rozpačití.

Testoval pak 16 druhů rajčat, z nichž si vybral pouze šest, jež bylo možno úspěšně přizpůsobit extrémnímu klimatu Quebeku a nadmořské výšce. Miche sbírá pro své víno červená rajčata druhu Subartique a žlutá a černá rajčata Black Cherry, která si zvolil rovněž pro jejich výnosnost a chuťové kvality.

Přesto může označení "víno" nést tento výrobek jen v Severní Americe. Ve Francii by ale muselo být prodáváno pod jiným názvem; za víno tu totiž může být označen pouze nápoj pocházející z vinné révy. Nic to ale nemění na tom, že Pascal Miche pečuje o svá rajčata velmi podobně a stejně pečlivě jako vinaři o své vinice.

A rajské plody podrobuje stejným procedurám: zpracovává je jako víno, drtí je, maceruje a lisuje. Postupuje podobně jako vinař z Beaujolais nebo Kalifornie a získává dva různé produkty: suché víno a ještě jemné a lahodné víno, která lze připodobnit spíše k Pineau des Charentes než k bílému Chardonnay.

Než rajče dovrší cestu z pole do lahve a stane se vínem, trvá to zhruba devět měsíců. Pak vznikne jasná zlatavá tekutina s 18 procenty alkoholu a bez jakékoli rajčatové příchuti. Sommeliérka Elen Garonová z luxusního restaurantu La Ferme v Baie-Saint-Paul má problémy s definicí tohoto produktu, stejně jako většina jejích kolegů. Nalézá zde stopu po ovoci, příchuť po koření, poněkud medový buket, který podle ní může být velmi zajímavý ve spojení s dezerty.

Zákazníci, kteří přicházejí ochutnat Omerto přímo na statek, jsou často zaujati originalitou tohoto vína. "Miluji ho, protože je to produkt, který není známý," prohlašuje Ghislaine Boyerová, která si přála poznat rajčatové víno z kraje, kde žije.

S tím počítá i Pascal Miche a vynakládá hlavní energii na propagaci rodinného receptu v Quebeku, zejména v degustačních barech. Lahev rajčatového vína o obsahu 375 mililitrů se ve vybraných obchodech a restauracích v Quebeku, ale také v Manitobě prodává za 25 dolarů, tedy v přepočtu zhruba za 500 Kč.

Rajčatové víno je doposud k dostání pouze v Kanadě, ale Pascal Miche již chystá další krok. Jeho distribuci ve Spojených státech i v Evropě, zejména ve Francii, v Německu a v zemích Beneluxu. S označením "víno" však ve Francii nepochodí.

Přímo do skleníku se můžete podívat zde.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Fenka sežrala vejce otrávené zakázaným jedem, za dvě hodiny byla mrtvá

Čtyřměsíční fenka při venčení kolem Blatnice pod Svatým Antonínkem na Hodonínsku sežrala na cestě pohozené vejce. To...

Asociace hovězího masa natočila dvouhodinové video pečení na rožni

V době superrychlých reklam se občas stane, že některá společnost vsadí na opačný extrém. Americká Národní asociace...

Premium

Pan cukrář z Oderských vrchů. Pro královnu pekl vdolky a vařil marmeládu

Kluk ze zemědělské rodiny chodil za prací v mrazu a sněhových závějích. A snil o jiném životě. Sny se plní. Chce to...

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ovar, jitrnice a prejt. Řezníci během mrazivé neděle oslavili svůj svátek

Zvuk harmoniky hrající české lidovky a desítky mužů ve zmijovkách. Tak přivítal návštěvníky druhý Den řezníků. Už od...

Premium

Sprcha pro osm lidí: jak to vypadalo na Epsteinově ranči na dělání dětí

Kdyby zdi mohly mluvit. Přinášíme exkluzivně snímky přepychového ranče, kam americký finančník Jeffrey Epstein svážel...

Premium

Je sexting nevinná hra nebo nevěra? Pánové jsou tolerantnější než dámy

Generace našich rodičů tohle řešit nemusela. Měli poměrně jasno a věděli, co je a není zahýbání. Moderní technologie...

Premium

Den, kdy přepadli Mekku. V roce 1979 se zrodil moderní islámský středověk

Před 40 lety se stalo „11. září“ islámu. Aby saúdský král mohl pobít ozbrojence okupující posvátnou mešitu v Mekce,...

  • Další z rubriky
Premium

Jatka, či život v bavlnce? Duel vegana a rybáře o vánoční tradici číslo 1

Patří k symbolům Vánoc, ale jsou i důvodem sporů. Jak s kapry zacházíme od narození do poslední chvíle jejich života?...

Ochotní sousedé i úklid cenností. Sedm rad, jak zabezpečit chalupu na zimu

Jen za první polovinu letošního roku napáchali zloději v rekreačních objektech škody za více než osmnáct milionů korun....

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

Jejími plody si jihoameričtí indiáni posilovali zdraví, vyroste i u nás

Mochyni peruánské se ne nadarmo přezdívá třešeň Inků. Právě u jihoamerických indiánů patřila konzumace jejích plodů ke...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz