New York versus Česko: rozdíl je v hostech a surovinách, tvrdí šéfkuchař

  18:00aktualizováno  18:00
Hosté v amerických restauracích jsou podle šéfkuchaře Radka Davida podstatně kultivovanější. Na rozdíl od nás, kde jsou lidé zvyklí na předkrm a hlavní jídlo, chodí do restaurace na takzvané tasting menu, nechtějí se nacpávat, radši ochutnají 20 různých jídel. Šéfkuchař Radek David odpovídal v dnešním on-line rozhovoru.

Radek David v La Veranda | foto: M. Siebert

Radek David vede restaurace La Veranda a Babiččina zahrada. Je to člověk posedlý profesí, každou volnou chvíli věnuje experimentům a vymýšlení nových receptur. Na to, jak se vaří v New Yorku či jaké jsou trendy v místních michelinských podnicích, jste se ptali od 10 hodin dopoledne on-line.

Jak odpovídal Radek David

Jsou americké michelinské restaurace opravdu tak dobré, nebo by s nimi ty české dokázaly držet krok? Všechny otázky a odpovědi najdete zde.

Není takový rozdíl mezi vybavením, jen jsou kuchyně často daleko větší, takže se v nich kuchařům daleko lépe pracuje. Jde i o množství kuchařů. Třeba v restauracích pracuje jedna skupina, co dělá obědy a ve 13:00 přijde druhá skupina kuchařů, co připravují večeře.

Ale s učňovským školstvím tam mají stejné problémy jako u nás. „Ale v Londýně je ta situace podobná. Mladí lidé se chtějí bavit, mít volné večery, sobotu, neděli a být s přáteli,“ odpovídal David. Přináší to pak i problémy se hledáním spolupracovníků. „Neznám šéfkuchaře, který by nehledal personál, ale kde jsou? Já sám jsem hledal taky, a neozvali se studenti po vyučení, ale spíše starší kuchaři,“ posteskl si.

Fotogalerie

Není pravda, že by se v Americe krmili jen hamburgery, jak se u nás často říká. „Samozřejmě je ale vidíte všude a v různých verzích. Z hovězího, telecího, vepřového, jehněčího masa, s Foie Gras, brzlíkem, různými doplňky a omáčky,“ popisuje realitu. Ale mimo to i spoustu jiných pokrmů. To odpovídá počtu národností, které ve městě žijí.

A u nás by si podle něj michelinskou hvězdu zasloužilo více restaurací, než jich dosud máme. „Restaurací, které by tady měly mít hvězdičky, je mnohem víc. Například Grand Cru, Kalina a další. Pak je tu jedna co by z jedné hvězdy mohla mít dvě, dle mého soudu,“ fandí kolegům.

V létě si David splnil sen a vydal se „za velkou louži“, aby zjistil, jak to dělají jinde než v Evropě. Když se podíváte na výsledky hodnocení v Tripadvisor, vidíte, že hodnocení jeho restaurací se blíží pěti hvězdám.

Zatímco La Veranda nabízí franko-italskou kuchyni, Babiččina zahrada zkouší českou kuchyni. Ne takovou, jakou by si představil milovník hotovek z hospody Na růžku, ale rafinovanější, odlehčenější a pestřejší.

Tato restaurace má i výhodu, že na vlastní zahradě pěstuje pro svoji potřebu bylinky (více o tom zde) a koncept je vhodný i pro rodiny s malými dětmi.

Za osm dní navštívili deset restaurací a ochutnali mnoho dalšího dobrého jídla, projedli se 17ti hvězdami Michelina, po příjezdu se radši nevážil. Ale podařilo se mu předdomluvit stáže na příští rok.„Rozhodl jsem se jen s manželkou a bez dětí udělat si dovolenou snů. V New Yorku je spousta slavných restaurací s vynikajícími kuchaři a to jsem chtěl zažít na vlastní kůži, takže jsem naplánoval dovolenou jako zážitkový foodtrip,“ popisuje David. Jak říká: „Někdo chodí po památkách, pamětihodnostech, muzeích a galeriích. Já po trzích, knihkupectvích, potřebách pro kuchaře a do domácnosti a po restauracích.“

V New Yorku navštívili například restaurace Del Posto, Jean Georges Restaurant, Momofuku, Ssam Bar a další. Navíc místa, která jsou pro kuchaře zlatý důl, prodejnu profesionálního náčiní pro kuchaře, zeleninové či rybí trhy, vynikající pekařství. Nejedl jen v restauracích. Navštívil street food festival Smorgasburg, Chinatown, ochutnal tradiční hot dog na ulici, pizzu, čínu do krabičky a mnoho dlašího.

Autor:

Nejčtenější

Ze zahrady v satelitu vytvořila architektka venkovní obývák s bazénem

Pohled z domu na bazén časem milosrdně zacloní vysoká tráva ozdobnice. ...

Zahrada u rodinného domu by podle zahradního architekta Ferdinanda Lefflera měla rodině jednoznačně sloužit v podstatě...

VIDEO: Velikonoční nádivka nesmí chybět u žádného slavnostního stolu

Zlatavá velikonoční nádivka by měla být s chutí másla, uzeného masa a plná...

Dobrá nádivka je hotový poklad. Uvnitř nadýchaná, zvenčí krásně dozlatova zbarvená. Máslová, s vůní uzeného masa a...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve velikonočních tradicích

Kraslice Jaroslavy Vaňousové z Chebu zdobené drátkováním

Velikonoční svátky výrazně provázejí tradice. Mnohé z nich se ale udržují pouze lokálně a některé zvyky dokonce už...

I do té nejmenší zahrady ve městě lze dostat hloubku. A pořádnou terasu

Jakmile trvalkový podrost a keře zesílí a rozrostou se, jednotlivá místa v...

Co bych za takovou zahradu dal, napadne asi téměř každého obyvatele velkoměsta, jež po zahradě marně touží, nad obrázky...

Medvědí česnek je zdrojem síly. Jen ho trhejte rozumně s citem pro přírodu

Košík s "úlovkem česnekových" bylinek: vlevo vpředu česnek podivný, za ním...

Medvědí česnek je zásobárnou látek, které naše tělo po zimě uvítá. V kuchyni se hodí do pomazánek i na výrobu domácího...

Další z rubriky

Vajíčko ze sirek i obří pomlázka. Muzeum rekordů láká na velikonoční rarity

Aktuálně drží rekord parta koledníků z obce Silůvky, kde pod dohledem komisařů...

K Velikonocům se váže spousta příběhů, které lákají k tvorbě exemplářů, jež se vymykajícím běžné sváteční výzdobě....

Pomlázka, mrskut, šlahačka, tatar. Vyrobte si parádní i s ozdobnou rukojetí

Slovo pomlázka vzniklo pravděpodobně od slova pomladit. Šlehání dívek pak...

Slovo pomlázka vzniklo pravděpodobně od slova pomladit. Šlehání dívek pak symbolizuje předání svěžesti a pružnosti,...

VIDEO: Velikonoční nádivka nesmí chybět u žádného slavnostního stolu

Zlatavá velikonoční nádivka by měla být s chutí másla, uzeného masa a plná...

Dobrá nádivka je hotový poklad. Uvnitř nadýchaná, zvenčí krásně dozlatova zbarvená. Máslová, s vůní uzeného masa a...

Najdete na iDNES.cz