Čtvrtek 6. srpna 2020, svátek má Oldřiška
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 6. srpna 2020 Oldřiška

Maso klidně marinujte, ale neutopte ho v oleji, radí šéfkuchař

aktualizováno 
Šéfkuchař Radek David soudí, že z grilování se někdy dělá větší věda, než ve skutečnosti je. Podle něj je hlavní naložit maso s bylinkami pár hodin předem a hlavně si promyslet, kolik lidí a v jakém složení přijde, abyste mohli rychle nakrmit hladovce a dopřáli potěšení i těm, kdo jsou ochotni chvíli počkat.

„Já jsem velký zastánce grilování na uhlí, protože jinak si můžu maso klidně udělat v troubě nebo na pánvi. Bude taky dobré, ale z uhlí to má přece jenom jinou chuť,“ popisuje. A hlavně je podle něj grilování obřad, kdy se člověk setkává s přáteli, sedí, povídá, baví se.

Fotogalerie

„Já osobně nemusím moc brikety. Ony se sice pěkně rozhoří, ale pak se rozpadnou na popel. Kdežto klasické dřevěné uhlí rychle rozpálíte a když skončíte grilování, můžete uzavřít přívody vzduchu, oheň uhasíte a uhlí klidně použijete pro další grilování,“ radí. Přitom je možné si vybírat i šarže uhlí – pro větší grily větší kusy, pro menší menší kusy.

Drobné uhlí David neradí používat, protože hoří až příliš rychle a je třeba ho neustále přisypávat. A chemické podpalovače považuje za zbytečné, když je možné poradit si s horkovzdušnou pistolí bez jakýchkoliv dalších pomůcek, což krásně vidíte na prvním videu. A když je gril rozpálený, stačí oškrábat mřížku ocelovým kartáčem od hrubých nečistot a staré tuky se vypálí.

Nemusíte podle něj používat jen ten nejprostornější gril. I na menší ploše uděláte pohoštění pro hodně přátel, samozřejmě když nepořádáte party pro dvacet lidí. „Já jsem si například pořídil malé stolní vajíčko, které má dobrou možnost regulace teploty, takže je možné v něm péct i větší kusy masa, drží teplotu, mám ho tady na stole, dobře se na něj dosáhne a úplně stačí,“ doporučuje.

Pošlete fotografii s receptem a vyhrajte kontaktní gril

V rámci speciální přílohy Grilování jsme vyhlásili soutěž o nejlepší čtenářský recept. Vyfotografujte své oblíbené grilované jídlo, přiložte recept, případně i příběh jeho vzniku a pošlete na adresu soutez.hobby@idnes.cz.

Podrobná pravidla soutěže najdete ZDE. Tři nejlepší, které vybere odborná porota, vyhrají dvojici grilů a udicí pistoli.

Pak je podle něj dobré správně vybrat maso. Když hodíte na na gril českou roštěnku, je to sázka do loterie. Ve většině případů bude tuhá jako podrážka, protože z toho, co se koupí v řeznictví, nemůžete většinou dobrý steak udělat. 

Je to tím, že z jatek jde maso přímo na pulty. „Kdo chce dobré hovězí za rozumnou cenu, ať zkusí pupek z uleželého kusu. Přitom ho koupíte třeba v Makru do 250 korun za kilo, za což nekoupíte ani tu českou roštěnku,“ říká. „A kupovat dobrou svíčkovou za tisíc korun? Proč?“ ptá se.

Stejně tak jsou rozdíly i v cenách vepřového. Mezi běžnou vepřovou krkovicí a krkovicí z přeštíka nebo i iberijského prasete jsou cenové rozdíly, ale ne tak radikální jako u hovězího masa. A pak už záleží na zvážení každého, jaké chuti dává přednost a kolik chce do grilovačky investovat.

Není špatné přes noc maso naložit, ale jenom lehce. Přidat mu jen lehkou bylinkovou chuť. Přidat pepř, bylinky, případně česnek, jen slabě potřít olejem. Než ho pak položíte na gril, bylinky i česnek sundejte, jinak by při grilování zhořkly.

Letní grilování

Podle Radka Davida je třeba dávat pozor při grilování ryb. Pro méně zkušené kuchaře je asi nejlepší zvolit lososa, který je tučný, a tedy odolnější proti vysušení. Zato u oblíbeného pstruha se doporučuje nedělat u grilování nic jiného, nerozptylovat se jinou prací, aby se nestačil vysušit.

Na druhém videu je při porcování kuřete vidět, jak je lehce možné rozprostřít fáze grilování na rychle připravené kusy a ty, které potřebují delší čas. Bleskově připravíte například křidýlka, můžete přihodit klobásky nebo medailonky a těmi nakrmíte největší hladovce. 

Když pak přidáte na gril třeba krkovičku vcelku nebo kuřecí prsa na kosti, bude to trvat sice déle, ale budete mít připravenou druhou fázi, když už pomalu strávníkům opět začne vyhládat.

Autor:

Pošlete fotografii z grilování s receptem a hrajte o gril a další ceny

Ryby jsou pro grilování vděčnou surovinou.

V rámci speciální přílohy Grilování vyhlašujeme soutěž o nejlepší čtenářský recept. Vyfotografujte...

Rychlé špízy ozvláštněte libanonským kořením v marinádě

Špízy ugrilujete z jakéhokoliv masa, podávají se s pita chlebem a dipem.

Libanonská kuchyně je poměrně pestrá, jen si na ni musíte zvyknout. Ale netřeba kvůli ní jezdit...

Hovězí pupek je hvězdou letních grilů. Zkuste jej s grilovanou cibulkou

Hovězí pupek s grilovanými brambory a cibulí se smetanovým dipem

Grilování pupku, tedy flank steaku, je cestou, jak si vychutnat kvalitní hovězí maso a přitom se...

Karbanátky na grilu mohou být svěží a rychlé. Odlehčete je zeleninou

Karbanátky odlehčené dávkou zeleniny

I mleté maso může chutnat jako z ráje. Uvedený recept na karbanátky odlehčený zeleninou zazněl...

Necpěte se masem. Grilovanou zeleninu jen lehce „okořeňte“ steakem

Grilovaná paprika na briošce s kozím sýrem

Není třeba se při grilování přecpat masem a zajídat jen tak chlebem. Podstatnou částí pokrmu může...

Netradiční hovězí steak z roštěné. Vyzkoušejte marinádu z jalovce a vodky

Klasické grilování hovězího si vystačí se solí a pepřem, ale pokud toužíte po...

Klasické grilování hovězího si vystačí se solí a pepřem, ale pokud toužíte po nových chutích,...

Spousta Čechů ani neví, jak chutná dobrý kus masa, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

VIDEO Ačkoliv šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tráví za oceánem i několik měsíců v roce, v USA by natrvalo žít...

  • Nejčtenější

Když se elévovi vymkne skalka z rukou, po padesáti letech se nestačí divit

Soutěž Zahrada u domu rodičů pana Vladimíra původně plnila čistě hospodářské účely, jak tomu dřív u chalup nejen v severních...

Na místě zahrádkářské kolonie buduje mladá rodina zahradu jako nudli

Soutěž Proměnit opět v zahradu nudlovitý pozemek v místě bývalé zahrádkářské kolonie na okraji Brna, kde vyrostla čtvrť s...

Brit proměnil zahradu v prázdninový rezort. Jen podle návodů na internetu

Čtyřiatřicetiletý oční optik Guy Younga z Nuneatonu ve Warwickshiru během koronavirové krize nezahálel. Volného času...

Třezalka neboli svatojánské koření umí zbavit depresí i zatočit s viry

Bylina dobré nálady, nebo také svatojánské koření, protože začíná kvést na svatého Jana. Tak se říká třezalce, která...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Deset tipů, jak na komáry a vosy. Vsaďte na květiny a domácí repelenty

Letní měsíce znamenají výlety do přírody, dlouhé večerní vysedávání na zahradě, zkrátka více pobytu venku. Na druhou...

Tajemství zlatých adres. Pražská vila za půl miliardy je na prodej

Premium Mohutná, ale v rámci okolní zástavby celkem nenápadná cihlová stavba v srdci diplomatické čtvrti pražské Bubenče je...

Kůže je zrcadlem vnitřních chorob, říká lékař. Jaké nemoci může ukázat?

Premium Vyrážka s pupínky, puchýřky i problémová pigmentová znaménka dokážou pěkně znepříjemnit život, ale mohou být také...

Jak se dělá byznys za miliardy. Agent Paska o přestupu Součka i dalších

Premium Jak se zrodil rekordní přestup záložníka Součka do Anglie? Kam asi tak půjde střelec Schick? Co očekává od zázračného...

  • Další z rubriky

Borůvky jsou téměř všelék. Zlepšují paměť, chrání před viry i rakovinou

Černé jahody, jak se borůvkám také říká, jsou ovocem plným vitaminů a dalších tělu prospěšných látek. Pomáhají mimo...

Je libo kávu z brambor? Vývoj náhražek kávy pohledem do historie

I velké historické události mohou mít malé, nikoliv však nepodstatné důsledky. Kdyby nebylo osudné Bonapartovy...

Mobilní klimatizace v případě nouze pomůže, ale zázraky od ní nečekejte

Premium Podle statistik se poptávka po klimatizacích zvedá zhruba posledních pět let, kdy je teplotní nárůst v letních měsících...

PORADNA: Čím vyčistit rámy plastových oken, aby se nepoškodily?

Bydlím na velmi frekventované ulici, takže si umíte představit, jak hodně se špiní nejen skla, ale i rámy oken. Nyní je...

Vyzkoušeno: Jak zabodovalo pokračovací mléko Little Steps 2 u našich nejmenších?
Vyzkoušeno: Jak zabodovalo pokračovací mléko Little Steps 2 u našich nejmenších?

Podívejte se, jak u maminek, které navštěvují eMimino, a hlavně u jejich dětí dopadl test pokračovací mléčné výživy Little Steps 2 od Nestlé Baby.

Škoda dostane šéfa s úkolem zabránit, aby značka dotírala na VW a Audi

„Není nám k ničemu, když se Škoda vyvíjí ke třetí prémiové značce v rámci koncernu,“ prohlásil v rozhovoru publikovaném...

Díky, že létáte se SpaceX. Loď Crew Dragon úspěšně dopadla do moře

Američtí astronauti Robert Behnken a Douglas Hurley úspěšně absolvovali nedělní návrat z Mezinárodní vesmírné stanice...

Zemřela manželka Jiřího Krampola, měla dlouhodobé zdravotní problémy

Ve věku 59 let zemřela Hana Krampolová, manželka herce Jiřího Krampola. Dlouhodobě se potýkala se zdravotními problémy.

Pokutu za přespání v karavanu dohnal Němec až k soudu

Nocování na parkovišti v obytném autě se v Německu může dosti prodražit. Své si zažil jeden turista s karavanem, který...

Nové zuby mám z Turecka. Zákrok byl psychicky náročný, říká pornoherečka

Česká pornoherečka Daisy Lee si zaletěla do Turecka pro nové zuby. Zákrok, který podstoupila na tamější klinice, ji prý...