Neděle 29. ledna 2023, svátek má Zdislava
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 29. ledna 2023 Zdislava

Maso klidně marinujte, ale neutopte ho v oleji, radí šéfkuchař

Šéfkuchař Radek David soudí, že z grilování se někdy dělá větší věda, než ve skutečnosti je. Podle něj je hlavní naložit maso s bylinkami pár hodin předem a hlavně si promyslet, kolik lidí a v jakém složení přijde, abyste mohli rychle nakrmit hladovce a dopřáli potěšení i těm, kdo jsou ochotni chvíli počkat.

„Já jsem velký zastánce grilování na uhlí, protože jinak si můžu maso klidně udělat v troubě nebo na pánvi. Bude taky dobré, ale z uhlí to má přece jenom jinou chuť,“ popisuje. A hlavně je podle něj grilování obřad, kdy se člověk setkává s přáteli, sedí, povídá, baví se.

„Já osobně nemusím moc brikety. Ony se sice pěkně rozhoří, ale pak se rozpadnou na popel. Kdežto klasické dřevěné uhlí rychle rozpálíte a když skončíte grilování, můžete uzavřít přívody vzduchu, oheň uhasíte a uhlí klidně použijete pro další grilování,“ radí. Přitom je možné si vybírat i šarže uhlí – pro větší grily větší kusy, pro menší menší kusy.

Drobné uhlí David neradí používat, protože hoří až příliš rychle a je třeba ho neustále přisypávat. A chemické podpalovače považuje za zbytečné, když je možné poradit si s horkovzdušnou pistolí bez jakýchkoliv dalších pomůcek, což krásně vidíte na prvním videu. A když je gril rozpálený, stačí oškrábat mřížku ocelovým kartáčem od hrubých nečistot a staré tuky se vypálí.

Nemusíte podle něj používat jen ten nejprostornější gril. I na menší ploše uděláte pohoštění pro hodně přátel, samozřejmě když nepořádáte party pro dvacet lidí. „Já jsem si například pořídil malé stolní vajíčko, které má dobrou možnost regulace teploty, takže je možné v něm péct i větší kusy masa, drží teplotu, mám ho tady na stole, dobře se na něj dosáhne a úplně stačí,“ doporučuje.

Pošlete fotografii s receptem a vyhrajte kontaktní gril

V rámci speciální přílohy Grilování jsme vyhlásili soutěž o nejlepší čtenářský recept. Vyfotografujte své oblíbené grilované jídlo, přiložte recept, případně i příběh jeho vzniku a pošlete na adresu soutez.hobby@idnes.cz.

Podrobná pravidla soutěže najdete ZDE. Tři nejlepší, které vybere odborná porota, vyhrají dvojici grilů a udicí pistoli.

Pak je podle něj dobré správně vybrat maso. Když hodíte na na gril českou roštěnku, je to sázka do loterie. Ve většině případů bude tuhá jako podrážka, protože z toho, co se koupí v řeznictví, nemůžete většinou dobrý steak udělat. 

Je to tím, že z jatek jde maso přímo na pulty. „Kdo chce dobré hovězí za rozumnou cenu, ať zkusí pupek z uleželého kusu. Přitom ho koupíte třeba v Makru do 250 korun za kilo, za což nekoupíte ani tu českou roštěnku,“ říká. „A kupovat dobrou svíčkovou za tisíc korun? Proč?“ ptá se.

Stejně tak jsou rozdíly i v cenách vepřového. Mezi běžnou vepřovou krkovicí a krkovicí z přeštíka nebo i iberijského prasete jsou cenové rozdíly, ale ne tak radikální jako u hovězího masa. A pak už záleží na zvážení každého, jaké chuti dává přednost a kolik chce do grilovačky investovat.

Není špatné přes noc maso naložit, ale jenom lehce. Přidat mu jen lehkou bylinkovou chuť. Přidat pepř, bylinky, případně česnek, jen slabě potřít olejem. Než ho pak položíte na gril, bylinky i česnek sundejte, jinak by při grilování zhořkly.

Letní grilování

Podle Radka Davida je třeba dávat pozor při grilování ryb. Pro méně zkušené kuchaře je asi nejlepší zvolit lososa, který je tučný, a tedy odolnější proti vysušení. Zato u oblíbeného pstruha se doporučuje nedělat u grilování nic jiného, nerozptylovat se jinou prací, aby se nestačil vysušit.

Na druhém videu je při porcování kuřete vidět, jak je lehce možné rozprostřít fáze grilování na rychle připravené kusy a ty, které potřebují delší čas. Bleskově připravíte například křidýlka, můžete přihodit klobásky nebo medailonky a těmi nakrmíte největší hladovce. 

Když pak přidáte na gril třeba krkovičku vcelku nebo kuřecí prsa na kosti, bude to trvat sice déle, ale budete mít připravenou druhou fázi, když už pomalu strávníkům opět začne vyhládat.

Autor:

Vinná klobása a italská salsiccia jsou sestry. Vyrobte je zgruntu od střívka

Na grilu obojí klobásy připravíte úplně stejně.

VIDEO V Česku nesmí o Vánocích na svátečním stole chybět tradiční vinná klobása, v Itálii zase jejich...

Tři druhy sendvičů uděláte na grilu na jeden zátah. Tip na předvánoční party

Sendviče s karé a krůtím masem

VIDEO Chystáte se ještě před Vánoci uspořádat sešlost s přáteli a nevíte, jaké pohoštění pro ně...

K výjimečnému steaku patří vyladěné přílohy. Teprve pak ucítíte nebe

Sashi-choco je maso pro opravdové znalce.

VIDEO Grilovat lze kdykoli a kdekoli, tvrdí mistr grilu David Kubricht alias pipMaster, který svoje grily...

Hlasovali jste o nejlepší čtenářský recept z letní grilovačky

Pošlete fotku a recept a vyhrajte některou z cen.

Až do pondělí 23. srpna do 23:30 hodin jste mohli hlasovat o nejlepší recept a fotografii, které...

VIDEO: Zkuste na grilu jehněčí kýtu, přinese vám úplně jiné chutě

Grilovaná jehněčí kýta se zeleninou

VIDEO Kdo je už přejedený obligátních krkovic, kuřecích prsíček nebo buřtů z grilu, mohl by vyzkoušet...

  • Nejčtenější

Submisivní tlustá fenka si před psy sama lehá. Desenský radí, co s tím

Každá kočka i pes potřebují individuální přístup, o tom ví své specialisté na jejich chování Klára Nevečeřalová a...

Zahrada s dřevěným biobazénem a muchovníky dvakrát zabodovala u odborníků

Zahrada u jihočeské městské novostavby vznikla v roce 2010. Jejím základem se tehdy staly zvlněné záhony dřevin a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rodina měsíc měřila spotřebu plynu. Překvapila ji okamžitá souvislost s počasím

Portál iDNES.cz před měsícem odstartoval netradiční projekt Špion na plynoměru. V domácnostech dobrovolníků sleduje...

Jánošíkova sezona snů. Dostal obří hlavatku i výjimečné kapry a sumce

Michal Jánošík patří k našim respektovaným a zároveň nejznámějším sumcařům, o kterém se ví, že nejenom chytá famózní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Škrabadlo pro kočku dejte k oknu a rozdrásejte ho, radí veterinářka

Máte doma poničený nábytek, kytky nebo tapety od kočičího škrábání? Jak vašeho miláčka uvyknout na škrabadlo, kterého...

Několik lidí se dostalo na dotyk ke klenotům. Hrad je označil za odborníky

Premium Zatímco jiní mrzli v několikahodinových frontách venku před katedrálou svatého Víta, aby z několika metrů spatřili na...

Přání bank je vyslyšeno. Za předčasné splacení hypotéky si lidé připlatí

Premium Pravidla pro předčasné splacení hypotéky se změní. Banky si budou moci účtovat nejen administrativní náklady v...

Fotbal se mění, Slavia také. Trpišovský exkluzivně o trendech i návratu Stancia

Premium Když se ve chvilce volna vyrazil projít po pískovcových útesech a díval se, jak do skal narážejí mořské vlny, hlavou mu...

Elektronická lžička vás přinutí zbytečně nesolit. Ošidí mlsné jazýčky

Snažíte se snížit příjem soli? Japonští vědci vyvinuli elektrickou lžičku, která vám na jazyku zvýrazní slanou chuť...

Zaprášený radiátor? Vyčistěte ho, bude vám tepleji a ušetříte energii

Jak neprotopit celou výplatu, ale zároveň doma nesedět ve svetru a teplých ponožkách? Vzpomenete si, kdy jste naposledy...

Blahodárný med je dostupnou superpotravinou, která vás nadopuje vitaminy

Med je sperpotravina, kterou bychom měli určitě zařadit do jídelníčku. Konzumovat ho můžeme jen tak nebo ho...

Rodina měsíc měřila spotřebu plynu. Překvapila ji okamžitá souvislost s počasím

Portál iDNES.cz před měsícem odstartoval netradiční projekt Špion na plynoměru. V domácnostech dobrovolníků sleduje...

Klamatéři: Byznysu se zranitelností snadno podlehnete i vy
Klamatéři: Byznysu se zranitelností snadno podlehnete i vy

Podvodníci dávno neprodávají jen předražené hrnce. Nyní na to jdou ještě rafinovaněji a nachytat mohou kohokoliv z nás. Upozorňuje na ně unikátní...

Přání bank je vyslyšeno. Za předčasné splacení hypotéky si lidé připlatí

Premium Pravidla pro předčasné splacení hypotéky se změní. Banky si budou moci účtovat nejen administrativní náklady v...

Evropu čeká nemovitostní zvrat, varují experti. Hrozí potíže s financemi

Problémy s financováním exkluzivních staveb v evropských metropolích naznačují, že by Evropu mohl na realitním trhu...

Z šestnáctileté dívky se vlivem vzácného onemocnění stala stařenka

Raizel Grace Calago z Filipín se ještě před dvěma lety účastnila soutěže krásy. Dnes ale vypadá jako padesátiletá žena...

Zemřel hudebník Petr Hošek, hlas a tvář punkové kapely Plexis

Ve věku nedožitých 56 let zemřel po krátké nemoci Petr Hošek, zakladatel a hlavní tvář legendární pražské punkové...

Evu Decastelo mi kdysi vyfoukl Ruppert, měl větší tah na branku, říká Třeštík

Fotograf Tomáš Třeštík vyměnil loni spisovatelku Radku Třeštíkovou, se kterou má dvě děti, za novou partnerku,...