Cheesecake a Amuse-Bouche. Slova, která dala v Prostřeno zabrat

aktualizováno 
Oblíbená série Prostřeno se vysílá již desátým rokem. V netradičním kulinářském pořadu se k plotně často staví i lidé, kteří toho o vaření příliš nevědí. Ruku v ruce s tím jde jejich neznalost názvů některých pokrmů. S vyslovením kterých z nich mají nejčastěji potíže?

Karel Ondrka předváděl v pořadu Prostřeno! soutěžícího s Touretteovým syndromem. | foto: FTV Prima

Každé natáčení pořadu Prostřeno je jedinečné. A přesto se v něm některé situace stále opakují. Třeba problémy s výslovností, kdy se nad mezinárodně koncipovaným menu zapotí nejeden jazykovědec. 

Jaká slova dělají účastníkům nejčastěji problémy? Příkladem je slovo „taktika“ – v pořadu se tedy občas objeví „taktizátor, který taktikuje“.

Často je problémem úkol týdne. Ne kvůli náročné přípravě pokrmu samotného, ale proto, že se účastníci perou s výslovností. Patří k nim například:

  • Carving
  • Amuse-Bouche
  • Cheesecake (výslovnost často „chesekake“)
  • Raw

Podívejte se na archivní video, jak si lidé kreativně dokážou poradit s výslovností slova cheesecake.

Prima ve speciálu Legendy se vrací odvysílá 21. ledna neuvěřitelné hlášky z oblíbeného kulinárního pořadu. Do výběru se dostala i soutěžící Lída: „Koupila jsem si všechno nový. Spodní prádélko jsem si nakoupila, podprsenku, kaťky hezké – všechno mám pětkrát nový – na každý den jeden.“

Mezi proslavené hlášky patří také výrok: „Dneska mám chuť na dobrý řízek. Jestli ho bude mít, tak ho sním. Jestli ne, tak si radši koupím baketu.“ Dalšímu z účastníků se trochu popletla inteligence s ingrediencemi: „Kde jsou ty inteligence, co tam mám dát?“ Manžel na hostitelku Zlatuši také zaperlil: „To chceš dát hostům také spálené?“ Zlatuše: „Já to pocukruju, to neřeš.“

Abychom byli spravedliví, potíže mají nejen amatérští soutěžící, ale i mnozí restauratéři s pravopisem na jídelních lístcích. Většina z nich má největší problém u výrazu cordon bleu. 

Výzvou je i slovo mozzarella. Ta se podle průzkumu v jídelních lístcích objevila napsaná dokonce v pěti různých verzích. Dominuje sice ta správná, ovšem snaha sýr počeštit a udělat z něj „mocarelu“ se vyskytuje také. Zbytek jazykových hříšníků válčí se zdvojenými hláskami, špatně jich byla více než pětina.

Ustáleným slovním spojením, které češtinu „obohatilo“ a díky Prostřeno se objevuje také v jiných životních situacích, jsou dvě hlášky průvodců pořadem Jany Bouškové a Václava Vydry. Jejich „Ruličky do ručky“ a „Šmejděníčko šmejdění“ natolik zlidovělo, že je můžete slyšet prakticky kdykoliv, nejen u prostřeného stolu před televizními kamerami.

Autor:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Cheesecake a Amuse-Bouche. Slova, která dala v Prostřeno zabrat

Karel Ondrka předváděl v pořadu Prostřeno! soutěžícího s Touretteovým syndromem.

Oblíbená série Prostřeno se vysílá již desátým rokem. V netradičním kulinářském pořadu se k plotně často staví i lidé,...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Cheesecake a Amuse-Bouche. Slova, která dala v Prostřeno zabrat

Karel Ondrka předváděl v pořadu Prostřeno! soutěžícího s Touretteovým syndromem.

Oblíbená série Prostřeno se vysílá již desátým rokem. V netradičním kulinářském pořadu se k plotně často staví i lidé,...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Najdete na iDNES.cz