Cheesecake a Amuse-Bouche. Slova, která dala v Prostřeno zabrat

aktualizováno 
Oblíbená série Prostřeno se vysílá již desátým rokem. V netradičním kulinářském pořadu se k plotně často staví i lidé, kteří toho o vaření příliš nevědí. Ruku v ruce s tím jde jejich neznalost názvů některých pokrmů. S vyslovením kterých z nich mají nejčastěji potíže?

Karel Ondrka předváděl v pořadu Prostřeno! soutěžícího s Touretteovým syndromem. | foto: FTV Prima

Každé natáčení pořadu Prostřeno je jedinečné. A přesto se v něm některé situace stále opakují. Třeba problémy s výslovností, kdy se nad mezinárodně koncipovaným menu zapotí nejeden jazykovědec. 

Jaká slova dělají účastníkům nejčastěji problémy? Příkladem je slovo „taktika“ – v pořadu se tedy občas objeví „taktizátor, který taktikuje“.

Často je problémem úkol týdne. Ne kvůli náročné přípravě pokrmu samotného, ale proto, že se účastníci perou s výslovností. Patří k nim například:

  • Carving
  • Amuse-Bouche
  • Cheesecake (výslovnost často „chesekake“)
  • Raw

Podívejte se na archivní video, jak si lidé kreativně dokážou poradit s výslovností slova cheesecake.

Prima ve speciálu Legendy se vrací odvysílá 21. ledna neuvěřitelné hlášky z oblíbeného kulinárního pořadu. Do výběru se dostala i soutěžící Lída: „Koupila jsem si všechno nový. Spodní prádélko jsem si nakoupila, podprsenku, kaťky hezké – všechno mám pětkrát nový – na každý den jeden.“

Mezi proslavené hlášky patří také výrok: „Dneska mám chuť na dobrý řízek. Jestli ho bude mít, tak ho sním. Jestli ne, tak si radši koupím baketu.“ Dalšímu z účastníků se trochu popletla inteligence s ingrediencemi: „Kde jsou ty inteligence, co tam mám dát?“ Manžel na hostitelku Zlatuši také zaperlil: „To chceš dát hostům také spálené?“ Zlatuše: „Já to pocukruju, to neřeš.“

Abychom byli spravedliví, potíže mají nejen amatérští soutěžící, ale i mnozí restauratéři s pravopisem na jídelních lístcích. Většina z nich má největší problém u výrazu cordon bleu. 

Výzvou je i slovo mozzarella. Ta se podle průzkumu v jídelních lístcích objevila napsaná dokonce v pěti různých verzích. Dominuje sice ta správná, ovšem snaha sýr počeštit a udělat z něj „mocarelu“ se vyskytuje také. Zbytek jazykových hříšníků válčí se zdvojenými hláskami, špatně jich byla více než pětina.

Ustáleným slovním spojením, které češtinu „obohatilo“ a díky Prostřeno se objevuje také v jiných životních situacích, jsou dvě hlášky průvodců pořadem Jany Bouškové a Václava Vydry. Jejich „Ruličky do ručky“ a „Šmejděníčko šmejdění“ natolik zlidovělo, že je můžete slyšet prakticky kdykoliv, nejen u prostřeného stolu před televizními kamerami.

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se přesouvá do lidovějších...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Zakládáte či chcete měnit svou zahradu? Nejdříve si ujasněte koncepci

Patříte-li mezi společenské typy, můžete zahradu koncipovat jako velký obývák s...

Chystáte se vybudovat novou zahradu či změnit vzhled té stávající? Právě vám je tedy určen pětidílný seriál magazínu...

V Česku se téměř polovina domácností točí kolem psa

Jemná psí masáž . I takové rozmazlování může být součástí služeb psího hotelu.

Česko je psí velmoc. Hafany už nepoužíváme jen k hlídání svého domu. Také s nimi tančíme, voláme jim taxík a posíláme...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Další z rubriky

Netradiční hovězí steak z roštěné. Vyzkoušejte marinádu z jalovce a vodky

Klasické grilování hovězího si vystačí se solí a pepřem, ale pokud toužíte po...

Klasické grilování hovězího si vystačí se solí a pepřem, ale pokud toužíte po nových chutích, zkuste maso na chvíli...

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

PORADNA: Bojím se, že si zabouchnu dveře. Existuje řešení?

Problémy s klíči jsou nejen problémem žen.

Čtenářka Jana bydlí v pronájmu a má jen jednu soupravu klíčů od bytu. Tak trochu trpí fóbií, že vyjde na chodbu, dveře...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz