Cheesecake a Amuse-Bouche. Slova, která dala v Prostřeno zabrat

aktualizováno 
Oblíbená série Prostřeno se vysílá již desátým rokem. V netradičním kulinářském pořadu se k plotně často staví i lidé, kteří toho o vaření příliš nevědí. Ruku v ruce s tím jde jejich neznalost názvů některých pokrmů. S vyslovením kterých z nich mají nejčastěji potíže?

Karel Ondrka předváděl v pořadu Prostřeno! soutěžícího s Touretteovým syndromem. | foto: FTV Prima

Každé natáčení pořadu Prostřeno je jedinečné. A přesto se v něm některé situace stále opakují. Třeba problémy s výslovností, kdy se nad mezinárodně koncipovaným menu zapotí nejeden jazykovědec. 

Jaká slova dělají účastníkům nejčastěji problémy? Příkladem je slovo „taktika“ – v pořadu se tedy občas objeví „taktizátor, který taktikuje“.

Často je problémem úkol týdne. Ne kvůli náročné přípravě pokrmu samotného, ale proto, že se účastníci perou s výslovností. Patří k nim například:

  • Carving
  • Amuse-Bouche
  • Cheesecake (výslovnost často „chesekake“)
  • Raw

Podívejte se na archivní video, jak si lidé kreativně dokážou poradit s výslovností slova cheesecake.

Prima ve speciálu Legendy se vrací odvysílá 21. ledna neuvěřitelné hlášky z oblíbeného kulinárního pořadu. Do výběru se dostala i soutěžící Lída: „Koupila jsem si všechno nový. Spodní prádélko jsem si nakoupila, podprsenku, kaťky hezké – všechno mám pětkrát nový – na každý den jeden.“

Mezi proslavené hlášky patří také výrok: „Dneska mám chuť na dobrý řízek. Jestli ho bude mít, tak ho sním. Jestli ne, tak si radši koupím baketu.“ Dalšímu z účastníků se trochu popletla inteligence s ingrediencemi: „Kde jsou ty inteligence, co tam mám dát?“ Manžel na hostitelku Zlatuši také zaperlil: „To chceš dát hostům také spálené?“ Zlatuše: „Já to pocukruju, to neřeš.“

Abychom byli spravedliví, potíže mají nejen amatérští soutěžící, ale i mnozí restauratéři s pravopisem na jídelních lístcích. Většina z nich má největší problém u výrazu cordon bleu. 

Výzvou je i slovo mozzarella. Ta se podle průzkumu v jídelních lístcích objevila napsaná dokonce v pěti různých verzích. Dominuje sice ta správná, ovšem snaha sýr počeštit a udělat z něj „mocarelu“ se vyskytuje také. Zbytek jazykových hříšníků válčí se zdvojenými hláskami, špatně jich byla více než pětina.

Ustáleným slovním spojením, které češtinu „obohatilo“ a díky Prostřeno se objevuje také v jiných životních situacích, jsou dvě hlášky průvodců pořadem Jany Bouškové a Václava Vydry. Jejich „Ruličky do ručky“ a „Šmejděníčko šmejdění“ natolik zlidovělo, že je můžete slyšet prakticky kdykoliv, nejen u prostřeného stolu před televizními kamerami.

Autor:

Nejčtenější

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna...

Hledám zmizelé příběhy, říká tvůrce legendárních papírových modelů

Architekt a tvůrce legendárních papírových vystřihovánek Richard Vyškovský

Jeho populární papírové modely pobláznily generace českých dětí. Architekt Richard Vyškovský je legenda vystřihovánek,...

Za lány bledulí míří tisíce turistů, ze vsi se na měsíc stalo parkoviště

Když vyjde počasí, vypadá to v rezervaci zhruba takto. Mezi lány bledulí se...

Poslové jara jsou tady, hlásí lidé z Chlébského na Bystřicku. Vesnička na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje se...

Amuse bouche, clafoutis, gravlax, entrecôte. Průvodce jídelním lístkem

Chateaubriand je dvojnásobně tlustý steak ze svíčkové, asi 6 až 7 cm silný.

Dokonce i váš hostinský se zdánlivě zbláznil a má jídelníček plný cizích názvů pokrmů? Při návštěvě restaurace někdy...

Nenechte se manipulovat psem z útulku, vychovejte ho, radí psí psycholog

Sandra dostane od psího psychologa jasné rady, jak fenku vychovávat a...

Mladá herečka Sandra je pro drobnou fenku Doui, kterou si vzala ze záchytné stanice, už několikátým páníčkem. A Doui je...

Další z rubriky

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna...

Pletení posiluje mysl a zlepšuje motoriku nejen v dílně Hladce obrace

Nepravidelná setkání skupiny jménem „Hladce obrace“ může zdarma navštívit...

I zdánlivě banální aktivita, jakou je pletení, je pro seniory vhodnou preventivní metodou, jak udržovat bystrou mysl....

Jarního úklidu se nemusíte bát. Stačí, když si ho pořádně rozplánujete

Úklid nemusí být postrachem, pokud si ho dobře naplánujete.

První jarní sluneční paprsky dokážou odhalit, kolik prachu a špíny jsme přes zimu přehlédli. Příchod jara přímo vyzývá...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz