Cheesecake a Amuse-Bouche. Slova, která dala v Prostřeno zabrat

aktualizováno 
Oblíbená série Prostřeno se vysílá již desátým rokem. V netradičním kulinářském pořadu se k plotně často staví i lidé, kteří toho o vaření příliš nevědí. Ruku v ruce s tím jde jejich neznalost názvů některých pokrmů. S vyslovením kterých z nich mají nejčastěji potíže?

Karel Ondrka předváděl v pořadu Prostřeno! soutěžícího s Touretteovým syndromem. | foto: FTV Prima

Každé natáčení pořadu Prostřeno je jedinečné. A přesto se v něm některé situace stále opakují. Třeba problémy s výslovností, kdy se nad mezinárodně koncipovaným menu zapotí nejeden jazykovědec. 

Jaká slova dělají účastníkům nejčastěji problémy? Příkladem je slovo „taktika“ – v pořadu se tedy občas objeví „taktizátor, který taktikuje“.

Často je problémem úkol týdne. Ne kvůli náročné přípravě pokrmu samotného, ale proto, že se účastníci perou s výslovností. Patří k nim například:

  • Carving
  • Amuse-Bouche
  • Cheesecake (výslovnost často „chesekake“)
  • Raw

Podívejte se na archivní video, jak si lidé kreativně dokážou poradit s výslovností slova cheesecake.

Prima ve speciálu Legendy se vrací odvysílá 21. ledna neuvěřitelné hlášky z oblíbeného kulinárního pořadu. Do výběru se dostala i soutěžící Lída: „Koupila jsem si všechno nový. Spodní prádélko jsem si nakoupila, podprsenku, kaťky hezké – všechno mám pětkrát nový – na každý den jeden.“

Mezi proslavené hlášky patří také výrok: „Dneska mám chuť na dobrý řízek. Jestli ho bude mít, tak ho sním. Jestli ne, tak si radši koupím baketu.“ Dalšímu z účastníků se trochu popletla inteligence s ingrediencemi: „Kde jsou ty inteligence, co tam mám dát?“ Manžel na hostitelku Zlatuši také zaperlil: „To chceš dát hostům také spálené?“ Zlatuše: „Já to pocukruju, to neřeš.“

Abychom byli spravedliví, potíže mají nejen amatérští soutěžící, ale i mnozí restauratéři s pravopisem na jídelních lístcích. Většina z nich má největší problém u výrazu cordon bleu. 

Výzvou je i slovo mozzarella. Ta se podle průzkumu v jídelních lístcích objevila napsaná dokonce v pěti různých verzích. Dominuje sice ta správná, ovšem snaha sýr počeštit a udělat z něj „mocarelu“ se vyskytuje také. Zbytek jazykových hříšníků válčí se zdvojenými hláskami, špatně jich byla více než pětina.

Ustáleným slovním spojením, které češtinu „obohatilo“ a díky Prostřeno se objevuje také v jiných životních situacích, jsou dvě hlášky průvodců pořadem Jany Bouškové a Václava Vydry. Jejich „Ruličky do ručky“ a „Šmejděníčko šmejdění“ natolik zlidovělo, že je můžete slyšet prakticky kdykoliv, nejen u prostřeného stolu před televizními kamerami.

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

Zahradu u Baťova domku zvládli přetvořit za sto tisíc, pomohli kamarádi

Terasu ze starých cihel doplnil nábytek ze zlínské produkce.

Proměna zahrady u jednoho z Baťových půldomků ve Zlíně vyžadovala citlivý přístup s respektem ke specifické historii i...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Městské včelaření není výhra. Včely berou potravu ostatním opylovačům

Včelařka Dagmar Šormová

Městské včelaření je hit posledních let. Vlastním medem se chlubí i mnohé hotely u nás a nabízejí ho hostům jako bonus....

Další z rubriky

Atlas bylin: Detoxikace bez legrace aneb za játra silnější

Sadec konopic

O odstraňování škodlivin z těla se u zdravého člověka postarají jednotlivé orgány samy, takže současný trend používat...

Zálesácký chleba zvládnete snadno i na grilu v polních podmínkách

Pečení chleba

Není to sice tradiční kvasový chléb, ten jen tak někdo nezvládne a jeho příprava potřebuje daleko více času. Ale jestli...

Kotlety na gril zkuste naplnit sýrem a šunkou a potírejte máslem s chilli

Grilovací sezona i přes dosud střídavé počasí začíná. Vyzkoušejte grilování...

Grilovací sezona i přes dosud střídavé počasí začíná. Vyzkoušejte grilování trošku jinak – fádní vepřové kotlety...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz