Cheesecake a Amuse-Bouche. Slova, která dala v Prostřeno zabrat

aktualizováno 
Oblíbená série Prostřeno se vysílá již desátým rokem. V netradičním kulinářském pořadu se k plotně často staví i lidé, kteří toho o vaření příliš nevědí. Ruku v ruce s tím jde jejich neznalost názvů některých pokrmů. S vyslovením kterých z nich mají nejčastěji potíže?

Karel Ondrka předváděl v pořadu Prostřeno! soutěžícího s Touretteovým syndromem. | foto: FTV Prima

Každé natáčení pořadu Prostřeno je jedinečné. A přesto se v něm některé situace stále opakují. Třeba problémy s výslovností, kdy se nad mezinárodně koncipovaným menu zapotí nejeden jazykovědec. 

Jaká slova dělají účastníkům nejčastěji problémy? Příkladem je slovo „taktika“ – v pořadu se tedy občas objeví „taktizátor, který taktikuje“.

Často je problémem úkol týdne. Ne kvůli náročné přípravě pokrmu samotného, ale proto, že se účastníci perou s výslovností. Patří k nim například:

  • Carving
  • Amuse-Bouche
  • Cheesecake (výslovnost často „chesekake“)
  • Raw

Podívejte se na archivní video, jak si lidé kreativně dokážou poradit s výslovností slova cheesecake.

Prima ve speciálu Legendy se vrací odvysílá 21. ledna neuvěřitelné hlášky z oblíbeného kulinárního pořadu. Do výběru se dostala i soutěžící Lída: „Koupila jsem si všechno nový. Spodní prádélko jsem si nakoupila, podprsenku, kaťky hezké – všechno mám pětkrát nový – na každý den jeden.“

Mezi proslavené hlášky patří také výrok: „Dneska mám chuť na dobrý řízek. Jestli ho bude mít, tak ho sním. Jestli ne, tak si radši koupím baketu.“ Dalšímu z účastníků se trochu popletla inteligence s ingrediencemi: „Kde jsou ty inteligence, co tam mám dát?“ Manžel na hostitelku Zlatuši také zaperlil: „To chceš dát hostům také spálené?“ Zlatuše: „Já to pocukruju, to neřeš.“

Abychom byli spravedliví, potíže mají nejen amatérští soutěžící, ale i mnozí restauratéři s pravopisem na jídelních lístcích. Většina z nich má největší problém u výrazu cordon bleu. 

Výzvou je i slovo mozzarella. Ta se podle průzkumu v jídelních lístcích objevila napsaná dokonce v pěti různých verzích. Dominuje sice ta správná, ovšem snaha sýr počeštit a udělat z něj „mocarelu“ se vyskytuje také. Zbytek jazykových hříšníků válčí se zdvojenými hláskami, špatně jich byla více než pětina.

Ustáleným slovním spojením, které češtinu „obohatilo“ a díky Prostřeno se objevuje také v jiných životních situacích, jsou dvě hlášky průvodců pořadem Jany Bouškové a Václava Vydry. Jejich „Ruličky do ručky“ a „Šmejděníčko šmejdění“ natolik zlidovělo, že je můžete slyšet prakticky kdykoliv, nejen u prostřeného stolu před televizními kamerami.

Autor:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Cheesecake a Amuse-Bouche. Slova, která dala v Prostřeno zabrat

Karel Ondrka předváděl v pořadu Prostřeno! soutěžícího s Touretteovým syndromem.

Oblíbená série Prostřeno se vysílá již desátým rokem. V netradičním kulinářském pořadu se k plotně často staví i lidé,...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Co letos chystají hvězdy pro vaši zahradu, domov, kondici i koníčky?

Horoskop pro vaši zahradu, dům, koníčky a kondici pro rok 2019

Každý životní přelom vyžaduje dvě věci: zhodnotit vše, co bylo, a naplánovat to, co bude. Pokud by se navíc ještě...

Pět tipů, jak v zimní sezoně ušetřit za vytápění bytu

Digitální termostatická hlavice od výrobce Elektrobock

Podle předpovědí ekonomů se letos teplo pro spotřebitele zdraží. Už jen proto je důležité vědět, jak s ním zacházet,...

Nákup až ke dveřím přivezou autonomní vozíky. Testuje je britské Tesco

Britské Tesco zavádí autonomní vozíky, které přivezou nákup až ke dvěřím

Technologická společnost Starship vsadila místo dronů na autonomní vozíčky, které dokážou přivézt nákup do čtvrthodiny...

Najdete na iDNES.cz