Jednoduchý profil ochrání zateplovací systém před degradací zevnitř

aktualizováno 
Nový připojovací systém by měl zajistit trvale pružné a vodotěsné spojení parapetního plechu s omítkou. Tím zajistí, že se do omítky nedostává vzdušná vlhkost a izolační systém nedegraduje zevnitř.

Profil UNI propojuje omítku s parapetem. | foto: HPI

V praxi se často napojení provádí tak, že se omítka jen „dotáhne“ k parapetu, případně se spoj dotěsní silikonem. Toto řešení však není z hlediska trvanlivosti příliš vhodné. Vlivem dilatačních pohybů časem vzniká mezi omítkou a parapetem nechráněný prostor, otevřená spára.

Fotogalerie

Použitý silikon se časem utrhne, případně degraduje vlivem nízké životnosti při trvalém vystavení UV záření. Důsledkem je pronikání vlhkosti pod parapet a následně do vnitřních vrstev tepelně izolačního systému, kde způsobuje jeho degradaci.

Jenže tepelně izolační systémy ETICS vyžadují těsné a bezpečné připojení parapetu do omítky a o to by se měl postarat nový napojovací systém.

Vnější kontaktní zateplovací systém ETICS

ETICS (external thermal insulation composite system) je v České republice nejrozšířenější zateplovací technologií.

Tepelně-technické parametry zajišťuje vrstva tepelné izolace. Obvykle to je pěnový polystyren, desky, nebo lamely z minerálních vláken, případně materiály na bázi polyuretanu a polyisokyanurátu. 

Zdroj: tzb-info.cz

Připojovací profil HPI-UNI přesně ohraničí omítku a vytvoří pevný a odolný spoj. Profil je tvořen plastovou lištou odolnou proti praskání a deformacím s integrovanou tkaninou a polyetylenovou oboustranně lepící páskou. Silnější páska umožňuje přenést i větší dilatace. 

Variabilita prvku spočívá v tom, že se hodí pro připojení parapetů tvaru „U“ i „L“. Podle tvaru parapetního plechu se profil použije bez úprav, nebo po ohnutí části s páskou směrem dolů. Výrobek je v prodeji ve dvou barevných variantách, v bílé a šedé.

Profilu se spotřebuje asi půl metru na jedno okno, takže náklady se pohybují v řádech desetikorun.

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Městské včelaření není výhra. Včely berou potravu ostatním opylovačům

Včelařka Dagmar Šormová

Městské včelaření je hit posledních let. Vlastním medem se chlubí i mnohé hotely u nás a nabízejí ho hostům jako bonus....

Další z rubriky

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se přesouvá do lidovějších...

Kotlety na gril zkuste naplnit sýrem a šunkou a potírejte máslem s chilli

Grilovací sezona i přes dosud střídavé počasí začíná. Vyzkoušejte grilování...

Grilovací sezona i přes dosud střídavé počasí začíná. Vyzkoušejte grilování trošku jinak – fádní vepřové kotlety...

Najdete na iDNES.cz