Tučným husím a kachním jatýrkám zvoní hrana, podle EU jsou plná toxinů

  14:22aktualizováno  14:22
Čím dál tím víc západních vlád zakazuje metody, které jsou nutné k vykrmení hus či kachen tak, aby vznikla pochoutka známá jako foie gras, tučná játra. Zatímco EU chce v roce 2019 produkci této delikatesy zastavit, Čína mezitím míří na post největšího světového producenta, napsal čínský list Economic Observer.

Takhle vypadá nucené krmení hus v praxi.

Společně s kaviárem a lanýži jsou foie gras (čti foa gras) neboli tučná játra jednou ze tří největších gurmánských pochoutek v západních zemích.

Jak vypadá nucené krmení

Husy nebo kachny určené na vykrmení na foie gras se začínají nuceně krmit, když jim je 10 až 14 týdnů. Tehdy jim chovatelé dvakrát až třikrát denně strčí do jícnu 20 až 30 centimetrů dlouhou trubici, kterou jim přímo do žaludku lijí potravu. Někdy to způsobí prasknutí jícnu, jindy se může u takto krmené drůbeže vyvinout choroba jater.

Ovšem nucené krmení hus a kachen tak, aby jejich játra výrazně ztučněla, je leckde považováno za trápení zvířat a provází je mezinárodní kontroverze. Obdobná procedura přitom byla podle historiků provozována už ve starém Egyptě před téměř 5 000 lety. 

Země jako je Německo nebo Polsko už metodu krmení sondami zaváděnými do jícnu zvířat zakázaly. A například Kalifornie zvolila přímo zákaz prodeje samotných foie gras.

Evropská unie plánuje produkci této tradiční pochoutky od roku 2019 zastavit. V současnosti například Maďarsko, které bývalo druhým největším producentem, postupně snižuje množství a produkci zastavil také Izrael, který v minulosti rovněž patřil mezi velké hráče trhu s husími játry. A tak není vůbec překvapivé, že se produkce přesouvá na východ do Číny, kde by se této pochoutce mělo dařit.

Jak zvládnou nucené vykrmování hus a kachen Číňani?

Největší husí a kachní farma na světě a továrna na foie gras už brzy vznikne na březích jezera Pcho-jang v čínské provincii Ťiang-si. Americká investiční společnost Creek Project se do společného projektu chystá vložit 100 milionů dolarů. Tuto zprávu minulý týden zveřejnila pekingská nezisková společnost Darwin Natural Knowledge Society, zaměřená na ochranu životního prostředí.

Plánovaný projekt u jezera Pcho-jang má ročně odchovat zhruba dva miliony hus a osm milionů kachen. Čína už nyní produkuje tisíc tun foie gras ročně, což je dvojnásobek množství z roku 2006. Francie ale zatím zůstává jedničkou na trhu se zhruba 20 tisíci tun ročně.

Minulý rok byla část francouzských producentů foie gras vykázána z Mezinárodního potravního veletrhu v německém Kolíně, což vyvolalo jisté německo-francouzské napětí. "V mezinárodním obchodě může nedostatek respektu v péči o zvířata vytvářet bariéry a poškodit i pověst země," řekl Čang Tan, spoluzakladatel čínské skupiny Animals Protection Reporters Salon.

Odborníci a ochránci zvířat varují před toxiny v tučných játrech

Vlevo kachní, vpravo husí tučná játra, neboli pochoutka známá po celém světě

Vlevo kachní, vpravo husí tučná játra neboli pochoutka známá po celém světě jako "foie gras"

Skupiny ochránců práv se snaží lidi přimět k tomu, aby foie gras nejedli poukazováním na to, že je to nesmírně tučný pokrm. "Normální zdravá játra obsahují pouze pět procent tuku, zatímco ve foie gras ho je 50 procent," uvedl Čou Cun-kcho, ředitel světové asociace farem pečujících o blaho zvířat.

Nucené krmení přitom neškodí jenom zvířatům, ale i samotným lidem, kteří jedí foie gras. "Když nějaká bytost najednou dostane velké množství jídla, játra se rychle vyčerpají. To je přiměje vyprodukovat velké množství stopových toxinů," vysvětlil nutriční odborník Jü Li.

A co hůř. "Zrní používané na Západě ke krmení hus či kachen je čisté. V Číně je často plesnivé, takže obsahuje rakovinotvorné aflatoxiny. To běžně potvrzují kontroly v čínském potravinářství. Játra i maso hus či kachen krmených takovouto stravou jsou proto velmi nezdravé," zdůraznil čínský odborník.

Autoři:

Nejčtenější

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

VIDEO: Rysí rodina spala u fotopasti, ochranář ji natočil na mobil

Fotograf natočil odpočívající rysí rodinku.

Netradiční úlovek se podařil fotografovi divoké zvěře Vladimíru Čechovi. Na severozápadě Šumavy půl hodiny natáčel na...

Česká akumulátorová sekačka dobývá svět a teď přivezla i cenu za design

Hlavním kladem akumulátorové vřetenové sekačky je její hodně tichý chod.

Výrobu modelu vřetenové sekačky Electra ohlásila společnost Swardman zhruba před rokem a tomuto modelu se podařilo...

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Další z rubriky

Zabezpečte dětský pokoj. Základem je ukotvit nábytek a neopomenout okna

Po narození dítěte je první „povinností“ zaslepit veškeré dostupné elektrické...

Zařizování dětského pokoje neznamená jen výběr vhodné barvy na zeď, hezkého nábytku a doplňků, které perfektně ladí....

Nově objevené restaurace pro gurmány. Nejlepší je na jihoafrické pláži

Vítězem hlavního ocenění nově udělovaných gastronomických cen World Restaurant...

Nenápadná malá restaurace v pobřežním městečku Paternoster, téměř dvě stě kilometrů severně od Kapského města, se stala...

Cihla budoucnosti ušetří přírodu i peníze. Vyrobí ji z hlíny a kalu

Cihly vyrobené z recyklovaného kalu z čistíren odpadních vod.

Se zajímavým nápadem přišli vědci z australské univerzity RMIT. Když se cihlářská hlína smíchá s deseti až pětadvaceti...

Najdete na iDNES.cz