Poctivé potraviny od farmářů bude nabízet další síť kamenných prodejen

aktualizováno 
Po síti prodejen s potravinami od malých českých producentů Český grunt se na trhu začíná etablovat další síť s názvem Sklizeno. Po své první prodejně v Brně otevře v květnu i pražskou pobočku.

Bývalý foodblogger David Kukla, zakladatel a majitel kamenných prodejen s opravdovým jídlem, před brněnskou prodejnou Sklizeno | foto: Petr Zahnáš

Princip zůstává u obou konceptů podobný. Pečlivě vybrané potraviny především od malých producentů z Čech i Moravy nabízí brněnské Sklizeno už od září loňského roku. První pražská prodejna, která by měla dokázat, že farmářský trh nemusí být jen doplňkem běžných nákupů, se otevře v Praze v druhé polovině května.

Za projektem sítě prodejen Sklizeno s tuzemským sortimentem stojí bývalý foodblogger David Kukla. "Sklizeno vzniklo s jasným cílem nabídnout zákazníkům lokální potraviny špičkové kvality v takovém rozsahu, aby měli možnost pořídit kompletní rodinný nákup na jediném místě a se zárukou toho, že vás na štítku složení u všech produktů čekají jen příjemná překvapení," říká.

Produkty pod farmářů celoročně v kamenné prodejně

Svou první prodejnu Sklizeno mladý majitel otevřel v Křídlovické ulici v Brně, pražská prodejna bude otevřena ve Svatoslavově 24 v Praze 4 na 120 m² prodejní plochy. Na své by si měli přijít fanoušci lokálních produktů a bio kvality, zastánci zdravé výživy, milovníci masa nebo celiaci, tedy všichni, kdo chtějí jíst dobře.  

Galerie opravdového jídla

Obě prodejny by měly přinášet soustředěnou nabídku poctivých potravin především od regionálních farmářů a spojit ji s celoroční možností pohodlného nákupu v kamenné prodejně. Sklizeno tak nabízí potraviny od malých a středních sedláků, farmářů, pěstitelů a výrobců z regionu, které vznikají podle staletí prověřených postupů a receptur, bez použití zbytečných konzervantů, náhražek, škodlivých éček a dalších chemikálií, pouze z kvalitních surovin, které byly vyprodukovány lokálně a nemusely cestovat přes půl světa.

Prodejny překvapují čistým svěžím designem v kombinaci s produkty jako jsou kvalitní mléko, jogurty, sýry, vejce z volného chovu, sezonní zelenina, čerstvý kváskový chléb a pečivo, mimořádně široký výběr českého chlazeného masa,  vyzrálého hovězího, vepřového, drůbeže i uzenin přímo od farmářů a řezníků.

"Jenom díky spolupráci s konkrétními chovateli si můžeme být jistí, že maso, které prodáváme, pochází ze zvířat, která žila šťastný život, byla správně krmena a měla možnost se pást na pastvinách. To všechno má na chuť masa obrovský vliv, nemluvě o tom, že důstojný život zvířete je sám o sobě velkou hodnotou," vysvětluje David Kukla.

Nabídku doplňuje výběr moravských vín a řemeslných piv z minipivovarů, oblíbených přírodních moštů a dalších chemicky neupravovaných přírodních šťáv. Nuselské Sklizeno bude nabízet i kávu s sebou, protože spolupracuje s českými výběrovými pražírnami.

Brněnská prodejna Sklizeno
Brněnská prodejna Sklizeno
Brněnská prodejna Sklizeno

Brněnská prodejna Sklizeno

A prodejny Sklizeno nejsou jedinou vlaštovkou. Kamenné prodejny farmářské rodiny Němcovy z Netína a spřátelených farmářů už najdete v Praze na ulici Milady Horákové, ve Vodičkově a na Vinohradské. Právě zemědělec František Němec byl už před více než dvěma lety iniciátorem přímého prodeje od farmářů (více informací najdete v článku Farmář z Netína chce sestavit databázi farem s prodejem ze dvora). 

Ve větších městech postupně vznikají i kamenné prodejny Český grunt, které také nabízejí výhradně zboží české výroby. Nabídka se tak v průběhu roku mění podle sezony. V Praze najdete prodejnu Český grunt na Národní, v Dlážděné, Bělehradské a Radhošťské ulici a v Uhříněvsi. Další jsou v Písku, Pardubicích, Táboře, Olomouci, Příbrami a Českých Budějovicích.

Tipy na jaro


Nejčtenější

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Městské včelaření není výhra. Včely berou potravu ostatním opylovačům

Včelařka Dagmar Šormová

Městské včelaření je hit posledních let. Vlastním medem se chlubí i mnohé hotely u nás a nabízejí ho hostům jako bonus....

Další z rubriky

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

Kotlety na gril zkuste naplnit sýrem a šunkou a potírejte máslem s chilli

Grilovací sezona i přes dosud střídavé počasí začíná. Vyzkoušejte grilování...

Grilovací sezona i přes dosud střídavé počasí začíná. Vyzkoušejte grilování trošku jinak – fádní vepřové kotlety...

Špatná štětka, špatný šťouch. Co musíte vědět, než se pustíte do čištění komína

I když se doba změnila, základ práce je pořád vylézt na střechu a zkontrolovat...

Než poprvé po zimě poprvé roztopíte kamna na chatě nebo chalupě, měli byste si připomenout, že dobře vyčištěný a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz