Diskuse k článku

Jez to, co ti roste a běhá kousek od domu, platilo už za první republiky

Zatímco my si dnes ničíme zdraví nadbytkem jídla a patříme mezi nejtlustější národy, před 100 lety Češi řešili přesně opačný problém. Často se ani nenajedli dosyta. Jak se měnil náš národní jídelníček za posledních sto let, rozebral Víkend MF DNES.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J97i57n13d49ř91i63š11k52a 57B55u85r42g38e49r14o17v34á 3285124928285

Za týdenní plat si dělník koupil po jednom kile masa, másla a cukru - no potěš koště! Kilo másla za týden a kilo cukru nesní dnes snad nikdo!!! Maso asi taky ne. Ty vaše článečky...

0/−2
23.11.2018 20:49

P43a59v45e43l 72J25e16ř82á55b47e47k 7461562594757

kilo masa za týden nesníte?

V pondělí vepřové kolínko ,v úterý stehno z krůty, aby se eliminoval ovar. ve středu 3 jitrnice, ve čtvrtek postní půlka grilovaného kuřete, v pátek pořádný biftek, v sobotu propečená bůček a v neděli několik řízků.

Obávám se, že jsem přes kilo a to nepočítám ty mlecí mlýnky na maso, co večer pořád přemýšlí, co si druhý den vezmou do školy do vlaců - respektive do copánků.

+3/0
24.11.2018 0:58

J71a50n42a 22K49u38b47o97v94á 6119182728270

Taky vám to mohli v tom příkladu přepočítat na Fabie, ale asi byste taky nebyla spokojená.

Je to jen příklad, probůh, místo kila másla asi kupovali taky brambory, mouku, chleba....

+3/0
24.11.2018 6:58

V91o56k35o59u32n 91V48l22a68d76i75m57i28r 8962198189498

Po valce za tydenni penzi ani to ne, pokud byl drive nejaky burzoust a musel to kupovat na volnem trhu.

0/0
25.11.2018 16:22

K85a78r72e41l 65K91o16n61e64č79n45ý 9637443344986

Že by ten dělník mohl mít, nedej Bože, třeba rodinu, děti a tak...

0/0
26.11.2018 9:30

J97a23n 35N30o87v24á54k 7185474168947

Je ti jasne ze z toho musel uzivit celou rodinu, zaplatit cinzi a vsechny dalsi naklady?

0/0
28.11.2018 17:55

M74a83r92c52e28l39a 58K18o31u45ř40i60l10o49v72á 3931521563835

Já úplně cítím, jak mám v zimě na tyhle jídla chuť, polévku v létě nemusím, ted si na nich pochutnávám.:-)

+3/0
23.11.2018 15:10

T76e44r76i 77S44i92r76o30v92a 5936777406667

Já mám na podzim obzvláštní chutě na zeleninu. Jinak ji fakt nemusím, cpu to do sebe násilím, ale na podzim to jde snáz. :-) Všichni tvrdí, jak v létě jedí lehká zeleninová jídla a saláty, to se mi skoro ježí vlasy... ale na podzim to nějak jde. Jestli nějaká potřeba těla nahrabat aspoň nějaký vitaminy před zimou?

+1/0
23.11.2018 15:49

P46a90v18e23l 19J45e50ř85á55b22e88k 7681462234847

Zkuste těm kolegyním říci, ať zkusí nějaké lehké řízky. třeba z krkovičky. Místo 150g jednoho řízku si dají několik, třeba 5 30 g lehkých řízků.

0/0
24.11.2018 1:00

O56n92d71ř96e33j 69P70a27l95a49t10a 1743968456630

Zajímavý článek. Škoda, že se tam víc nezmiňují ta staročeská jídla.

+3/0
23.11.2018 13:38

V40o90k77o93u68n 90V36l63a57d11i69m38i64r 8552188409308

Zanu tim, ze moje mama mela ru rodinou skolu v Kremencarne a vzdy varila to co sezona dala.

Ano maso jako takove bylo jen v nedeli. Ale ona jako dcera zahradnika a ne ledajakeho, jaksi preferovala zeleninu. Tkze v tydnu byla nekdy k obedu i coska s parkem. A nebo s vejcem.

A cizokrajna jidla? Ta jeste pred padesti lety byla temer neznama. Vzpominam si jak v polovine sedesatych let bylo cosi s oblibenym doktorem Janem Pixou a pre udivenym obecensstvem tam jakysi Sportovec vypravel o tom, jak v italii spagety. A primo povstani v hledisti vyvolala zminka o Pizze. Fuj, kolac se sejrem a salame, to musi byt hnus.

+2/0
23.11.2018 12:52

Z17d29e37n31ě95k 53D70u94b28e93c67k23ý 3437484150328

To s tou pizzou si také pamatuji.

0/0
23.11.2018 15:44

D24a31n20a 73P77o31l58a92n45e69c37k94á 3156255197655

Vždyť jsme do sebe ládovali nudle s mákem. To jsou taky těstoviny.:-)

+10/0
23.11.2018 15:55

I28v91a55n69a 24P66r85o30v82a74z73n33í22k29o19v95á 3464237422442

A šunkofleky, kolínka s rajskou...

+2/0
23.11.2018 19:46

P43a62v98l57a 36H90r60a68d58i64l78o18v38a 3497301871774

Sunkofleky, mnam. Ale ne ty zapeceny ze skolni jidelny. Od nasi babicky, nezapeceny, ale s domacim uzenym z domaciho pasika.

0/0
23.11.2018 21:41

D65a38n11a 36P98o13l97a45n72e35c73k89á 3806715797745

R^

0/0
26.11.2018 8:40

V13o29k44o29u77n 62V97l36a64d14i65m45i83r 8912418409158

Jo, ale nejsou dlouhe jako ty spagety. Nenamotavaj se na vidlicku, nejsou s rajskou omackou a hlavne ne se syrem. A vubec, kdo vedel tenkrat co je to parmazan.

0/0
25.11.2018 16:25

D80a83n41a 18P44o58l10a21n62e65c86k77á 3766925977435

Já myslím, že za Rakouska a pak za první republiky lidi věděli, co je parmazán. Hodně se cestovalo, to až potom jsme to byli nuceni zapomenout.

0/0
26.11.2018 8:41

T35o29m85a68s 10M37a66t11e46r32a 4426671243533

Dotace jsou zlo, není možné, aby to co roste za barákem bylo dražší než to co procestuje půl světa, někdy i dvakrát. Brambory, obilí a potraviny z nich jsou toho zářným příkladem.

+10/0
23.11.2018 12:42

D40a93n67a 19P96o40l71a40n54e29c32k65á 3226745297595

Co je na vepřu knedlu zelu nezdravého? Pokud ho udělám z libového masa a s bramborovým knedlíkem, dám si hodně zelí a nezaleju to všechno litrem sádla, je to úplně normální jídlo.

+18/−2
23.11.2018 11:04

T71e15r32i 20S63i15r72o40v76a 5236827946847

Jj, přesně to jsem si říkala taky. Nebo taková svíčková. Dobrý pečený libový maso, kila pečené zeleniny, trocha smetany. A knedlík, když se udělá doma, taky není žádná katastrofa. Když nad tím tak dumám, tak do svíčkový vlastně nedávám žádnej přidanej tuk (krom tý smetany, což by šlo nahradit mlékem, ale ta chuť... a když to je jednou za půl roku, tak co). Jsou mnohem horší jídla.

+7/0
23.11.2018 15:51

D12a89n85a 67P31o70l28a68n79e62c36k12á 3796105637125

R^

0/0
23.11.2018 15:54

J86a61k47u51b 73F27e19i57f59a48r 7679639906949

Vrcholným blábolem je ten smažený sýr od roku 1948. Ten se dělal u nás už za první republiky, akorát se dělal z poctivého tučného sýra a na másle. A český vynález to také není. S takový článkem běžte.....

0/−4
23.11.2018 9:42

F23r44a85n38t63i42s64e43k 50M56i60k79e19s 8773307390632

Pamatuji jiz dost, ale kolem r.1950 se syry jako dneska neprodavaly. snad tvaroh, z ktereho si moje matka delala pridanim soli, kminu a odlezenim v teple silene zapachajici syr. Smazeny syr jsem registroval jako VS student az kolem roku 1960.

0/0
23.11.2018 23:03

F51r69a53n24k 75N41o30v67a91k 5425355281639

Svestkovy knedliky z mrazenejch svestek si dejte za klobouk. Kdyz uz se s tim chci marcasit, udelam to aspon poradne..

+4/−3
23.11.2018 8:39

J17a36r72o65s27l49a73v 26J66a98k67e45š 6151851702641

Ne dekuji, kocici maso nejim :D

+4/−2
23.11.2018 7:45

K49a88r27e95l 96N96o19v75á28k 8819241283458

Přicházíte o dost. Mňam!!

+1/−4
23.11.2018 10:04

Najdete na iDNES.cz