Diskuse k článku

Jak si poradit s kaprem, aby byl bez kůže a dokonce bez kostí

Kdo si chce poradit s filetováním kapra jako profesionál, měl by nastudovat postup, jak ho praktikuje většina kuchařů, na videu dokonce michelinský kuchař Roman Paulus.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K51a29r68e95l 53K97r32á58t63k40ý 1417653616165

Jedna rada pro Vaši tchýni,jak bezproblému zabít i kapra :At kapra postaví na stůl hřbetem nahoru,pravou rukou palcem a ukazováčkem stiskne obě kapří oči.Posléze použije ruku levou a strčí prsty do zásuvky.A je to.;-€

0/0
24.12.2017 13:04

L94u82d38v23í78k 12G13a29j91d37o74š33í43k 2615743304432

Jak so poradit s kaprem? Tuhle podřadnou, chuťově hnusnou rybu plnou kostí prostě nejíst a dopřít si něco hodnotnějšího.

Akorát to chce vzepřít se pitomé tradici.

0/−4
23.12.2017 21:45

L98a76d24i79s19l50a44v 20P52o94s66p18í85c10h17a22l 1638467963670

Fascinje mne, kolik slabomyslných se musí předvádět v diskuzi.

+1/0
25.12.2017 18:49

L42u66d51v70í27k 84G16a31j33d63o33š81í49k 2595313254262

To má být argument, nebo se jen pokoušíte někoho urazit?

0/0
26.12.2017 15:32
Foto

I94v52a86n 71B15á92r12t95a 5161388902776

Takový řízek z krkovice...naprosto bez kostiček. Případně steak z tuňáka, filet ze pstruha. Žádné kostičky.;-D

0/0
23.12.2017 21:01

P65a11v94e33l 58D26v23o69ř92á56k 3559267612709

Filet ze pstruha a zadne kosticky?

0/−2
23.12.2017 21:43

T91o73m50a90s 89K56o29p50e57c52n93y 1718354383594

Melo byt plus...

+1/0
23.12.2017 23:26
Foto

P92ř61e83m20y96s73l 47Č19e21j55p 8138757978646

Uděláte filet a ty přebytečné kosti vytrháte kleštěmi. Ostatně, jak se to dělá třeba i u lososa ...

0/0
24.12.2017 6:26

M34a59r23t30i24n 12R54a75c65e79k 8481820920744

Na to mam lety provereny recept: nejim kapra.

+1/−3
23.12.2017 19:07

L66a72d65i64s39l59a94v 81P18o17s49p24í88c96h52a36l 1658967163290

Děda byl rybář a na vánoce míval zásdně štiku. Na smažení štiku nefiletoval, ale porcoval ji na podkovy.

0/0
23.12.2017 17:55
Foto

R43a49d48e94k 69H57a21n19k67a 8196527349183

Na Vánoce si dopřávám kvalitu, a proto si zásadně smažím halibuty.

0/−2
23.12.2017 17:13

T82o79m61á60š 30R66i90t24t19e70r 2251768865461

Kapr, taková nedobrá a hrozně kostnatá ryba - a je to váš tradiční vánoční pokrm. Jste zvláštní národ.

+3/−7
23.12.2017 15:02

Z57d68e45n45ě97k 43N96o14v19o61t55n95ý 7298168709725

Jsou. K tomu jedle z Polska.

+1/0
23.12.2017 16:31

L35a36d87i63s67l39a61v 21P56o35s90p52í56c13h90a36l 1338227223740

Pochopím, že někomu nechutná kapr ulovený v bahnitém rybníku. Nemohu ale pochopit osobu, která pomlouvá dobrého sádkovaného kapra. Zřejmě má degenerované chuťové buňky...

+6/0
23.12.2017 17:48

L69u14d43v71í61k 85G59a55j88d57o41š63í36k 2545133844252

Kapr není dobrá ryba ze své podstaty. Například Číňani jsou pověstní tím, že snědí snad vše co je k jídlu a s chutí se ládují kdejakou mřenkou, ale kapra konzumují se značným odporem. V některých zemích se kapr nejí vůbec a je to v podstatě odpadní ryba, kterou se krmí psi.

+1/0
23.12.2017 22:06
Foto

P75ř89e32m77y92s88l 93Č52e70j79p 8958497808366

A proto je kapr ve světě považován za první rybu používanou k chovu. A v Číně se jeho chovem zabývají již od 5. století ... V Japonsku jsou až tak daleko, že snad u každého domu je jezírko s kapry, kteří končí na talíři.

+2/0
24.12.2017 6:25

L25u71d98v20í48k 75G41a74j20d97o96š83í11k 2325153364802

Ano, protože kapr je na chov mimořádně nenáročná ryba a když nemáte co do úst, tak je super cokoliv.

Japonský nišikigoi má s naším kaprem společnou pouze čeleď. To je úplně jiný ryba.

0/0
24.12.2017 11:45
Foto

P23ř68e57m40y32s27l 31Č97e33j46p 8328807598446

Koi kapr. Jinak nevím jak vypadá Váš kapr, ale kapr je kapr jen se mění barvy a počet šupin. Jinak si zjistěte, kde všude se na stůl dostane kapr. Možná byste se divil, a nevhodil do placu takový nesmysl, jakože v Číně mají ke kaprům odpor ...

0/0
24.12.2017 14:19

P82a89v46e91l 86J93e79ř91á86b28e90k 7871982714667

Ještě jste zapomněl - invazní, která ničí biotopy řek v zemích, kde nebyl původní.

No a až dokážete ve střední Evropě vychovat jinou rybu v nákladech co kapra, tak dejte vědět.

Prostě kapr je rybniční prase, i když původně je to ryba delty jedné Evropské řeky

0/0
23.12.2017 19:14

L18u80d83v22í49k 73G31a58j37d90o34š76í39k 2885413584832

To nebude zvláštností národa. To je podle mě jen pozůstatek čirého pragmatizmu církve a šlechty z dob dávno minulých. Zejména v Jižních Čechách po výlovech nevěděli jak se kaprů zbavit, tak to laciné maso ládovali do chudiny ve jménu vánočního milosrdenství.

Tam někde pramení ta tradice.

0/0
23.12.2017 22:13
Foto

P73ř15e19m89y31s39l 28Č17e89j34p 8688847738246

No, na to že byla ryba do 19. století na stolech obyčejných lidí vzácností. A už vůbec kapr, který se tu choval v mnohem menším měřítku než dnes. Kapr na vánočním stole je hodně mladý zvyk. Spíše se připravovala štika nebo později candát. Jinak bramborový salát, vánoční stromek, husa a ryba stole je převzatý zvyk z Rakous a Němec

0/0
24.12.2017 6:37

J46a47k84u83b 72K10o31r32e52c 6574230161133

A ty jsi co za národ?

0/0
23.12.2017 23:41

Z55d45e94n28ě81k 19N10o66v68o53t58n28ý 7558248379745

Koupi si nějakou jinou chutnou a kvalitní rybu

+3/−2
23.12.2017 14:33

M58i83r21k51a 16S60v75o18j66t87k10o70v66á 3117638546354

Děláme to takto už několik let. Kapra bereme malého, přesto to na 4 porce bohatě stačí. A zbylý skelet davame vyvařit pak obereme a mame i dost masa v polévce.Jen kapra nestahujeme, kůži máme rádi.

+3/0
23.12.2017 14:09

L21a45d97i88s67l10a40v 25P95o89s33p57í18c24h26a19l 1798457953460

1. Takové krásné kapry jako letos jsme snad ještě nikdy neměli (z rybářství v Hustopečích nad Bečvou) - dva nádherní lysci, cca 5kg. :-)

2. Nepochopím, jak někdo může kapra stahovat, protože ta kůže s podkožním tukem patří k tomu nejlepšímu z kapra... ;-O

+9/−1
23.12.2017 14:08

L97u46d66v44í33k 60G79a55j55d40o56š18í59k 2395873244952

No vidíte. A to je ještě nechávají v sádkách vyhladovět, aby se toho hnusného tuku co nejvíc zbavili. ;-D

0/0
23.12.2017 22:16

D59a62n 93M87a92c97h46o59l97d85a 8527132344672

Ten prozeravaci způsob vykostovani jsem zkusil jednou a uz nikdy. Pri obalovaní se tam dostane mouka u vejce a tato cast kapra je ve výsledku hodne nechutná. Radši vyberu kosti na taliri

+4/−1
23.12.2017 14:01

J64i95r19k11a 59K65u52z42e36l52k32a 9641665118192

Ja to tak připravuji každý rok a ještě se mi nestalo, že by byla mouka a spol. jinde než jen na povrchu. Chce to nebýt levý ;-)

0/0
23.12.2017 21:01
Foto

M61i57l60a31n 31S85t47r59n86a10d60e24l 4401986929250

Jsem sportovní rybář, milovník zvířat a vesměs jejím maso.

To co sem letos viděl v kádích tak se mi zvedl tlak v žilách.

Tak zmrzačené ryby, polamane ploutve, utrhane skřele, brrr...

Vždyť to maso po takovém stresu nemůže nikomu chutnat.

+1/0
23.12.2017 13:51
Foto

L58e45n39k96a 51M17a95t61o70u72š94k95o91v78á 9410497856379

Jsem vášnivý rybář. Poslední měsíc jsem usilovně pracovala na tom abych si chytla kapra a nepovedlo se :( Nevím kde byla chyba, ale celý tento rok jsem skoro nic nechytla. Oproti minulýmu roku, kdy se mi povedlo chytit i 19 ryb za jeden den, to byla letos bída z nouzí. Rybařím 3 roky, feedrařím, takže většinou chytám cejny, plotice, ale i karase či lína, ale už jsem chytla i několik větších kaprů.

Letos jsem ale musela kapříka koupit :/

+1/0
23.12.2017 14:18

V75á98c14l53a46v 67J14o81n78á12š 8662493932953

Kapři jsou vylovení už dva měsíce, proto jsi nic nemohla chytnout....

+2/0
23.12.2017 15:46
Foto

P95ř55e79m57y69s48l 47Č87e62j63p 8398527548976

To poškození je posledním převozem, kdy už si to vozí prodejci, a ne rybáři. Rybímu masu to ale vůbec nic neudělá. Osobně toho kapra raději kupuji od jednoho místního chovatele. Protože maso ryb z jeho chovu je delikatesa. Oproti kaprovi z bahňáku ...

0/0
24.12.2017 6:29

V72o59j34t60ě19c85h 62M35o21r75a65v36e39c 5125234986645

A z 5kilovýho kapra mu zbylo 20 dkg masa. ;-D;-D;-D

+4/−4
23.12.2017 13:18

J25a91n 47N36o52v40á52k 9855318964335

Tak už jsou řízky v lednici. Bez páteře 2,5kg masa, kůži nechávám :-)

+4/0
23.12.2017 13:11

J53a15n 80S86c42h52o71v92á49n41e38k 7276396681250

No, moc masa na smažení mu nezbylo.

+10/−1
23.12.2017 12:02

J77i43r69k82a 32K95u25z37e85l21k11a 9211515618102

Opticky to vypadá s kostmi o dost větší porce. Jenže skutečný rozdíl je pouze a mase, které je mezi žebry. A to sníte v polévce. Takže filetovani k žádné ztrátě nevede, i když to na první pohled může vypadat jinak.

0/0
23.12.2017 21:06

D16u13š15a74n 91V67e14s72e86l97ý 8722955685958

Bez kostí neovladam. Ale moj otec stahoval kožu a robím to tak tiež. A poznam jeden lacny trik ako to trochu zjednodušiť.

http://bit.ly/2BTogPv

0/0
23.12.2017 11:58

P98ř23e13m65y68s18l 56Č70e92r21n21í51k 9937384359418

Kdo chce rybu bez kostí, tak ať si koupí candáta a nebo okouna. Jinak tam vždycky kousek kosti zůstane a měli bychom s tím počítat. A stáhnout kapra? Uříznout hlavu, nakrojit nožem ten kousek kůže za hlavou, vzít kombinačky a stáhnout. Jde to samo.

+7/−1
23.12.2017 11:46

M45a67r86t73i49n 69F22r66a81n27t15i47š11e86k 7325810213715

Když si ho můžeš přidržet za hlavu, jde to ještě líp. Uříznout stačí potom

+1/0
23.12.2017 14:43

L26u12b54o49m57í49r 88S63a19z75e49č59e32k 7459848235583

Tak jsem to také vždy dělal!

0/0
23.12.2017 14:56

Najdete na iDNES.cz