Čtvrtek 22. října 2020, svátek má Sabina
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 22. října 2020 Sabina

Jak si poradit s kaprem, aby byl bez kůže a dokonce bez kostí

Kdo si chce poradit s filetováním kapra jako profesionál, měl by nastudovat postup, jak ho praktikuje většina kuchařů, na videu dokonce michelinský kuchař Roman Paulus.

Kdo to nedělá denně, nemůže samozřejmě počítat s tím, že by filetování zvládl tak elegantně jako on. Ale pro každého ctižádostivého domácího kuchtíka to jistě bude osobní výzva.

Způsobů je samozřejmě víc. Na druhém videu je u kapra poněkud neobvyklejší metoda. Filet se tu neseřezává podél žeberních kostí, ale ryba se rovnou prořízne podél páteře i se žeberními kostmi, které se pak odstraní až u hotového filetu. 

24. prosince 2011

Tento postup je obvyklejší spíše u drobnějších druhů ryb, ale praktikuje se například i u lososa, který nemá žeberní kosti tak výrazné. Jde o to, že kapří žeberní kosti jsou dost pevné a špatně se řežou. Zvláště u většího kapra je dost fyzicky namáhavé kosti uříznout. Podívejte se na video, jak na to, a porovnejte oba způsoby.

Podrobný manuál, jak si poradit kaprem od vykuchání

Záleží pak na tom, zda preferujete kapra bez kostí, anebo bez kůže. Obecně: kapr šupináč má tenčí kůži a je pro konzumaci s kůží vhodnější. Lysec má kůži silnější, a když ho budete dojídat z lednice i další dny, nebude příliš chutnat.

Když si budete chtít dopřát kapra bez kostí, uděláte to tak, že v hřbetní části filetu prokrojíte takzvané ypsilonky – drobné kostičky. To se lépe dělá, když máte filet na kůži a nehrozí, že maso prokrojíte skrz po 3–5 milimetrech (viz úvodní video). Takže ideální kombinací pro kapra bez kostí je šupináč smažený s kůží.

Fotogalerie

Tím není řečeno, že v případě lysce jste odsouzeni ke kosti zapíchnuté v krku. Jen se musíte připravit na to, že prokrajovat kosti musíte daleko opatrněji. Ale nemusíte se bát, že když si filet prokrojíte, že se úplně rozpadne. Během smažení nebo vaření se nakrájené části znovu spojí a na jednotlivé porci to nepoznáte.

Roman Paulus na úvodním videu ukazuje, jak stáhnout kůži z celého filetu. Jde mu to krásně, neříká však to nejdůležitější: seřezávání kůže je třeba provádět dlouhými tahy nože a hlavně ho mít přitisknutý k prkýnku naprosto naplocho. Jinak nůž buď prořízne kůži, anebo naopak zajede do masa a zbytečně se o něj ochudíte.

Proto je zvláště pro začátečníka vhodnější napřed si nakrájet jednotlivé porce, a ty pak zbavit kůže. S drobnějšími kousky to půjde snáz.

A nakonec ještě drobný tip, který doporučil na svém blogu pan Cuketka. Ten myslí na ty, kdo se klasického filetování tak trochu bojí. Doporučuje kapra nařezat na klasické podkovy, oříznout kousky s páteří (ty použijete na vývar) a pak až dodatečně odstranit žeberní kosti. Na celý postup se můžete podívat na následujícím videu.

Autor:
  • Nejčtenější

Pomyslnou bramborovou medaili MasterChefa má Ivka, Pavel si sáhl na dno

Tři semifinalisté letošní soutěže MasterChef Česko jsou po dvou výzvách úterního večera jasní: k Romanovi se v...

Renovaci stolní desky licí epoxidovou pryskyřicí jsme vyzkoušeli za vás

Takový stůl nekoupíte. Je to umělecké dílo a zkouška zručnosti i technických dovedností současně. Dá tolik práce, že už...

Chleba se nepřejí, svůj den slaví právem. A stále častěji ho pečeme doma

Móda pekáren na chleba má zlaté časy za sebou, i když je letos řada lidí opět oprášila. Upéct dobrý chleba zvládnete i...

Teenager sice v kuchařském pořadu nezvítězil, přesto projevil velký talent

Teprve patnáctiletý František Šindelář, který se k plotně postavil v pořadu Prostřeno, ukázal, že si někteří mladí umí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvanáctero tipů pro říjnovou zahradu: sklízejte, sázejte, hnojte, sejte

Ani měsíc říjen nám nedovolí na zahrádce příliš zahálet. Ještě pořád je co sklízet. A hlavně je nejvyšší čas připravit...

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

Jak vyležet ‚lehký covid‘. Praktičtí lékaři radí, jak na samoléčbu

Premium Tak jako jiné virózy i obávaný covid-19, pokud zaútočí jen v mírné či střední síle, se musí doma prostě a jednoduše...

Shromáždění vlastníků jsou kvůli pandemii v ohrožení. Právník radí, co dělat

Premium Vyhlášení nouzového stavu komplikuje situaci společenstvím vlastníků bytových jednotek. Do konce roku musí totiž výbory...

  • Další z rubriky

Spolumajitel Meat Vandals: Šéfkuchař musí být tak trochu i psycholog

Premium Šéfkuchař Vlastimil Pavlica vařil v Oxfordu pro bývalého britského premiéra Davida Camerona anebo herečku Emmu Watson...

Po přijímání trocha hříchu. Lázeňské oplatky jsou pochoutkou již stovky let

Premium Na nedělní mši přijala v kostele Nanebevzetí Panny Marie skrze malou kulatou oplatku – hostii – tělo Páně, po...

Letošní posvícení bude jen s nejbližší rodinou. Možná i to svatomartinské

Třetí říjnovou neděli, která následuje po svátku sv. Havla, vybral císař Josef II. jako posvícenskou. Právě 16. října...

Skotské vejce je podle Forejta prasárna, MasterChef ho ale musí zvládnout

Ve hře o letošní titul MasterChefa jsou poslední čtyři soutěžící a po úterním večeru už je jasný první semifinalista:...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Cukrářka Iveta Fabešová se rozvádí. Přišla o své provozovny

Cukrářka Iveta Fabešová (36) se na sociálních sítích svým fanouškům svěřila, že se s manželem rozvádějí. Kvůli tomu...

N-word jsem měla vypustit, omluvila se z rasismu nařčená Čvančarová

Jitka Čvančarová (42) se ocitla pod palbou kritiky mnoha uživatelů sociálních sítí. Při imitování raperky Cardi B v...

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

V 47 letech zemřela herečka Daniela Krhutová, pohádková Marie Růžička

Po dlouhé nemoci zemřela herečka a zpěvačka Daniela Krhutová, bylo jí 47 let. Její nejznámější rolí byla Marie Růžička...

Chtěla jsem udělat něco zapovězeného, říká k pornu Tarra White

Má za sebou úspěšnou kariéru ve filmech pro dospělé, její vztahy s rodinou na Moravě však poznamenala. „Příbuzní se...