Úterý 29. září 2020, svátek má Michal
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 29. září 2020 Michal

Být sám sobě mastičkářem není těžké, podle návodu to zvládnete

  16:02
Mastička, kterou si člověk sám vyrobí, může být účinným bojovníkem proti bolesti, příjemným balzámem na duši, ale i originálním dárkem vlastní produkce. Poradíme, jak na to.

Vlastní mastičku, kterou můžete používat i jako pleťový krém, si můžete vyrobit nejen z kostivalu (na snímku), ale i z levandule, měsíčku či konopí. | foto: Getty Images

Nemusíte mít obavy, příprava bylinkové mastičky šité na míru právě vám nebo vašim blízkým není vůbec žádná věda. Takový voňavý balzám si zvládnete s přehledem vyrobit v pohodlí svého domova. 

Sice to možná bude ze začátku chtít trochu cviku a pár zkušeností, ale žádný učený přece z nebe nespadl! S trochou trpělivosti z vás za pár týdnů může být protřelá mastičkářka či mastičkář, známá či známý po celém okolí.

Co budete na přípravu masti potřebovat?

  • masťový základ (vazelína, olej, sádlo)
  • bylinky (čerstvé či sušené)
  • doplňkové složky (mentol a kafr dodají chladivý účinek, chilli prohřeje)

1.Tuk je základ a základ je tuk

Je to jasné, mastička přece musí být mastná, základem, na kterém budeme stavět, tedy musí být tuk. (Trvanlivost masti pak je obvykle shodná s trvanlivostí vybraného tukového základu, každopádně ji skladujte v chladu.) Můžete si vybrat hned z několika druhů, každý má svá pro a proti, tak jdeme na to:

  • Sádlo – samozřejmě vepřové, je tradiční přísadou bylinkových mastiček. Ovšem pozor, musí být naprosto čisté, bez jakýchkoli příměsí, přecezené. Je levné, dobře vstřebatelné a nevznikají na něj žádné alergie. Pokud je budoucí uživatel masti ale vegetarián, asi by se raději poohlédl po jiném základu, tak na to při výrobě pamatujte.
  • Vazelína – žlutá nebo bílá, nemůže snad vadit vůbec nikomu, je levná a lehce dostupná, seženete ji v každé drogerii či lékárně. Masti s její příměsí poměrně dlouho vydrží, ale jsou zároveň hodně mastné a hůř se vstřebávají do kůže.
  • Bambucké máslo, kokosový olej a další rostlinné tuky – jsou příjemně voňavé, lehké, dobře vstřebatelné, ale jejich cena je v porovnání s vazelínou či sádlem o dost vyšší.

Návod na bylinkové masti z kokosového oleje, které lze používat jako krémy, je velice jednoduchý a můžete ho zhlédnout na videu:

19. srpna 2014

2.Bylinka sílu a účinek dodá

Při výrobě mastí se používají hlavně sušené bylinky. Pokud je ale nemáte, nezoufejte, můžete je objednat na internetu či koupit v lékárnách nebo ve specializovaných obchůdcích. Tedy v bio prodejnách nebo rovnou v bylinkářství, kde naleznete zásobu všech možných léčivek.

A které bylinky použít? Záleží na tom, jaké máte s mastičkou úmysly. Měla by zlepšit stav vaší pleti, ozdravit klouby, přinést uklidnění nebo vás zbavit bolestí? Žádný problém, tady máte přehled nejčastěji používaných účinných bylinek:

  • Měsíček – na kožní problémy, jako je vyrážka či ekzém, špatně se hojící rány, proleženiny, odřeniny, na jizvy, strie, dokonce i celulitidu.
  • Levandule – na akné, vyrážku, rozšířené kožní póry, na plísně nebo na drobná poranění.
  • Kostival – na namožené svaly, namáhané klouby a šlachy, proleženiny, revma a artrózu.
  • Mateřídouška – na migrénu, na bolesti při menstruaci, křečové žíly či studené končetiny.
  • Šalvěj – na kožní plísně, na popáleniny, spáleniny od sluníčka nebo při bodnutí hmyzem.

3.Pouhé tři dny kouzlení se vám odmění

Masťový základ už máte připravený, bylinku vybranou. Jak tedy na to?

  • Ve vodní lázni zahřejte na mírném ohni tuk, když se rozpustí, přisypejte k němu nadrobno rozdrcené bylinky. A nyní pozor, je velice důležité, abyste nejméně půl hodiny udrželi všechno v tekutém stavu, ale přitom nezvyšovali výkon plotničky. Bylinky tak lépe vyloučí léčivé látky, jež se při nižších teplotách neznehodnotí.
  • Pak nechte směs ztuhnout a vraťte se k ní až druhý den. Rozehřejte ji a zase přibližně půl hodiny za stálého míchání provářejte. Opět nechte ztuhnout a třetí den uvedený postup ještě jednou zopakujte.
  • Teprve nyní budete mít jistotu, že mastička bude dostatečně účinná. Hotovou směs nakonec přeceďte přes husté sítko nebo pláténko a nalijte ji do připravených krabiček. Ty dřevěné působí efektněji, navíc v nich mastičky vydrží déle čerstvé a voňavé. Stejně dobře vám ovšem poslouží i plastové kelímky od krémů.
  • Mastičku nabírejte špachtličkou, nikdy si ji neberte jenom tak na prst, jinak vám nevydrží příliš dlouho.

Tlačí vás čas? Máme pro vás tip pro nedočkavé

Existuje možnost, jak lze přípravu mastičky značně zkrátit: povařit ji jednoduše jen jednou a hned ji přefiltrovat do krabiček. Počítejte ovšem s tím, že taková mastička není ani zdaleka tak účinná jako poctivá třídenní.

Mastička nebo mazání? A co případné alergie?

Pokud si vyrobíte hojivou mastičku, která má spravit drobné odřeniny nebo další nedokonalosti pokožky, pamatujte na to, že se nikdy neaplikuje na čerstvá zranění, ta by pak mohla mokvat. Mastičková fáze přichází až v závěrečné fázi léčby, mast si aplikuje na zhojenou pokožku. S její pomocí snadno předejdete vzniku jizev nebo tmavých skvrnek, ale kůže už musí být zacelená.

Když si vyrobíte kloubní mazání, pak vám tyto starosti odpadnou, jen mějte na paměti, že hloubkově působící přípravky se mají aplikovat nejvýš třikrát denně.

Nestává se to často, ale samozřejmě se vám může přihodit, že kůže po nanesení mastičky zčervená, případně vás bude nepříjemně pálit a svědit. Zkrátka, mastička jí neudělá dobře. V takovém případě už není pomoci, prostě balzám přestaňte používat a věnujte ho odolnějšímu jedinci. 

Pokud se chcete nevzhledných červených fleků vyvarovat předem, tak si udělejte test citlivosti kůže: V tenké vrstvě si mastičku naneste na kůži na předloktí a nechte chvíli působit. Když pokožka začne protestovat, je to jasné. Máte pro někoho dárek, ale vy si mastičku neužijete.

Autor:
  • Nejčtenější

Punčochář pustil finalisty MasterChefa do vlastní kuchyně. Byl to masakr

„Ty lidi jsou... Začínají být nespokojený, protože dlouho čekaj!“ apeloval zoufalý šéfkuchař Jan Punčochář u výdejového...

Chvála kvašení zeleniny, které dodá vitaminy a enzymy za rozumnou cenu

Nejspíš vás nepřekvapí, že až třetina potravin, které konzumujeme, se vyrábí nějakým způsobem fermentace, tedy...

Pokochejte se. Hřiby opravdu rostou a čtenáři iDNES houbaří jako o život

Houbaří se od Aše po Beskydy a hřiby opravdu rostou, jak potvrzují desítky fotografií, jež jste nám za poslední týden...

Dvanáctero tipů, co byste do konce září určitě měli stihnout na zahrádce

Tento týden se přehoupl konec léta, ale to babí si zaručeně užijeme. A to i přesto, že teď na podzim nás na zahrádkách...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Topení dřevem je levné, není však snadné. Čeká vás alchymie spojená s dřinou

Premium Topit dřevem je ekologické, příjemné a levnější než třeba elektřinou či plynem. Nejde však jen o to, že vezmete polena...

Nebezpečná místa Česka: pražské hlavní nádraží. Třicet let zde vládne podsvětí

Premium Reportéři MF DNES mapují místa, která podle statistik nejsou výjimečně nebezpečná. Ve skutečnosti jde o no-go zóny,...

Felák, flexit nebo chillovat. Slovník dnešní mládeže uvádí rodiče do rozpaků

Premium Ač to možná ani netušíte, nejspíš i kolem vás denně chodí shiperky, které flexí s teniskami nebo iPhonem, díky čemuž...

Už nebudu kandidovat, odejdu z politiky, říká exministr Adam Vojtěch

Premium Jsem odolný, ale už toho bylo hodně, vysvětluje svůj odchod exministr. Babiš ho podle něj trochu čekal. V rozhovoru pro...

  • Další z rubriky

Punčochář pustil finalisty MasterChefa do vlastní kuchyně. Byl to masakr

„Ty lidi jsou... Začínají být nespokojený, protože dlouho čekaj!“ apeloval zoufalý šéfkuchař Jan Punčochář u výdejového...

V Čeladné si plním sny, michelinskou hvězdu bych nechtěl, říká šéfkuchař Roďom

Premium Sedíme na terase mezi kmeny stromů s výhledem do bujných zahrad a na prosklenou restauraci ve tvaru rotundy. To vše...

Chvála kvašení zeleniny, které dodá vitaminy a enzymy za rozumnou cenu

Nejspíš vás nepřekvapí, že až třetina potravin, které konzumujeme, se vyrábí nějakým způsobem fermentace, tedy...

Na grilu dělám i melouny, nebojte se využít jeho plnou kapacitu, říká kuchař

Premium Když na úřadě Michal Zámečník (42) řekne své jméno, často se ho prý ptají, zda zmínil jméno, nebo povolání. Po...

Octavia za 3 500 korun: boj s krizí, chaos a riskantní sázka na superslevy

Octavia za 3 500 Kč měsíčně, Kodiaq za 4 899 Kč, Passat za něco málo přes 6 000 Kč… Ačkoli automobilkám docházejí...

Blíží se katastrofa, jež zastíní pandemii covidu-19, říká princ Charles

Britský princ Charles (71) vyzval v pondělí ke zlepšení boje proti klimatickým změnám, jejichž dopad podle něj zastíní...

Herec Petr Čtvrtníček se nakazil koronavirem, leží v nemocnici na JIP

Herec Petr Čtvrtníček (56) skončil kvůli covidu-19 v nemocnici. Minulý týden měl pozitivní testy, a když se mu...

Nebudu všem po rozchodu ukazovat, jaká jsem čičina, říká Mottlová

Muž roku 2016 Josef Kůrka (28) nedávno oznámil rozchod s herečkou a modelkou Barborou Mottlovou (33). Fitness trenér...

Čtvrtníček z nemocnice vtipkuje. Mluví o dýchání i pohlavní nemoci

Herec Petr Čtvrtníček (56) sice kvůli těžšímu průběhu covidu-19 musel do nemocnice, humor ho ovšem neopouští. Svým...