náhledy
Chřestová sezona trvající zhruba dva měsíce právě začíná, ukončena bývá k 24. červnu. Ilustrační snímek
Autor: Shutterstock
Chřest může být zelený, bílý či fialový, což ovlivňuje místo pěstování i přístup světla. Ilustrační foto
Autor: Shutterstock
Bílý chřest bývá nejjemnější a výborný je jak s holandskou omáčkou, tak třeba s lososem. Ilustrační snímek
Autor: Shutterstock
Chřest je možné i sterilovat a uchovat v nálevu (například ve sladkokyselém jako okurky), ale nejlepší vždycky bude čerstvý.
Autor: Shutterstock
Jak chřest očistit před kuchynskou úpravou? Nejprve ostrým nožem odřízneme (nebo odlomíme) tuhé zdřevnatělé konce stonků (většinou stačí asi 2 cm) tak, aby puky chřestu byly přibližně stejně dlouhé.
Autor: Kulinární studio MAFRA
Následně chřest oloupeme škrabkou na zeleninu nebo speciálním nástrojem na chřest. Začínáme loupat pod hlavičkou a pokračujeme směrem ke konci stonku.
Autor: Kulinární studio MAFRA
Chřest můžeme vařit volně (naležato) ve vroucí vodě nebo ho svážeme potravinářským provázkem do menších svazečků a vaříme nastojato.
Autor: Kulinární studio MAFRA
Svazky chřestu vložíme do osolené vroucí vody nastojato tak, aby špičky vyčnívaly z vody a vařily se pouze v páře. Chřest vaříme asi 10 až 15 minut, záleží na tom, jak jsou výhonky silné. Poté je vyjmeme, necháme okapat, ochutíme a můžeme podávat.
Autor: Kulinární studio MAFRA