Předvánoční malování: malíře už seženete jen tak tak. Pozor na schnutí

aktualizováno 
V některých domácnostech se předvánoční úklid bere tak vážně, že se do chaosu se sháněním dárků, mytí oken a celkovým úklidem dokonce ještě maluje. Kdo si chce objednat malíře, měl by si pospíšit, protože volné termíny jim povážlivě mizí z kalendáře.

Malířská sezona s koncem léta nekončí. | foto: Profimedia.cz

„Je to tak, sezona malování opravdu probíhá až do Vánoc, malíři jsou vytížení až do posledního okamžiku,“ říká Martin Vojvoda z provozovny barvy laky VE&PA. „Už teď je skoro pozdě, navíc někteří malíři si chtějí udělat taky trochu času na přípravu Vánoc,“ upozorňuje.

V zásadě se však příprava na malování příliš neliší od zbytku roku. „Jiné je to, že už probíhá topná sezona, takže je ztížená větratelnost. Nátěry schnou nejlépe při teplotách mezi 10 a 25 stupni. Což může dělat problémy při zimním malování, kdy je potřeba otevřít okno a lidi by zároveň chtěli být v bytě. Takže je ideální dát nám klíče a odjet na víkend někam na výlet,“ popisuje Vojvoda.

Při nižších teplotách schnou pomaleji

Je třeba počítat s tím, že při nízké teplotě schnou nátěry trochu pomaleji, takže když si v ideálních podmínkách malíř naplánuje, že během dne vymaluje celý byt jednou vrstvou a druhý den „vlítne“ na druhou, v zimě to vždy nemusí být pravdou.

Vzorník pod žárovkovým osvětlením

Vzorník pod žárovkovým osvětlením

Vzorník pod zářivkovým osvětlením

Vzorník pod zářivkovým osvětlením

Podle odborníka také lidi chtějí při malování stěn natřít i radiátory, což znamená, že se musí vypnout. „Ale když venku hodně mrzne a větrá se, může teplota v místnosti klesnout pod pět stupňů a to už by se nemělo vůbec natírat, což se ostatně týká i běžného malování. Dnes se používají hlavně akrylátové barvy, které by neměly být aplikované při nízkých teplotách,“ vysvětluje.

Pozor na odstíny

Velmi častým problémem, který si hodně lidí neuvědomuje při výběru barvy, je orientace místnosti a čas, kdy je místnost nejvíce užívaná. Například v prosluněné místnosti, která se využívá hlavně přes den, by se ze vzorníku mělo vybírat pod denním světlem. 

Nevěřili byste, jak se odstíny mění podle teploty osvětlení, což souvisí i s teplotou zdroje světla, který používáte v domácnosti. Takže barvy do pracovny, kterou používáte až večer, kdy se svítí, vybírejte pod teplým žárovkovým světlem, jaké používáte doma.

Autoři:

Nejčtenější

Snažte se dostat vodu do zahrady, radí zahradní architekt Ferdinand Leffler

Pozor na náročnost. Voda v přírodním jezeru je živá a poskytuje domov řadě...

Voda v zahradě je nesmírně přitažlivá a současně citlivá na péči. Dodává ovšem místu nenahraditelnou atmosféru a tlumí...

Dešťová voda je pro zahradu spása, v suchu se nebudete bát o budoucí úrodu

Takto to vypadá v praxi, když vám na zahradě instalují akumulační nádrž.

Vodu z deště zachycují lidé do sudů snad od nepaměti. Pro záhony je prospěšnější než ta z kohoutku. Vybudovat můžete i...

Extrémně svažitý pozemek manželé podpírají kamennými zídkami i pražci

Zahrada v malé obci na Brněnsku je vybudována na svažitém, hodně kamenitém...

Když si pan Martin z jižní Moravy pořídil spolu s manželkou svažitý pozemek orientovaný na jih, ještě netušil, co ho...

Rozkvetlá zahrada v centru Hodonína, kde se relaxuje i sbírá úroda

Zahrada u starého domu koresponduje s atmosférou místa. Asi byste netipovali,...

„Chceme dům se zahradou a ne se psím výběhem, řekli jsme si při hledání vysněného bydlení. A povedlo se. V roce 2013...

Pohlreich se pustil do hovězího pupku. Vyšperkoval ho cibulovou marmeládou

Flank steak s rajčaty a cibulovou marmeládou

Zatímco běžné steaky jako rib eye nebo nízký roštěnec se dávají na gril nakrájené proti vláknu, u flank steaku alias...

Další z rubriky

Je sezona bylinek. Užívejte si v kuchyni různé druhy bazalky, každá je dobrá

Červenolistá bazalka, odrůda "Rubim".

Liší se velikostí listů, zbarvením, chutí i vůní, ale účinné látky mají prakticky stejné. Bazalek je celá řada, v Česku...

Sýr a ratatouille. Odlehčené grilování do horkých dní podle Pohlreicha

Grilovaný kyperský sýr halloumi s ratatouille

Zdeněk Pohlreich rád ukazuje ve svém pořadu Rozpal to, šéfe! způsoby, jak se při grilováním necpat jen masem a...

Maso z jalovice je lepší než z býka, míní kuchař Lukáš Nevyjel

Šéfkuchař Lukáš Nevyjel

Lukáš Nevyjel z pražské restaurace Nota Bene si sám bourá hovězí maso. Nevybírá si však jenom ty nejatraktivnější...

Najdete na iDNES.cz