Diskuse k článku

Sůl, pepř a prstový test. Experti na maso radí, jak správně grilovat

Krásné počasí vybízí k rozpálení grilů. Vybrat ten správný není nijak obtížné, větší vliv na výsledek má spíš to, jak se k němu postavíte. Projděte si základní pravidla grilování. A vyzkoušet můžete i jeden ze čtenářských receptů, se kterým soutěžíte o kontaktní grily.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P98e41t63e93r 75M69o40s88e44r 4863578842

"Můžete grilovat i na plynovém grilu, ale většina kuchařů se shoduje, že maso nikdy nechutná tak dobře jako z ohně."

Naznačují odborníci, že na plynovém grilu uděláte steak bez ohně? 8-o

+3/0
9.6.2018 22:04

P88a25v92e54l 50S79c71h41i42n85k77m90a13n64n 3592585770768

Já bych si jen dovolil poznamenat, že pochutiny nejsou vše co nám chutná a už vůbec ne maso na grilu. Pochutina je čaj, kakao, káva, tabák apod.

+1/0
8.6.2018 15:38

J78a61n 79D16v72o32r45a29k 4367645712695

No podle tohoto, v článku uváděném receptu na žebra , je čas na přípravu cca 6 hodin grilování.To znamená, že spotřebiujete skoro celý pitel uhlí. Za tuto dobu mám ugrilované vepřové žebírka včetně konzumace a zapití.

0/0
7.6.2018 10:04
Foto

B87á79r94a 25T26u30č98k94o15v12á 2884375986302

Pitel, to jo. Ton je prič co bi dup.

+3/0
13.6.2018 8:10
Foto

M17a97r78e36k 34C83e37r79n17y 5898376457

Experti na maso.....;-D;-D;-D Hned mam ten patek zabavnejsi...

0/0
1.6.2018 12:58

T86o80m27á43š 52P14a76l23e17t71á25ř 3836641430

Velmi doporučuji vyzkoušet steak z Mangalici. Je to skvost, sehnat se dá jen na pár místech v Praze. A z přeštického prasátka se dá grilovat vše, prodává se většinou na kosti a takové plátky bůčku, to je lahoda. Tedy, už aby byl večer. Jinak článek skvěle popsaný.

0/0
1.6.2018 4:49

A66d73a14m 83R94y45c97h28l66ý 1928437939143

Perfektní článek, dost věcí jsem si ujasnil. Jen mi v článku chyběla informace zdali maso naklepat či nikoliv???

+1/0
31.5.2018 21:11

Š52á24r17k36a 91M63a18t33y83á54š83o94v52á 1931895172209

stejky se nenaklepávají....

+3/0
1.6.2018 8:16

L49í28d93a 29V59š21e69t70e81č96k31o96v54á 5850203299726

O víkendu jsem měla ten nejlepší hovězí stejk co jsem kdy v životě jedla. Byl z rosbeefu, mladého býka a prostě grandiozní. Původně jsem si nechala upéct i lilek, protože jsme si myslela žeč stejk bude tuhý a nebude mi chutnat. No, vegetarián ze mě teda fakt asi nikdy nebude.

+6/−1
31.5.2018 14:36

M76a21r41t49i35n 34N64o24v57ý 3502298388210

Stejk z rosbeefu? A to se řadí mezi masová jídla nebo se to někde vyrábí? :-/

0/0
6.6.2018 18:48

M50a54r34t75i85n 32N54o84v57ý 3942568258310

Stejk z rosbeefu? To má být nějaké maso nebo se to někde vyrábí? :-/

0/0
6.6.2018 18:53

M92i35r35o62s57l39a19v 42K73o26n39e98c18n78y 2689931946958

Grilování?? Tento výdobytek přenechávám dobytkům. Chápu, že je to jaksi v módě, ale díky, já opravdu ne. Ale chápu že jsou tací, co nadšeně provolávají: "Mámo, hele v Lídlu je parádní uzenina s 30% masa, koupíme si k tomu pívo a bude paráda"

0/−16
31.5.2018 14:10

L62í68d20a 55V98š60e43t43e49č32k36o83v53á 5770193429316

Grilovat opravdu nemusíte jen uzeniny. Navíc letní grilování může být fajn společenská či přátelká akce. Grilovaný sýr, maso, ryba, banán, zelenina. A vínko je také fajn.

+11/0
31.5.2018 14:38

M32i24r66o79s80l41a21v 59K58o55n33e46c16n87y 2119611286208

Je pravda, že s Vámi bych si u bazénku ugriloval i kedlubnu :-)

0/−1
31.5.2018 15:15

M72i72r66o51s11l40a57v 98K40o76n17e71c33n34y 2899841626738

A již výše koukám, že jste normální :) Není nad pořádný steak :D

0/0
31.5.2018 15:16

T88o15m94á87š 38V24e86r11n83e86r 1265854307945

A steak se negriluje?Ty už sám nevíš co plácáš za nesmysly...

+2/0
5.6.2018 12:05
Foto

M52a26r89e32k 57C59e56r24n78y 5508836227

Copak, mindrak z lonskeho leta?

+1/0
1.6.2018 12:59

P29a81v48e61l 22R80e97z25n97i54c30e66k 3765774234862

mate hodne omezeny pohled na svet

1. grilovani je proste IN at chcete nebo ne a v lete je to opravdu prijemna spolecensko gastronomicka aktivita

2. v lidlu maji naopak v drtive vetsine VELMI kvalitni maso i uzeniny (napr klobasy s 96% obsahem masa, spekacky s 85%, ackoliv norma narizuje mnohem mene, velmi kvalitni - jak libove tak i pekne prorostle steaky z ceskeho i irskeho hoveziho dobytka) atd...

pokud nerad jite dobre maso a negrilujete, neumite to ci nemate prilezitost, je mi Vas spise lito...

uzijte si trochu ten zivot

0/0
18.6.2018 19:22

V52l55a24d 52R59y30b51i38c80k73a 3938408257394

Eeeeeeeeexperti zapomněli napsat, že grilování je jeden z nejhorších a nejnezdravějších příprav jídla. Je to perfektní cesta k rakovině žaludku. V Americe a Kanadě se přestává grivolovat na otevřeném ohni, tak se tom musí strčit trubkám do bývalé východní Evropy, protože tam to ještě nedošlo.

+1/−13
31.5.2018 12:55

L57í79d19a 86V39š73e80t12e47č63k72o48v96á 5360273459116

;-D;-D jojo takovej grilovanej pstruh v alobalu na lávovém kameni to je strašná věc. Rakovina sama.

+8/0
31.5.2018 14:39

J89a81n 78R11a91m96b37o97u76s31e28k 4195835105337

...to není grilování;-)

0/0
18.6.2018 10:36

Š78t27e89f11a74n 14D79u29b54a88j 8477722159592

Máte ešte pár minút šancu zachrániť sa a povedať, že si robíte srandu... :-)

0/0
12.6.2018 13:06

J16a20n 80R83a19m75b44o28u62s86e71k 4355705165517

Tady je na to ještě brzo. Počkejte pár let nebo na proklamaci z úst někoho v televizi. I přesto, že máte pravdu (tedy do části ...se přestává grilovat na otevřeném ohni...pak už je to pouze váš pohled na věc), vás lidi budou upalovat a prohlašovat za kacíře. U nás se totiž spojuje BBQ s grilováním, myslím, že na iDnes o tom dokonce vyšel nedávno článek. Mimochodem, buřt na klacku na to ze zdravotního hlediska taky není úplně nejlíp....a jak je dobrej, když je dobrej;-D;-D;-D

0/0
18.6.2018 10:57

K55a76r71e38l 13H43o39l28e51č45e54k 8132698407832

Nějak se ve článku nepíše o klasice - krkovičce !

+1/0
30.5.2018 18:27

J50o66s64e67f 47P95i52h28r53t 1724682136816

Jedině dobře... Je to tedy jen můj názor, ale pořád nechápu tu oblibu krkovice u nás. Vždyť to je chuťově snad nejhorší maso, co jsem kdy jedl...

+2/0
31.5.2018 12:59

V70l48a87d42i54m58í48r 47K91r94á43l 4303126760512

je oblíbená protože je strašně průměrná jak chutí, přípravou i cenou prostě taková škodovka

0/0
31.5.2018 16:06

P65e67t39r 88H24o91c55h86m83a13n 2500826185791

Nejlepší je argument, že je to šťavnaté maso. Vždyť je to suché jako kotleta, akorát prorostlé šlachama.

0/0
1.6.2018 2:38

T29o20m59á69š 70V24e68r73n16e24r 1375854357125

Tak se nauč grilovat a suchá nebude...

+3/0
5.6.2018 12:07

V29á72c72l13a75v 49F51i12e16d11l72e92r 7553568428546

Přesně tak, šťavnatá se dá udělat i kotleta.

+1/0
8.6.2018 7:41

P69a54v96e63l 82S24o24b20o52t16k79a 5500984

Prstový test je obtížně použitelný, pokud grilujete pavouky, šváby nebo žížaly.

Tam nezbývá než ochutnat.

0/0
30.5.2018 16:29

P82e10t63r 68N60o81v82á76k 1205141149788

Zase opomíjejí naprosto geniální květovou špičku V

+2/0
30.5.2018 13:28

O67n57d63ř69e51j 75Z27d59e81r82a26d79i14č65k88a 6584885653958

Picanha, nejlepší na gril. R^

+1/0
30.5.2018 14:43

J45o31s64e11f 16U20l55m91a73n 8920860718305

Jo, to takhle jeden známý si postavil svépomocí gril. Použil velmi kvalitní kámen, poměrně tlustý a dobře opracovaný, no vynikající na gril. Kolega si ho prohlížel a říká "počkej, tady je něco napsáno...co to je?"...Po chvíli tajemný nápis rozluštil. Bylo tam napsáno "VZPOMÍNÁME".

+14/0
30.5.2018 11:19

J52i78r19k44a 51M93a51s20a98ř32í47k 8333272809518

Tomu masu to je jedno ;-D;-D;-D

+5/0
30.5.2018 14:38

K77a26r86e61l 25N48o82v31á36k 8989671443648

https://www.novinky.cz/domaci/473499-studie-varuje-milovniky-grilovani-v-dymu-ciha-rakovina.html

0/−10
30.5.2018 9:44

M71i67c18h88a38l 18T83r22i20s48k53a 2230127932207

Kus masa na prvnim obrazku nevypada na skirt steak, spise bych tipoval rib eye. Alton Brown (umi) zkousel grilovat steak vytazeny z lednice a odlezely - zadny rozdil. Solte predem, grilovani je tak rychla tepelna uprava, ze k zadnemu vysusovani masa nemuze dojit.

+1/−1
30.5.2018 6:15

H65a78n68u86š 37H20o31r22á19k 9541424906633

Taky jde o tu sul samotnou. Kdyz clovek soli nejakou "normalni" soli, tak je to asi jedno, ale ja treba radsi hrubsi sul a tou je lepsi solit az na taliri, pac mi jinak opada.

+1/−1
30.5.2018 9:07

R70a61d29i67m 52S52u63k 3679754657191

Myslím že to je recyklovaný článek... tyhle věci se tu objevují stále dokola.

Ano teplotní šok z ledničky je mnohokrát vyvrácený mýtus. Problém je to jen u mraženého masa.

Solení předem také není problém, ale opravdu těsně před grilováním - a nebo naopak velmi dlouho před grilováním. Sůl vytáhne z masa na povrch vodu poměrně rychle a maso je pak z grilu vysušené. Pokud se tak ale nechá několik dalších hodin (volně položené v chladu), voda i se solí se opět vtáhne do masa (viz osmóza) a maso se tím nádherně a přirozeně namarinuje.

A mimochodem doporučovat "prstový test", který bez dostatku zkušeností naprosto nefunguje, když se dají za pár korun pořídit vpichové teploměry je taky dobrá *** ;-D

+2/0
30.5.2018 15:12

Najdete na iDNES.cz