Prahu zaplaví šodó: restaurace soutěží o buchtičkového krále

  11:32aktualizováno  11:32
Hlavní město zaplaví dukátové buchtičky polité sladkým šodó. Jídlo, které bylo na základní škole milované i nenáviděné, bude 21. dubna na poledním menu nabízet přes dvacet pražských restaurací. Mezi sebou budou soutěžit o čestný titul buchtičkového krále.

Buchtičky se šodó | foto: Pragueout.cz

Do třetího ročníku projektu Velký den buchtiček se šodó se zapojí vyhlášené i méně známé restaurace.

Předchozí ročníky zaznamenaly úspěch u Čechů i u zahraničních turistů, v některých restauracích dokonce museli legendární sladký pokrm přidělávat, jako třeba v Café Louvre. "Každou minutou jsme prodávali dvě porce. O buchtičky byl takový zájem, že mnozí hosté museli čekat čtvrt hodiny, než se dopeče další dávka," uvedl manažer Café Louvre Pavel Novák. "Zajímavé bylo, že si u nás pokrm objednávali hlavně muži," prozradil.

Zatímco v některých restauracích vsadili na klasické podání nedoceněného národního pokladu, jinde šéfkuchaři vytáhli do boje s rafinovanými recepty. Třeba v restauraci U Závoje připravovali francouzskou verzi buchtiček s hruškovým pyré, likérem a skořicovou zmrzlinou.

Sladké šodó

Ve Francii připravují vanilkový krém chodeau, v Itálii horké či chlazené zabaglione, ale obojí je jenom variací na puding, chybí totiž buchtičky. Podobný pokrm mají jenom v Rakousku a Bavorsku.

Další z netradičních variací gurmáni ochutnali v Pálffyho Paláci - k buchtičkám se podávala jahodová omáčka, vanilkové zabaone podle italské receptury s granátovým jablkem. Pokrm díky lehké kyselosti granátového jablka nebyl tak sladký.

Jinde buchtičky přelívají netradičním vinným šodó, pravým žloutkovým krémem nebo šodó omáčkou ve stylu francouzské kuchyně.

Restaurace se mezi sebou utkají i o čestný titul buchtičkového krále. Komu bude patřit pomyslný zlatý trůn, si milovníci sladkých dukátových buchtiček vyberou sami prostřednictvím on-line ankety na www.pragueout.cz. Zohledňuje se nejen chuť pokrmu, rafinovanost receptů, originalita šéfkuchaře, ale i třeba kvalita obsluhy.

"V ročníku 2008 vyhrála vinohradská restaurace U Básníka pánve. Musím říct, že zlatavé buchtičky tu byly opravdu výborné," uvedla jedna z organizátorek akce Zuzana Fuhrmannová z redakce PragueOut.cz, která akci pořádá. V jejich staročesky pojatém receptu hrál hlavní roli rum, med a sádlo.

Recepty na buchtičky se šodó najdete i na iDNES.cz například ZDE.

Seznam zúčastněných restaurací, které buchtičky zařadí na polední menu

Plakát akce Velký den malých buchtičekPraha 1

U Provaznice (Provaznická 3)

Café Louvre (Národní 22)

Dům vína u závoje (Havelská 25)

U Pinkasů (Jungmannovo nám. 16)

Lví dvůr (U Prašného mostu 6)

Kolkovna (V Kolkovně 8)

Baráčnická rychta (Tržiště 23)

Vikárka (Vikářská 39)

Jihočeská restaurace (Smetanovo nábřeží 2)

Pivnice U Lažanských (Smetanovo nábřeží 2)

Kavárna Slavia (Smetanovo nábřeží 2)

Restaurant Parnas (Smetanovo nábřeží 2)

Pálffy palác klub (Valdštejnská 14)

Bufet HAMU (Malostranské nám.1 - vchod je z nádvoří Lichtenštejnského paláce)

Francouzská & Plzeňská restaurace (Obecní dům, náměstí Republiky 5)

Praha 2

U Básníka pánve (Mánesova 62 - vchod z ulice Třebízského)

Praha 3

Wings Club (Lucemburská 11)

Praha 4

Restaurant & Café Magická zahrada (Nuselská 159/114, Praha 4)

Praha 5

U Lípy (Plzeňská 237)

Le Papin Bleu (U Blaženky 1)

Praha 6

U Bílého lva (Bělohorská 79)


Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Cheesecake a Amuse-Bouche. Slova, která dala v Prostřeno zabrat

Karel Ondrka předváděl v pořadu Prostřeno! soutěžícího s Touretteovým syndromem.

Oblíbená série Prostřeno se vysílá již desátým rokem. V netradičním kulinářském pořadu se k plotně často staví i lidé,...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

Cheesecake a Amuse-Bouche. Slova, která dala v Prostřeno zabrat

Karel Ondrka předváděl v pořadu Prostřeno! soutěžícího s Touretteovým syndromem.

Oblíbená série Prostřeno se vysílá již desátým rokem. V netradičním kulinářském pořadu se k plotně často staví i lidé,...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Najdete na iDNES.cz