V Praze se od 23. do 29. září uskuteční pilotní ročník festivalu Prague Mussel Week. Šéfkuchaři zapojených restaurací zkombinují mušle s rozličnými ingrediencemi do desítek lahodných a někdy až překvapivých kombinací.
Mezi pokrmy najdete například slávky s estragonem a nakládanými houbami, slávky pobaskicku s chorizem, slávky s avokádem či pečené slávky na borovicovém jehličí.
Každý zájemce si na webu festivalu může zdarma vygenerovat voucher, s nímž ve vybrané restauraci získá na mušlové menu slevu padesát procent.
Prague Mussel Week podporuje řada kulinářských hvězd jako Filip Sajler, Kristina Němčková, Lea Skálová, Martin Staněk či Jiří Schwarz a nově také největší online průvodce po restauracích Restu.cz.
Na uvedeném webu najdete také recepty na oblíbená mušlová jídla ambasadorů festivalu, která si zvládnete připravit i doma.
Proč jíst mušle
Pokud srovnáme nutriční hodnoty slávek například s krůtím masem, které je odborníky řazeno mezi takzvané superpotraviny, zjistíme, že slávky v hodnotách prospěšných nutrientů téměř ve všech případech jednoznačně vedou. Obsahují také selen, jód a měď a dále i vitamíny A nebo B12.
V porci slávek o hmotnosti zhruba
Vitaminu B12, který se podílí na energetickém metabolismu, zabraňuje chudokrevnosti a má nezastupitelnou roli v syntéze nukleových kyselin nutných pro kostní dřeň, jež vytváří nové krevní buňky, pak v dané porci získáte celých 340 procent doporučené denní dávky.
„Budeme velmi rádi, pokud si i díky Prague Mussel Weeku slávky najdou cestu na váš stůl. Jsou totiž ještě zdravější než mnohé superpotraviny, navíc jde o čistý přírodní produkt, navzdory mýtům jsou levné a jejich příprava je úžasně snadná,“ tvrdí Jan Škoda ze společnosti Hopi Holding, která holandské mušle do Prahy přiveze. Podle něj má právě tento typ mušlí v průměru až o pětinu více masa v poměru k lastuře.
Slávky na kari s kokosovým mlékem a jasmínovou rýží
Vztah kuchaře Filipa Sajlera k mořským plodům je velmi kladný, hosté v jeho podnicích je mohou ochutnávat pravidelně.
„Strávníci se dnes dělí na ty upřednostňující tradiční kuchyni a na ty, co rádi experimentují, mají rádi inovativní a trendy jídla. Takže věřím tomu, že mušle a mořské plody u nás své zákazníky mají a budou jich mít do budoucna ještě víc,“ říká Sajler a přidává vlastní recept, jak si lze slávky připravit.
Co budete potřebovat na jednu porci:
Jak na to:
Očištěný galangal, citronovou trávu, česnek a feferonku nakrájejte na kostičky 3×3 mm. Vše zpěňte na rozpáleném sezamovém oleji. Poté přidejte kari pastu a společně krátce orestujte.
Hotovou směs zalijte kokosovým mlékem, přidejte palmový cukr, stonky nakrájeného koriandru a limetové listy. Dochuťte rybí omáčkou a částí limetové šťávy.
Společně provařte a přisypte očištěné slávky, promíchejte a přiklopené vařte asi čtyři minuty. Uvařené mušle promíchejte, případně dochuťte rybí omáčkou a limetovou šťávou. Hotové mušle servírujte sypané koriandem společně s jasmínovou rýží.