Úterý 7. dubna 2020, svátek má Heřman, Hermína
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 7. dubna 2020 Heřman, Hermína

Pouťové koláče podle babičky: sladké, nadýchané, voňavé

aktualizováno 
Vyzkoušejte pravé posvícenské koláče. Takové, které připomínají staré dobré časy a chutnají úplně jinak než eurokoláčky ze samoobsluhy.

Zdobit můžete podle libosti. Drobenkou nebo mandlemi... | foto: Jana Černá

Moje babička peče koláče jen jednou v roce, na pouť. A to je velká škoda. Chutnají totiž tak skvěle, že byste je mohli jíst každou neděli k snídani a s chutí se do nich zakousli i po obědě. Na druhou stranu ji chápu; pečením (zadělává ze dvou kil mouky) stráví téměř celý den. A to nezapomíná zapojit další hbité prsty. Se zdobením pomohou i ti nejmladší.

Postup krok za krokem

Budete potřebovat

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 250 g másla
  • 200 g cukru krupice
  • 3 žloutky
  • 2 vejce
  • panáka rumu
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 250 ml plnotučného mléka
  • kostku droždí (42 g)
  • špetku soli

Ze lžíce cukru, mléka, kostky droždí a malé špetky soli připravte kvásek. Nechte ho důkladně vzejít.

Rozehřejte máslo. Prosijte mouku a přidejte k ní do mísy cukr. Udělejte důlek, do kterého přidejte žloutky, jedno celé vejce, rum, vanilkový cukr (můžete použít i vanilkovou esenci nebo lusk), rozpuštěné máslo a kvásek.

Vypracujte těsto. Hnětení věnujte opravdu dlouhé minuty, až vás budou bolet ruce. Moje babička říká, že to je základ celého pečení koláčů. Kdo nepropracuje těsto důkladně, nikdy nebude mít koláče nadýchané.

Fotogalerie

Ideální je, pokud se při hnětení střídají dvě osoby. Jedna vždycky drží mísu, aby se druhý člověk do toho mohl důkladně opřít a vzít vařečku dvěma rukama. A pak se vystřídají. Málokdo má totiž tolik svalů, aby zvládl tak dlouho vařečkou důkladně nadzvedávat těsto.

Potom těsto nechte odpočinout. Posypte ho moukou a zakryjte čistou utěrkou. Zhruba po půl hodině do těsta píchněte několikrát prsty. Opadne, a tak ho nechte znovu nakynout, dokud nebude zase nadzvedávat utěrku.

Během kynutí těsta si můžete připravit náplně

Z těsta vždy uřízněte kus, z něhož vyválejte váleček. Nejlépe to půjde na lehce pomoučněném válu. Hada pak nakrájejte na menší kousky, zhruba o velikosti dva a půl centimetru.

Těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout.

Těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout.

Do středů vmačkejte důlky.

Do středů vmačkejte důlky.

Během kynutí si připravte náplně.

Během kynutí si připravte náplně.

Dlaněmi z nich vyválejte kouličky. Babička si vždycky šikovně pomáhala i palcem, kraje stáčela dolů a "spojem" je posazovala na plech. Hotové kouličky rovnejte na plech a nechte si mezi nimi dostatečné rozestupy.

Kouličky nechte ještě asi 10 minut kynout na plechu, pak teprve rozmáčkněte střed. Skvěle to jde vyřezávaným dřevěným mačkátkem (seženete v domácích nebo cukrářských potřebách zhruba za 30 korun). Moje teta dělala ten správný koláčkový tvar těžítkem ze staré váhy, babička dodnes používá starou baterku – samozřejmě zabalenou do sáčku.

Koláčky s marmeládou

Koláčky s marmeládou

Tvarohová varianta

Tvarohová varianta

Koláčky pak naplňte, tipy na složení a přípravu náplní najdete ve spodním boxu. Vyplatí se udělat celý plech jedné náplně, ať nemusíte neustále měnit nářadí.

Povidly a mákem snadno budete plnit lžičkou, tvarohovou náplň je lepší aplikovat cukrářským sáčkem. Navrch koláčky ozdobte: hodí se drobenka, rozinky, celé mandle nebo nakrájené na plátky). Kraje koláčků potírejte rozšlehaným vejcem.

Dělat můžete i velké koláče s více náplněmi.

Dělat můžete i velké koláče s více náplněmi.

Pokud se vám nechce tvarovat malé kouličky a plnit malé koláčky, můžete je udělat i větší, případně i přes celý plech, postup je stejný.

Plechy nezapomeňte vyložit pečicím papírem a koláčky pečte asi 15 minut na 150 až 180 oC. Nechte je na plechu vychladnout, skladujte je nejlépe v plechových dózách vyložených alobalem. Nejlépe samozřejmě chutnají hned po upečení, ale dají se jíst ještě několik dnů. Při servírování je pocukrujte tím nejjemnějším moučkovým cukrem.

Náplně

Tvarohová

  • 250 g měkkého tvarohu (v kostce)
  • 1 žloutek
  • 100 g cukru krupice
  • vanilková esence

Vše důkladně smíchejte. Na tvarohovou náplň se nejlépe hodí rozinky (důkladně namočené v rumu).

Maková

  • 300 g máku
  • 50 ml mléka
  • 4 cl rumu
  • vanilkový cukr
  • 100 g cukru krupice

Mák umelte (nejlépe dvakrát) a nařeďte horkým mlékem a rumem. Na makové náplni se nejlépe vyjímají mandle.

Povidlová

  • jablečná nebo švestková povidla

Skvěle se na ně hodí drobenka (žmolenka z másla, cukru a mouky).

Autoři:
  • Nejčtenější

Uhlířina či grenadýrmarš. To jsou jídla chudých, která stále inspirují

Některá vařily ještě naše babičky, jiná jídla už zavál prach dávných staletí. Původ mnohých z nich už dnes ani...

Hosté metr a půl od sebe? Nesmysl, říká televizní šéfkuchař Kašpárek

Ztráty jeho restaurace šplhají k milionu korun. A není sám. „Mnohé podniky tuhle krizi nepřežijí,“ říká známý televizní...

Chleba podle čtenářů: nemusí být kvasový, i z droždí může být luxusní

Výzva, abyste posílali své pekařské výtvory, nám doslova zaplnila e-mailové schránky. Z toho je vidět, jak je tato...

Rohlíčky máme obzvláště vypečené, dokazují čtenáři svými příspěvky

Na naši výzvu, aby čtenáři posílali výsledky domácího pečení, zareagovalo mnoho čtenářů. Dělí se většinou na dvě...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Znáte nekrásnější zahrady světa? Seznamte se, jsou inspirativní

Milujete zeleň a procházky po krásných zahradách jsou pro vás čirou radostí? Přijměte pozvání na procházku po deseti...

Premium

KOMENTÁŘ: Po dvou měsících přijde rozvrat. Nečekejme na pomoc, konejme!

Karanténní prázdniny může ekonomika státu vydržet měsíc. Po dvouměsíčním výpadku už hrozí naprostý rozvrat výroby,...

Premium

Španělská nepoučitelnost. Proč zde koronavirus řádí jako v Itálii nebo Číně

Dlouhé týdny Španělé sledovali, co se děje v Číně, Íránu a Itálii. Ale nepoučili se. Laxní politici opakují stejné...

Premium

Storno přijde draho, Češi nechají cestovkám desetitisíce za ­propadlé zájezdy

Přijít o desítky tisíc za neuskutečněné zájezdy je problém, se kterým se potýká řada českých klientů cestovních...

  • Další z rubriky
Premium

Mlčení až za hrob. Recepty českých klenotů znají jen vyvolení

Nikde se tím moc nechlubí, ale všichni jsou na to náležitě hrdí. Patří mezi několik vyvolených, kteří znají přísně...

Když se vám mlží brýle při nošení roušky, pomůže jar i pěna na holení

Že se mají nosit roušky, všichni vědí. Ale že to přinese problémy lidem s brýlemi, se zjistilo až při běžném nošení....

Premium

Běhám jedině proti větru, zkrátka žiju podle počasí, říká Dagmar Honsová

Vystudovala biometeorologii, předpovědím počasí se profesně věnuje už patnáct let. Bez velkého rozmýšlení vám řekne,...

Hosté metr a půl od sebe? Nesmysl, říká televizní šéfkuchař Kašpárek

Ztráty jeho restaurace šplhají k milionu korun. A není sám. „Mnohé podniky tuhle krizi nepřežijí,“ říká známý televizní...

Advantage Consulting, s.r.o.
IT SERVICE DESK WITH GERMAN LANGUAGE

Advantage Consulting, s.r.o.
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 000 - 35 000 Kč

Najdete na iDNES.cz