Antiadhezní nože zaplavují trh. Lépe kloužou, ale vitaminy nezachrání

aktualizováno 
Nastartoval to rozmach keramických nožů, které slibovaly nejen "věčné" ostří, ale i schopnost neničit při krájení vitaminy v zelenině a nepřilnavost ke krájeným potravinám. Nyní je následují nože, které by měly zaručovat odolnost klasického kovového nože, ale s vlastnostmi keramického.

Nové nože Edge jsou potaženy kluznou látkou na bázi teflonu. | foto: Fiskars

Jsou to běžné nože, ale mají čepel potaženou antiadhezní látkou, která nedovolí noži styk s krájenou zeleninou, a měly by tak být vůči potravinám šetrnější.

"Ve skutečnosti je to daleko prozaičtější. Kuchařům se na keramickém noži líbilo, jak snadno klouzají při krájení do suroviny. Jenže profesionální kuchař nemůže v praxi keramický nůž používat. Snadno se v kuchařské praxi stane, že nůž vjede do kosti a úlomek keramického ostří by mohl zůstat třeba v mase. A to nelze hostovi předložit," vysvětluje Zdeněk Kočárek ze společnosti Friedrich Dick, která se už desítky let specializuje na výrobu špičkových nožů pro profesionály a mít od nich sadu je snem mnohého kuchaře.

Čepel kovaného nože Premier Wacs je potažena keramikou.

Čepel kovaného nože Premier Wacs je potažený keramikou.

Mezinárodní asociace kuchařů Wacs (World Assocation of Chefs Societie) proto společnosti svěřila vývoj nože, který by dokázal spojit vlastnosti klasického kovaného nože s vlastnostmi keramického. Proto vznikla řada Premier Wacs, která má povrch potažený vrstvičkou keramiky. Ta usnadňuje nejen mytí (neulpívají na ní částečky potravin), ale zlepšuje i kluznost nože. Zde je zřejmě počátek celosvětového boomu potahovaných nožů.

Barva bojuje o design

Jan Růzha, který do Česka dováží nože Fiskars, potahované nože prodává v řadě Edge. Sází právě na vlastnosti, které zdůrazňuje Zdeněk Kočárek, tedy lepší kluznost a snazší omyvatelnost.

"Naše nože mají potah na bázi polytetrafluoretylenu (látka s vlastnostmi podobnými teflonu), i když složení je upravené podle našich receptur. Navíc chceme zabodovat novým designem a dobrou ergonomií," říká představitel společnosti, která nabízí hlavně nože do domácnosti.

Pak tu máme například potahované nože Tescoma, která sází zase hlavně na design a jejíž nože barevně sladíte s čímkoliv, co se vám v kuchyni může vyskytnout. Nože jsou designově velmi povedené, ale posuďte sami, jaký asi může být nůž, který koupíte za stokorunu. I když samozřejmě umějí i kvalitní kousky. Ty však koupíte spíše v klasickém provedení.

Ceny keramických nožů dramaticky klesly. Do kuchyní míří s perstrobarvnými...

Ceny keramických nožů dramaticky klesly. Do kuchyní míří s perstrobarvnými potisky.

Barevný design je teď zřejmě módní, protože barevná škála a roztodivné vzory se hromadně objevují i na keramických nožích. Kdo by zaváhal a nekoupil za dvě stovky dokonalý keramický nůž s květinovým potiskem, nebo dokonce takový, který se tváří jako z damascénské oceli, když podobný originál stojí deset nebo dvacet tisíc korun?

Mýty o vitaminech

Tento marketingový argument začali šířit prodejci keramických nožů jako hlavní argument pro koupi nových "super zdravých" nožů. A to už v době, kdy 16cm keramický kuchařský nůž stál kolem dvou tisíc. Využívali tak naší posedlosti po superzdravé výživě a všech příbuzných módních trendů.

Podivovali se i čtenáři blogu pana Cuketky: "Nechápu, jak si někdo z naprosto zanedbatelného jevu, kdy při styku s železem může dojít k nepatrnému úbytku vitaminu C, mohl udělat marketingovou kampaň a navíc mu to všichni sežerou," podivoval se čtenář Elentoth.

Výrobci zřejmě sázeli i na neznalost složení oceli, ze které se nože vyrábějí. "Nechápu, jak k tomu mohli dojít, vždyť solidní nůž se vyrábí z chromvanadiové oceli, s čistým železem se potravina vůbec nepotká," díví se Kočárek.

Navíc porovnejte množství vitaminu v ploše řezu s množstvím, které zůstává v celkovém objemu potraviny. Pak ještě uvažte, že nejvíce vitaminů z potraviny mizí tepelným zpracováním, klidně i 60 a více procent. Velký vliv má i skladování potravin. Podle Státního zdravotního ústavu může za úbytek vitaminů i styk s kyslíkem, styk se železem a hlavně mědí, proto se pro přípravu potravin doporučuje nerezové náčiní.

A s tím si srovnejte hesla prodejců keramických nožů, například ze stránek výrobce Kyocera: "Keramické nože neničí zdraví prospěšné vitamíny ani enzymy v potravinách. Rovněž nezanechávají pach ani pachuť oceli. Jsou vhodné pro biopotraviny, podporují zdravý životní styl. Neznehodnocujte už déle své jídlo ocelí! Jídlo připravené keramickými noži Kyocera si uchovává svoji čerstvou chuť, ovoce a zelenina po krájení neztmavne. Zelenina nakrájená keramickým nožem zůstává živá." Toto si každý musí probrat sám.

Věříte na argumenty výrobců keramických nožů?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 úterý 8. října 2013. Anketa je uzavřena.

Ne 3047
Ano 118
Autor:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Další z rubriky

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

Najdete na iDNES.cz