Diskuse k článku

Naučte se nakládat zelí. Bude v něm víc vitamínů než v tom kupovaném

Žádné množství zelí není dost velké na to, jak moc zdravé a dobré je. Jeho nakládání je malý obřad, který nemůže být jednodušší, ale stojí za to se ho naučit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V18l19a27d14i41m96í15r 70S70t32r67u21s82k35a 4889934173564

No, celý ten článek je o diletantismu, člověk, který nikdy zelí nenakládal se z toho nic nenaučí. Proboha, proč Denisa Bartošová tady prezentuje svoje neznalosti. Každá babka z venkova by jí poradila správný recept - podle mé zkušenosti pouze zelí, sůl, kmín a pro ty, kteří mají rádi trošku štiplavější hořčičné semínko nebo koriandr. Toť vše a netřeba zavařovat, vydrží min celou zimu, kolikrát jsem ještě dlabal v červenci zbytek. Olej, ocet a jiné do klasického kvašeného zelí nepatří. Je vidět, že si paní redaktorka plete hrušky s jabkama, hlavně, že jí to zaplatili............

+10/0
14.10.2016 21:10

J81a32r98o27s33l50a75v 88P87o27s30p22í39š21i50l 2971109895386

Celkem souhlas co se týče jednoduchosti. Ten druhý recept ovšem nebyl na kvašené zelí, takže se rocčilujete trošku mimo.

+1/0
15.10.2016 16:43

V29l77a17d58i88m86í58r 22S59t72r88u42s91k48a 4859434173854

Za prvé se nerozčiluju, za druhé doporučovat někomu sterilovat kvašené zelí je nesmysl, všechny vitamíny a zdraví prospěšné látky tím zničíte. V úvodu článku opěvuje prospěšnost kvašeného zelí a pak je tam recept na "křenové" zelí s octem a olejem, které může být dobré ale nedosahuje zdaleka kvalit toho kvašeného (do kterého můžete taky dát křen a bude dobré)

0/0
16.10.2016 10:04

J84o67s50e25f 52D78v83o58ř40á20č26e23k 9812444605735

nechápu autora článku, proč zkvašení zeli zavařovat do sklenic? v tom hrnci vydrží celý rok,

+9/0
14.10.2016 15:26

J38i48ř33í 43N22o68s20e90k 1138987551356

Přesně to mě taky praštilo do hlavy. Vitamín C je pak v tahu 8-o

+5/0
14.10.2016 18:35

S80t36a95n13i64s22l42a48v22a 75Z97a33p10l57e75t41a97l76o37v38a 6676639109628

i to opěvované mléčné kvašení....

0/0
16.10.2016 7:17

M10i94r27o73s76l47a25v 96L53u12k32a44v16s60k11ý 6490949472962

Můj recept: Nakrouhat zelí. Dát pouze sůl. A hlavně kameninový sud,a studený sklep. Tak jsem, zelí nakládal u babičky. Zelí vydrželo 2 roky.A taková zelňačka ....

+4/0
14.10.2016 15:18
Foto

V39l25a32d85i45m36í21r 24S74o70j86k70a 4806727948188

Sauerkraut pravidlo #1: 20 g nejodované (tzv. košer) soli na 1 kg zelí. Pokud budete měřit objemově na lžíce či hrnky, jako troubové v USA, a použijete hrubozrnnou sůl, nenastavíte dostatečnou bariéru patogenům, zelí se hezky zkazí. Když použijete jemně mletou, přesolíte.

Sauerkraut pravidlo #2: žádný vzduch, mléčné kvašení je anaerobní.

Sauerkraut pravidlo #3: vše stále ponořené pod hladinou vymačkané šťávy. Chybí-li šťáva, byly hlávky vyschlé, nutno dolít opět 2% roztokem soli ve vodě.

Sauerkraut pravidlo #4: mechanicky narušit šlapáním nebo stloukáním - na malé množství 5-30 kg se mi osvědčil dřevěný kůl o délce 50-70 cm a o průměru 10 cm, s mírně zakulacenou špičkou. Nerozrušíš-li zelí, budeš pojídati celou zimu tvrdé piliny.

Sauerkraut pravidlo #5: po bouřlivé pětidenní fermentaci dozrává v příštích týdnech a měsících v chladu (lednice/sklep) při 3-8 °C, ne tepleji, ne mráz!

Sauerkraut pravidlo #6: Fermentovanou a živou potravinu steriluje pouze tydýt. Kyselina mléčná je sama o sobě konzervant, himbajs!

Sauerkraut pravidlo #7: nakládá se vždy na podzim, protože už je chladno a je menší riziko bujení kvasinek a patogenů. Zároveň je zelí čerstvě sklizené a obsahuje hodně vody. Skladové zásoby hlávek v únoru už mají košťálovou pachuť a jsou vyschlé.

Pokud chcete článek učinit užitečnějším, klidně ho podle těchto poznámek přepište.

+18/0
14.10.2016 11:20

T47o47m64á11š 96T78o54e30g77e22l 7683793968376

jo, predevcirem nalozeno. Zatim zkousime jen male mnozstvi, asi 11kg, tak se uvidi jak to dopadne.

0/0
14.10.2016 10:29

T92o50m28á84š 93T54o72e75g55e24l 7853423808266

btw, finnancne nula s nulou pojde, jde jen o to ze vas to bavi a ze v tom bude mozna nejaky vitamin navic nez v kupovanem.

+1/−1
14.10.2016 10:29

V47l95a43d80i58m56í84r 12V39á52v68r71a 9987284727708

Tady přece nejde o to jestli je to levnější, ne? Tady jde o to, že vím co jsem dal do výrobku a pak taky o tu radost z vlastní produkce. Proto to dělám já. :-)

+10/0
14.10.2016 12:32

J66o76s80e62f 97D59v23o93ř35á10č15e88k 9792424925425

tady nejde o cenu ale o chut

+6/0
14.10.2016 15:27

P74e98t15r 58N40ě75m22e47c 4365102792747

zelí se musí šlapat

+7/0
14.10.2016 9:03

P36a73v13e14l 31J98e66ř71á85b49e89k 7341952574497

Ocet a hrnec s otlučeným smaltem.

Tento moment by se neměl v médiích objevit v rovině dobrého příkladu zpracování potravin.

+9/0
14.10.2016 0:33

J45a40n 27R45o29m66a36n71o53v39s54k61y 3284841853296

Pri dnesni cene nerez nadobi neverim tomu, ze pokud nekdo cte recept z internetu, tak pojziva otriskany smaltovy hrnec ;)

+5/0
14.10.2016 7:59

M32i95r82e88k 22B70u16c91h83t73í18k 7109904984679

Kamenina je kamenina.

+6/0
14.10.2016 10:57

P78a92v64e49l 57J90e54ř46á76b58e55k 7361262334317

Nerez na kyselé potraviny taky není žádný zázrak.

Ale je to jen takové slovíčko do diskuse - ve své podstatě, jedů dostáváme do těla z jiných zdrojů násobně víc.

+2/0
14.10.2016 21:17

A15l47e75s 35P53r93o63c54h71a39z47k42a 8700203653450

Rozhodně lepší je chemické zelí z Polska kde žádné vitamíny nejsou

0/0
14.10.2016 8:11

T72o84m59á61š 96L78u36d94v74í85k 5280338433856

A teď si představte, že to jde udělat doma a pořádně.

+4/0
14.10.2016 8:33

Najdete na iDNES.cz