náhledy
Slovo pomlázka vzniklo pravděpodobně od slova pomladit. Šlehání dívek pak symbolizuje předání svěžesti a pružnosti, síly a zdraví mladého jarního prutu. Každý hoch by měl pomlázku umět sám uplést, patří k to k základním životním dovednostem. Video najdete v těle článku nebo na konci galerie.
Autor: Profimedia.cz
Nejdříve si musíte připravit takzvaný špánek. To znamená, že rozštípnete jeden z prutů podél a použijete ho na upevnění rukojeti v nejsilnější části pomlázky..
Autor: Kulinární studio MAFRA
Špánek na kraji upevníte mezi pruty a obtáčíte kolem. Je potřeba hodně utahovat, aby pomlázka držela pohromadě. Až rukojeť skončíte, zbytek špánku opět upevněte mezi pruty a pořádně utáhněte.
Autor: Kulinární studio MAFRA
Svažte si zbývajících osm prutů, aby při pletení nepřekážely, Zbylých pět až sedm proutků použijete na zapletení ozdobné ručky.
Autor: Kulinární studio MAFRA
Kratší proutky určené na ozdobu vytáhněte ven a rozprostřete po obvodu svazku. Po obvodu vždy přehněte proutek přes následující, jako kdybyste pletli košík.
Autor: Kulinární studio MAFRA
Takto pleťte, dokud nebude ozdoba dostatečně dlouhá.
Autor: Kulinární studio MAFRA
Nakonec zastrčte zbylé konečky proutků mezi hlavní pruty, aby se upevnily.
Autor: Kulinární studio MAFRA
Hlavní pruty si rozdělte do čtveřic.
Autor: Kulinární studio MAFRA
Platí jednoduchá zásada. Vnější proutek z jedné strany vložit mezi druhý a třetí proutek z druhé strany a pak ho vždy vrátit na původní stranu.
Autor: Kulinární studio MAFRA
Mezi největší chyby při pletení je to, že se nepodaří udržet proutky ve správném pořadí, anebo se nedodrží správný postup.
Autor: Kulinární studio MAFRA
Nejhorší je, když se proutky povolí a celá pomlázka se "rozjede".
Autor: Kulinární studio MAFRA
Ideální je, když požádáte třeba děti, aby vás kontrolovaly nebo alespoň konec pomlázky přidržovaly.
Autor: Kulinární studio MAFRA
Až dopletete na konec proutků, zajistěte je provázkem, zbytek odřízněte.
Autor: Kulinární studio MAFRA