Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Známe druhého finalistu souboje restaurací. Preciznost porazila risk

  22:00
Pohlreichův souboj restaurací se blíží do finále. V zatím posledním dílu mezi sebou bojovaly dvě zcela nesouměřitelné pražské restaurace. Zážitková Salabka a vietnamské bistro U dvou cibulí.

Napřed si musíte „přetrpět“ asi desetiminutovou pasáž, kdy Zdeněk Pohlreich pustil zbylým semifinalistům výsledky z návštěvy tajného hosta, aby zkontroloval, zda se semifinalisté od minule polepšili a vychytali chyby.

Bohužel tímto procesem bylo třeba vyřadit jednoho z trojice semifinalistů. Kosa tentokrát sťala pražský Dock House, který o sobě sebevědomě tvrdil, že tu dělají nejlepší steaky v Evropě. Ale pak už si můžete vychutnat skutečný souboj dvou zbylých semifinalistů.

Porovnávat tak odlišné restaurace se rovná strkat hlavu do oprátky. Představte si, že na jedné straně ochutnáváte výsledek práce celého týmu špičkových kuchařů, pro který je svatým grálem nejen chuť, ale i vizuální efekt na talíři, na straně druhé sice nápaditý koncept autentické cizokrajné kuchyně, ovšem postavený na rychlém občerstvení.

O minulém semifinálovém souboji čtěte zde:

Partu z Olomouce dostala pop-up restaurace do finále Pohlreichova souboje

Schéma semifinále je stejné. V prostředí Makro akademie oba týmy musely vytvořit úplně novou restauraci, takzvaně pop-upovou. To je koncept v gastro podnikání, při kterém organizátor spojuje gastronomii s jiným kulturním nebo zážitkovým aspektem. Jejím cílem je nabídnout návštěvníkům neobvyklý gurmánský zážitek.

Pop-up restaurace se otevírají krátkodobě, čili někdy jen na jeden den, týden nebo měsíc. Slouží také jako nástroj propagace restaurace, šéfkuchaře, produktů nebo i charity, festivalu či veřejné sbírky.

To znamenalo v tomto případě nakoupit nábytek, talíře, příbory, suroviny i dekorace tak, aby se zkušební hosté cítili příjemně. Každý ze soutěžních týmů na to dostal sto tisíc korun.

Tým bistra Nha Hai Hanh s kuchařem Tomášem Cibulkou z pražského Smíchova se dostal hned na začátku do svízelné situace. Na menu si kuchař vymyslel křepelky, které však v Makru nemohl najít. Podívejte se na video, jak dopadlo smlouvání s manželkou, když navrhoval použít místo nich jarní kuřátko.

Pohlreichův souboj restaurací

Kdo zmeškal premiéru, může si pustit reprízu ve čtvrtek dopoledne, během neděle nebo na Voyo.

Není třeba skrývat, že nakonec křepelky našel, jen mražené. Čímž si zavařil, protože rozmrazování zabralo skoro den a na přípravu mu pak zbylo jen minimum času.

Obecně se oba týmy „praly“ s rozpočtem, a tak musely sáhnout po variantách, které nebyly podle nich ideální. Podstatné však bylo, aby zachovaly styl, kterého chtěly dosáhnout, a to i za cenu mírných ústupků.

„Cibuláci“ se rozhodli stvořit restauraci, jež by měla připomínat prodej jídla na ulici, která je vlastně docela blízko jejich pojetí, když už jsou i na jejich domovské adrese bistrem.

Také majitelé zážitkové restaurace Salabky umístěné ve vinicích v pražské Troji se rozhodli držet svého kopyta. Jen s tím, že odhodí honosnost běžného provozu, ale prostředí by mělo být o chlup domáčtější. Přitom by se však chtěli pokusit dodržet všechny postupy a vize, které propagují i „doma“. Menu by chtěli trošku zjednodušit, aby to zvládli i v cizí kuchyni.

Shrnuto: U dvou cibulí se rozhodli vsadit na takzvanou redefinici známých pokrmů s tím, že známé chutě vtěsnali do nového tvaru a přípravy. Tím dali zároveň nový tvar i termínu fine dining a proměnili ho na punk dining. Riskantní, ale osvěžující krok.

Salabka vsadila spíš na pokrmy, které má „v malíku“ a nelze se v nich tak snadno splést. Teď je otázkou, který z přístupů je komu bližší a jak se bude zamlouvat nejen hostům, ale i Zdeňku Pohlreichovi.

A ten byl při vyhlašování vítězů v rozpacích. Musel uznat, že si vlastně jen těžko může vybrat. Nakonec však dal zapravdu umění kuchařů ze Salabky, protože jsou podle něj přece jen v kulinární oblasti o malý krůček napřed.

I když možná ho ovlivnil i názor hostů, kteří měli sami vyčíslit, kolik by byli za podobné jídlo ochotni zaplatit v restauraci, což bylo u Salabky zhruba dvakrát tolik než u Cibulek. „A pro ně se to ostatně dělá,“ lakonicky uzavřel Pohlreich.

Autor:
  • Nejčtenější

Finálová čtyřka se v Kašpárkově Hell’s Kitchen změnila na trojku

Aktualizujeme

Pekelná kuchyně otevřela své brány na konci srpna, kdy Radek Kašpárek přivítal profesionální kuchaře z celé České republiky. Ti bojují o pozici kreativního šéfkuchaře v jeho restauracích 420 a Field...

4. prosince 2024  22:52

Výhrůžek se neděsím. Ale nechci své psy posílat na smrt, říká cvičitelka

Premium

Pytláci v Africe z něj už předem mají strach, proto mu vyhrožují smrtí. Avatar je další z vycvičených českých psů, který by jim mohl kazit jejich krutý byznys. Možná to však bude nakonec úplně jinak....

3. prosince 2024

Čtenáři ukázali skvělou úrodu ze sadu i zahrady, dokonce i exotické druhy

Listopadová výzva, aby čtenáři prošli svoje telefony a zavzpomínali na letošní výpěstky, přinesla ovoce. A to bez nadsázky, od sladkých hrušek po banány. Nechyběla zelenina, samozřejmě rajčata nebo...

4. prosince 2024

Nejroztomilejší mazlíci listopadu vyhráli granule za 10 tisíc, hlasující knihy

Další kolo ankety o nejroztomilejší mazlíčky je u konce a my vám představujeme šťastné výherce, kteří se mohou radovat z krmiva od firmy Mountfield v hodnotě 5, 3 a 2 tisíce korun. Hlasující navíc...

1. listopadu 2024,  aktualizováno  2.12 13:08

Proč kočka mňouká jako dítě a pes dělá smutné oči. Etolog o řeči zvířat

Premium

Člověk dovede pomocí slov vytvořit nekonečné množství vět, může tedy říct cokoli. Taková schopnost se u zvířat zatím neprokázala, ale víme, že vydávají zvuky, kterými například oznamují: vidím...

3. prosince 2024

Jak se odchovávají a krmí běluhy. Velryby, které jsou v dospělosti bílé

Seznamte se: vpravo sedmnáctiletá velryba běluha severní jménem Jessica, matka dvou v lidské péči narozených a odchovávaných mláďat. Vlevo Jelizaveta Čižovová, trenérka mořských savců, při krmení...

7. prosince 2024

Zázrak se odkládá. Uhynulo mládě orla, o jehož záchranu bojuje liberecká zoo

Na filipínském ostrově Mindanao uhynulo mládě ohroženého orla opičího. Vylíhlo se tam v polovině listopadu za vydatné pomoci libereckého zoologa Jana Hanela. U té příležitosti se mluvilo o průlomu v...

6. prosince 2024  9:57

Pečete cukroví, zavřete oči a cítíte Vánoce. Chce to pravou skořici i vanilku

Vzpomeňte si na typické vůně zimních svátků. Nejspíš se vám vybaví jehličí, františek a pak hlavně koření. Vanilka, skořice, hřebíček i badyán a jejich cesta do evropských kuchyní mají zajímavou...

6. prosince 2024

OBRAZEM: Mistři modeláři s fantazií oživují stará letadla, lodě i auťáky

Mezinárodní výstava Scale ModelWorld v britském Telfordu se považuje za světové mistrovství plastikových modelářů. I letos se ho zúčastnili čeští modeláři. Podívejte se na další várku toho, čím...

6. prosince 2024

Chcete připravit rodinu na zimní sezónu? Vyhrajte voucher na Lyžebraní
Chcete připravit rodinu na zimní sezónu? Vyhrajte voucher na Lyžebraní

Chcete ušetřit peníze i čas a vybavit celou rodinu na hory? Řešením je návštěva Lyžebraní, kde na jednom místě najdete vše pro lyžování, běžkování...

Kvůli milence se rozvádět nebudu, nejsem blázen, říká Simona Krainová

Nepije alkohol, nejí přílohy, běhá a posiluje. Karel Vágner šel do sebe. Zhubl už víc jak deset kilo. Jeho manželka...

Patrik Hartl odstupuje ze StarDance, vrátí se Lucie Vondráčková

Po důkladném zvážení a na doporučení lékařů se spisovatel Patrik Hartl rozhodl ukončit svoje účinkování v taneční...

Obraz zmaru Volkswagenu. Tisíce elektroaut smutně čekají na kupce

„Pacient Autoland Deutschland je nejen nemocný, má vysokou horečku,“ píše německý Bild. A jako důkaz diagnózy ukazuje...

Hrála v pornu, tak skončila. Solfronk se v Bacheloru rozloučil s další účastnicí

Odhalení o minulosti soutěžící Denisy Veselé a jejím natáčení pornovideí výrazně zamávalo atmosférou v sídle Bachelora....

Došly nám síly. Česká specialistka na cupcaky zavírá svůj obchod

Lenka Hnidáková, průkopnice cupcaků v Česku a autorka dvou knih o těchto dezertech, zavírá svůj obchod v pražském...