Pondělí 25. září 2023, svátek má Zlata
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 25. září 2023 Zlata

Pohlreich si ze soutěžního výkonu českých restaurací sedl na zadek

  21:50
V aktuálním dílu Pohlreichova souboje restaurací se střetly podniky ze Strakonic a Olomouce. Obě restaurace vyznávají trend „moderní české kuchyně“. Což může znamenat v praxi cokoli. A pro Zdeňka Pohlreicha je to trochu jako červený hadr na býka. Sám se totiž považuje spíš za tradicionalistu.

Tentokrát se „do křížku“ pustili šéfové restaurací Sůl a řepa za Strakonic v čele s Pavlem Drdelem a olomoucká Long story short s Petrem Henešem. Oba si před tím, než se rozhodli pořídit restaurace „podle svého“, prošli dlouhou cestou, která je mnohdy vedla i mimo obor.

Jedno však mají společné: oba dbají na dobrou atmosféru v kuchyni a shodují se v tom, že už by nechtěli pracovat v příšerném stresu, jaký zažívali v začátcích podle tehdejšího trendu, že v kuchyni musí být vždy křik, facky a stres.

Oba šéfkuchaři mají nejen svébytný přístup k vaření, ale i k využití specifických ingrediencí. Jeden staví na vlastním pečivu, druhý na netradičních fermentovaných plodech. Dohromady však vytvářejí neotřelé kombinace, za kterými jezdí hosté z celé země.

„Nástup mládí, kvalita vybavení i investičně poměrně rozsáhlé projekty. Já věděl, že se situace rychle mění, ale byl jsem upřímně překvapen nasazením a úrovní služeb, kvalitou zázemí i technologickou vyspělostí. Nacházíme se v období takzvaných kuchařských hospod, kdy je šéfkuchař konečně hlavní postavou místo podivných investorů. A to je naděje do budoucna,“ doplňuje k mladým trendy restauracím Zdeněk Pohlreich.

I v tomto díle se soutěž odehrávala nejprve v prostoru domovské restaurace, pak následovalo menu pro odborníky „mlsné jazýčky“, pro finále je Zdeněk Pohlreich pozval do svojí restaurace Next Door.

V první fázi, kdy kuchařské týmy vařily „doma“, měly nakrmit celou restauraci během dvou hodin, od předkrmu až po dezert. Pro Pohlreicha to byly možná větší nervy než pro kuchaře. Starostlivě sledoval hodiny a v duchu si kontroloval reálný čas, v jakém by byl schopný odbavit celou objednávku. A tvářil se znepokojeně a ustaraně. Obě restaurace se totiž zdály odhodlané, ale rozjezd byl trochu pomalý. Většinou trochu vázl servis „na place“.

Číšníci měli tendenci si s hosty povídat a vysvětlovat, co si to vlastně objednávají, jak jsou zvyklí z běžného provozu. Jenže když jde o čas, méně by možná bylo více. Naštěstí mezi hosty se nešetřilo chválou, což bylo náplastí na nervózní závodní atmosféru.

Ve finále už bylo jasněji a souboj byl velmi vyrovnaný. Bylo zřejmé, že oba šéfkuchaři měli situaci pevně v rukou. Na druhou stranu jim dal Pohlreich trošku lekci v tom, jak organizovat práci přímo v kuchyni, aby to dobře odsýpalo a všichni měli přehled o situaci. Bez křiku, aniž by je držel pod krkem, ale spíš aby je udržoval v tempu a stálé pohotovosti.

A kdo vyhrál? Oba týmy byly fantastické a naprosto srovnatelné. Dokázaly, že i netradiční koncept kuchyně může být životaschopný, rozhodování bylo tedy obtížné a v jistém smyslu nespravedlivé.

Jenže v situaci, kdy může být vítězem jenom jeden, si vítězství odnesla restaurace Long story short. „Oba předvedli nesmírně zajímavé věci. Dnes převážilo, že tým Sůl a řepa měl jídlo trošku monotónnější,“ celkově zhodnotil Pohlreich.

Třetí díl Pohlreichova souboje restaurací uvidíte na Voyo nebo v repríze na Nově ve čtvrtek dopoledne či v neděli brzy ráno.

Autor:
  • Nejčtenější

Od čtrnácti ji živilo houbaření a prodej hub, ve městě drahé pochoutky

„Dnes považujeme houbaření za hobby, ale pro mou prababičku, pocházející z malé obce na Kladensku, to bylo náročné...

Vyrobte si příruční dřevník hned na zápraží. V zimě budete mít dřevo po ruce

Topíte v zimě v krbu nebo krbových kamnech a máte rádi nachystané úhledné hraničky dřeva? Pojďte si s námi vyrobit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S noblesou vyřízla líčka z vepřové hlavy a uhranula porotu MasterChefa

Soutěžící MasterChefa umějí překvapit, o tom žádná. Nicméně zručnost a lehkost, s nimiž jednadvacetiletá finalistka...

Prací v michelinské restauraci si příliš nevyděláte, říká vítězka MasterChefa

Premium Jako sedmnáctiletá ohromila porotu pořadu MasterChef Česko svým kuchařským talentem i neotřelými nápady a soutěž...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Je to britka. Jenže s dlouhými chlupy a mazlivější, což je u kočky fajn

Britská dlouhosrstá kočka je taková kočičí královna v novém, huňatějším kabátku, v němž vypadá jako medvídek. Najít ji...

Kdo vládne Hradu. Co jsou zač lidé kolem prezidenta a o co spolu válčí

Premium Z Hradu se půl roku po inauguraci Petra Pavla stává mocenské sídlo, v němž hlava státu nemá vždy hlavní slovo....

Prapor Azov vrací úder. S Rusy si srovnává účty za jatka v Mariupolu

Premium Za zprávou o osvobození dvou malých vesnic na východě Ukrajiny se skrývá zajímavý příběh. Osudy obránců Mariupolu,...

Agáta a Soukup: Nečekaný zvrat u soudu. Co se stalo při předání dcery Rozárky?

Premium Rozchod slavné herečky Agáty Hanychové (38) a mediálního magnáta Jaromíra Soukupa (54) má mnohem složitější pozadí, než...

Box camera zpřístupnila fotografování lidem. Zaznamenala i potopení Titaniku

Nalepte na krabičku objektiv – a máte fotoaparát. O moc složitější to opravdu není. Takové jednoduché přístroje se...

Prací v michelinské restauraci si příliš nevyděláte, říká vítězka MasterChefa

Premium Jako sedmnáctiletá ohromila porotu pořadu MasterChef Česko svým kuchařským talentem i neotřelými nápady a soutěž...

Slupky nevyhazujte. Ochudili byste se o slušnou dávku vitaminů

Ve slupkách banánů, jablek, okurek a dalších plodů se skrývá spousta účinných látek, které byste neměli nechat...

Pět kroků k dokonalé fasádě. Jak postupovat krok za krokem

Fasáda je vizitkou každého domu. Vedle estetické funkce chrání stěny před znečištěním, škodlivými mikroorganismy a...

Já vím své, říká modelka Taťána Kuchařová k třetí svatbě Brzobohatého

Taťána Kuchařová (35) zavzpomínala na své dětství i dospívání v Opočně a popsala své aktuální plány do budoucna....

Až oči přecházejí. Jak vypadá jídlo z fast foodů na fotkách a v realitě

Nadýchané housky, šťavnaté hovězí, zelený salát a lahodně rozteklý sýr. Obrázky hamburgerů na reklamních fotografiích...

Solární panely odcházejí překvapivě rychle a záruky nefungují, říká expert

Premium Solární boom může za pár let přinést majitelům fotovoltaických elektráren nepříjemné překvapení. Životnost solárních...

Velmi mi to pomohlo, říká o plastice prsou herečka Aneta Krejčíková

Aneta Krejčíková (32), která nedávno zazářila v roli sekretářky Květy v seriálu Volha, promluvila o modelaci prsou i...

Drahota změnila nakupování Čechů, obchodníci začínají s cenami brzdit

Inflace je v Česku stále vysoká, meziročně se drží na úrovni 8,5 procenta. Nakupování v akčních nabídkách a ve slevách...