Zkuste Pohlreichův recept na křupavé houbové karbanátky. Stačí i hlíva

  • 6
Chcete-li jíst lehce, zdravě a přitom chutně jako šéf, není důvod se vyhýbat houbám, naopak. A jestli patříte k těm houbařícím šťastlivcům chodícím na místa, kde právě rostou, nebo si koupíte třeba hlívu, krémové žampiony či lišky v nejbližším supermarketu, už takový rozdíl není. Hlavně ať si pochutnáte.

Poslední řada pořadu Teď vaří šéf! se celá nese v duchu racionální kuchyně, na kterou známý šéfkuchař přešel v zájmu zachování rozumné kondice. Jak přiznal, stále chce být schopen zavázat si sám tenisky (více zde).

Fotogalerie

A každý týden teď v úterý večer přináší na Primě svá vzorová celodenní menu, která jsou názornou ukázkou toho, jak se neošidit, užívat si života a přitom si udržet postavu rozumného tvaru.

Na vlastní kůži si vyzkoušel, že pokud chcete snížit hmotnost, tak jedna z nejdůležitějších věcí je pořád něco jíst. „Zdá se to být jako protimluv, ale je potřeba, aby metabolismus pořád pracoval. Takže si dejte nejen oběd, ale i odpoledne malou svačinku a nevynechávejte večeři. Samozřejmě s citem, ale pořád tam musí něco bejt,“ vysvětluje.

Tentokrát to bude ranní startovací hruškový drink, osvěžující mrkvový salát, jednoduchý salát z hovězího masa a červeného zelí, melounový dezert i uvedené bezmasé houbové karbanátky s citronovou omáčkou aioli, do které přidá pečený česnek, aby nebyla tak ostrá.

Jak na houbové karbanátky krok za krokem

Výběr hub do karbanátků je na vás, na tom, co v lese zrovna najdete nebo co vyberete v obchodě. Každopádně je pečlivě očistěte a nadrobno nakrájejte. Potřebovat budete také olivový olej, cibuli, česnek, pepř, sůl, čerstvou veku, zelenou petrželku, hladkou mouku a rostlinný olej na smažení.

Nadrobno nakrájenou cibulku orestujte na olivovém oleji, přidejte i podrcený a najemno nasekaný česnek a můžete přihodit pokrájené houby. Promíchejte, dochuťte solí a čerstvě drceným pepřem a restujte tak dlouho, až se z nich odpaří veškerá voda. Je to potřeba, aby karbanátek posléze držel pohromadě.

Hříbky, žampiony, hlíva... Výběr je na vás.
Směs na pánvi ochuťte čerstvě drceným pepřem a solí,
Stáhněte směs z ohně a přendejte na misku.
Karbanátky rovnou vkládejte do rozpáleného rostlinného oleje.

Mezitím si nakrájejte zhruba dva plátky toustového chleba a pár snítek čerstvé petržele. Chleba do sebe nasákne zbytek vody, která v houbách přece jen zůstane, a karbanátky budou pěkně kompaktní.

K houbám pak přidejte nasekanou petržel i rozumné množství pokrájené housky (v případě potřeby pak můžete další housku do směsi kdykoliv přidat). Promíchejte, přidejte dvě vajíčka a směs pěkně spojte dohromady. Pak ji stáhněte z ohně, přidejte trochu mouky (stačí lžíce), promíchejte a pomocí lžíce tvořte placičky, které pozvolna smažte na rozpáleném rostlinném oleji.

„Zvenku to bude trošku křupat, zevnitř to bude mít zrnitou konzistenci, bude to super,“ konstatuje šéf při smažení karbanátků. Doporučuje podávat s rukolovým salátem a jemnou omáčkou aioli.