Zdravá a návyková snídaně, to může být podle šéfa i bramborová omeleta

  0:14aktualizováno  0:14
S mrazivými rány stoupá chuť dát si teplou snídani, než vyrazíme ven do zimy. Tak proč nesáhnout po pánvi, dopředu uvařených bramborách, cibuli a vajíčkách. Co se koření, bylinek a zeleniny týká, variant máte nepočítaně.

„Můžeme ráno samozřejmě začít tím, že si dáme skleničku na zahřátí. Ale my si uděláme senzační frittatu s ovčím sejrem,“ uvádí svůj oblíbený recept na bramborovou omeletu Zdeněk Pohlreich. Alespoň tedy v dalším premiérovém díle pořadu Teď vaří šéf!, který se tentokrát nese v duchu light kuchyně a denních menu (více zde). K vidění je v úterý večer na Primě.

Frittata má vždycky společný základ: brambory, vajíčka, sýr, zelenina. Což je podobné, jako v případě španělské tortilly (viz recept Martina Škody zde), i když vůbec není důležité, jak budete výsledku říkat. Hlavně, že si pochutnáte.

Jak na to krok za krokem

Uvařené brambory oloupejte, pokrájíte na kostičky a rovnou je osolte a opepřete. Červenou cibuli také oloupejte, pokrájejte a dejte restovat na kapce oleje na pánvičku, na které pak omeletu dáte zapéct do trouby. K cibuli posléze přidejte i pokrájené brambory a zvolna je opékejte.

Mezitím si na kousku másla dejte na jinou pánvičku orestovat špenát. Pořádná hrst čerstvých zelených špenátových listů se vám během chvilky krásně smrskne. Jen je potřebujete zbavit vody, kterou pustily, takže je hoďte na misku na papírovou utěrku, aby přebytečnou vodu vsákla.

Pak špenátové listy ochuťte uzenou mletou paprikou, přiměřeným množstvím rajčatové passaty - tedy rozmixovanými loupanými rajčaty a promíchejte. Na pánvičku k bramborům přidejte i s ovčím sýrem feta, pokrájeným na kostičky. Promíchejte, odstavte, posypejte nasekanou čerstvou petrželku.

Směs na pánvi postupně zalijte čtyřmi vajíčky tak, že bílek necháte protéct dospod a žloutky posadíte navrch - jak je to krásně vidět na úvodním videu. A pak už jen dejte zhruba na deset minut zapéct do trouby vyhřáté na 180 °C. Hotovou voňavou frittatu servírujte teplou, ideálně s další čerstvě nasekanou petrželkou. Ať už si ji dáte na tu snídani, nebo třeba na oběd.

Autor:
  • Nejčtenější

Invaze východních slunéček trápí Česko, místo vysavače použijte smetáček

Invazní druh asijských slunéček se v Česku rozšířil v roce 2006. Od té doby se objevuje během babího léta v mnohých...

Pekelně se soustřeď. Autor pexesa přišel kvůli komunistům o slávu i peníze

Pekelně se soustřeď, neboli pek-se-so. Pexeso. Tak vznikl název hry, kterou milují snad všichni. Jaká je jeho historie?...

KVÍZ: Poznáte podle kostry, kterému zvířeti patří rentgenový snímek?

Během běžných vyšetření zvířat veterinární lékaři v zoo pořizují řadu rentgenových snímků. Pro ně je to každodenní...

Británie má plán na radikální snížení emisí uhlíku. Použije k tomu přírodu

Britská Labouristická strana představila svůj nový nápad, do roku 2030 bych chtěla 25 procent území Spojeného...

Couvající pštros a zvracející moucha. Poznejte netušená tajemství zvířat

Už jste viděli pštrosa couvat? Tak to jste asi spali a něco se vám zdálo, protože to tato zvířata neumějí. A víte, že...

Premium

Náš kluk umí. Otec talentu Hložka o plánech i batůžku za padesát tisíc

Minulý týden ho v tramvaji načapal revizor: „Lístek, prosím.“ Adam Hložek, sedmnáctiletá fotbalová raketa, zčervenal....

Premium

Vzestupy a pády Mika Tysona. Dokument zdarma o tom, co ho poslalo až na samé dno

Dokument o životě jednoho z nejslavnějších boxerů na světě, Mika Tysona, si odbyl svou premiéru na prestižním filmovém...

Premium

Chci chlapa, co má větší koule než ego, říká svobodná matka Nikol Štíbrová

Před pár dny oslavila třiatřicítku a cítí se šťastná a spokojená. Nebylo to ale zadarmo – moderátorka a hvězda...

  • Další z rubriky

KVÍZ: Otestujte, jak se vyznáte v názvech zahraničních pokrmů

Nabídky v restauracích se jen hemží názvy pokrmů, u kterých mnozí netuší, jaké jídlo mají očekávat, a při objednávání...

Hasiči varují před stoupajícím počtem požárů komínů. Nehaste je vodou

Počet požárů způsobených špatnou instalací, provozem či zanedbanou údržbou topidel a odtahů spalin na území České...

Nechtěl věčně školit své kuchaře, vsadil na vzdělávání už ve škole

Kuchař Jiří Roith se rozhodl změnit české odborné gastronomické školství. Vymyslel koncept, kdy natočí videokurzy...

Premium

Bojím se, že jsem na film moc hezkej, říká Lukáš Hejlík

Lukáš Hejlík je pořád na cestách. Proto jsme se taky domluvili, že rozhovor povedeme po hlasových a textových zprávách....

Najdete na iDNES.cz