Krůtí maso není suché, problémem je špatný kuchař, říká Pohlreich

  • 11
V dalším dílu kuchařské show Šéfem za pár minut je hvězdou krůtí maso. Nejenže se ve většině případů dá použít v receptech, kde jím lze nahradit drahé a nedostatkové telecí, ale také pro jeho snadnou a rychlou přípravu.

“O krůtím se traduje, podle mě celkem neoprávněně, že je suché. Ale jak už to bývá, vždycky je problémem ten kuchař, který to vysuší,“ obhajoval surovinu. A nakrájel z krůtího prsa pár řízků.

A upozornil, že je zbytečné maso naklepávat. „Je to takový starý zvyk, že všechny minutky musí být rozklepané do tenka v naději, že to maso bude měkčí. Já si to tedy nemyslím. Rozklepáním narušíte jeho strukturu a během přípravy bude daleko rychleji ztrácet šťávu,“ vysvětlil.

Výsledkem celého pokrmu by měly být přírodní krůtí řízky s carponatou. To je směs zeleniny vzdáleně podobná ratatouille. Základem je cuketa a lilek, přidají se cherry rajčata, olivy, stroužek česneku, namočené rozinky, cibule a pár piniových oříšků. Pokapete olivovým olejem, osolíte a opepříte, promícháte a dáte péct do trouby na 180 °C.

Když Pohlreich opekl řízky, připomněl jednoduchou fintu, jak snadno připravit trochu omáčky na maso. Tu už jste mohli určitě sledovat v některém z dílů pořadu Ano, šéfe! Jen pro připomenutí sledujte video, tam najdete kompletní postup.

Je škoda zbavovat se chuti z masa z výpeku pánve, takže stačí slít omastek, vlít do ní šťávu, která vytekla z masa ve znamení „ani kousek chuti nazmar“. Přilít trošku bílého vína, nechat zredukovat a odstavit pánev. Pak se do ní přidá pár kousků másla, které se už bez ohřevu samy pomalu rozpustí a šťáva je hotová.

Stejně jako v minulých dílech Pohlreich využil toho, že mu několik plátků masa zbylo, proto se rozhodl udělat z nich sendviče. A poslední kousek pro rychlé večeře? Noky se vzletným názvem quatro formaggi. Prostě bramborové noky s omáčkou ze zbytku sýrů, které objevíte v ledničce.

Pořad Šéfem za pár minut sledujte na Primě každý čtvrtek před jedenáctou večer nebo v neděli dopoledne.

Pohlreich objevil ve své filmové ledničce například zbytky chedaru, modrého sýra, trošku tvrdého sýra, doporučuje parmezán. Na šalotce udělal základ, přidal rozvonět česnek a bylinky. Po smetaně přidal nastrouhané sýry a nechal pozvolna rozpustit a do pánve nakonec přidat hotové domácí noky.

Nemohla chybět ani Iveta Fabešová, která ukázala recept na (podle ní) nejoblíbenější dortík našich cukráren, tedy Míša dort. Zdeněk Pohlreich se tedy dost divil a tvrdil, že je asi jediným Čechem, který ho ještě nikdy nejedl, ale když ho ochutnal, připustil, že o hodně přišel.