Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

aktualizováno 
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za honosně znějícím názvem New York Strip se skrývá vlastně jen normální nízký roštěnec. A ke grilování by měl být pěkně odležený, s ponechaným tukovým krytím.

Špalíček nízkého roštěnce Pohlreich jen zbaví tvrdé části loje a pro demonstraci ukrojí asi tři centimetry tlustý plátek. „Tady vidíte, že ten lůj je malinko zažloutlý, což je typický úkaz toho, že to maso je správně vyzrálé,“ pomazlí se s hovězím plátkem.

Fotogalerie

Název strip pochází z angličtiny, v překladu něco jako pásek, a tato partie masa je jedním z nejservírovanějších jídel ve steakhousech nejen v Americe, ale po celém světě. Když si kuchař  pochvaluje správnost vyzrálosti, většinou připomene, že příprava dobrého steaku vždycky začíná už při nákupu. Protože z čerstvého hovězího nikdy dobrý steak neuděláte.

Kdo Pohlreicha sleduje pravidelně, už ví, že moc nevěří diskusím, že je nutné za každou cenu maso pepřit a solit až po upečení. Proto maso okoření hned. „Vedou se sáhodlouhé diskuse, zda maso solit před, anebo až po grilování. Za své kratičké sedmačtyřicetileté kuchařské kariéry solím předem, a docela mi to vychází,“ svěřil se například, když ukazoval, jak si poradit s T-bone steakem.

Silný plátek si říká o to, aby ho kuchař napřed postavil na výšku. „Nechám ten lůj, který je povrchu, trochu vypéct a za chvilku ho položím normálně na bok,“ radí. Jde mu evidentně o to, aby se jedinci, kterým přítomnost hovězího loje vadí, silnější vrstvy tuku nelekli. Přitom lůj grilováním změkne a přidá masu vynikající chuť.

Podle Pohlreicha se k tomuto steaku nejčastěji servíruje úplně obyčejný salát, kdy se střídavě naskládají plátky rajčat a sladké cibule. „Vím, že to nevypadá jako nějaký zázrak, ale bývá to tak, že ty nejlepší věci potřebují tu nejjednodušší prezentaci,“ doporučuje.

Protože to maso obsahuje dost tuku, je dobré vyrobit dresing, který bude svojí kyselostí proti němu trošku bojovat. Do misky nalije trochu octa z červeného vína, přidá sůl a pepř a za stálého míchání po kapkách přidává olej, dokud dresing trochu nezhoustne a salát jím může přelít. 

„Počítejte s tím, že na jeden díl octa patří zhruba tři díly oleje,“ přidává radu. A aby salát „hrál“ i pro oko, navrch přidá trochu sekané pažitky.

A pak už zbývá ten nejtěžší úkol: vyndat steak z grilu a čekat, dokud si maso neodpočine. Stojí za to vydržet, jinak z něj vyteče šťáva.

Celý díl si můžete zpětně pustit na iPrima.cz.

Autor:

Spěch je pro přípravu steaků smrtící, míní šéfkuchař Volšička

Jan Volšička z Pohostince Monarch

Vede Pohostinec Monarch v Praze, který se pyšní zvláště vyzrálými hovězími steaky. Přesto...

Pohlreich se pustil do hovězího pupku. Vyšperkoval ho cibulovou marmeládou

Flank steak s rajčaty a cibulovou marmeládou

VIDEO Zatímco běžné steaky jako rib eye nebo nízký roštěnec se dávají na gril nakrájené proti vláknu, u...

Spousta Čechů ani neví, jak chutná dobrý kus masa, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

VIDEO Ačkoliv šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tráví za oceánem i několik měsíců v roce, v USA by natrvalo žít...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Burgery, panenka i zelenina. Další várka příspěvků do grilovací soutěže

Hovězí hamburger s vlastními houskami

Nejnovější přispěvatelé do naší soutěže pokryli široké grilovací spektrum. Vedle burgerové klasika...


Nejčtenější

Největší modelové kolejiště Království železnic je online na iDNES.tv

Míjející se vlaky

Království železnic je největší české modelové kolejiště, které simuluje tuzemský provoz vlaků. Stávající plocha...

Chtěl bydlet v lese. Tak postavil dům na kraji města a kolem vysázel stromy

Jezírko má plochu zhruba 1 000 metrů čtverečních, lesní porost okolo vznikl...

Takový malý soukromý les si pro sebe a svou rodinu založil na okraji Pardubic pan Milan. Takzvaně na zelené louce,...

Spěch je pro přípravu steaků smrtící, míní šéfkuchař Volšička

Jan Volšička z Pohostince Monarch

Vede Pohostinec Monarch v Praze, který se pyšní zvláště vyzrálými hovězími steaky. Přesto neoznačuje svoji restauraci...

Tatarák s koňakem i indické kari. Uvařte si oblíbená jídla Karla Gotta

Takto si Karel Gott užíval v restauraci u italského kuchaře Emanuela Ridiho.

Karel Gott, který 14. července slaví životní jubileum, nepatří k vybíravým celebritám. Miluje tradiční česká jídla, ale...

Statek v malebném údolí s rozlehlou zahradou, které dopřávají volnost

Jezírko v zahradě založili rodiče před třiceti lety. (Statek v údolí na...

Téměř tři čtvrtě hektaru na jihovýchodním svahu a na něm zpustlá zahrada se starými třešněmi. To byla před třiceti lety...

Další z rubriky

Spěch je pro přípravu steaků smrtící, míní šéfkuchař Volšička

Jan Volšička z Pohostince Monarch

Vede Pohostinec Monarch v Praze, který se pyšní zvláště vyzrálými hovězími steaky. Přesto neoznačuje svoji restauraci...

Je sezona bylinek. Užívejte si v kuchyni různé druhy bazalky, každá je dobrá

Červenolistá bazalka, odrůda "Rubim".

Liší se velikostí listů, zbarvením, chutí i vůní, ale účinné látky mají prakticky stejné. Bazalek je celá řada, v Česku...

Postihne-li vás běhavka, zkuste místo pilulek ostružiník či majoránku

Čas nedobrovolně strávený na WC mohou zkrátit bylinkové čaje.

Není nutno sahat hned po pilulkách, když jsou po ruce ty správné bylinky. Poradí si i s průjmem, který dokáže život...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz