Úterý 14. července 2020, svátek má Karolína
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 14. července 2020 Karolína

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

aktualizováno 
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za honosně znějícím názvem New York Strip se skrývá vlastně jen normální nízký roštěnec. A ke grilování by měl být pěkně odležený, s ponechaným tukovým krytím.

Špalíček nízkého roštěnce Pohlreich jen zbaví tvrdé části loje a pro demonstraci ukrojí asi tři centimetry tlustý plátek. „Tady vidíte, že ten lůj je malinko zažloutlý, což je typický úkaz toho, že to maso je správně vyzrálé,“ pomazlí se s hovězím plátkem.

Fotogalerie

Název strip pochází z angličtiny, v překladu něco jako pásek, a tato partie masa je jedním z nejservírovanějších jídel ve steakhousech nejen v Americe, ale po celém světě. Když si kuchař  pochvaluje správnost vyzrálosti, většinou připomene, že příprava dobrého steaku vždycky začíná už při nákupu. Protože z čerstvého hovězího nikdy dobrý steak neuděláte.

Kdo Pohlreicha sleduje pravidelně, už ví, že moc nevěří diskusím, že je nutné za každou cenu maso pepřit a solit až po upečení. Proto maso okoření hned. „Vedou se sáhodlouhé diskuse, zda maso solit před, anebo až po grilování. Za své kratičké sedmačtyřicetileté kuchařské kariéry solím předem, a docela mi to vychází,“ svěřil se například, když ukazoval, jak si poradit s T-bone steakem.

Silný plátek si říká o to, aby ho kuchař napřed postavil na výšku. „Nechám ten lůj, který je povrchu, trochu vypéct a za chvilku ho položím normálně na bok,“ radí. Jde mu evidentně o to, aby se jedinci, kterým přítomnost hovězího loje vadí, silnější vrstvy tuku nelekli. Přitom lůj grilováním změkne a přidá masu vynikající chuť.

Podle Pohlreicha se k tomuto steaku nejčastěji servíruje úplně obyčejný salát, kdy se střídavě naskládají plátky rajčat a sladké cibule. „Vím, že to nevypadá jako nějaký zázrak, ale bývá to tak, že ty nejlepší věci potřebují tu nejjednodušší prezentaci,“ doporučuje.

Protože to maso obsahuje dost tuku, je dobré vyrobit dresing, který bude svojí kyselostí proti němu trošku bojovat. Do misky nalije trochu octa z červeného vína, přidá sůl a pepř a za stálého míchání po kapkách přidává olej, dokud dresing trochu nezhoustne a salát jím může přelít. 

„Počítejte s tím, že na jeden díl octa patří zhruba tři díly oleje,“ přidává radu. A aby salát „hrál“ i pro oko, navrch přidá trochu sekané pažitky.

A pak už zbývá ten nejtěžší úkol: vyndat steak z grilu a čekat, dokud si maso neodpočine. Stojí za to vydržet, jinak z něj vyteče šťáva.

Celý díl si můžete zpětně pustit na iPrima.cz.

Autor:

Pošlete fotografii z grilování s receptem a hrajte o gril a další ceny

Ryby jsou pro grilování vděčnou surovinou.

V rámci speciální přílohy Grilování vyhlašujeme soutěž o nejlepší čtenářský recept. Vyfotografujte...

Rychlé špízy ozvláštněte libanonským kořením v marinádě

Špízy ugrilujete z jakéhokoliv masa, podávají se s pita chlebem a dipem.

Libanonská kuchyně je poměrně pestrá, jen si na ni musíte zvyknout. Ale netřeba kvůli ní jezdit...

Hovězí pupek je hvězdou letních grilů. Zkuste jej s grilovanou cibulkou

Hovězí pupek s grilovanými brambory a cibulí se smetanovým dipem

Grilování pupku, tedy flank steaku, je cestou, jak si vychutnat kvalitní hovězí maso a přitom se...

Karbanátky na grilu mohou být svěží a rychlé. Odlehčete je zeleninou

Karbanátky odlehčené dávkou zeleniny

I mleté maso může chutnat jako z ráje. Uvedený recept na karbanátky odlehčený zeleninou zazněl...

Necpěte se masem. Grilovanou zeleninu jen lehce „okořeňte“ steakem

Grilovaná paprika na briošce s kozím sýrem

Není třeba se při grilování přecpat masem a zajídat jen tak chlebem. Podstatnou částí pokrmu může...

Místo krkovičky zkuste grilovat raději jehněčí, doporučuje šéfřezník

Hlavní je při porcování krájet maso proti vláknu.

VIDEO Zkuste zaexperimentovat a vyměnit kuřecí nebo krkovičku za méně obvyklé druhy masa. Dočkáte se tak...

Spousta Čechů ani neví, jak chutná dobrý kus masa, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

VIDEO Ačkoliv šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tráví za oceánem i několik měsíců v roce, v USA by natrvalo žít...

  • Nejčtenější

KVÍZ: Rozumíte řeči svých mazlíčků?

I zvířata se s vámi snaží komunikovat. Jde jen o to, jestli víte, co se vám snaží sdělit. Naučte se jejich řeč a...

Nejprve postavili domek u lesa. Pak se vrhli na jezírko se slanou vodou

Soutěž Parcelu u lesa na samotném konci vesnice koupila rodina paní Miriam před sedmi lety. Původně měli v plánu postavit si...

Češi se pivem baví. Pijí ho vzhůru nohama a otevírají motorovou pilou

Pivo je v Česku nejen nápojem, ale i lidovou zábavou. Byť se nejrychleji vypitým tuplákem na světě chlubí Američané, v...

Když hodně rostou, čeká nás krveprolití. Rozkrýváme houbové záhady

Premium Nejsou to ani rostliny, ani živočichové. Rostou skrytě. Mohou nás otrávit… Magazín Víkend DNES přináší vybraná fakta a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pstruh, krkovice vcelku i napíchnuté kuře. Vyzkoušejte recepty od čtenářů

Soutěž Od začátku měsíce nám posíláte své oblíbené grilovací recepty, se kterými soutěžíte o gril a další ceny. Dnešní výběr...

Snažím se naučit mít jizvy po popálení ráda, říká Týnuš Třešničková

Premium Byl to okamžik. Vteřina, v níž ji ožehly plameny. Vlasy, krk, ruce, obličej... Ten krásný obličej, který ji živí. Jedna...

Největší slabiny ojetých dodávek. Přinášíme přehled nejporuchovějších vozů

Premium Dodávky byly stvořeny pro práci. Najedou mnohem více kilometrů než osobní auta, a to v náročných podmínkách. Ne všechna...

VELKÝ TEST ZOO: přehled cen, zvířat i atrakcí. Přijeďte, pomůžete!

Premium Mají otevřeno 365 dní v roce, ať praží slunce, nebo se žení čerti. Na několik týdnů je zavřel až koronavirus. Chcete...

  • Další z rubriky

Nevíte, co s nasbíranými houbami? Zkuste uvařit krémové krupeto

Pokud jste přes víkend z lesa přinesli nadměrnou úrodu hub, nemusíte hned vyhlašovat poplach a hnát celou rodinu do...

Pět tipů, jak zabezpečit domov, než vyrazíte na dovolenou

Letní dovolené jsou v plném proudu. Ať ji strávíte doma, nebo v zahraničí, měli byste před odjezdem dobře zabezpečit...

Pstruh, krkovice vcelku i napíchnuté kuře. Vyzkoušejte recepty od čtenářů

Soutěž Od začátku měsíce nám posíláte své oblíbené grilovací recepty, se kterými soutěžíte o gril a další ceny. Dnešní výběr...

KVÍZ: Prosciutto, guanciale a pancetta. Jak se vyznáte v sušeném mase?

Podávají se jako předkrm, k vínu nebo coby součást různých jídel, vyžadují péči zkušeného uzenáře a dostávají název...

Randstad s.r.o.
Skladový manipulant - až 30.000 Kč

Randstad s.r.o.
Královéhradecký kraj
nabízený plat: 25 000 - 30 000 Kč

Nejjasnější kometa za třináct let. Na obloze ji uvidíte i bez dalekohledu

Oficiálně se jmenuje C/2020 F3, ale má také civilnější pojmenování Neowise. Po dlouhé době je to tak jasná kometa, že...

Úspěšný šéf Škody po pěti letech náhle končí, prohrál boj o moc

Mladoboleslavská Škoda Auto oznámila, že Bernhard Maier po téměř pěti letech v čele společnosti opustí k 31. červenci...

Snažím se naučit mít jizvy po popálení ráda, říká Týnuš Třešničková

Premium Byl to okamžik. Vteřina, v níž ji ožehly plameny. Vlasy, krk, ruce, obličej... Ten krásný obličej, který ji živí. Jedna...

Depp a Heardová u soudu perou špinavé prádlo. Kromě drog došlo i na výkaly

Johnny Depp popřel, že by během pobytu na svém soukromém ostrově na Bahamách zaútočil na exmanželku Amber Heardovou....

Podnikají teprve pár měsíců, jejich recepty i výroba už přinášejí úspěch

Tomáš Starý a Tomáš Novák jsou švagři. Společně podnikají pod značkou Seneb. Vyrábějí rostlinné pomazánky podle svých...