Čtvrtek 17. června 2021, svátek má Adolf
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 17. června 2021 Adolf

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za honosně znějícím názvem New York Strip se skrývá vlastně jen normální nízký roštěnec. A ke grilování by měl být pěkně odležený, s ponechaným tukovým krytím.

Špalíček nízkého roštěnce Pohlreich jen zbaví tvrdé části loje a pro demonstraci ukrojí asi tři centimetry tlustý plátek. „Tady vidíte, že ten lůj je malinko zažloutlý, což je typický úkaz toho, že to maso je správně vyzrálé,“ pomazlí se s hovězím plátkem.

Fotogalerie

Název strip pochází z angličtiny, v překladu něco jako pásek, a tato partie masa je jedním z nejservírovanějších jídel ve steakhousech nejen v Americe, ale po celém světě. Když si kuchař  pochvaluje správnost vyzrálosti, většinou připomene, že příprava dobrého steaku vždycky začíná už při nákupu. Protože z čerstvého hovězího nikdy dobrý steak neuděláte.

Kdo Pohlreicha sleduje pravidelně, už ví, že moc nevěří diskusím, že je nutné za každou cenu maso pepřit a solit až po upečení. Proto maso okoření hned. „Vedou se sáhodlouhé diskuse, zda maso solit před, anebo až po grilování. Za své kratičké sedmačtyřicetileté kuchařské kariéry solím předem, a docela mi to vychází,“ svěřil se například, když ukazoval, jak si poradit s T-bone steakem.

Silný plátek si říká o to, aby ho kuchař napřed postavil na výšku. „Nechám ten lůj, který je povrchu, trochu vypéct a za chvilku ho položím normálně na bok,“ radí. Jde mu evidentně o to, aby se jedinci, kterým přítomnost hovězího loje vadí, silnější vrstvy tuku nelekli. Přitom lůj grilováním změkne a přidá masu vynikající chuť.

Podle Pohlreicha se k tomuto steaku nejčastěji servíruje úplně obyčejný salát, kdy se střídavě naskládají plátky rajčat a sladké cibule. „Vím, že to nevypadá jako nějaký zázrak, ale bývá to tak, že ty nejlepší věci potřebují tu nejjednodušší prezentaci,“ doporučuje.

Protože to maso obsahuje dost tuku, je dobré vyrobit dresing, který bude svojí kyselostí proti němu trošku bojovat. Do misky nalije trochu octa z červeného vína, přidá sůl a pepř a za stálého míchání po kapkách přidává olej, dokud dresing trochu nezhoustne a salát jím může přelít. 

„Počítejte s tím, že na jeden díl octa patří zhruba tři díly oleje,“ přidává radu. A aby salát „hrál“ i pro oko, navrch přidá trochu sekané pažitky.

A pak už zbývá ten nejtěžší úkol: vyndat steak z grilu a čekat, dokud si maso neodpočine. Stojí za to vydržet, jinak z něj vyteče šťáva.

Celý díl si můžete zpětně pustit na iPrima.cz.

Autor:

Pohlreich rožnil „dvojitou“ vepřovou pečeni, učil pracovat s provázkem

Zdeněk Pohloreich natáčel ve známých kulisách na statku.

VIDEO Zdeněk Pohlreich to opět začal rozpalovat. V prvním díle jarní série Rozpal to, šéfe! rožnil...

Známe vítěze soutěžního grilu. Nejlepší známku měl recept na pověšené kuře

Kuře „à la Spider-Man“

Soutěž Celé prázdniny jste posílali fotografie a recepty pokrmů z grilu. Nejlepší z nich jsme postupně...

Pstruha zabalte do bahýnka, kuře pověste. Čtenářské nápady z grilu

Pstruh grilovaný na citronech

Soutěž Máme tu poslední sadu čtenářských receptů z letní soutěže o nejlepší inspiraci z grilování. V...

Zkuste lososa trochu jinak. Třeba jako karbanátky nebo s houbami

S lososem přímo na grilu připravíte i houby.

Jen pár minut na grilu stačí, aby lahodné maso lososa zpříjemnilo letní večer. Do jednoduchých a...

Spousta Čechů ani neví, jak chutná dobrý kus masa, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

VIDEO Ačkoliv šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tráví za oceánem i několik měsíců v roce, v USA by natrvalo žít...

  • Nejčtenější

Díky koronaviru zvelebili zanedbanou zahradu a vyloupl se skvost

Soutěž Mladý pár koupil před dvěma lety na východ od Prahy dům se zahradou, aby si tu postupně vybudoval zázemí pro plánovanou...

Klíště si lidé pletou s klošem, miniaturním štírkem i kožními výrůstky

Aktuální teplé vlhké počasí je pro klíšťata ideální. Je s podivem, co jsou lidé schopni za klíště považovat. „Zhruba...

Pestrobarevná zahrada v Českém ráji má raritu, bazén usazený v jezírku

Soutěž Vypadají jako blázni a bývají šťastní. Ti, kteří od rána do večera pracují na zahradě a vnímají to jako nikdy nekončící...

Přírodní zahrada pár minut z centra města je rájem pro děti i divočinu

Soutěž Zahrada, která vypadá úplně normálně, nic vyumělkovaného, a kde je vám prostě dobře, aniž byste věděli proč. Taková na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Proč malí psi bývají agresivní vzteklouni

Premium Drsné chování obvykle čekáme spíš od rotvajlera či pitbula než od čivavy, opak ale bývá pravdou. Právě malí psi do...

Sledujeme začátek rituální sebevraždy lidstva, říká Čech s IQ 206

Premium Je jedním z nejchytřejších Čechů, ale jako robot nepůsobí. Při osobním setkání je Karel Kostka, vzděláním učitel,...

Upřímnost fotbalové antihvězdy. Souček o tetování, rasismu i vyjídání ledničky

Premium Říká o sobě, že je obyčejný kluk z Brodu. Přitom si ho už stihla zamilovat fotbalová Anglie a Česko na něj spoléhá: na...

O antikoncepci už není takový zájem. Párový sex upadá, míní gynekolog

Premium „Všichni strašili, že bude upadat mravnost a ženy budou mít z dlouhodobého užívání pilulek zhoubná onemocnění jater....

  • Další z rubriky

Velké divadlo na malém grilu. Toto je tortilla podle Zdeňka Pohlreicha

Zdeněk Pohlreich je nejšťastnější, když může i v polních podmínkách ukázat, že vaření není jen o technologii a vybavení...

Bábovka na grilu? Pro Ivetu Fabešovou to není žádný problém

Cukrářka Iveta Fabešová v dalším dílu show Zdeňka Pohlreicha Rozpal to, šéfe! přijala výzvu, jak si poradit na grilu s...

České klíště je pohodář, aktivní druhy žijí jinde, prozrazuje biolog Perner

Premium Na tričku má vymalovaná stylizovaná klíšťata v podobě horkovzdušných balonů a jen před několika dny dostal za...

České jídlo je špičkové, řetězce však dávají přednost levnějším produktům

Páté nejbezpečnější potraviny na světě mají Češi. Řetězcům se však vyplatí dovážet levnější a méně bezpečné potraviny...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželka majitele Alzy promluvila o fungování firmy, se Zavoralem se rozvádí

Majitel tuzemského internetového gigantu Alza.cz Aleš Zavoral patří se svým jměním mezi nejbohatší Čechy. Na rozdíl od...

Sledujeme začátek rituální sebevraždy lidstva, říká Čech s IQ 206

Premium Je jedním z nejchytřejších Čechů, ale jako robot nepůsobí. Při osobním setkání je Karel Kostka, vzděláním učitel,...

Moderátor Aleš Cibulka skončil na jednotce intenzivní péče

Čtyřiačtyřicetiletý Aleš Cibulka měl v sobotu v rozhlasovém pořadu Tobogan dělat narozeninový rozhovor s herečkou Marií...

Rozloučení se Šafránkovou bude asi veřejné, pohřeb s poctami rodina nechce

Rodina zřejmě počítá s veřejným rozloučením se zesnulou Libuší Šafránkovou. Zatím ale není jasné, v jaké by to mělo být...

Parkinson má v počátcích nemoci nenápadné příznaky. Co vás může varovat?

Obávaná nemoc spojená s nezvladatelným třesem přichází pomalu a nepozorovaně, takže řada postižených mnohdy vůbec...