Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

aktualizováno 
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za honosně znějícím názvem New York Strip se skrývá vlastně jen normální nízký roštěnec. A ke grilování by měl být pěkně odležený, s ponechaným tukovým krytím.

Špalíček nízkého roštěnce Pohlreich jen zbaví tvrdé části loje a pro demonstraci ukrojí asi tři centimetry tlustý plátek. „Tady vidíte, že ten lůj je malinko zažloutlý, což je typický úkaz toho, že to maso je správně vyzrálé,“ pomazlí se s hovězím plátkem.

Fotogalerie

Název strip pochází z angličtiny, v překladu něco jako pásek, a tato partie masa je jedním z nejservírovanějších jídel ve steakhousech nejen v Americe, ale po celém světě. Když si kuchař  pochvaluje správnost vyzrálosti, většinou připomene, že příprava dobrého steaku vždycky začíná už při nákupu. Protože z čerstvého hovězího nikdy dobrý steak neuděláte.

Kdo Pohlreicha sleduje pravidelně, už ví, že moc nevěří diskusím, že je nutné za každou cenu maso pepřit a solit až po upečení. Proto maso okoření hned. „Vedou se sáhodlouhé diskuse, zda maso solit před, anebo až po grilování. Za své kratičké sedmačtyřicetileté kuchařské kariéry solím předem, a docela mi to vychází,“ svěřil se například, když ukazoval, jak si poradit s T-bone steakem.

Silný plátek si říká o to, aby ho kuchař napřed postavil na výšku. „Nechám ten lůj, který je povrchu, trochu vypéct a za chvilku ho položím normálně na bok,“ radí. Jde mu evidentně o to, aby se jedinci, kterým přítomnost hovězího loje vadí, silnější vrstvy tuku nelekli. Přitom lůj grilováním změkne a přidá masu vynikající chuť.

Podle Pohlreicha se k tomuto steaku nejčastěji servíruje úplně obyčejný salát, kdy se střídavě naskládají plátky rajčat a sladké cibule. „Vím, že to nevypadá jako nějaký zázrak, ale bývá to tak, že ty nejlepší věci potřebují tu nejjednodušší prezentaci,“ doporučuje.

Protože to maso obsahuje dost tuku, je dobré vyrobit dresing, který bude svojí kyselostí proti němu trošku bojovat. Do misky nalije trochu octa z červeného vína, přidá sůl a pepř a za stálého míchání po kapkách přidává olej, dokud dresing trochu nezhoustne a salát jím může přelít. 

„Počítejte s tím, že na jeden díl octa patří zhruba tři díly oleje,“ přidává radu. A aby salát „hrál“ i pro oko, navrch přidá trochu sekané pažitky.

A pak už zbývá ten nejtěžší úkol: vyndat steak z grilu a čekat, dokud si maso neodpočine. Stojí za to vydržet, jinak z něj vyteče šťáva.

Celý díl si můžete zpětně pustit na iPrima.cz.

Autor:

Spousta Čechů ani neví, jak chutná dobrý kus masa, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

VIDEO Ačkoliv šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tráví za oceánem i několik měsíců v roce, v USA by natrvalo žít...

Kebab, křidýlka i nadívaný pstruh. Rozpalte gril a pozvěte přátele

Kebab se zeleninovým salátem a jogurtovou omáčkou

Letní teploty lákají ven a na zdravém vzduchu také nejlépe chutná. Vyměňte obligátní krkovičku nebo...

Není kráva jako kráva. Špičkové české steaky běhají po farmách

Oponka je vnitřní sval na bránici s dlouhým vláknem.

Stejně jako zraje víno nebo whisky, tak i maso musí ke své křehkosti a kvalitě „dozrát“. Grilování...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

První letošní příspěvky do grilovací soutěže: hovězí, bůček i kuře

Marinované kuře pečené „naplacato“

V rámci naší soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli se už začínají scházet první fotografie s...

Pohlreichova rychlá svačina z grilu: topinka se španělskou šunkou

Topinka s česnekem, rajčaty a španělskou šunkou připravená na grilu

„Když v jedné hospodě na Mallorce můžou servírovat jen chleba se šunkou a nic jiného a každý den...

Tipy na jaro


Nejčtenější

Takových talentů moc není, řekl o vítězce MasterChefa v Rozstřelu Forejt

Vítězka MasterChef Česko 2019 Kristína Nemčková a porotce soutěže Přemek Forejt...

„Čuměl jsem s otevřenou hubou, takových talentů jsem v životě moc neviděl,“ řekl k vítězství sedmnáctileté Kristíny...

Guru kutilů sám moc nekutil. Přemek Podlaha by se dožil 81 let

Přemek Podlaha ještě při aktivním natáčení

Guru zahrádkářů a kutilů Přemek Podlaha by se 13. června 2019 dožil 81. narozenin. Hodně se vyžíval na zahradě, na...

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

New York Strip s rajčatovým salátem

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za honosně znějícím...

Kočka těžce pokousala ženu, strážníci zvíře dvě hodiny unavovali

Zranění způsobená kočkou poměrně hodně krvácela.

Velmi agresivní a vytrvalá byla kočka, která v opavském bytě zaútočila na ženu. Ta zvíře před časem našla a vzala si ho...

Zahrada s obřím jezírkem a automatickou závlahou, manželčin splněný sen

Pohled na celé jezírko, jehož rozloha je opravdu úctyhodná. Neztratilo by se...

Zahrada, kde si musíte připadat jako na dovolené. Vzrostlé stromy poskytují dostatečné soukromí i stín, jezírko s...

Další z rubriky

Hip hop svědčí sýrům, jsou pak lepší, vyzkoumala švýcarská studie

Vítězný sýr, kterému se hrála hudba ve stylu hip hopu.

Neobvyklý experiment provedla Bernská umělecká univerzita. Vzala devět kol ementálského sýru a každému z nich hrála...

Terasa na terčích zabrání při poruše nákladné rekonstrukci

Terče je možné použít i pro dřevěné podlahy.

Terasové terče jsou robustní polypropylenové podstavce, které umožňují suchou pokládku teras, balkonů a plochých...

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

New York Strip s rajčatovým salátem

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za honosně znějícím...

Advantage Consulting, s.r.o.
SPECIALISTA PLÁNOVÁNÍ

Advantage Consulting, s.r.o.
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 000 - 40 000 Kč

Najdete na iDNES.cz