Pohlreich předvedl tanec s quesadillou, připravil ji na grilu

aktualizováno 
Mexická quesadilla je jednoduchý tradiční pouliční pokrm. Ale když to má při vaření odsýpat a jednotlivé části přípravy navazovat, kuchař se při tom musí pořádně otáčet. Jak to předvedl Zdeněk Pohlreich v dalším díle své show Rozpal to, šéfe!

Quesadilla je směs zeleniny, masa a sýra zabalená v tortille, složení se může lišit oblast od oblasti. Jako když v Česku každý dělá guláš nebo bramborový salát trošku jinak. Záleží na fantazii a na tom, které z ingrediencí jsou po ruce. A každý kuchař bude přísahat právě na svůj recept a složení.

Fotogalerie

Pohlreich ukázal, jak by si poradil s quesadillou při přípravě na grilu. Na jeho postupu si lze ukázat, jak na sebe jednotlivé kuchařské úkony mohou navazovat.

Pohlreich začne tím, že nakrájí červenou cibuli a přidá žlutou silnostěnnou papriku, náplň by měla být barevná. Zeleninu griluje s trochou oleje na takzvané planche, což je tác, který se položí na grilovací mřížku. Něco jako přídavný tál nebo plochý tác, který se často používá ke grilování zeleniny.

Aby byla chuť zajímavější, přidá na pánev trošku sušených jalapeňos. „Je to paprika, která sice pálí, ale ne moc dlouho, na rozdíl od některých jiných druhů chilli papriček,“ vysvětluje. Ale nakonec mu to nedá, protože mexická kuchyně je ostrá, a nakrájí do směsi i kousek čerstvé červené chilli papričky.

Součástí náplně je i nakrájené kuřecí maso. Původně nechal kuchař prso grilovat zvlášť, ale nakonec došel k závěru, že je efektivnější, když ho nakrájí na kostičky a nechá upravit společně se směsí zeleniny.

Tanec v rytmu šéfkuchaře

A teď začíná ten správný tanec kolem plotny. Než se směs dogriluje, připraví si kuchař salsu z avokáda, ač tvrdí, že tradičně se k quesadille podává spíš jen zakysaná smetana. „Hned jak avokádo vyndáte ze slupky, je dobré ho pokapat citronovou šťávou, aby nezčernalo,“ radí. Jakmile ho nakrájí na kostičky, přidá limetkovou šťávu, kousek čerstvé chilli papričky, červenou cibuli, sůl, pepř, olej a koriandr a na závěr nakrájené rajče.

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Jakmile kuchař vytáhne z grilu hotovou směs zeleniny, plancha ještě nasáklá její chutí dobře poslouží ke změknutí tortillové placky. Jakmile změkne, což je otázka minutky, může se plnit. Na směs nakrájíte kousky čedaru a zavinete. Stačí jen přehnout, stlačit a na okamžik znovu vrátit na gril, aby se uvnitř sýr rozpustil.

Plátky čedaru přidal Pohreich i nahoru. A protože, jak říká, je odvážný kluk, klidně quesadillu na posledních deset sekund obrátil i sýrem dolů. Kupodivu se mu to povedlo a sýr se nepřichytil, takže může servírovat. Na talíři máte kupičku salsy, trošku zakysané smetany a k tomu na třetinky nakrájenou quesadillu.

Celý díl můžete zpětně zhlédnout na iPrima.cz.

Autor:

Pohlreich se pustil do hovězího pupku. Vyšperkoval ho cibulovou marmeládou

Flank steak s rajčaty a cibulovou marmeládou

VIDEO Zatímco běžné steaky jako rib eye nebo nízký roštěnec se dávají na gril nakrájené proti vláknu, u...

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

New York Strip s rajčatovým salátem

VIDEO Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za...

Netradiční hovězí steak z roštěné. Vyzkoušejte marinádu z jalovce a vodky

Klasické grilování hovězího si vystačí se solí a pepřem, ale pokud toužíte po...

Klasické grilování hovězího si vystačí se solí a pepřem, ale pokud toužíte po nových chutích,...

Neváhejte a grilujte. Nabízíme tipy jak na kukuřici

Kukuřice

Začal čas grilování a ideální zeleninou je kukuřice. Je pevná a můžete ji dochutit různým kořením,...

Pohlreich okoukal, jak si Španělé umí užít pečenou zeleninu na talíři

Naneste na opečené tortily grilovanou zeleninovou směs.

VIDEO Sbalil grily, nakoupil a vyrazil do Španělska. Za teplem, sluníčkem i mořem a jeho dary. Se štábem,...

Naučte se nakupovat a jíst chřest. Grilovaný chutná jako sladký hrášek

Chřest nastrouhaný na nudličky a krátce grilovaný má vynikající chuť mladého...

VIDEO Svazečky čerstvého bílého i zeleného chřestu, šparglu neboli asparágusu už jsou na pultech. Známý...

Pro odlehčení si dejte zapečený lilek s kozím sýrem a medem, radí šéf

Na jednu z půlek vyskládejte plátky rajčat a také je osolte.

VIDEO Maso vládne většině grilovaček u nás, ale i to se přejí. Naučte se víc počítat se zeleninou a...


Nejčtenější

Spousta Čechů ani neví, jak chutná dobrý kus masa, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Ačkoliv šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tráví za oceánem i několik měsíců v roce, v USA by natrvalo žít nechtěl. Všechno,...

Střešní divočinu buduje 20 let. Dnes sklízí ovoce a sousedům chladí okolí

Zelená oáza na střeše garáže. Svět sám pro sebe, který přitom dělá radost i...

Kdysi si paní Helena přála dům se zahradou, což se jí nikdy nesplnilo. Přesto dneska nádhernou zelenou oázu má, ač...

Snažte se dostat vodu do zahrady, radí zahradní architekt Ferdinand Leffler

Pozor na náročnost. Voda v přírodním jezeru je živá a poskytuje domov řadě...

Voda v zahradě je nesmírně přitažlivá a současně citlivá na péči. Dodává ovšem místu nenahraditelnou atmosféru a tlumí...

Dešťová voda je pro zahradu spása, v suchu se nebudete bát o budoucí úrodu

Takto to vypadá v praxi, když vám na zahradě instalují akumulační nádrž.

Vodu z deště zachycují lidé do sudů snad od nepaměti. Pro záhony je prospěšnější než ta z kohoutku. Vybudovat můžete i...

Rozkvetlá zahrada v centru Hodonína, kde se relaxuje i sbírá úroda

Zahrada u starého domu koresponduje s atmosférou místa. Asi byste netipovali,...

„Chceme dům se zahradou a ne se psím výběhem, řekli jsme si při hledání vysněného bydlení. A povedlo se. V roce 2013...

Další z rubriky

Čech má unikátní sbírku policejních čepic. Začal slavnou francouzskou

Ve vitrínách je jen výběr toho nejzajímavějšího, co Petr Koubský nasbíral.

Smekl by i komisař Cruchot ze slavné francouzské filmové série o četnících. Právě čepice v jeho stylu se stala prvním...

Spousta Čechů ani neví, jak chutná dobrý kus masa, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Ačkoliv šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tráví za oceánem i několik měsíců v roce, v USA by natrvalo žít nechtěl. Všechno,...

Pohlreich se pustil do hovězího pupku. Vyšperkoval ho cibulovou marmeládou

Flank steak s rajčaty a cibulovou marmeládou

Zatímco běžné steaky jako rib eye nebo nízký roštěnec se dávají na gril nakrájené proti vláknu, u flank steaku alias...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz