VIDEO: Vyzkoušejte upravit rybu pošírováním, doporučuje Pohlreich

aktualizováno 
Televizní šéf se v posledním díle své školy vaření zaměří na lehkou kuchyni. Mezi spoustou zeleninových jídel ukáže, jak šetrně upravit krále českých sladkovodních ryb metodou pošírování.

Pošírování je metoda úpravy masa při nízké teplotě, většinou mezi 75 a 95 °C. A když jde o rybu, "vaří" se v takzvané rybí várce, což je směs vody, octa, koření a zeleniny. Jde o to, aby se ryba nevysušila a zachovala si co nejvíce výživných látek a zároveň se dostatečně ochutila.

Candát s omáčkou beurre blanc krok za krokem

Než se ale pustí do vlastní přípravy, prozkouší své učedníky z toho, zda jsou schopni vyfiletovat rybu. "Myslím, že obecně menší oblíbenost ryb v našich domácnostech je způsobena hlavně tím, že se neumíme vyrovnat s kostmi. Zkusme si pro jednou připravit candáta, kterých jich má málo. Je to sice jen sezonní ryba a je dost drahá, ale jednou za čas stojí za to udělat si radost a dopřát si nějaký nadstandard," říká. Tímto postupem ostatně můžete upravit jakoukoliv rybu.

Na videu se podívejte, jak si poradit s filetováním této ryby. Postupuje se trochu jinak než u filetování kapra. Protože candát nemá silné žeberní kosti, stačí postupovat jako při filetování pstruha (oba postupy zde).

Zajímavé je sledovat, jak mají různí kuchaři mírně odlišné postupy. Porovnejte video se Zdeňkem Pohlreichem s postupem ve starším článku, kde filetování předvádí šéfkuchař Radek Šubrt.

Mimo výroby rybí várky Pohlreich nezklame a předvede i lehkou omáčku beurre blanc, kterou nakonec celý pokrm přelije. Opět to zní velmi vědecky a slavnostně, ale v podstatě se jen svaří víno s trochou octa a šalotky a do horké tekutiny se pak (už bez vaření) vmíchají kostičky másla. 

Ale u omáčky je to podobné jako u toho vykosťování. Co kuchař, to jiný názor. Tady se například podívejte, jak beurre blanc připravuje francouzský kuchař a tady na přípravu od amerického šéfkuchaře.

Přípravu pošírovaného candáta najdete krok za krokem ve fotogalerii.

Poslední díl pořadu Vařte jako šéf" uvidíte ve čtvrtek v 21:30 na Prima family.

Autor:
  • Nejčtenější

Inspirujte se u mravenců. Dělejte jen to podstatné a hodně odpočívejte

Většina z nás považuje mravence za otravný hmyz, přitom mají řadu vlastností, ze kterých bychom si měli vzít příklad....

Fascinující trávy udělají vaši zahradu krásnou i na podzim a v zimě

Jejich nádherná květenství a elegantní pohyby stébel ve větru nás mnohdy doslova okouzlí. Už to je důvod, proč se...

Británie má plán na radikální snížení emisí uhlíku. Použije k tomu přírodu

Britská Labouristická strana představila svůj nový nápad, do roku 2030 bych chtěla 25 procent území Spojeného...

Devět tipů, jak na zahradě zatočit bez chemie s chorobami a škůdci

Proti chorobám a škůdcům můžete použít i prostředky, které jsou šetrné vůči přírodě. Čím dál více majitelů zahrad chce...

Couvající pštros a zvracející moucha. Poznejte netušená tajemství zvířat

Už jste viděli pštrosa couvat? Tak to jste asi spali a něco se vám zdálo, protože to tato zvířata neumějí. A víte, že...

Premium

Výrazný nos, vzdělání sestry. Proto si Gott vybral Ivanu, říká novinářka

Profesní vztah je pojil pětadvacet let, ona ho však osobně poznala už jako holčička. Navzdory všem turbulencím, které...

Premium

Lara Fabian oslaví v Praze narozeniny. Máme exkluzivní přednostní nákup vstupenek

Po dvou letech se 9. června 2020 vrátí do Prahy Lara Fabian. Zpěvačka belgicko-italského původu má k českému publiku...

Premium

Chci chlapa, co má větší koule než ego, říká svobodná matka Nikol Štíbrová

Před pár dny oslavila třiatřicítku a cítí se šťastná a spokojená. Nebylo to ale zadarmo – moderátorka a hvězda...

  • Další z rubriky

Mikroplasty z čajových sáčků změnily těla korýšů. Efekt na lidi neznáme

Plastové čajové sáčky, které řada lidí používá každý den, uvolňují do vylouhovaného čaje miliardy plastových částic....

Hříbky pěkně poduste a podávejte s bramborami a kapustou. Dokud rostou

Rostou. Snad všude po republice. A stále ještě i hříbky. Tak toho koukejte využít, zaběhněte do lesa a při troše štěstí...

Premium

Síla přírody: rostliny dokážou posílit imunitu, vyléčit nemoci, ale i zabít

Rostlinná „lékárna“ představuje obří zásobárnu látek, které příroda s předstihem připravila pro situace, v nichž je...

Premium

Bojím se, že jsem na film moc hezkej, říká Lukáš Hejlík

Lukáš Hejlík je pořád na cestách. Proto jsme se taky domluvili, že rozhovor povedeme po hlasových a textových zprávách....

Najdete na iDNES.cz