Pondělí 30. března 2020, svátek má Arnošt
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 30. března 2020 Arnošt

VIDEO: Vyzkoušejte upravit rybu pošírováním, doporučuje Pohlreich

aktualizováno 
Televizní šéf se v posledním díle své školy vaření zaměří na lehkou kuchyni. Mezi spoustou zeleninových jídel ukáže, jak šetrně upravit krále českých sladkovodních ryb metodou pošírování.

Pošírování je metoda úpravy masa při nízké teplotě, většinou mezi 75 a 95 °C. A když jde o rybu, "vaří" se v takzvané rybí várce, což je směs vody, octa, koření a zeleniny. Jde o to, aby se ryba nevysušila a zachovala si co nejvíce výživných látek a zároveň se dostatečně ochutila.

Candát s omáčkou beurre blanc krok za krokem

Než se ale pustí do vlastní přípravy, prozkouší své učedníky z toho, zda jsou schopni vyfiletovat rybu. "Myslím, že obecně menší oblíbenost ryb v našich domácnostech je způsobena hlavně tím, že se neumíme vyrovnat s kostmi. Zkusme si pro jednou připravit candáta, kterých jich má málo. Je to sice jen sezonní ryba a je dost drahá, ale jednou za čas stojí za to udělat si radost a dopřát si nějaký nadstandard," říká. Tímto postupem ostatně můžete upravit jakoukoliv rybu.

Na videu se podívejte, jak si poradit s filetováním této ryby. Postupuje se trochu jinak než u filetování kapra. Protože candát nemá silné žeberní kosti, stačí postupovat jako při filetování pstruha (oba postupy zde).

Zajímavé je sledovat, jak mají různí kuchaři mírně odlišné postupy. Porovnejte video se Zdeňkem Pohlreichem s postupem ve starším článku, kde filetování předvádí šéfkuchař Radek Šubrt.

Mimo výroby rybí várky Pohlreich nezklame a předvede i lehkou omáčku beurre blanc, kterou nakonec celý pokrm přelije. Opět to zní velmi vědecky a slavnostně, ale v podstatě se jen svaří víno s trochou octa a šalotky a do horké tekutiny se pak (už bez vaření) vmíchají kostičky másla. 

Ale u omáčky je to podobné jako u toho vykosťování. Co kuchař, to jiný názor. Tady se například podívejte, jak beurre blanc připravuje francouzský kuchař a tady na přípravu od amerického šéfkuchaře.

Přípravu pošírovaného candáta najdete krok za krokem ve fotogalerii.

Poslední díl pořadu Vařte jako šéf" uvidíte ve čtvrtek v 21:30 na Prima family.

Autor:
  • Nejčtenější

Umíme jen vařit, říká Pohlreich. S Punčochářem rozváží jídlo záchranářům

Dobře si uvědomuje, že to, co se zastaví úplně, se bude rozhýbávat hodně špatně. Proto nejdřív rozjel prodej jídla s...

Když nemůžete sehnat droždí, vyrobte si ho z jablek nebo brambor

I tak základní surovina, jako je droždí, v současné době v obchodech občas chybí. Je to tím, že hodně lidí se...

Vraťte se k domácímu kváskovému chlebu, teď je na to více času

V těžkých dobách se ukazuje, že invence nám není cizí. A když něčeho není dostatek, umíme si pomoct. Důkazem je...

Aplikace pro nesnědené jídlo zachraňuje restauracím byznys i pomáhá

Bezmála sto padesát nových restaurací využilo možnost nabízet své jídlo prostřednictvím aplikace Nesnězeno. Ta podnikům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V pražské zoo se nad ránem narodilo slůně, další přírůstek je na cestě

V pražské zoo se nad ránem narodilo slůně. Matkou nového přírůstku do Údolí slonů je slonice Tamara. Odpoledne...

Premium

Španělská nepoučitelnost. Proč zde koronavirus řádí jako v Itálii nebo Číně

Dlouhé týdny Španělé sledovali, co se děje v Číně, Íránu a Itálii. Ale nepoučili se. Laxní politici opakují stejné...

Premium

INTERAKTIVNÍ GRAF: Porovnejte, jak se koronavirus šíří v různých zemích

Statistik, jak se šíří pandemie nového koronaviru, existují spousty. Někdy je ale těžké dát různá čísla do kontextu....

Premium

Milostná zápletka mladých lidí. Ústřední dvojice tuší, proč je Slunečná hitem

V lednu vstoupil na televizní obrazovky seriál Slunečná a od té chvíle si získal velké množství fanoušků. Nemalou...

  • Další z rubriky

Když nemůžete sehnat droždí, vyrobte si ho z jablek nebo brambor

I tak základní surovina, jako je droždí, v současné době v obchodech občas chybí. Je to tím, že hodně lidí se...

Umíme jen vařit, říká Pohlreich. S Punčochářem rozváží jídlo záchranářům

Dobře si uvědomuje, že to, co se zastaví úplně, se bude rozhýbávat hodně špatně. Proto nejdřív rozjel prodej jídla s...

Co uvaří i děti: špagety s rajčaty svedou, i když musíte do práce

Mnoho rodičů musí nechat děti doma samotné, kde se musí o oběd postarat samy. Větší děti to mohou zvládnout poměrně...

Rohlíčky máme obzvláště vypečené, dokazují čtenáři svými příspěvky

Na naši výzvu, aby čtenáři posílali výsledky domácího pečení, zareagovalo mnoho čtenářů. Dělí se většinou na dvě...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz