Pohlreich se pustil do hovězího pupku. Vyšperkoval ho cibulovou marmeládou

aktualizováno 
Zatímco běžné steaky jako rib eye nebo nízký roštěnec se dávají na gril nakrájené proti vláknu, u flank steaku alias hovězího pupku je to jinak. Griluje se vcelku a až před podáváním se nakrájí na tenké proužky masa. Jeho přípravu ukázal Zdeněk Pohlreich v dalším dílu kuchařské show Rozpal to, šéfe!

„Jsou to z celého dobytčete jenom takové malé kousky, je to vlastně vzácnost. Ale je to něco, co vám z grilovačky může udělat zážitek,“ líčí Pohlreich. 

Fotogalerie

Kouzlo pupku pro grilování lidé objevili teprve nedávno, takže tento kus masa stále není příliš drahý. Což určitě nebude trvat dlouho. Vzpomeňte si, jak s cenou zacloumala popularita hovězích líček.

Abychom se nestali jen čistými masožrouty, vymyslel kuchař jako přílohu něco lehčího, tedy cibulovou marmeládu. Jídlo nakonec dozdobil jen jemně ogrilovanými cherry rajčátky v marinádě.

A co s masem? Nejjednodušeji, jak jen to jde, s pepřem a solí. Kdo by si chtěl udělat základní přípravu předem, měl by se solením počkat až na okamžik těsně před grilováním, aby sůl při ležení nevytáhla z masa vodu a steak nebyl nakonec tuhý. 

Daleko zajímavější je příprava cibulové marmelády. V kastrůlku rozehřejte olej a nahrubo nakrájejte dvě červené cibule, s ní do rendlíku přidejte trošku tymiánu.

Když má cibule správnou barvu (viz obrázek v galerii), přidá kuchař trošku třtinového cukru a počká, až cibule zkaramelizuje, přilije brandy a červené víno. Stáhne plamen a nechá směs dusit, aby se vyvařil alkohol a zůstaly jenom chutě. 

A to je je okamžik, kdy je čas dát na gril steak. Jako obvykle gril připravíte tak, že mřížku omastíte nejlépe kůží ze špeku – grilování samotné bude trvat jen pár minut z každé strany. „Flank musíte dělat jen krátce a málo propečený, jinak bychom si to moc neužili,“ radí kuchař.

A než si steak už mimo rošt stačí pár minut odpočinout, zbude čas na doladění marmelády. Jak se v kastrůlku postupně redukuje tekutina, klidně můžete přidat ještě trošku vína, aby se směs s cibulí nezačala připalovat. „Ale jestli jste mezitím víno vypili, klidně dejte trošku vody,“ zavtipkoval Pohlreich.

Před servírováním připomněl jednu důležitou věc. Krájet pupek opravdu kolmo k vláknům, aby po nakrájení byla co nejkratší, což výrazně ulehčuje konzumaci.

Celý díl Rozpal to, šéfe! si zpětně můžete pustit na iPrima.cz.

Autor:

Spěch je pro přípravu steaků smrtící, míní šéfkuchař Volšička

Jan Volšička z Pohostince Monarch

Vede Pohostinec Monarch v Praze, který se pyšní zvláště vyzrálými hovězími steaky. Přesto...

Spousta Čechů ani neví, jak chutná dobrý kus masa, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

VIDEO Ačkoliv šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tráví za oceánem i několik měsíců v roce, v USA by natrvalo žít...

Kebab, křidýlka i nadívaný pstruh. Rozpalte gril a pozvěte přátele

Kebab se zeleninovým salátem a jogurtovou omáčkou

Letní teploty lákají ven a na zdravém vzduchu také nejlépe chutná. Vyměňte obligátní krkovičku nebo...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Recepty v soutěži o grily: krásný roastbeef, ostrá křídla, žebra i špízy

Grilovaná vepřová žebra

V další víkendové části prezentace čtenářských receptů ukážeme inspiraci pro domácí grilovačky....

Sůl, pepř a prstový test. Experti na maso radí, jak správně grilovat

Oponka je vnitřní sval na bránici s dlouhým vláknem.

Krásné počasí vybízí k rozpálení grilů. Vybrat ten správný není nijak obtížné, větší vliv na...


Nejčtenější

Jižní Morava může za 50 let vypadat jako spálené vnitrozemí Středomoří

Jak bude vypadat Jižní Morava v roce 2069? Odborníci se shodují, že se oteplí...

Také jste četli, že u nás kvůli globálnímu oteplování vznikne step, či dokonce další Sahara? Tak zle nebude. Magazín...

Tvarohovou svačinku připravíte za čtvrtinu ceny z obchodu. Za deset minut

Tvarohovou svačinku může ochutit jahodami, ořechy, anebo třeba borůvkami, podle...

Mám dvojčata a obyčejná dopolední svačinka pro kluky se mi prodraží skoro na padesát korun, píše čtenářka Věra. Některé...

Čtenáři ocenili citlivý přístup k téměř stoleté zahradě po předcích

Vítězné zahrady 1. kola soutěže Nejkrásnější zahrada

Celý týden měli čtenáři iDNES.cz možnost hlasovat a vybrat pětici nejkrásnějších zahrad, u nichž oceňují jak jejich...

Dvě zahrady, kde trávník nahradilo suťoviště. Kvůli pohodlí i suchu

Kde není trávník, není potřeba sekat. (Zahrádka u bytovky na moravské vsi)

Okrasnou a odpočinkovou zahrádku bez trávníku si z malého pozemku u bytovky udělal pan Stanislav ve vsi na Jižní...

Japonský národní klenot kishu. Stal se hrdinou seriálu Goro, bílý pes

Kishu potřebuje rodinu, která jej přijme jako jejího právoplatného člena.

Kishu je v Česku i celé Evropě málo rozšířené plemeno. Paradoxně jej však u zná valná většina lidí a ani to netuší. V...

Další z rubriky

Tatarák s koňakem i indické kari. Uvařte si oblíbená jídla Karla Gotta

Takto si Karel Gott užíval v restauraci u italského kuchaře Emanuela Ridiho.

Karel Gott, který 14. července slaví životní jubileum, nepatří k vybíravým celebritám. Miluje tradiční česká jídla, ale...

Je po svatém Janovi. Nejvyšší čas na přípravu domácí ořechovice

Do nálevu na svatojánský likér využijete zelené vlašské ořechy nasbírané...

Ořechovice se připravuje z nedozrálých ořechů. Ty se obvykle sbírají v období mezi svátkem svatého Jana, který se slaví...

Postihne-li vás běhavka, zkuste místo pilulek ostružiník či majoránku

Čas nedobrovolně strávený na WC mohou zkrátit bylinkové čaje.

Není nutno sahat hned po pilulkách, když jsou po ruce ty správné bylinky. Poradí si i s průjmem, který dokáže život...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz