Pohlreich: To jsem ještě nikdy neviděl. Televize už dlouho tak nepípala

aktualizováno 
Předposlední díl Pořadu Ano, šéfe! připravil Zdeňku Pohlreichovi výživné překvapení v hotelu Kamenný vrch v Chomutově. Zanedbaný objekt restaurace, ve které nájemci nevědí, co sami se sebou, a místo tahu na bránu spíš jenom pořád na něco čekají.

Majitelka kolem nepořádku před restaurací i v ní jen tiše našlapuje, ale „skutek utek“. Kuchař, kterému chybí sebevědomí, přitom v osmapadesáti letech tvrdí, že vaří celý život a má to tu „do důchodu“ jako poslední šanci i předpokládanou štaci. A stylově kuchyně zamrzla v sedmdesátých letech.

Fotogalerie

Když si k tomu přičtete interiér restaurace připomínající vetešnictví, je zaděláno na výbušnou směs, která pobaví s otázkou, jak se Šéfovi podaří se s touto bezmocí vypořádat. 

A po dlouhé době jej to vytočilo tak, že po „kuchařsku“ opravdu nešetří ostřejšími výrazy, tak typickými hlavně ve starších řadách pořadu, kdy se televize rozhodla raději je vypípat. 

Přitom když se seznámí trochu důkladněji s personálem, uvidí, že se v něm skrývá jistý potenciál. Jen ho rozhýbat k činům, ne jen pořád na něco čekat.

S interiérem mu zkouší pomoci architekt Tomáš Bernášek, který potvrdí, že mu to v restauraci také připadá bez myšlenky a bez ladu a skladu. Ale zároveň dá za pravdu majitelce, že některé kousky jsou opravdu cenné a krásné, jen je chce rozmístit tak, aby se z nich nestaly jen lapače prachu.

A kuchyni si vezme na paškál Pohlreich. Přinutí kuchaře, bývalého hokejového brankáře, aby si uvědomil svou cenu, zvlášť když vařit docela umí. Jen se „utápí“ v zajetých kolejích. „Měl bys mít trochu kuchařské arogance a vařit podle sebe, ne podle jídelního lístku. A lidi sem musí chodit na tebe,“ radí mu.

A kupodivu, když kuchař zkusí uvařit to, co ho baví, vyjde z toho pokrm, který je o sto procent lepší než to, co Šéf ochutnal při první návštěvě. Jen je ještě třeba naučit personál kuchyně, jak si poradit s aranžováním jídla na talíři, aby to bylo jednoduché a čisté a zároveň atraktivní pro hosta.

Souběžně s tím zorganizuje brigádu k vyčištění zanedbaných sklepů i exteriéru hotelu. Nakonec restaurace docela prokoukla, a když se Pohlreich po dvou měsících vrátil, ocenil i kuchyni, která začala vařit jednoduchá klasická česká jídla, která si na nic nehrají a která musí potěšit každého hosta.

Na celý díl můžete zpětně podívat na iPrima.

Autor:

Nejčtenější

Největší modelové kolejiště Království železnic je online na iDNES.tv

Míjející se vlaky

Království železnic je největší české modelové kolejiště, které simuluje tuzemský provoz vlaků. Stávající plocha...

Chtěl bydlet v lese. Tak postavil dům na kraji města a kolem vysázel stromy

Jezírko má plochu zhruba 1 000 metrů čtverečních, lesní porost okolo vznikl...

Takový malý soukromý les si pro sebe a svou rodinu založil na okraji Pardubic pan Milan. Takzvaně na zelené louce,...

Spěch je pro přípravu steaků smrtící, míní šéfkuchař Volšička

Jan Volšička z Pohostince Monarch

Vede Pohostinec Monarch v Praze, který se pyšní zvláště vyzrálými hovězími steaky. Přesto neoznačuje svoji restauraci...

Tatarák s koňakem i indické kari. Uvařte si oblíbená jídla Karla Gotta

Takto si Karel Gott užíval v restauraci u italského kuchaře Emanuela Ridiho.

Karel Gott, který 14. července slaví životní jubileum, nepatří k vybíravým celebritám. Miluje tradiční česká jídla, ale...

Statek v malebném údolí s rozlehlou zahradou, které dopřávají volnost

Jezírko v zahradě založili rodiče před třiceti lety. (Statek v údolí na...

Téměř tři čtvrtě hektaru na jihovýchodním svahu a na něm zpustlá zahrada se starými třešněmi. To byla před třiceti lety...

Další z rubriky

Znojemská, divoká svině v seně i jabkance: tak voní české regiony

Znojemská hovězí pečeně

Maso z divočáka pečené s voňavým senem nebo okurková omáčka známá už po staletí. České regiony nabízejí pozoruhodné...

Tatarák s koňakem i indické kari. Uvařte si oblíbená jídla Karla Gotta

Takto si Karel Gott užíval v restauraci u italského kuchaře Emanuela Ridiho.

Karel Gott, který 14. července slaví životní jubileum, nepatří k vybíravým celebritám. Miluje tradiční česká jídla, ale...

Je po svatém Janovi. Nejvyšší čas na přípravu domácí ořechovice

Do nálevu na svatojánský likér využijete zelené vlašské ořechy nasbírané...

Ořechovice se připravuje z nedozrálých ořechů. Ty se obvykle sbírají v období mezi svátkem svatého Jana, který se slaví...

Moje dcera má dvě mámy. Mám na to právo?
Moje dcera má dvě mámy. Mám na to právo?

Jsem mámou jedné úžasné holčičky, která si žije ve svém batolecím světě a nic ji netrápí. To však bohužel nemohu úplně říct o sobě, tak jsem se rozhodla se ze svých obav a pochyb aspoň vypsat.

Najdete na iDNES.cz